Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Review: Sony Cyber-shot QX10

donderdag 10 oktober 2013, 23:24 door | 12.933x gelezen | 2 reacties

De Sony Cyber-shot QX10 is een nieuw concept in fotoland, een complete camera die eruit ziet als een lens en die bediend wordt met je smartphone. Hoe werkt dit en wat zijn de resultaten die je van deze camera kan verwachten?

Specificaties


Tijdens de IFA consumenten-electronica beurs van september 2013 werden de Sony Cyberschot QX10 en zijn broertje de QX100 geïntroduceerd.

De specificaties
- 1/2.3 type (7.76mm) Exmor R CMOS sensor
- 18.2 megapixels
- Sony G Lens, met 7 groepen (inclusief 4 asferische elementen)
- f/3.3 bij groothoek opnames tot f/5.9 bij tele-opnames
- 25-250mm lens equivalent (10x zoom)
- Contrast detection AF
- Afmeting ongeveer: 62.4 x 61.8 x 33.3 mm
- Ongeveer 90 gram zonder batterij
- Oplaadbare accu NP-BN; micro USB kabel; Smartphone Attachment; Polsband

De camera heeft een adviesprijs van 199 euro.

Zoals gezegd is de QX10 een hele camera inclusief sensor, je kunt ook zonder je smartphone foto's maken door op de knop op het apparaatje zelf te drukken. Ook is er een in- en uitzoomknop beschikbaar op de QX10 zelf. Ik heb dit wel even uitgeprobeerd, maar je zult over een timmermansoog moeten beschikken om enigszins op de foto te krijgen wat je zou willen. Als de lenscamera niet met een smartphone verbonden is zul je een Micro SD kaart moeten gebruiken om de beelden op te slaan. Als je wil filmen moet je sowieso een geheugenkaartje plaatsen.

Uiterlijk


De QX10, die in zwart en wit verkrijgbaar is, voelt degelijk en solide aan.
De afwerking is netjes.

Qx10

Op het apparaat vinden we een aan/uitknop. NFC logo om aan te geven waar het makkelijkst de verbinding via NFC gemaakt kan worden, een klein batterij-indicatieschermpje, in- en uitzoomknop, afdrukknop en een statiefaansluiting.

Het design is zo gedaan dat er twee 'voetjes' aan de onderkant zitten waardoor de QX10 niet zomaar weg kan rollen en dus ook zonder statiefje ergens neergezet kan worden voor het maken van een foto. Onder een klepje in een van de staandertjes vind je de usb-aansluiting.

Qx10  2

Verbinden


Met mijn ietwat antieke HTC Desire zonder NFC ging het verbinden in eerste instantie niet, maar dat bleek te komen omdat ik niet de meest recente versie van de Playmemories-app had geinstalleerd -als gevolg van een totaal gebrek aan intern geheugen, maar dat is weer een ander verhaal...

Toen ik eenmaal de juiste versie op mijn mobiel had staan ging het verbinden redelijk eenvoudig. Achterop de handleiding en onder het batterij-klepje vind je de code die je nodig hebt om de verbinding te maken. Als deze een keer is uitgevoerd, herkent je telefoon de volgende keer de lenscamera en hoef je deze code niet meer te gebruiken.

Met een telefoon of tablet met NFC gaat het verbinden wel sneller, maar ook dan moet je uiteraard de eerste keer de code gebruiken.

In het gebruik levert dit verbinden wel wat ergernissen op, soms lukt het niet of duurt het erg lang voor de telefoon de camera "vindt" maar in hoeverre dat komt door mijn ietwat gedateerde telefoon durf ik niet zo goed te zeggen. Hierdoor moet je wel vrij zeker weten dat je de QX10 wil gaan gebruiken voor je foto's en eigenlijk vooraf al verbinden. "Even snel" deze camera pakken voor een foto is er in mijn geval niet bij.

Als je telefoon met de QX10 verbonden is heb je op dat moment geen verbinding met je gewone WiFi of internet-netwerk, in de praktijk voor mij geen probleem, maar zit je op een belangrijk mailtje te wachten dan is dit wel even handig om te weten.

Even met een filmpje geillustreerd hoe het verbinden in z'n werk gaat en hoe je bijvoorbeeld ook voor Instagram foto's de QX10 kan gebruiken en hoe de kwaliteit is van een stukje filmen.



Resultaten


Geen heel grote verrassingen bij de resultaten: Grote contrasten zijn en blijven een lastig punt, maar de QX10 gaat daar eigenlijk beter mee om dan ik had verwacht. Ook op mijn ruimbemeten computerscherm zien de foto's er prima uit.

Qx10 161504

Qx10 collage

Conclusie


In mijn geval zijn de foto's met de QX10 zeker beter dan die met mijn mobiele telefoon, vergelijkbaar met die van een goeie compactcamera. En dat is ook wat deze lenscamera wil zijn: Een toevoeging aan de smartphone die je al hebt die je in staat stelt betere foto's te maken.

Het vernieuwende van deze camera vind ik echt geweldig. Oke, het verbinden gaat niet altijd even soepel, maar voor mij geen onoverkomelijk punt.

De Playmemories-app doet wat Spartaans aan, maar de basisfuncties van de camera kun je er prima mee bedienen. Als er met een update nog wat zou kunnen verbeteren aan de snelheid waarmee de camera verbonden kan worden dan zou dat mooi zijn.

Hoewel je de camera heel makkelijk los van je telefoon kan gebruiken, en bijvoorbeeld ergens neer kan zetten en van afstand kunt fotograferen en filmen, merk ik dat ik de neiging heb om m dan toch aan de telefoon vast te koppelen. Dit voelt waarschijnlijk het meest vertrouwd, ben benieuwd of daar in de loop van de tijd nog verandering in gaat komen en dat ik meer toepassingen ga ontdekken van het los van elkaar kunnen functioneren van opname-unit en bediening.

Wanneer gebruik ik de QX10? Als ik een betere foto wil hebben dan die mijn mobiel maakt, maar geen camera mee wil nemen. Zeker als je in een "fotomodus" bent en je met voorbedachte rade aan het fotograferen slaat is het gewoon leuk om de QX10 te gebruiken. Direct deze foto's kunnen delen via social media is voor mij ook zeker een pluspunt.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

2 reacties

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 12 oktober 2013 om 12:45  | reageer

    Ik vraag me af wat handiger mee te nemen is: de QX10 of een Canon S110 (of een soortgelijke andere camera)? Ik had de review van de QX100 op Digitalrev gezien en natuurlijk worden daar bepaalde dingen overdreven, maar in mijn ogen was het geen handig apparaat (trage koppeling, software loopt vaak fout, redelijk lomp).

  2. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 17 oktober 2013 om 20:07  | reageer

    @Paul Die vergelijking is bijna niet te maken denk ik, ligt er helemaal aan wat je insteek is. Qua beeldkwaliteit zal het vrijwel overeen komen, alleen heb je geen flitser. QX10 vind ik wel heel makkelijk meenemen, makkelijker dan een compact camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord