Adobe Creative Days: Creative Cloud en Photoshop CC
zondag 16 juni 2013, 23:30 door Casper Heij | 9.921x gelezen | 22 reactiesTijdens de Adobe Creative Days reizen een aantal 'Adobe-evangelisten' als Jason Levine, Rufus Deuchler en Michael Chaize de wereld rond om ons de laatste ontwikkelingen te tonen op het gebied van digital imaging, video en web development. Photofacts stuurde mij naar de editie in Amsterdam om voor jullie de belangrijkste nieuwtjes over de Creative Cloud en de nieuwe versie van Photoshop eruit te pikken.
En dus zat ik afgelopen vrijdag al vroeg in de auto om op tijd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam te zijn om deze dag mee te maken. Na een bak koffie en een snel rondje langs de stands van een aantal sponsoren die de dag -en niet onbelangrijk: de gratis lunch- mogelijk maakten begonnen al snel de eerste keynotes.
De eerste Adobe 'evangelist' die daarbij het woord neemt is Michael Haize, en hij heeft meteen een vraag voor de zaal: wie gebruikt welke versie van de Adobe pakketten? Ongeveer de helft steekt zijn hand op als gevraagd wordt wie Adobe Creative Cloud gebruikt. Let wel: we hebben het hier over leden van de Adobe User Group, een verzameling creatieven uit met name de grafische industrie. Een derde van de aanwezigen werkt nog met CS6 en de rest op CS5 of lager.
Adobe Creative Cloud
Er verandert veel met de komst van de Adobe Creative Cloud en dat blijkt dus ook direct hét grote thema te zijn. Met de komst van de Creative Cloud komt er een einde aan het traditionele verkopen van losse programma's en de Creative Suites door Adobe, in de toekomst gaat men alle nieuwe apps alleen nog aanbieden in de Creative Cloud.
Er komt dus geen Adobe Photoshop CS7, de volgende versie heet Photoshop CC. Dit betekent overigens niet dat je nu over móet naar de Creative Cloud, Adobe belooft CS6 gewoon technisch te blijven ondersteunen, er komt alleen geen vernieuwing meer van het product dus voor nieuwe features moet je overstappen. Na wat algemene informatie over de Creative Cloud geeft Michael het stokje over aan zijn collega Rufus Deuchler.
Die vertelt verder over de Creative Cloud die volgens hem noodzakelijk is in een snel veranderend medialandschap. Alles moet 'social' en gedeeld worden en mobiele content wordt steeds belangrijker. Het snel en doeltreffend aan kunnen passen van Adobe software hoort daarbij en de Creative Cloud maakt dat mogelijk, aldus Deuchler.
Bij een Creative Cloud abonnement krijg je daarnaast een stukje online storage waar je je bestanden kan opslaan in sync met een folder op je werkplek(ken). Bestanden in de cloud kan je vanuit de software makkelijk delen met je klanten of vrienden. Die kunnen er vervolgens op reageren en dat zie jij weer terug in de Adobe programma's (of 'apps' zoals Adobe ze nu noemt) op je Windows of Mac OS X systeem.
Overigens hoeven je klanten en vrienden geen Adobe CC abonnement te hebben om jouw werk te bekijken, je kan ze gewoon een link sturen die hen toegang geeft tot de bestanden. Onderdeel van de online sync is ook dat je al je presets, gradients, brushes, fonts, et cetera op al je werkplekken bij de hand hebt, handig.
Photoshop CC
Na een stukje promotie van de Creative Cloud gaat Rufus verder met een snelle walkthrough van een aantal nieuwe features die we gaan zien in Photoshop CC. Het meeste indruk maakt de Shake Reduction, die bewogen foto's letterlijk terug kan rekenen naar een scherp beeld met de toepassing van een filter.
We hebben het zelf nog niet kunnen proberen maar de demo is veelbelovend. Uiteraard is het resultaat wel afhankelijk van de foto die je gebruikt, ik ga er vanuit dat de heren van Adobe goed gekeken hebben naar een foto die een optimaal resultaat leverde. Maar toch, als dit half zo goed werkt als dat het deed in het voorbeeld dan kunnen voortaan onbruikbare foto's een stuk bruikbaarder worden gemaakt. Een fijne nieuwe toevoeging voor de "We'll fix it in Photoshop"-fotografen.
Ook is er in Photoshop CC het Smart Sharpen filter dat zelf berekent waar wel en waar niet extra scherpte moet worden toegepast. Als voorbeeld krijgen we een portretfoto te zien waarbij wél de ogen scherper worden maar de huid en de onscherpe achtergrond keurig zacht blijven, allemaal met een paar drukken op de knop.
Ook hierbij zal weer gelden: de ene foto zal beter geschikt zijn voor deze toepassing dan de ander. Maar dat neemt niet weg dat het er goed uit ziet en het oogst (net als bij het Shake Reduction filter) applaus uit de zaal.
Behance Prosite
Een andere feature die met de Creative Cloud en Photoshop CC zeer toegankelijk wordt is het publiceren van foto's op je Behance Prosite: een portfoliosite die je gratis krijgt bij aanschaf van een Creative Cloud abonnement. Direct vanuit Photoshop CC kan je de foto toevoegen aan je site, een erg fraaie feature.
Tevens worden fonts voortaan gesynct in de Cloud. En als we het toch over publishing hebben: het is nu nog eenvoudiger om je Photoshop bestanden te exporteren naar een HTML / CSS site. Ook is het erg eenvoudig om je projecten te delen via de social media share functie.
Voor mensen die in RAW fotograferen is er ook nog een leuke feature in Photoshop CC: in een PSD kan je altijd terugschakelen naar Camera RAW om al je lagen onafhankelijk van elkaar in de RAW editor te bewerken. Meer details over Photoshop CC kan je hier vinden.
Rufus neemt na deze introductie tot Photoshop CC even de tijd om een paar veelgestelde vragen over de Creative Cloud te beantwoorden. Zo ben je niet verplicht om over te stappen naar alle apps van CC, je kan CS6 en CC naast elkaar gebruiken als je dat zou willen. Ook is het niet zo dat je altijd online moet zijn om te kunnen werken: de Cloud werkt uiteraard online, maar dat is alleen voor het syncen van bestanden en de eerder genoemde programma-inhoudelijke zaken.
De apps werken gewoon offline. Wel wil Adobe graag dat je eens per maand online bent zodat ze kunnen checken of je subscription nog "actief" is. Zelf denk ik dat het meer te maken heeft met de check of je niet op achttien machines aan het werk bent met één abonnement. Je abonnement mag gebruikt worden op twee machines, waarbij er slechts één tegelijk actief mag zijn. Dat laatste vind ik logisch, je hebt immers een licentie voor één persoon.
Wat ik minder logisch vind is de beperking van twee machines, het voordeel van "in de Cloud" werken is wat mij betreft juist de flexibiliteit van werken waar je wil. Adobe wil er echter nog niet aan: twee computers is de max, als je op een derde machine aan de gang wil moet je één van de eerdere machines afmelden.
Als laatste benadrukt hij nog dat je files niet verloren gaan mocht je je abonnement opzeggen: de Cloud ruimte verdwijnt maar je synct altijd met een folder op je computer of laptop, dus je bestanden blijven in je bezit.
Redenen om te kiezen voor het Creative Cloud abonnement is dat je altijd de laatste versie van de programma's krijgt, als je dat wil. Updaten is namelijk een keuze, dus als je vreest voor compatibiliteit van je bestanden met een nieuwe versie dan kan je ervoor kiezen om op een oudere versie te blijven hangen. Daarnaast is er in de Cloud-omgeving een "Learning" tab waar allerlei tutorials en informatieve video's van Adobe pro's te bekijken zijn. Deze video's zijn alleen toegankelijk voor Adobe Creative Cloud users.
Vervolgens gaan de heren verder over Illustrator, InDesign en andere programma's die straks ook in de Cloud zitten. Voor fotografen wellicht iets minder interessant maar een aantal highlights op een rijtje:
Illustrator
Er is nu in Illustrator een mogelijkheid om foto's te gebruiken als brush. Ook kun je voortaan in tekstlagen per letter veranderingen aanbrengen.
Indesign
Voortaan is er de mogelijkheid om de look & feel van het programma aan je eigen smaak aan te passen, bijvoorbeeld door het venster donkergrijs te maken, of juist heel helder wit. Er is een slimme fontzoeker ingebouwd, waarin je favorieten kan opslaan. De QR code generator levert je direct vanuit het programma een QR code aan die je kan aanpassen qua grootte, kleur, et cetera.
Muse
Adobe noemt dit programma 'websites bouwen voor printdesigners' en dat is in feite ook waar het op neer komt. Een responsive webdesign bouwen wordt veel eenvoudiger, een ontwikkeling waar wellicht niet alle webdesigners blij mee zullen zijn.
Video
Als laatste komt Jason Levine aan het woord. De videoexpert van het gezelschap die tussendoor al wist te entertainen met een paar rake grappen toont op geheel eigen wijze een aantal verbeteringen aan de belangrijkste videoprogramma's van Adobe.
In Premiere Pro zijn er voortaan meer mogelijkheden om je werkruimte op te schonen en in te richten naar je eigen voorkeuren, waarbij de gekozen settings syncen met de Creative Cloud en dus op al je werkplekken hetzelfde zullen zijn als je dat wilt.
Als je wil colorgraden dan kan dat voortaan ook in Photoshop. Je neemt een still uit Première, bewerkt deze in Photoshop en vervolgens open je hem in Speedgrade, op deze manier kan je eenvoudig colormatchen met je fotograaf en/of designer. Verder waren er nog een aantal zaken op geluidsgebied verbeterd.
Maar indrukwekkender is misschien nog wel dat je tegenwoordig 3D objecten in After Effects kan integreren zonder rendertijd. Je kan een voorwerp plaatsen, aanpassen en laten meebewegen zonder dat je elke wijziging hoeft te renderen. Daarnaast is het makkelijker gemaakt om maskers te maken waarbij fijne details als haren of boomtakken goed zichtbaar blijven dankzij de nieuwe "refine edge" tool. Ik kan me zo voorstellen dat dit zeer welkome noviteiten zijn voor de videografen onder jullie.
Na alle noviteiten waren er nog een aantal keynotes. Zo kwamen Sanne Wijbenga & Esther Jong van Fabrique vertellen over de nieuwe site die ze voor het Rijksmuseum hebben gerealiseerd en Eboman en zijn bedrijf Smadteck demonstreerden een aantal zaken met betrekking tot interactieve video.
Ook kwam Jay Sunsmith (designer en typograaf) vertellen over zijn projecten en kwam Bibian Mentel van Redbull Collective Art een zeer inspirerend verhaal vertellen over hoe je met de juiste 'Mentelity' (een woordspeling op haar eigen achternaam) je dromen waar kan maken, hoeveel tegenslag je in het leven ook krijgt. Het geheel werd nog afgesloten met een kleine borrel maar helaas kon ik daar niet te lang blijven hangen.
Creative Cloud voor fotografen
Tussen de bedrijven door weet ik nog even één op één te spreken met de mannen van Adobe, Jason Levine, Rufus Deuchler en Michael Chaize. Ik besluit ze mijn grootste vraag met betrekking tot de Creative Cloud voor te leggen: waarom is het alleen mogelijk om je op één app óf het hele pakket te abonneren?
Ikzelf zou graag gebruik maken van Photoshop en bijvoorbeeld Illustrator maar om daarvoor meteen het duurste abonnement aan te schaffen gaat me wat te ver. Ik denk ook niet dat ik daar de enige in ben.
We wisselen er een tijdje over van gedachten. Oplossing zou volgens mij kunnen zijn dat je voor een extra app bij zou kunnen betalen zonder dat je meteen de hele suite hoeft te gaan betalen. Na een beetje doorvragen laten de heren doorschemeren dat ik zeker niet de enige ben die met deze vraag zit en dat er naar oplossingen wordt gezocht.
Met name fotografen schijnen deze kritische vragen te stellen en Michael Chaize bekent dat er wordt nagedacht over een oplossing voor specifiek fotografen. Helaas mag hij nog geen details onthullen maar hij verwacht dat er nog dit jaar een aankondiging komt met betrekking tot een specifieke Creative Cloud-vorm voor fotografen, ik ben alvast erg benieuwd.
Overigens: Lightroom 5 blijft los van de Creative Cloud beschikbaar maar werkt er wel nauw mee samen.
De nieuwe versie van de Adobe Creative Cloud apps is vanaf maandag 17 juni beschikbaar. Alles bij elkaar was de Creative Day een bijzondere en inspirerende bijeenkomst. Mocht je nog geen lid zijn van de Adobe User Group Nederland maar maak je wel gebruik van hun software en vind je het interessant om dit soort events mee te maken dan kan ik je van harte aanbevelen om lid te worden, het kost niks en wellicht kom ik je dan tegen op een volgende bijeenkomst!
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Als freelance fotograaf werkt Casper vooral op locatie maar ook regelmatig in zijn studio. Zijn specialisme is automotive fotografie.
22 reacties
-
Brian schreef op maandag 17 juni 2013 om 01:48 | reageer
Een klein beetje goed nieuws kan ik je al stiekem verklappen. Het wordt binnenkort mogelijk om losse app's te nemen. Je hoeft dan niet meteen de alles omvattende oplossing te nemen, maar kunt dan gewoon twee app's kiezen die je wilt gebruiken.
Gaat wel nog even duren want dit komt niet eerder dan het najaar, maar ik heb het al van meerdere kanten bevestigd gekregen dat dit gaat komen. -
-
Lara schreef op maandag 17 juni 2013 om 10:16 | reageer
Duidelijk verslag, dank je wel. Ongetwijfeld een interessante dag geweest!
Ik vind het concept van de Creative Cloud op zich prima en zie er absoluut de voordelen van. En als de mogelijkheid geboden gaat worden – zoals je al laat doorschemeren – dat meerdere losse apps te gebruiken zijn dan is dat nog beter.
Maar wat mij erg stoort is het feit dat als je om wat voor reden dan ook je abonnement stopzet, de software ook niet meer werkt. Je zit er dus aan vast eigenlijk. Tenminste als je Photoshop (of een andere Adobe app) wilt gebruiken. Is dat punt niet ergens aan bod gekomen?
Ik zou het toch wat eerlijker vinden als je de software kunt blijven gebruiken. Eventueel nadat je bijvoorbeeld voor minimaal een x-tijd een abonnement hebt gehad. Uiteraard krijg je dan geen updates meer, dat is logisch. Maar nu is het zo dat zelfs al heb je bijvoorbeeld 2 of 3 jaar van CC gebruik gemaakt (of gehuurd is het meer) en je je abonnement stopzet, je helemaal niets meer hebt. Als ik het abonnement op een tijdschrift opzeg heb ik tenminste nog de oude exemplaren.
Je valt na het stopzetten van je abonnement dan terug naar de laatste CS versie(als je die hebt). En dan is het zo – voor zover ik begrepen heb, maar correct me if I’m wrong - dat je nog wel toegang hebt tot je CC bestanden, maar dat het de vraag is hoe compatible ze zijn met oudere CS versies. In elk geval alles wat je opslaat als een psd, dus met lagen. Een psd bestand waarin effecten zijn verwerkt die alleen in CC beschikbaar zijn zullen niet aangepast kunnen worden in de oude CS omgeving.
Op zich wel logisch denk ik maar omdat je met het stopzetten van je CC abonnement geen software meer hebt zijn die bestanden vrij nutteloos geworden als je er dingen in wilt aanpassen. Je verliest daarmee de mogelijkheid om je eigen werk te kunnen bewerken!
Adobe zegt dat ze de export van CC bestanden naar CS6 in de toekomst zullen blijven ondersteunen. Maar ik heb CS5 en krijg sterk de indruk dat ik dan de sigaar ben.
Misschien dat ze dit ‘puntje’ ook nog even kunnen oplossen. -
CasperH schreef op maandag 17 juni 2013 om 11:11 | reageer
Dat is een goed punt Lara, zo had ik er nog niet naar gekeken en dat lijkt inderdaad een beetje oneerlijk. Overigens: je kan ook per maand huren, dus je zou eventueel als je op een later moment weer met de bestanden aan de slag wil voor een maandje weer een abonnement kunnen nemen. Maar dat lijkt een beetje omslachtig, dat ben ik met je eens.
-
Cas van der Voorn schreef op maandag 17 juni 2013 om 11:44 | reageer
@Lara: het probleem dat je beschrijft lijkt me beperkt. Een PSD bevat namelijk geen historie. Dus de effecten die jij noemt die alleen in CC voorkomen zouden dan in aanpassingslagen moeten zitten. En die specifieke aanpassingslaag zou dan in CS5 niet mogen bestaan. Ik heb het niet gecheckt, maar volgens mij is er momenteel geen sprake van dat CC nieuwe aanpassingslagen bevat.
En meer in het algemeen: Adobe doet op deze manier aan klantenbinding, vrij letterlijk zelfs. Of dat slecht is mag iedereen voor zich bepalen, maar ik heb de laatste maanden diverse alternatieven aan de tand gevoeld (Elements11, Lightroom, Aperture, Pixelmator) en geen van allen komt ook maar in de buurt van CS6. Elements11 is (alleen de editor, de organiser is te simpel) nog een goed alternatief als je wél wilt werken met lagen maar niet de functies van het moderne photoshop nodig hebt. Dus geen slimme filters, slimme objecten, pen-tool of laagstijlen. En een uitgeklede RAW convertor, die alleen de basisfuncties bevat. Eigenlijk CS2 in een nieuw jasje. The Gimp heb ik niet geprobeerd, maar daarvan begrijp ik dat die alleen in 8-bits modus werkt. Niet handig als je in RAW fotografeert. Dat geldt overigens voor Elements11 in mindere mate ook: die heeft bij 16-bits omzettingen ook maar de helft van de commando's beschikbaar.
Dus ik begrijp wel dat Adobe de touwtjes strakker trekt met CC. Er is gewoon geen serieuze concurrentie.
In al die jaren is de enige echte concurrentie op fotografie-gebied gekomen van Adobe zelf met Lightroom en oudere versies van Aperture. Voor serieus bewerken zijn ze echter minder geschikt. Daarvoor heb je toch echt lagen nodig en selectie-gereedschappen. -
-
Lara schreef op maandag 17 juni 2013 om 15:05 | reageer
@CasperH: Een tijdelijk maandabonnement zou inderdaad een optie kunnen. Zoals je zegt wat omslachtig, maar in elk geval een optie!
@Cas: Misschien is het probleem voor sommigen inderdaad beperkt. Tenslotte slaat niet iedereen zijn werk op in psd om naderhand nog van alles aan te passen. In deze link zie je een voorbeeld van iemand die heeft geprobeerd om een CC bestand in CS5 te openen en hoe dat er dan uitziet.
Dus het opent wel in CS5 (hoera voor mij) en alles wordt keurig in lagen gezet, maar die effecten die specifiek voor CC zijn kun je in CS5 dan niet meer aanpassen. Op zichzelf logisch omdat het een verouderde versie is. Maar mijn punt is dat als je je CC abonnement stopzet de software waarmee je die effecten wel kon aanpassen niet meer opstart. Na maanden of jaren voor een abonnement te hebben betaald kun je je werk niet meer volledig bewerken. En misschien vallen die verschillen tussen CC en CS nu nog wel mee, maar gaandeweg zal dat verschil natuurlijk wel groter worden en gaat het misschien wel om nieuwe aanpassingslagen.
En als je géén CS versie van PS hebt, dan ben je volledig de pineut want dan kun je je psd's helemaal niet meer openen. Dat vind ik nou niet bepaald klantvriendelijk, het voelt meer als een wurggreep.
Begrijp me niet verkeerd; ik vind Photoshop een fantastisch programma. En ik heb ook totaal geen behoefte om te gaan shoppen voor iets anders. Zoals je al zegt; echte alternatieven zijn er niet. Je zult mij in dat opzicht niets negatiefs over Adobe horen zeggen. De CC biedt ook mooie voordelen, absoluut. Bovendien zal de abonnement vorm voor software steeds meer gaan gebeuren en ook dat is prima. Je houdt het toch niet tegen.
Dus ik ben geen Adobe 'basher' ofzo of tegen innovatie. Maar dit is wel een gevolg van hun business model en dat wilde ik toch even benoemen.
Waar Adobe zich volgens mij vooral op richt is de groep gebruikers die niet elke 2 jaar updaten naar de nieuwste versie van CS (zoals ik). En dan bedoel ik dat ze daar meer aan willen verdienen. Bovendien zullen ze liever een constante bron van inkomsten d.m.v. abonnementen willen genereren dan elke 2 jaar een piek. Allemaal prima, ze zijn tenslotte geen liefdadigheidsinstelling en moeten de concurrentie voorblijven. Maar op deze manier geven ze de klant naar mijn idee niet echt veel keus. Het is alles of niets. En dat terwijl ze de markt al in handen hebben.
Ook ik zal uiteindelijk wel voor de bijl gaan hoor. Maar nu nog even niet. -
TonS schreef op maandag 17 juni 2013 om 17:03 | reageer
Afgelopen vrijdag heb ik besloten CC te nemen. Ik ben in het bezit van CS6. Dus volgens Adobe kwam ik in aanmerking voor een voordelig lidmaatschap van €24,95. Omdat op dezelfde pagina van de site hetzelfde bedrag genoemd werd inclusief BTW ging ik daar dus ook van uit.
Na de aanmelding kreeg ik keurig een account en per e-mail de rekening. Het bedrag was toen ineens €29,99. Volgens de rekening vanuit Ierland was er geen VAT (BTW) verschuldigd. Als ik overigens met 21% BTW reken had het mij €29,75 moeten kosten. Ik denk dus dat Adobe de BTW in eigen zak steekt.
Het zijn natuurlijk kleine bedragen, maar als je op de site prijzen inclusief BTW rekent moet Adobe niet BTW in rekening brengen. Helemaal dat voor particulieren altijd uitgegaan moet worden van prijzen inclusief BTW.
Op zich is CC helemaal prachtig met Illustrator, Indesign, etc. Vervolgens heb ik ook nog even in mijn abonnementsgegevens gekeken op Adobe CC en tot mijn grote verrassing staat daar dat de volgende betaling op 14 juli 2013 €36,89 incl BTW moet bedragen. Dus je denkt een aanbieding te krijgen die een maand later ca 30% hoger blijkt te zijn.
Vanmorgen heb ik Adobe gebeld. In Ierland wordt dan de telefoon beantwoord door iemand met een zwaar Iers accent, wat nauwelijks Engels lijkt. Ik heb een casenummer gekregen en zou een antwoord krijgen.
Ik ben benieuwd naar het antwoord maar ik overweeg om weer te bedanken voor CC. -
Cas van der Voorn schreef op maandag 17 juni 2013 om 17:25 | reageer
@Lara: Dank voor de link, daaruit blijkt precies wat ik bedoel: Alleen de slimme filters die nieuw zijn voor CC zijn uitgeschakeld. In jouw geval mis je ook slimme filters van CS6 (want je werkt met CS5). De vraag is of dat erg is. De meeste dingen die in nieuwe versies van Photoshop worden toegevoegd zijn allang in oudere versies aanwezig; je moet er alleen wat meer handelingen voor verrichten. Camera RAW als filter in CC is prachtig, maar dat kon al door je foto als slim object te openen in CS4. En afhankelijk van je workflow en de complexiteit van je bewerkingen kan dat ook prima werken. Projecten die uit meer dan 5 lagen bestaan (zoals complexe montages) zullen er sneller last van hebben. Maar mijn punt was dat het gros van de fotografen dat zelden of nooit zal meemaken.
Ik verdedig Adobe niet, gaf alleen maar aan dat ik deze verandering wel begrijp. Als Adobe echt af wil van illegale kopietjes dan zouden ze op zijn minst de prijs flink moeten verlagen. Als je voor pakweg 5 euro per maand altijd de laatste versie kunt gebruiken zou het zomaar kunnen dat Adobe meer omzet binnenharkt dan met het huidige prijsmodel.
@TonS: die 36,98 ruikt naar een abonnement waar je per maand vanaf kunt. Weet je zeker dat je een jaarabonnement afgesloten hebt? Hopelijk komt er een oplossing, kan me voorstellen dat dit frustrerend is. -
tonsche schreef op maandag 17 juni 2013 om 17:52 | reageer
@ Cas: op de site van Adobe staat dat "alle aanbiedingen vereisen een jaarlijkse verplichting". Volgens de voorwaarden van Adobe kan ik er wel de eerste 30 dagen vanaf. Daarna kan je er niet meer van af zonder over de resterende termijnen 50% te betalen. Ik weet nu niet of ik een maand later weer een hoger bedrag moet betalen.
Ik heb dus wel een jaarabonnement waarvan Adobe wel tussentijds de prijs kan verhogen. Maar wanneer en hoeveel is dus onduidelijk. Bij prijsverhoging kan ik wel beeindigen zonder kosten. -
Cas van der Voorn schreef op maandag 17 juni 2013 om 18:47 | reageer
@ton: ik vrees dat bij de Nederlands Adobe-site het toch anders wordt genoemd: 24,59 per maand bij één jaar, 36,89 per maand als je je per maand abonneert. Alles incl BTW.
Ik heb bedrijfsmatig een CS6 abonnement via Creative Cloud en betaal daarvoor 19,99 euro per maand, dus zonder BTW.
Dat van die prijsverhogingen is mij niet bekend, de prijzen die nu genoemd worden zijn identiek aan de prijzen van de aankondiging.
Overigens gelden deze prijzen alleen voor Photoshop, en niet voor de hele CC-suite. Daar betaal je veel meer voor. Zit hem daar soms het verschil? -
tonsche schreef op maandag 17 juni 2013 om 19:13 | reageer
@cas: Ik heb denk ik op een andere Nederlandse site gekeken en besteld.
Daar staat met zoveel woorden in de rechter kolom "huidige klanten" speciaal aanbod 36,89 p/m, maar achter de derde bullit staat "CS6 klanten kunnen het volledige pakket aanschaffen voor €24,59".
Mijn punt is dus dat dit niet ineens zonder BTW kan zijn en vervolgens een maand later al verhoogd wordt. Ik heb dus de complete CC-suite voor 29,99 en een maand later voor 36,89 en wie weet weer een maand later 61,49!! -
gast schreef op maandag 17 juni 2013 om 22:39 | reageer
@Cas: Je hebt gelijk hoor dat het ongemak van CC bestanden in CS gebruiken per persoon zal verschillen. En natuurlijk zijn er work-arounds (nu nog wel) hoewel het er daarmee niet gebruiksvriendelijker van wordt.
En ik snap de verandering die Adobe heeft doorgevoerd ook. Maar de switch van software kopen naar verplicht huren voelt voor mij toch een beetje als slikken of stikken. Er moeten toch ook tussenliggende alternatieven zijn. Zoals je zegt zouden ze ook de prijs kunnen verlagen of dat je wel de laatste versie van PS behoudt na x-tijd huren zodat je niet met lege handen staat als je je abonnement stopzet.
Maar goed, we zullen het zien in de toekomst! Vooralsnog blijf ik Photoshop, Cloud of niet, met veel plezier gebruiken. -
Peter schreef op dinsdag 18 juni 2013 om 11:23 | reageer
Interessant stuk om te lezen echter toch overheerst bij mij een gevoel van schijnheiligheid van Adobe.
Wees gewoon eerlijk Adobe... het hele concept van creative cloud is gebaseerd op het tegengaan van illegaal gebruik van de software en het vergroten van de winstmarge.
Op zich een legitiem doel, maar wees daar dan gewoon eerlijk in.
Alle genoemde voordelen welke dan in de cc. zitten zoals 'social' en delen worden al geboden door meer dan voldoende gratis (technische_ alternatieven dus dit zal voor mij nooit een argument zijn om maandelijks een bedrag te gaan betalen voor dit concept. Ik verwacht van een product dat het doet wat het beloofd, niets meer en niets minder en daar is het concept van creative cloud niet op gebaseerd. -
pojong schreef op dinsdag 18 juni 2013 om 15:59 | reageer
TonS. Welk nummer heb jij gebeld voor Adobe?
Ik ben al een aantal dagen bezig mijn abo binnen de dertig dagen termijn te beëindigen, maar het lukt mij niet.
In de telefoonwacht voor uren. Ik vind het raar dat je binnen enkele seconden een abonnement kunt nemen en er niet zomaar weer van af kunt, wanneer je dit geboden wordt.Hopelijk kun je mij iets van info geven. Overigens vind ik Photoshop CS6 een pracht programma, maar ik ben 84 jaar en ik wil mijn nabestaande niet opschepen met een abonnement waar ze als digibeten niet vanaf kunnen. -
tonsche schreef op dinsdag 18 juni 2013 om 16:10 | reageer
@pojong: Op de bevestigingsmail van Adobe bij de levering staat als Nederlands nummer 0202013331. Het lijkt een Nederlands nummer, maar je wordt doorgeschakeld naar een of ander buitenland. Bij mij was de voertaal "Iers" Engels.
Bij mij werd de telefoon meteen opgenomen. Je kan ook chatten. Je moet dan naar de account gaan. Dus inloggen en daar staat ook de chatmogelijkheid. Je kan vermoedelijk ook per mail opzeggen bij deze pagina.
Verder ben ik er inmiddels achter dat er bij Adobe twee Nederlandse sites zijn om je bestelling te doen. De ene levert een hogere prijs op zoals ik ervaren heb. De andere levert een prijs op zoals het op de site staat. Ik heb trouwens nog niets van Adobe gehoord. -
pojong schreef op dinsdag 18 juni 2013 om 17:01 | reageer
tonsche, Ik heb de chat pagina gebruikt en ben inmiddels van mijn abo af met "refund". Ook via E-Mail is dit bevestigd. Ik kan nu mijn eigen CS6 weer op de schijf zetten. Hij heeft die gelijk geactiveerd. Bedankt voor de info.
-
Marcel schreef op dinsdag 18 juni 2013 om 21:34 | reageer
Waarom neemt niet iedereen een abonnement bij Adobe direct en daar kost het minder dan 15 euro omgerekend van $ 19,99 voor het Photoshop CC pakket?
Verder zijn die knauwende Amerikanen waarschijnlijk beter te verstaan als die Ieren die denken dat hun versie van Engels door ons Hollanders verstaanbaar is. -
Leon schreef op woensdag 19 juni 2013 om 18:49 | reageer
Zie dat hij ondertussen ook alweer gekraakt is, dus een bepaalde doelgroep hoeft zich geen zorgen te maken
-
leo schreef op donderdag 20 juni 2013 om 23:49 | reageer
Maakte me daar al geen zorgen over Leon, ik behoor tot die doelgroep. Het kraken is geen rocket science.
-
Leon schreef op vrijdag 21 juni 2013 om 17:53 | reageer
@leo: ik vanaf nu ook hoor! Geen zin om de zakken van Adobe te vullen
-
CasperH schreef op woensdag 4 september 2013 om 23:30 | reageer
Kijk aan, er is een nieuw package in aantocht:
Photography program
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Bijzondere foto's met unieke Photoshop bewerkingen
door Elja Trum
-
Adobe en de kosten voor AI generative fill
door Nando Harmsen
-
Een eigen herbruikbare fotolijst maken in Photoshop
door Nando Harmsen
-
Is Adobe Photoshop nog wel gericht op fotografie?
door Nando Harmsen
-
Photoshop beta update april 2024
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.