Sony Alpha 7r gebruikerstest
vrijdag 14 maart 2014, 20:20 door Antonette de Groot | 18.257x gelezen | 10 reactiesIn oktober vorig jaar kondigde Sony de Alpha A7 en A7r aan, bijzondere camera's met een fullframe sensor in een spiegelloze behuizing. De A7r is daarnaast niet uitgerust met het laagdoorlaatfilter dat in veel camera's te vinden is. In theorie zou dit superscherpe beelden moeten kunnen opleveren. Of dit zo is lees je in deze gebruikerstest.
Met dank aan Sony kon ik met deze camera en het Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA objectief aan de slag gaan. Samen met de LA-EA4 adapter kon ik ook mijn A-mount objectieven gebruiken. De A7 en A7r maken namelijke gebruik van de E-mount die we kennen van de Nex-serie. Een naam die niet meer gebruikt zal gaan worden, alle camera's van Sony met verwisselbare lenzen zullen voortaan aangeduid worden met een 'A/Alpha' nummering.
Lenzen van andere merken met adapters
Specifieke fullframe E-mount lenzen zijn er nog niet zo veel: de FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS, FE 70-200 mm F4 G OSS, Vario-Tessar® T* FE 24-70 mm F4 ZA OSS, Sonnar T * FE 35 mm F 2.8 ZA en eerder genoemde Sonnar T * FE 55 mm F 1.8 ZA. De Sony-roadmap heeft voor 2014 vijftien nieuwe lenzen op de kaart staan, en daar zullen denk ik zeker een aantal 'FE/Fullframe E-mount'-varianten bij zijn. Een van de grootste pluspunten van deze camera is dat met de juiste adapter je allerlei prachtige objectieven van andere merken kan combineren met een kleine behuizing met een fullframe behuizing en een 36 megapixel sensor die haarscherpe beelden oplevert.
Uitsnede uit foto met A7r in combinatie met adapter en 70-200 2,8 Zeiss objectief
Specificaties
- Nieuw ontwikkelde Full-frame Exmor CMOS sensor met 'gapless on-chip' lensontwerp
- 36,4 megapixels
- Geen optisch low-pass filter
- Nieuwe BIONZ X processor met circa 3x snellere verwerkingssnelheid
- Snelle en intelligente AF (35% sneller dan conventionele autofocus met contrastdetectie)
- Verbeterde XGA OLED Tru-Finder met breedbeeld
- Stof/vochtbestendige body van magnesiumlegering en een groot aantal instelmogelijkheden
- AVCHD Progressive Full HD (1920x1080 – 60p/25p ) video-opnames
- Instelling van het geluidsniveau en heldere HDMI-weergave
- 4K foto-output en ondersteuning voor TRILUMINOS display
- NFC en Wi-Fi voor gemakkelijke verbinding met smartphones & tablets
Uiterlijk en gebruiksgemak
De Sony A7r heeft een stoer en no-nonsense uiterlijk. De knoppen lay-out is overzichtelijk en ook makkelijk aan te passen aan je eigen wensen. Het menu is voor mij als Alpha gebruiker herkenbaar en duidelijk, maar ik vermoed dat iedereen hier zijn weg in zal kunnen vinden. Voor mij ligt de camera prima in de hand, er is eventueel ook een grip verkrijgbaar.
De accu gaat niet overdreven lang mee, maar zeker ook niet kort, voldoende voor een dagje fotograferen, uiteraard afhankelijk van hoeveel je bijvoorbeeld filmt en terugkijkt. De accu wordt opgeladen in de camera, een losse lader is verkrijgbaar als accessoire. Als je met meerdere accu's werkt denk ik wel een must.
Met deze camera kun je ook gebruik maken van de PlayMemories Camera Apps die beschikbaar zijn. De meest bekende is de 'intelligente afstandsbediening' waarbij je je mobiele telefoon kunt gebruiken als bediening van je camera. Er zijn ook nog andere Apps te gebruiken, variërend in prijs van gratis tot 9,99 euro.
Sluiter
Om met de deur in huis te vallen, de sluiter van deze camera is niet stil. Er is een duidelijk sluitergeluid te horen zodra je afdrukt. Voor wat ik voornamelijk fotografeer geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat voor straatfotografie of het op korte afstand willen fotograferen van schrikkerige beestjes dit niet ideaal is.
Elektronische Viewfinder
Zelf ben ik inmiddels zo gewend aan het werken met een EVF dat ik even moet terugschakelen als ik weer eens door een optische zoeker kijk. De A7r heeft een heel mooie elektronische zoeker en het is misschien een cliché, maar toen ik eenmaal gewend was aan een EVF wilde ik niet meer terug.
Ik fotografeer op een uitzondering na wel altijd door de zoeker en ik vind het fijn dat ik al in mijn zoeker zie hoe de uiteindelijke foto er ook op het beeldscherm uit zal gaan zien.
Scherpstelling
Een ander groot voordeel van de EVF is dat het je enorm kan helpen bij het scherpstellen. Ik heb standaard de peaking-/reliëf-functie aanstaan. Hierdoor zie je door oplichtende randjes waar de scherpte in je foto zal liggen zodra je de DMF (Direct Manual Focus) of MF aan hebt staan.
Met de DMF-functie maakt je wel gebruik van de autofocus functionaliteit maar zie je dat de scherpte niet ligt waar jij deze wil hebben dan kun je direct handmatig bijstellen, zonder eerst de AF/MF selectie te moeten gebruiken. Het beeld in de zoeker van de A7r zoomt - net als bijvoorbeeld de RX1(r) - in zodra je handmatig gaat scherpstellen. Je kunt dit dus heel erg nauwkeurig doen.
Alleen scherpgesteld op de wimpers
Beeldkwaliteit
En dan waar het uiteindelijk bij elke camera om draait, de beeldkwaliteit. Ik teste de camera uit met de heel mooie 55 mm E-mount lens en door middel van het gebruik van de LA-EA4 adapter - die voorzien is van een spiegel en waardoor je kan werken met autofocus - met onder andere de 85 mm 1,8 Zeiss lens.
De kwaliteit van de foto's in combinatie met de lenzen waarmee ik de camera getest heb is werkelijk fabuleus! De scherpte van de foto's is ongekend en het dynamisch bereik van de sensor is erg goed. Kleur- en toonweergave zijn mooi en ogen heel natuurlijk.
De foto's zijn zo scherp dat je bij close-ups van modellen elke haar, porie en ongerechtigheid ziet. Prachtig natuurlijk dat je elke wimper en nuance van het oog zo scherp kunt vastleggen, maar voor een 'modellenhuidje' zul je aardig wat moeten retoucheren.
Ook in lastige lichtsituaties presteert de camera uitstekend, zoals hier te zien bij deze foto's in de Efteling.
foto's op respectievelijk iso 4000 en iso 2000
Tot bij hoge ISO-waarden is de ruis minimaal en zijn de foto's zonder extra ruisreductie achteraf prima bruikbaar. Ook filmen met aardig hoge waarden - uitgeprobeerd op iso 1600 - levert geen problemen op en geeft mooie scherpe resultaten.
WiFi
Heb je een telefoon die uitgerust is met NFC dan kun je via One-Touch direct verbinding maken met de camera. Voor wie dit niet heeft kan het uiteraard ook op de 'gewone' manier via WiFi en het invoeren van een code. Het is niet een functie waar ik een camera om zou laten liggen als deze het niet had, maar ik vind het een mooie en handige toevoeging voor het snel kunnen delen van foto's.
Conclusie
Met de A7r heeft Sony de lat voor de concurrentie op een stevige hoogte gelegd. Een gedurfde sprong voorwaarts waarbij innovatie niet uit de weg gegaan is. Geen retro-snufjes of uiterlijk - wat op het moment een trend lijkt te zijn - maar een echt goed, nieuw concept.
Ik vind de A7r een geweldige camera om mee te werken. Mooi zou zijn als er nog meer lenzen geschikt voor deze fullframe E-mount vatting beschikbaar zouden komen. De adapter werkt goed, maar voor de compactheid van de set zou het fijn zijn. Het mooie aan deze camera is juist dat je een kleine, lichte, professionele camera hebt die een geweldige beeldkwaliteit levert, dan toch met grote lenzen en adapter aan de slag te moeten gaan voelt wat tegenstrijdig.
Graag zou ik zien dat Sony op deze ingeslagen weg voortgaat. Een soortgelijke camera met A-mount misschien? Ik ben in elk geval heel benieuwd wat er nog komen gaat!
Aan de slag met de Sony Alpha
Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Over de auteur
Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.
10 reacties
-
Daan schreef op vrijdag 14 maart 2014 om 21:59 | reageer
Leuke informatieve review.
Zelf de 7r paar dagen mogen gebruiken met de 24-70. IQ is zeker goed, maar persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van de bediening. Ik kon er niet aan wenen. En was er om eerlijk zijn er al snel klaar mee.
Zoals je aangeeft zijn er nog niet veel native objectieven beschikbaar van Sony. Zelfde geld voor NEX systeem. Persoonlijk vind ik het jammer dat Sony hier niet al te veel aandacht aan besteed. Zeiss heeft aantal mooie objectieven voor Sony, maar de Sony objectieven vond ik zelf beetje teleur stellen. Beeld wat ik heb bij Sony is dat ze meer aandacht besteden aan een camera, en het glaswerk vergeten.
En hopend nemen ze het blijven verbeteren van de camera doormiddel van de firmware over van bijvoorbeeld Fuji. Deze blijft haar camera's verbeteren doormiddel van firmware upgrade en introduceert nodige aan nieuwe functionaliteit. Iets wat Sony naar mijn bescheidde mening helaas niet doet.
Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van Sony, maar ieder zijn ding. Heb zelf nagenoeg alles verkocht.... Zelf ben ik meer gecharmeerd door de weg die Fujifilm is ingeslagen. Die hebben mijn inziens meer ogen voor de fotograaf die hun apparatuur gebruiken. -
Ron schreef op vrijdag 14 maart 2014 om 22:02 | reageer
Wat een aardig stukje. Leuk om dit hier te lezen waar het merendeel van de reacties van Nikon en Canon fans lijkt te komen. Ik ben al in 2000 begonnen met digitaal fotograferen: Een Sony Cybershot S70 van 3 megapixel. (Ik kwam van Contax RTSIII en G2 met veel Zeiss lenzen -de RTSIII bewaard en tegenwoordig gebruik ik hem soms weer, voor de lol). In die beginjaren liep Sony al voorop qua innovatie. Ik heb vervolgens gefotografeerd met Sony DSC F828, een V3 en daarna een R1. Ik heb een tijdje met een EOS 40D met mooie L objectieven gewerkt en zelfs heb ik enige tijd een 5DII gehad. Tussentijds ook nog wat Panasonic micro 4/3 spul gebruikt. In de 4/3 tijd liet ik mijn 5DII steeds meer thuis. Micro 4/3 bleek vooral snel, ligt en comfortabel hanteerbaar te zijn. Totdat ik overstapte op een Sony Nex 6, met de zelfde Oled zoeker die nu in Alpha 7/R zit. Ik vond en vind het een sensatie! Ik heb toen snel al mijn Canon spul verkocht. Voor de E-mount zijn inmiddels veel mooie lenzen te koop, waar onder een Zeiss Variosonnar 16-70 (eq 135: 24-105), die de vergelijking met de Canon 24-105L uitstekend doorstaat. En drie mooie en spotgoedkope primes van Sigma: 19, 30 en 60 mm (eq 135: 28, 45, 90)
Sony was en is met zijn Nex serie erg innovatief en nu opnieuw met de Alpha 7/R! Ik deel de conclusie van Antonette daarom volledig. Benieuwd waar ze in september op de Photokina mee komen!. -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 18 maart 2014 om 10:59 | reageer
Ik ben iets minder enthousiast. Door de 36,4 megapixels toch teveel ruis naar mijn smaak (kan ook niet anders met zoveel pixels, geldt ook voor b.v. de Nikon D4) en te weinig beelden per seconde voor actiefotografie. Een sensor met bv 16 megapixels zou deze problemen oplossen en dan zou ik hem gelijk kopen....
-
Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 18 maart 2014 om 17:27 | reageer
@Liesbeth: als je verkleind naar het formaat waarop je afdrukt, maakt het geen fluit uit. Dat je de D4 noemt, snap ik niet, want die heeft maar 16MP. Je bedoelt denk ik de D800(E).
Het voordeel van 36MP is dat je met genoeg licht (al dan niet zelf gemaakt) je wel extra detail hebt, wat je met 16MP nooit kunt bereiken. Andersom kan een 36MP fullframe bij hoge iso verkleind naar 16MP wel dezelfde ruisprestaties leveren als een 16MP fullframe. -
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 18 maart 2014 om 17:43 | reageer
@Paul, klopt, ik bedoel inderdaad de D800E. Zowel de Sony als deze Nikon 800E bieden veel scherpte door het weglaten van het anti-moire filter, maar bij beiden zie je op 1600 of 2000 ISO veel ruis. Teveel om die foto's als grote afdruk (60 x 90) aan een klant te kunnen leveren. Zoals gezegd is dat ook logisch, met zoveel pixels op de sensor, zijn die pixels klein en moet het signaal dus extra versterkt worden. Van dezelfde ruisprestaties als bij een 16 MP camera kan dan ook geen sprake zijn. Zo fotografeerde ik bv met de D800 en de D4 bij een congres in een donkere schouwburgzaal. Bij de D4 hoef ik in de RAW-converter dan bijna niets aan ruisonderdrukking te doen, bij de D800 wel. En juist die ruisonderdrukking zorgt voor minder detail in de foto. Weg voordeel van die vele megapixels dus..... Veel megapixels werken super als je overdag landschappen fotografeert, of in de studio werkt bijvoorbeeld. Maar niet bij het werken in donkere omstandigheden.
-
Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 18 maart 2014 om 18:24 | reageer
Een foto van een D4 op 60x90 bij iso1600 of iso2000 geeft echt geen betere foto.
Bekijk deze vergelijking tussen de D4 en de A7R: http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Sony-A7R-versus-Nikon-D4___917_767#tabs-2 en dan SNR 18%. Op "screen" zie je wat jij bedoelt: veel ruis op hoge iso bij de A7R op pixelniveau. Maar zodra je print selecteert, vervalt het MP voordeel/nadeel en lopen de lijntje bijna perfect gelijk (met zelfs op de allerhoogste iso-stand van de A7R een voordeel van de A7R).
Nog een andere test met beelden i.p.v. grafiekjes: http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d4&attr13_1=sony_a7r&attr13_2=canon_eos5dmkiii&attr13_3=canon_eos5dmkiii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=print&widget=1&x=0.412298682284041&y=0.8587952876623902
Hier zie ik zelfs een voordeel in detail (en minder ruisreductie) bij de A7R.
Kortom: bij hoge iso's heb je geen winst van de megapixels, maar op lage iso wel. Megapixels zijn niet heilig, want op een gegeven moment kom je in de knoop met de diffractielimiet, maar zolang je daar niet tegenaan loopt en je hebt lenzen die het oplossend vermogen kunnen leveren, gaat er niets boven megapixels. -
Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 19 maart 2014 om 11:18 | reageer
Ik zie bij dxomark inderdaad de SNR gelijk lopen. Feit blijft dat ik mijn eigen testen toch het meest betrouwbaar vind . Ik wordt niet gesponsord door welke camerafabrikant dan ook. Als ik afdrukken laat maken van 60x90, dan zie ik een duidelijk verschil ruisprestaties tussen sensoren met veel en sensoren met weinig pixels. Van de Sony heb ik nog geen afdruk laten maken (wel van de D800E), alleen op het scherm beoordeeld. Dus misschien moet ik dat dan maar eens gaan uitproberen.....
Mbt tot je laatste opmerking, hier staat er een interessant artikel over: http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm -
Paul Oosterlaak schreef op woensdag 19 maart 2014 om 11:55 | reageer
Natuurlijk zijn je eigen testen het belangrijkste, maar je mag het pas als een feit gebruiken als je het bewijst. Ik word ook niet gesponsord door een camerafabrikant en dat is hier zelfs niet eens bruikbaar omdat de sensoren van dezelfde fabrikant komen: Sony.
Ik ken het artikel over diffractie en ik heb redelijke kennis van natuurkunde (ik doceer het in mijn dagelijks leven). -
Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 19 maart 2014 om 12:26 | reageer
@Paul, ik ga het uitproberen, maar ben er van overtuigd dat de sensor in deze Sony geen andere prestaties zal leveren dan die in de D880E, precies om de reden die jij noemt. En dat er dus meer ruis zal zijn dan bij de D4. Wordt vervolgd!
-
Jeannette de Wit schreef op dinsdag 22 juli 2014 om 09:14 | reageer
'Liesbeth van Asselt: En juist die ruisonderdrukking zorgt voor minder detail in de foto. Weg voordeel van die vele megapixels dus. Veel megapixels werken super als je overdag landschappen fotografeert, of in de studio werkt bijvoorbeeld. Maar niet bij het werken in donkere omstandigheden.'
Het voordeel van de hoge resolutie is niet 'weg'. Je kunt op elk ander moment gebruik van maken. Dat kan niet bij een camera met een lage resolutie sensor. Mijn ervaring is dat de beeldkwaliteit van een foto gemaakt met een hoge ISO waarde en met een 36 megapixel sensor, na down sampling naar 16 megapixel echt prima is.
Foto's gemaakt met een 16 megapixel sensor zijn in de meeste gevallen qua resolutie inferieur ten opzichte van die gemaakt met een 36 megapixel sensor. Ik kan veel groter afdrukken met de laatstgenoemde. Ook vierkante opnames zijn prachtig gedetailleerd.
Dit artikel gaat over de Sony a7r en dan spelen andere eigenschappen ook een belangrijke rol. Dit zijn afmetingen en gewicht. Een dagje op stap met een D800 of, een D4 of zelfs allebei? Mij niet gezien.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Doe mee aan de Sony World Photography Award 2025
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
-
Sony introduceert de nieuwe FE 85mm f/1.4 GM II
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 16-25mm en FE 24-50mm f/2.8 G-objectieven
door Nando Harmsen
-
Nederlander en Belg winnen prijzen in de Sony World Photography Award 2024
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.