Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Review: Sony Cyber-shot RX1

donderdag 9 mei 2013, 22:13 door | 10.568x gelezen | 13 reacties

Met de RX1 introduceerde Sony vorig jaar de eerste fullframe compact camera. Een interessante camera dus die veel fotografen zal aanspreken. In dit artikel lees je mijn gebruikservaringen met dit bijzondere toestel.

Sony rx1 1292 3

Compact camera met fullframe sensor


De specificaties van deze camera liegen er niet om en zullen menig fotografenhart sneller laten kloppen:

- 24MP full-frame (24x36mm) CMOS sensor
- Niet verwisselbare Carl Zeiss-Sonnar T* 35mm F2 lens
- ISO 100-25600
- Sluitertijden van 1/4000 seconde bij F5,6 en kleinere openingen en een respectabele 1/2000 bij de grotere diafragma's
- Focus range switch voor scherpstellen tot op 20cm (14cm vanaf de voorkant van de lens)
- Diafragma-instelring op de lens
- Vijf door de gebruiker zelf qua functie te wijzigen knoppen
- Hoera: Een Multi interface hotshoe in plaats van de tot voor kort standaard "voorheen Minolta" aansluiting
- 1.23M dot RGBW 'WhiteMagic' LCD
- 1080p60 HD filmen in AVCHD
- Bulb mode en aansluiting voor een draadonstpanner in de sluiterknop

De sensor is een aangepaste versie van degene die in de Sony Alpha 99 te vinden is. In sensortesten scoort deze hoog.

Gebruiksgemak


Misschien herken je dit: Je wilt een keer niet je hele camera-uitrusting meenemen en beperkt je tot een compactcamera, bij het bekijken van de resultaten heb je meteen spijt: Het is het allemaal namelijk net niet: Scherpstelling, beeldkwaliteit, lenskwaliteit, scherptediepte laten bij de gemiddelde compactcamera te wensen over en zorgen bij mij bij het zien van de resultaten over het algemeen voor een gevoel van spijt dat ik toch niet in elk geval een deel van mijn uitrusting mee heb genomen.

De RX1 is wat dat betreft een verademing. Voor je gevoel heb je een compact camera bij je, maar eigenlijk kun je er mee fotograferen als een spiegelreflex met een vaste brandpuntslens erop geschroefd.

De instelmogelijkheden zijn bijna identiek aan een spiegelreflexcamera en op die manier heb ik de RX1 dan ook gebruikt: zelf diafragma of sluitertijd instellen, danwel helemaal op de M-stand.

Wil je handmatig scherpstellen dan is het aan te raden om de "peaking levels" functie aan te zetten. Bij het verdraaien van de scherpstelring zoomt het beeld op het lcd-scherm in zodat je heel nauwkeurig kunt scherpstellen. Bij het halfindrukken van de sluiterknop springt het beeld weer terug.
De autofocus is snel bij voldoende licht, in schemerige situaties kost het wat meer moeite waarschijnlijk doordat de RX1 niet beschikt over geïntegreerde fasedetectiesensoren.

De camera is zo goed als geruisloos. Uiteraard is er geen zoomgeluid, maar ook de sluiter is fluisterstil, zodat je vrijwel onopgemerkt foto's kunt maken.

Rx1 00352
ISO 100, f2, 1/2000s

Het opladen van de batterij gebeurt in de camera, via mini-usb en meegeleverde adapter. De batterij houdt een dagje flink fotograferen en filmen vol, maar moet dan 's avonds wel aan het infuus. Als ik deze camera op reis mee zou nemen zou ik zeker een extra accu aanschaffen.

Op de lens vind je ook de Focus Switch ring, waarmee je kiest tussen scherpstellen van 0.2 m tot 0.35 m en 0.3 meter tot oneindig, het duurde even voor ik dit in de gaten had en ook moest ik even wennen aan de bediening hiervan.

Het instellen van het diafragma doe je ook met een ring die op de lens zit, even wennen maar wel heel duidelijk.

De ingebouwde flits heb ik niet of nauwelijks gebruikt, met een zo lichtsterk objectief in combinatie met een goed werkbare ISO tot 6400 kom je heel ver zonder de flits. De paar testfoto's die ik ermee gemaakt heb gaven het resultaat dat je van zo'n klein flitsertje kan verwachten: Op zich is het onderwerp redelijk goed verlicht, maar op de automatische standen onstaat er al gauw een donkere achtergrond. Dit is uiteraard nog wel wat te verbeteren door handmatig een langere sluitertijd te kiezen.

Voor wie niet wil of kan nabewerken zijn er in het menu een aantal opties te vinden om je foto's te verfraaien of speciale effecten te creëren: Hdr-, toy-camera- en retro-effecten vind ik zelf de leukste om te gebruiken. Met de stand "Hoog contrast monochroom" tovert de camera een allesbehalve slechte zwartwit foto tevoorschijn. Deze functies kun je gebruiken als je de beelden alleen in JPG opslaat.

De menu-structuur van de Cyber-shot RX1 komt zo goed als overeen met dat van de Sony Alpha 99.

Auto hdr

Sepia toy camera retro

Lens


Goed gereedschap is het halve werk en de lens die op deze camera gemonteerd ziet valt zeker in die categorie. Een Zeiss 35 mm objectief met als grootste lensopening 2.0 en als kleinste 22.
Zeiss lenzen staan sowieso bekend om hun goede kwaliteit en een groot gedeelte van het plezier van het foto's maken met deze camera zit er in dat er op de beelden die door deze lens vastgelegd worden in elk geval lenstechnisch niets aan te merken valt.

Zoals met (bijna) elk groothoekobjectief is er wel sprake van enige bolvormige vertekening. Gelukkig herkend Lightroom 4 de camera en kun je met een klik dit verhelpen. Uiteraard wel zinnig om gezichten niet helemaal aan de rand van je beeld te plaatsen, zeker na de correctietruc kunnen ze er wat vreemd uit komen te zien.

Op volle lensopening is de lens goed te gebruiken, al wordt de scherpte wel beter bij een paar stopjes diafragmeren.

Beeldkwaliteit


Over de beeldkwaliteit van deze camera kan ik heel kort zijn: Uitstekend! Bij het bekijken van de foto's die ik voor deze review heb gemaakt moest ik goed kijken welke foto's ik met de RX1 en welke ik met mijn Alpha 99 gemaakt had, ik zag hier geen verschil tussen.
Bij een foto van hetzelfde onderwerp met een vergelijkbare lens -Carl Zeiss 24-70 2,8 gebruikt op 35mm- zie ik wel verschil, waarbij de RX1 er voor mijn gevoel beter uitkomt.

Vergelijk rx1 a99
ISO 100, f4, 1/60s

Ruis blijft een beetje een heikel punt bij de Sony-camera's. Er is al heel veel verbeterd ten opzichte van eerdere modellen en zoals gezegd is zijn de ISO's tot 6400 prima. Het dynamisch bereik van de beelden is groot, daardoor blijven de foto's goed bruikbaar en is er voldoende detail in de donkere partijen. Bij de extreem hoge ISO treedt wel kwaliteitsverlies op, maar in de praktijk zal het lichtsterke objectief meer winst opleveren dan het gebruik van nog hogere ISO's.

Naast prachtige stilstaande plaatjes kun je natuurlijk ook uitstekend filmen met deze camera. Ik ben geen ervaren filmer, maar heb geprobeerd een kleine impressie van de camera te maken, een voorbeeld van het focussen met gebruik van peaking levels, het verschil in hoe de camera in de hand ligt zonder en met gripje plus een stukje dat met deze camera gefilmd is.


Accessoires


Bij mijn leenmodel kreeg ik de optische zoeker, ik heb deze wel even uitgeprobeerd, maar had er niet echt de juiste toepassing voor. Je bent inmiddels ook zo gewend het een en ander aan informatie en scherpstelling te zien in je zoeker, dat dit een beetje ouderwets aanvoelde. Ik kan me voorstellen dat bij fel zonlicht de optische zoeker wel fijn kan zijn, ik heb eigenlijk alle foto's via het scherm gemaakt.

De duimgrip vind ik een heel handig ding: Je kunt de camera net iets anders vasthouden, waardoor de camera veel beter in de hand ligt. Je moet alleen wel af en toe het gripje opzij klappen, omdat de bediening van het bekijken van de foto's er achter zit.

Een zonnekap vind ik wel een noodzakelijke accessoire, tenzij je graag met veel flare werkt natuurlijk. Het zonnekapje wordt helaas niet standaard meegeleverd.

Accessoires

Prijs


Zoals mijn moeder (80 jaar) opmerkte toen ik zei hoeveel deze camera kost -voeg hier brabants accent toe- "Of je een emmer leeggooit!" gevolgd door: "En die geven ze je zomaar mee?" De Sony RX1 is niet een camera die je even op je verlanglijstje zet. Voor 3100 euro is deze camera van jou, voor de zonnekap en duimgrip leg je ook nog 180 euro per stuk neer. De optische zoeker is voor 600 euro te bestellen op de site van Sony, een electronische zul je zo rond de 400 euro moeten kunnen vinden.

Een prijzig stukje technologie dus. Is de camera deze prijs waard? Ik denk het wel, in wezen is de kwaliteit hetzelfde als een fullframe spiegelreflex plus een prachtig objectief. Dit neemt niet weg dat het een hele hoop geld is voor een "kleine" camera en dat je wel zeker moet weten dat het 35 mm objectief het juiste is voor jou, want je zit hier wel aan vast.

Conclusie


Toen ik de RX1 meekreeg voor deze review werd me 'Veel plezier met je nieuwe vriendje!' toegewenst en eigenlijk ben ik wel een beetje verliefd geworden op deze camera... Het lijkt me heerlijk om deze camera standaard "in de koffer" te hebben zitten, maar gezien het prijskaartje zal dat er niet van komen. Voor (foto)journalisten of mensen die veel reizen en weinig gear mee willen sjouwen maar wel gaan voor een goeie beeldkwaliteit lijkt het me de ideale camera.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

13 reacties

  1. Jos Eurlings
    Jos Eurlings schreef op vrijdag 10 mei 2013 om 01:49  | reageer

    Echt veel te duur...

  2. Leon
    Leon schreef op vrijdag 10 mei 2013 om 12:22  | reageer

    Die prijzen slaan inderdaad echt helemaal nergens op!

    PS: Mooie rustige spreekstem op je filmpje, Antonette

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 10 mei 2013 om 14:46  | reageer

    Lijkt me echt een prachtcamera, maar inderdaad is die prijs toch een probleem. Al lijkt hij de prijs best waard te zijn. Ik ben benieuwd hoe de beeldkwaliteit bijvoorbeeld is vergeleken met een Canon 5D Mark III gecombineerd met een 35mm f/1.4 objectief.

    Qua prijs ben je met de Sony een stuk goedkoper uit dan. Al kun je natuurlijk geen objectieven wisselen. Aan de andere kant neem je de Sony een stuk makkelijker altijd mee..

  4. wimfoto
    Profiel  wimfoto schreef op vrijdag 10 mei 2013 om 19:45  | reageer

    Echt veel te duur is hij niet als je bedenkt dat hij beter is dan de nieuwe Leica.
    'The Sony RX1 is a compact camera that beats Leica and Hasselblad for image quality.'

    Hier te lezen.

  5. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 10 mei 2013 om 20:56  | reageer

    @wimfoto: in de link doet de reviewer enkel uitspraken zonder ook maar iets daadwerkelijk te onderbouwen met voorbeelden. Testjes op DxOmark zeggen niets en daarnaast weet je geeneens wat er dan precies getest is.

    De RX1 is een mooie camera die mooie foto's produceert, maar overdrijven is soms ook een kunst. Daarnaast blijft het een camera met een vaste lens en dat zie ik toch echt wel als een beperking. Ik loop zelf heel vaak de hele tijd rond met maar 1 prime op de camera (Zeiss 21, Zeiss 100 en Sigma 50 zijn mijn favorieten), dus weet hoe het is om jezelf te beperken met 1 brandpuntsafstand, maar ik heb dan nog altijd de keuze om een andere "kijk op de wereld" te kiezen.

  6. leo
    Profiel leo schreef op zondag 12 mei 2013 om 12:20  | reageer

    Prachtig concept, een FF compactcamera met vaste lens. Al heel lang heb ik gehoopt dat bijvoorbeeld Canon een FF Canonet op de markt zou brengen. Maar mijn geliefde Canon is al tijden weinig verrassend. In het analoge tijdperk geen niche product en wie weet wat de toekomst brengt.

    Prachtig cameraatje, de bouwkwaliteit van hoge klasse, de resultaten zijn natuurlijk érg goed. Mijn grootste kritiek is het ontbreken van een ingebouwde VF. Sony kan dat heel goed. Een Fujifilm x100(s) bijvoorbeeld fotografeert mede daardoor zo enorm prettig. Een losse EVF maakt de Sony een stuk groter en echt cool staat dat niet. Een gewone losse VF blijf ik lastig vinden door het ontbreken van informatie, maar staat weer wel cool.

    Ondanks hoge prijs en eerder genoemde ontbreken van ingebouwde VF een uitstekend initiatief van Sony.

  7. Henri
    Profiel Henri schreef op zondag 12 mei 2013 om 22:09  | reageer

    Leuke test.
    Overigens; "Het instellen van het diafragma doe je ook met een ring die op de lens zit". Zo is het ooit begonnen, de diafragmaring rond het objectief..... (vanaf mijn Nikon F in 1971 tot aan mijn Canon 5D in 2003 was ik niet anders gewend)

    Maar de 'Kleine FF Sony'; Die prijs is echt mesjogge! En dan ook nog zonder zonnekap en zoeker. Slaat werkelijk helemaal nergens op.
    Voor dat geld verwacht ik minstens een (bijna) Fullframe systeemcamera met verwisselbaar objectief en ingebouwde zoeker!

  8. Antonette de Groot
    Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 14 mei 2013 om 13:46  | reageer

    @leon @henri dank je wel!

    Prijs van de camera is inderdaad een heel groot punt.... Als je naar de specs kijkt is de prijs wel te verklaren, maar het verschil met andere goede compactcamera's is en blijft erg groot. t Is wel een heel fijne camera om te gebruiken en ik had m zeker graag nog wat langer onder mijn hoede gehad....

  9. Piet Nicolaas
    Piet Nicolaas schreef op dinsdag 14 mei 2013 om 14:45  | reageer

    Leuk, interessant beschreven. Het zit er voor mij alleen niet in vanwege de waanzinnig hoge prijs.

  10. Evert
    Evert schreef op woensdag 15 mei 2013 om 09:34  | reageer

    Mocht je genoegen nemen met een APS C chip dan is de x100s natuurlijk een prima - en veel goedkoper - alternatief. En: Fuji is ook bezig met full frame chips...in de toekomst kunnen we denk ik nog wel meer van dit soort camera's met FF chip verwachten en met wat concurrentie gaat de prijs zeker wel dalen.

  11. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 15 mei 2013 om 13:43  | reageer

    Ja Evert, met je eens wat APS-C sensor. En met een vaste lens valt in ieder geval de vervelende omrekening van de hoek weg. Ook voor kwalitatief hoge compacte camera's waarschijnlijk wel een logischer stap. Vergeet ook de Sigma DP1,2,3 Merrill niet, dit soort compactcamera's hebben een IQ vergelijkbaar met de Nikon 800E. http://www.youtube.com/watch?v=f3VjyHQiqdE Ik heb zelf de DP2M en het is werkelijk ongelooflijk. Jammer dat er zo weinig aandacht voor deze serie compacts is. Een Fujifilm x100(s) is veel meer allround en de (E)VF niet te vergeten. Ook de schoonheid van de Fujifilm speelt een rol. Ga er mee de stad in en je wordt steeds aangesproken met de vraag of je een analoog fototoestel hebt vrolijk

    Echt mooi vind ik de compacte Sony niet, het is meer lens dan camera. Maar dat maakt het initiatief van Sony niet minder, integendeel. Moedig om met zoiets nieuws op de markt te komen. Maar hebberig wordt ik er niet van.

  12. Marcel
    Marcel schreef op woensdag 15 mei 2013 om 14:08  | reageer

    Sigma heeft de interesse van de klanten voor de Foveon gebaseerde camera's verloren toen zij een spiegelreflex camera introduceerden tegen een krankzinnig hoge prijs.

  13. leo
    Profiel leo schreef op woensdag 15 mei 2013 om 17:39  | reageer

    Mij niet hoor Marcel. En met mij een hele schare liefhebbers. De kopers van het eerste uur van de SD1 waar jij op doelt, zijn overigens wel tegemoet gekomen. Een tegemoetkoming ter waarde van 3700 euro.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.807 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord