Auke Rensen

Dropbox voor fotografen; slim gebruik van data-opslag

maandag 21 maart 2011, 22:58 door | 11.728x gelezen | 21 reacties

De afgelopen jaren hebben de ontwikkeling van online diensten een enorme vlucht genomen. Ook in combinatie met mobiel internet kan dit een uitkomst zijn. Als fotografen kunnen wij veel profijt hebben van deze ontwikkelingen. In dit artikel wil ik je graag vertellen hoe ik gebruik maak van de online data-opslagdienst van Dropbox en welke voordelen jij er mee kunt behalen.

Wat is Dropbox?


Dropbox is een Amerikaans bedrijf dat opslagcapaciteit via het Internet aanbiedt. Iedereen die zich aanmeldt krijgt een twee gigabyte opslaglimiet. Tegen betaling kan het account worden opgewaardeerd tot 50 of 100 gigabyte.

Dropbox verdiend zijn inkomen aan de abonnementen die aan de hogere opslaglimieten zijn gekoppeld. Wie echter met een beperkte hoeveelheid opslag vooruit kan, kan profiteren van deze dienst zonder daarvoor te hoeven betalen.

Dropbox applicatie


Hoewel je je bestanden prima kunt beheren en benaderen via de website van Dropbox, is het aan te raden om gebruik te maken van de door Dropbox beschikbaar gestelde applicaties. Er is een applicatie beschikbaar voor de meest gangbare versies van Windows en Macintosh alsmede applicaties voor Android telefoons, de iPhone, de iPad en de Blackberry.

Met de Dropbox applicatie biedt een aantal voordelen, waaronder:
 1. Integratie met het besturingssysteem
  Je kunt na installatie je online bestanden benaderen als lokale bestanden;

 2. Synchronisatie
  Online bestanden worden automatisch gesynchroniseerd naar de computers die de client geÔnstalleerd hebben;

 3. Versleuteling
  De client zorgt ervoor dat de communicatie tussen je computer en de Dropbox servers versleuteld wordt, waardoor de communicatie en de bestanden privť blijven.

Dropbox art

Toepassingsmogelijkheden


De kracht van een online data-opslagdienst zoals Dropbox ligt in het feit dat je je bestanden altijd en overal beschikbaar hebt, onafhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. De synchronisatie zorgt ervoor dat je altijd de laatste versie beschikbaar hebt en is feitelijk direct een back-up van je data. Persoonlijk gebruik ik Dropbox voor drie doeleinden:
 1. Opslag van bedrijfsdocumenten;
 2. Opslag van inspirerende foto's;
 3. Bestanden delen met anderen.

Opslag van bedrijfsdocumenten
Tot niet zo heel lang geleden had ik al mijn bedrijfsdocumenten thuis op de NAS opgeslagen. Dat was ideaal, want ik kon met zowel mijn Mac computer als mijn Windows laptop de bestanden openen en bewerken. De synchronisatiemogelijkheden van Windows zorgde ervoor dat ik ook buitenshuis de bestanden kon inzien.

Problemen ontstonden echter al snel toen ik op de laptop documenten bewerkt had en vergat om bij thuiskomst eerst de laptop te synchroniseren met de NAS. Bovendien had ik soms informatie nodig op een moment dat je je laptop niet bij je hebt.

Dropbox

Als ik alleen maar kijk naar de documenten die ik bedrijfsmatig genereer, dan is dat maar een paar honderd megabyte. De capaciteit van twee gigabyte is dan ook ruim voldoende om deze data hierin op te slaan. Ik heb door middel van een trucje de folder met zakelijke bestanden gekoppeld aan de Dropbox-folder, zodat de Dropbox-folder naadloos aansluit binnen de bestaande folderstructuur.

Opslag van inspirerende foto's
Terwijl ik al een tijdje gebruik maakte van Dropbox voor mijn bedrijfsdocumenten, was ik tevergeefs op zoek naar een manier om onafhankelijk van locatie en beschikbaar inspirerende voorbeeldfoto's op te kunnen slaan. Tot nu toe had ik op ieder apparaat wel een mapje met foto's, maar aan een goede structuur en de uitwisseling tussen de platformen ontbrak het tot nu toe.

Dropbox op een telefoon

Daar kwam onlangs verandering in toen ik ontdekte dat de Dropbox-applicatie voor mijn Android telefoon eigenlijk meer mogelijkheden biedt dan ik voorheen had ervaren. Ik dacht eerst dat de applicatie niet veel meer dan een schil was waarbinnen je de Dropbox-website raadpleegt.

Het blijkt echter mogelijk om mediabestanden zoals foto's in de applicatie te bekijken en bovendien kun je met behulp van de viewer door de foto's heen bladeren. Ideaal om bijvoorbeeld bij een fotoshoot voorbeelden aan je model of visagist te laten zien, of voor je zelf om op een willekeurig moment nieuwe inspiratie op te doen.

Bestanden delen met anderen.
Bestanden delen gaat verrassend snel een eenvoudig. Via de Webomgeving van Dropbox kun je zelf rechten toekennen, waarbij je zelf het toegangsniveau kan bepalen. Omdat bestanden direct worden gesynchroniseerd, werkt het delen van bestanden in de praktijk vaak sneller dan verzenden via e-mail of FTP.

Dropbox beter integreren


Als je de standaardinstallatie van de Dropbox-client uitvoert, maakt de applicatie een nieuwe folder met de naam My Dropbox aan binnen de documentenmap op je systeem. Onder windows is dat een folder onder Mijn Documenten/My Documents; op de Mac een map in de Documents folder. De bestanden die je in deze map plaatst worden automatisch gesynchroniseerd.

Voor velen zal dit prima zijn, maar als je je folders en bestanden die op dropbox staan beter wilt integreren met de bestaande folderstructuur dan zul je het iets anders aan moeten pakken. Je kunt in dat geval het beste de Dropbox-folder buiten de bestaande folderstructuur plaatsen, bij voorkeur op gelijke hoogte als de folder die je documenten bevat. Vanaf nu heb je twee opties:
 1. De Dropbox-folder gebruiken als documentenfolder;
 2. Selectief mappen uit de bestaande documentenfolder synchroniseren met Dropbox.

De opties die je hebt verschillen onderling qua technische moeilijkheid en kan wellicht voor minder ervaren mensen lastig zijn om werkend te krijgen. Ik wil je aanraden om niet zomaar aan de slag te gaan, maar je goed voor te bereiden en indien wenselijk de hulp van iemand met meer ervaring in te roepen.

1. De Dropbox-folder gebruiken als documentenfolder
De Mijn documenten / My Documents folder onder Windows en de Documents folder op de Mac zijn niet veel meer dan gewone folders die door de meeste applicaties standaard worden gebruikt voor opslag van je documenten.

Het is betrekkelijk eenvoudig om een andere folder te gebruiken als Mijn documenten folder. Op de Mac kan dit met behulp van een 'symbolic link' die de documenten folder omleidt naar de My Dropbox folder. Voor meer informatie kun je op de support pagina's terecht:

2. Selectief mappen uit de bestaande documentenfolder synchroniseren met Dropbox
Je kunt hierna door middel van een koppeling de documentenfolder koppelen aan de Dropbox-folder en zo bepalen of je alle bestanden uit je documentenmap of slechts een deel van de bestanden wilt synchroniseren. Deze wat technische stap staat helder uitgelegd op deze Wiki-pagina.

Andere tips?


In dit artikel heb ik je geprobeerd een beeld te schetsen van hoe Dropbox je werk als fotograaf kan ondersteunen. Ik ben erg benieuwd wat jouw ideeŽn en ervaringen zijn en of je wellicht nog aanvullende tips hebt voor de lezers. Heb je nog geen Dropbox? Maak dan gratis een Dropbox-account aan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek

21 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 21 maart 2011 om 23:09

  Wat ik me afvraag is waarom je deze er expliciet uit hebt gepikt?
  Even googelen levert direct vergelijkbackuponline op en daar zie je dat er veel bedrijfen zijn die online backup functionaliteit bieden.

  Lifedrive lijkt bijvoorbeeld een goed betaalbare? Zelf vind ik eigenlijk vooral de formaten van opslag vreemd: 10 gig, wat is dat nou tegenwoordig.

  Ik gebruik momenteel nog een tweetal externe harddisks (dubbele uitvoering), maar die komen langzaam wel vol. Een van de pakketten zonder limiet is misschien wel een oplossing aangezien mijn foto archief toch al enkele honderden gigabites is.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 21 maart 2011 om 23:15

  Mooi uitgebreid verhaal Auke.
  Zelf gebruik ik ook Dropbox, niet voor de back-up van foto's, maar wel voor mijn documenten en een kleine selectie aan andere bestanden waarvan ik het handig vind ze vanaf meerdere locaties beschikbaar te hebben.

  @Johannes; Dropbox is in elk geval wel een bekende applicatie waarbij het mooie, denk ik, vooral is dat er voor elk platform (mobiel en vast) een applicatie beschikbaar is.

  Dropbox is volgens mij niet echt gericht op het gebruik als online back-up. Zelf gebruik ik daarvoor overigens KPN. Zij houden voor mij ruim 600 gigabyte aan data in back-up op hun servers voor nog geen 70 euro per jaar.

 3. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 21 maart 2011 om 23:19

  Tof artikel, ik gebruik dropbox al jaren maar niet zo uitgebreid als in dit artikel, bedankt voor de tips!

 4. Auke
  Profiel  Auke schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 07:43

  @Johannes: Elja heeft het eigenlijk al verwoord. Ik gebruik Dropbox vooral voor het overal beschikbaar hebben van mijn data. Wat nog vrij regelmatig voorkomt is dat ik een prijslijst raadpleeg bij de klant, een offerte of factuur check, enzovoort.

  Zoals je aangeeft is Dropbox minder geschikt als back-upoplossing, zeker voor foto's. Ik heb alleen documenten en kleine voorbeeldfoto's in Dropbox opgeslagen. Dat de data online veilig opgeslagen staat is meer een extra voordeel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.478 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord