Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Henri Brands

Blurb lanceert Lightroom plug-in voor Blurb Bookify

donderdag 14 april 2011, 20:26 door | 9.432x gelezen | 7 reacties

Velen zullen Blurb wellicht kennen als maker van fotoboeken die je met behulp van software op je eigen computer (PC of Mac) kunt maken met je eigen foto's en eventueel aangevuld met teksten. Sinds vorige maand biedt Blurb ook de mogelijkheid om je fotoboek online te maken. Deze week lanceerde Blurb daarbij een plug-in voor Adobe Lightroom 3, speciaal gericht op het via Bookify online maken van (foto)boeken.

De online versie van BookSmart, genaamd Blurb Bookify, is veel minder uitgebreid en veel beperkter dan de software die je op je computer installeert alvorens je aan je Blurb boek kunt beginnen. De online versie heeft wel weer als voordeel dat je vanaf elke computer met een internetverbinding aan je boek kunt werken. Deze week lanceerde Blurb een plug-in voor Adobe Lightroom 3, speciaal gericht op het via Bookify online maken van (foto)boeken.

Blurb Bookify


Wanneer je Blurb Bookify start via de website kom je eerst in een scherm waarin je het formaat van je fotoboek kunt kiezen: 18 bij 18, 20 bij25 cm, 25 bij 20, 33 bij 28 of 30 bij 30 centimeter. Na het maken van je keuze kom je in een scherm waarin je de lay-out (style) van je boek bepaalt.

Je kunt kiezen uit vier soorten lay-out; foto's die de hele bladzijde van het boek vullen, foto's op een zwart blad, een gekleurd blad of afwisselend pagina's met foto's en pagina's met tekst. Vervolgens kom je in het scherm waarin je een keuze maakt waarvandaan je de foto's wilt importeren om vervolgens het hele boek met één muisklik te vullen met je foto's.

Tot voor kort kon je bij de online versie kiezen om foto's te laden vanaf je computer, via Flickr, SmugMug, Zenfolio of Picasa. Sinds deze week is hierop een aanvulling gekomen die vele fotoliefhebbers zal aanspreken. Blurb heeft een plug-in gelanceerd voor Adobe Lightroom 3.
Met deze plug-in kun je al je bewerkte foto's rechtstreeks vanuit Lightroom uploaden naar het Blurbboek dat je online aan het maken bent.

Screenshot

Mogelijkheden van de plug-in


- Exporteer je in Lightroom bewerkte foto's naar Blurb Bookify
- Kies stijl en lay-out voor je boek vanuit Adobe Lightroom
- Stream foto onderschriften automatisch naar de tekstvelden van je boek
- Haal de (exif) gegevens van je foto's automatisch binnen in je boek

Voor iemand die snel en gemakkelijk een boek wil vullen met zijn foto's is dit een prettige mogelijkheid. Makkelijk en lekker snel. Om een 'maatwerk' boek te maken blijft de (gratis) Blurb BookSmart software nog steeds de aangewezen weg.

Blurb Bookify

Blurb BookSmart


In de vorige maand uitgebrachte versie 3 van de BookSmart software is het inmiddels mogelijk zonder rekenen en puzzelen een zogenaamde 'bleed' te maken over twee bladzijden, dus een panoramafoto die twee naast elkaar liggende bladzijden vult. Dat was voorheen een lastige klus, want het blijft moeilijk in te schatten welk stukje van je foto in de naad van het boek verdwijnt. De software houdt daar nu dus rekening mee.

Verder is BookSmart heel erg veelzijdig: je kunt naar believen de bladzijden indelen met een willekeurig aantal fotocontainers of tekstcontainers (in elke gewenste maat) zodat elk boek dat je maakt uniek is en aangepast aan de foto's die je wilt plaatsen. Ook kun je elke achtergrondkleur kiezen en allerlei randen rond je foto's. Uiteraard is er voorzien in kant-en-klare sjablonen.

Blurb Bookstore


Verder is Blurb uniek door het concept dat ze hanteren; je kunt elk boek dat je upload om te laten drukken ook online zetten in hun 'Bookstore' en er je eigen prijskaartje aanhangen zodat je je boeken kunt verkopen. En dat wereldwijd!

Voor fotografen en schrijvers een unieke gelegenheid om kleinschalig hun boeken aan de man te brengen. Blurb is overigens ooit begonnen als een medium om boeken te publiceren in kleine oplagen.

De HP Indigo printers die Blurb gebruikt leveren fraaie fotoboeken af. Zeker op het enkele maanden geleden geïntroduceerde premium papier mag het resultaat gezien worden. En wat wellicht ook het vermelden waard is; Blurb kan fotoboeken leveren met een omvang van maximaal 440 bladzijden! Daar past elke vakantie in..

Ik heb inmiddels zo'n dertien boeken via Blurb gemaakt en laten drukken en ik ben zeer tevreden over het resultaat en over, niet te vergeten, de prima service van Blurb. De foto's mogen dan niet hetzelfde ogen als foto's gemaakt op fotopapier, het resultaat komt inmiddels redelijk in de buurt.

Op deze webpagina vind je mijn gemaakte Blurb fotoboeken wanneer je nieuwsgierig bent naar wat er zoal mogelijk is bij Blurb.

Het leuke bij Blurb is dat je de boeken ook echt kunt doorbladeren op de site. Als gebruiker kun je dit overigens allemaal instellen; het boek wel/niet zichtbaar voor publiek, wélke pagina's je zichtbaar wilt maken, of de hele inhoud van het boek vertonen en wat de verkoopprijs moet zijn.

Sinds een half jaar kun je je gemaakte boeken ook online 'showen' via Blurbs' BookShow, een gadget om je boeken op je eigen website, je weblog of Facebook te plaatsen. Kijkers kunnen via deze gadget door je boek bladeren en het eventueel bestellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Henri Brands

Over de auteur

Henri fotografeert al vanaf zijn twaalfde en heeft gewerkt met onder andere Nikon, Leica en middenformaat camera's. Momenteel fotografeert hij met een Canon 5D mark IV. Henri heeft de Fotovakschool afgerond en jaren gewerkt als reportage-fotograaf en in fotowinkels. Ook gaf hij workshops over zelf afdrukken van foto's.

7 reacties

 1. xmom ent
  xmom ent schreef op donderdag 14 april 2011 om 20:49  | reageer

  @Henri Benieuwd of er nog extra kosten bij komen door o.a. douane toeslagen?

 2. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 14 april 2011 om 21:02  | reageer

  @ xmom ent;
  Er komt alleen 6% BTW bij en de verzendkosten.
  Hiervoor hebben ze een zgn. "flat rate"; 1 t/m 3 boeken tegelijk besteld kost je € 6,- verzendkosten.
  De boeken worden overigens voor Europa (o.a.) in Nederland gedrukt (Veldhoven als ik mij goed herinner)

 3. gast schreef op vrijdag 15 april 2011 om 14:14  | reageer

  Wauuwww, dit is een mooie aanvulling!

  Ik probere het zeker uit!

 4. jeroendehaan
  Profiel  jeroendehaan schreef op zaterdag 16 april 2011 om 21:20  | reageer

  Kan de plug-in niet vinden, noch op de site van Blurb noch in de Adobe Exchange...

 5. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 17 april 2011 om 03:31  | reageer

  @ jeroendehaan
  Hier vind je de Lightroom plug-in;
  http://www.blurb.com/apps/lightroom-plugin

  (wellicht moet je inloggen....)

 6. Peter Hulst
  Peter Hulst schreef op zondag 17 april 2011 om 05:39  | reageer

  Leuk artikel... misschien vind je het ook wel leuk om te weten dat die Lightroom plugin door een Nederlander is ontwikkeld (mijzelf namelijk vrolijk )

 7. jeroendehaan
  Profiel  jeroendehaan schreef op zondag 17 april 2011 om 11:21  | reageer

  Dank je Henri! Heb ik nu slecht gekeken/gezocht of is het gewoon slecht te vinden?

  Dank je Peter! Altijd fijn, plug-ins waar je iets aan hebt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord