Dropbox voor fotografen; slim gebruik van data-opslag
maandag 21 maart 2011, 22:58 door Auke Rensen | 12.884x gelezen | 21 reactiesDe afgelopen jaren hebben de ontwikkeling van online diensten een enorme vlucht genomen. Ook in combinatie met mobiel internet kan dit een uitkomst zijn. Als fotografen kunnen wij veel profijt hebben van deze ontwikkelingen. In dit artikel wil ik je graag vertellen hoe ik gebruik maak van de online data-opslagdienst van Dropbox en welke voordelen jij er mee kunt behalen.
Wat is Dropbox?
Dropbox is een Amerikaans bedrijf dat opslagcapaciteit via het Internet aanbiedt. Iedereen die zich aanmeldt krijgt een twee gigabyte opslaglimiet. Tegen betaling kan het account worden opgewaardeerd tot 50 of 100 gigabyte.
Dropbox verdiend zijn inkomen aan de abonnementen die aan de hogere opslaglimieten zijn gekoppeld. Wie echter met een beperkte hoeveelheid opslag vooruit kan, kan profiteren van deze dienst zonder daarvoor te hoeven betalen.
Dropbox applicatie
Hoewel je je bestanden prima kunt beheren en benaderen via de website van Dropbox, is het aan te raden om gebruik te maken van de door Dropbox beschikbaar gestelde applicaties. Er is een applicatie beschikbaar voor de meest gangbare versies van Windows en Macintosh alsmede applicaties voor Android telefoons, de iPhone, de iPad en de Blackberry.
Met de Dropbox applicatie biedt een aantal voordelen, waaronder:
- Integratie met het besturingssysteem
Je kunt na installatie je online bestanden benaderen als lokale bestanden; - Synchronisatie
Online bestanden worden automatisch gesynchroniseerd naar de computers die de client geïnstalleerd hebben; - Versleuteling
De client zorgt ervoor dat de communicatie tussen je computer en de Dropbox servers versleuteld wordt, waardoor de communicatie en de bestanden privé blijven.
Toepassingsmogelijkheden
De kracht van een online data-opslagdienst zoals Dropbox ligt in het feit dat je je bestanden altijd en overal beschikbaar hebt, onafhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. De synchronisatie zorgt ervoor dat je altijd de laatste versie beschikbaar hebt en is feitelijk direct een back-up van je data. Persoonlijk gebruik ik Dropbox voor drie doeleinden:
- Opslag van bedrijfsdocumenten;
- Opslag van inspirerende foto's;
- Bestanden delen met anderen.
Opslag van bedrijfsdocumenten
Tot niet zo heel lang geleden had ik al mijn bedrijfsdocumenten thuis op de NAS opgeslagen. Dat was ideaal, want ik kon met zowel mijn Mac computer als mijn Windows laptop de bestanden openen en bewerken. De synchronisatiemogelijkheden van Windows zorgde ervoor dat ik ook buitenshuis de bestanden kon inzien.
Problemen ontstonden echter al snel toen ik op de laptop documenten bewerkt had en vergat om bij thuiskomst eerst de laptop te synchroniseren met de NAS. Bovendien had ik soms informatie nodig op een moment dat je je laptop niet bij je hebt.
Als ik alleen maar kijk naar de documenten die ik bedrijfsmatig genereer, dan is dat maar een paar honderd megabyte. De capaciteit van twee gigabyte is dan ook ruim voldoende om deze data hierin op te slaan. Ik heb door middel van een trucje de folder met zakelijke bestanden gekoppeld aan de Dropbox-folder, zodat de Dropbox-folder naadloos aansluit binnen de bestaande folderstructuur.
Opslag van inspirerende foto's
Terwijl ik al een tijdje gebruik maakte van Dropbox voor mijn bedrijfsdocumenten, was ik tevergeefs op zoek naar een manier om onafhankelijk van locatie en beschikbaar inspirerende voorbeeldfoto's op te kunnen slaan. Tot nu toe had ik op ieder apparaat wel een mapje met foto's, maar aan een goede structuur en de uitwisseling tussen de platformen ontbrak het tot nu toe.
Daar kwam onlangs verandering in toen ik ontdekte dat de Dropbox-applicatie voor mijn Android telefoon eigenlijk meer mogelijkheden biedt dan ik voorheen had ervaren. Ik dacht eerst dat de applicatie niet veel meer dan een schil was waarbinnen je de Dropbox-website raadpleegt.
Het blijkt echter mogelijk om mediabestanden zoals foto's in de applicatie te bekijken en bovendien kun je met behulp van de viewer door de foto's heen bladeren. Ideaal om bijvoorbeeld bij een fotoshoot voorbeelden aan je model of visagist te laten zien, of voor je zelf om op een willekeurig moment nieuwe inspiratie op te doen.
Bestanden delen met anderen.
Bestanden delen gaat verrassend snel een eenvoudig. Via de Webomgeving van Dropbox kun je zelf rechten toekennen, waarbij je zelf het toegangsniveau kan bepalen. Omdat bestanden direct worden gesynchroniseerd, werkt het delen van bestanden in de praktijk vaak sneller dan verzenden via e-mail of FTP.
Dropbox beter integreren
Als je de standaardinstallatie van de Dropbox-client uitvoert, maakt de applicatie een nieuwe folder met de naam My Dropbox aan binnen de documentenmap op je systeem. Onder windows is dat een folder onder Mijn Documenten/My Documents; op de Mac een map in de Documents folder. De bestanden die je in deze map plaatst worden automatisch gesynchroniseerd.
Voor velen zal dit prima zijn, maar als je je folders en bestanden die op dropbox staan beter wilt integreren met de bestaande folderstructuur dan zul je het iets anders aan moeten pakken. Je kunt in dat geval het beste de Dropbox-folder buiten de bestaande folderstructuur plaatsen, bij voorkeur op gelijke hoogte als de folder die je documenten bevat. Vanaf nu heb je twee opties:
- De Dropbox-folder gebruiken als documentenfolder;
- Selectief mappen uit de bestaande documentenfolder synchroniseren met Dropbox.
De opties die je hebt verschillen onderling qua technische moeilijkheid en kan wellicht voor minder ervaren mensen lastig zijn om werkend te krijgen. Ik wil je aanraden om niet zomaar aan de slag te gaan, maar je goed voor te bereiden en indien wenselijk de hulp van iemand met meer ervaring in te roepen.
1. De Dropbox-folder gebruiken als documentenfolder
De Mijn documenten / My Documents folder onder Windows en de Documents folder op de Mac zijn niet veel meer dan gewone folders die door de meeste applicaties standaard worden gebruikt voor opslag van je documenten.
Het is betrekkelijk eenvoudig om een andere folder te gebruiken als Mijn documenten folder. Op de Mac kan dit met behulp van een 'symbolic link' die de documenten folder omleidt naar de My Dropbox folder. Voor meer informatie kun je op de support pagina's terecht:
2. Selectief mappen uit de bestaande documentenfolder synchroniseren met Dropbox
Je kunt hierna door middel van een koppeling de documentenfolder koppelen aan de Dropbox-folder en zo bepalen of je alle bestanden uit je documentenmap of slechts een deel van de bestanden wilt synchroniseren. Deze wat technische stap staat helder uitgelegd op deze Wiki-pagina.
Andere tips?
In dit artikel heb ik je geprobeerd een beeld te schetsen van hoe Dropbox je werk als fotograaf kan ondersteunen. Ik ben erg benieuwd wat jouw ideeën en ervaringen zijn en of je wellicht nog aanvullende tips hebt voor de lezers. Heb je nog geen Dropbox? Maak dan gratis een Dropbox-account aan.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
21 reacties
-
Johannes Klapwijk schreef op maandag 21 maart 2011 om 23:09 | reageer
Wat ik me afvraag is waarom je deze er expliciet uit hebt gepikt?
Even googelen levert direct vergelijkbackuponline op en daar zie je dat er veel bedrijfen zijn die online backup functionaliteit bieden.
Lifedrive lijkt bijvoorbeeld een goed betaalbare? Zelf vind ik eigenlijk vooral de formaten van opslag vreemd: 10 gig, wat is dat nou tegenwoordig.
Ik gebruik momenteel nog een tweetal externe harddisks (dubbele uitvoering), maar die komen langzaam wel vol. Een van de pakketten zonder limiet is misschien wel een oplossing aangezien mijn foto archief toch al enkele honderden gigabites is. -
Elja Trum schreef op maandag 21 maart 2011 om 23:15 | reageer
Mooi uitgebreid verhaal Auke.
Zelf gebruik ik ook Dropbox, niet voor de back-up van foto's, maar wel voor mijn documenten en een kleine selectie aan andere bestanden waarvan ik het handig vind ze vanaf meerdere locaties beschikbaar te hebben.
@Johannes; Dropbox is in elk geval wel een bekende applicatie waarbij het mooie, denk ik, vooral is dat er voor elk platform (mobiel en vast) een applicatie beschikbaar is.
Dropbox is volgens mij niet echt gericht op het gebruik als online back-up. Zelf gebruik ik daarvoor overigens KPN. Zij houden voor mij ruim 600 gigabyte aan data in back-up op hun servers voor nog geen 70 euro per jaar. -
-
Auke schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 07:43 | reageer
@Johannes: Elja heeft het eigenlijk al verwoord. Ik gebruik Dropbox vooral voor het overal beschikbaar hebben van mijn data. Wat nog vrij regelmatig voorkomt is dat ik een prijslijst raadpleeg bij de klant, een offerte of factuur check, enzovoort.
Zoals je aangeeft is Dropbox minder geschikt als back-upoplossing, zeker voor foto's. Ik heb alleen documenten en kleine voorbeeldfoto's in Dropbox opgeslagen. Dat de data online veilig opgeslagen staat is meer een extra voordeel. -
Casper de Graaf schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 07:55 | reageer
Kwam Dropbox tegen als app op mijn Desire HD, maar dacht dat ik het wel af kon met FTP. Maar dit overtuigd mij wel. Skydrive van Microsoft heb ik een tijdje gebruikt, maar dat is 'a pain in the ass'. Dropbox oogt goed, snel uitproberen, vooral in combinatie met de applicatie.
-
Leo schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 08:04 | reageer
Het eerste kernwoord wat bij mij bij DropBox opkomt is synchronisatie, en pas als tweede backup. Dat kan hetzelfde zijn, maar het is zo'n simpel en stabiel programmaatje. Ik gebruik het om bepaalde folders in-sync te houden tussen 2 computers. En dan staat het ook nog online.
-
Jaap de Wit schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 08:20 | reageer
Ho Auke, leuk stuk. Denk ook dat Dropbox, als je de gratis versie gebruikt, de beste keus is.
Zoals je weet was mijn doel om ook foto's te backuppen en heb ik dat op een betaalbare manier draaiend gekregen met Google Storage (200gb,50$ per jaar)icm Gladinet (50$). Het viel me op dat de kosten voor storage bij Dropbox vele malen hoger zijn (20$ per maand voor 100Gb).
Eén van mijn eisen was ook dat ik lokaal de files weg zou kunnen gooien en het in de 'cloud' zou blijven staan. Veel backup oplossingen, zoals die van KPN, kunnen dit niet en houden alleen files synchroon.
Voor degenen die interesse hebben lees mijn artikel over cloud storage. -
Jeroen Zelle schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 09:19 | reageer
Je kan veel beter Box.net gebruiken:
- optionele 256bits versleuteling
- garantie dat je files in een datacentrum in europa staan
- veeeeel snellere upload/download snelheid
En de software client is beter ontwikkeld... -
Xander schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 10:55 | reageer
Mooi al die oplossingen maar je bent wel even zoet met uploaden indien je adsl of kabel hebt. Respectievelijk 1 - 4 Mbit upload. Als je even met je auto langs kan rijden om je 400 GB foto's even via het LAN te uploaden is het nog wel handig!
Alternatief, samenwerking met iemand anders. Beide plaatsen een server thuis waarbij je jouw data copieert naar de andere partij. Kosten zijn dan het energie gebruik. -
Auke schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 11:22 | reageer
@Xander: De oplossing zoals beschreven gaat ook niet uit van een back-upoplossing maar het beschikbaar hebben van je data op ieder device.
Elja Trum heeft al eens een artikel geschreven over zijn backupoplosing via Backup online van KPN. Zelf back-up ik mijn foto's via een Secure RSync oplossing naar een NAS naar de andere kant van het land. Wellicht dat ik of een andere blogger hier in de toekomst nog een artikel aan kunnen wijden.
@Jeroen: Je stelt dat de servers in Europa gehost worden, wat zeker een voordeel kan zijn. Dat kan ik overigens niet zo terugvinden op de website. De privacy policy stelt dat de servers in de US worden gehost, of in andere landen. Zij conformeren zich aan de "Safe Harbor" richtlijnen, waarmee ze een gelijkwaardig beleid lijken te voeren als Dropbox. Voor wie aan 2 GB niet genoeg heeft zou het zeker een alternatief kunnen zijn. Een kwestie van proberen, denk ik. -
Jac Trum schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 11:59 | reageer
Ik gebruik Dropbox tamelijk intensief om samen met 2 andere redacteurs een magazine te maken en dat lukt uitstekend! (Het magazine van de Nikon Club Nederland)
-
Jan S schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 12:28 | reageer
Interessant artikel. Op Computertotaal.nl las ik vandaag ook een workshop over dropbox. Lijkt me inderdaad aangewezen voor het synchroon houden van data tussen computers en voor samenwerking tussen verschillende personen.
-
evert schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 13:01 | reageer
een hele mooie feature van dropbox is de photo gallery functie: in je photo folder een mapje aanmaken, foto's uploaden en klaar! je kunt de link naar die gallery pasten en doorsturen en degene die er op klikt krijgt een mooie gallery met evt. slideshow functie voorgeschoteld.
-
Steven de Boer schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 13:20 | reageer
Boxnet is erg mooi, ik gebruik beiden, maar je filesize is beperkt tot 10Mb in de gratis versie. Het hangt er vanaf waarvoor je de opslagruimte voor wilt gebruiken. Wil je bv. een film op je ipad zien, moet je dropbox hebben, wil je veilige opslag van kleinere bestanden dan is boxnet beter en makkelijker.
Ik gebruik boxnet vooral zakelijk en dropbox prive. -
-
Auke schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 17:09 | reageer
@Bas: Ik vind Evernote een prachtige tool die ik voor veel doeleinden gebruik. MAar ik kan helaas niet zeggen dat ik het erg praktisch vind werken met voorbeeldfoto's. Wel om een shoot te plannen en daar een soort moodboard van te maken, maar niet om zelf snel even wat losse voorbeelden te bekijken of deze aan de klant te laten zien.
Wellicht kun je iets meer vertellen over hoe jij Evernote gebruikt? Ik denk dat je daar de lezers een groot plezier mee kunt doen. -
-
onem schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 20:55 | reageer
ik hou het ook liever bij mijn eigen servers, goeie backup en inderdaad overal te benaderen ook via ipad of mobiel, windows of mac. Voor klanten heb ik een online bestel en beeldenbank waar ze kunnen inloggen, deze maakt van RAW bestanden zelf jpg. Dus een dubbele backup zeg maar. Heb ik toch liever dan in de cloud met al die kleine letters en overnamens de laatste tijd. Wil graag zelf in de hand houden wat er met mijn bestanden gebeurt
-
GeldVoorFotos schreef op woensdag 23 maart 2011 om 11:57 | reageer
Ik kan niet meer zonder dropbox! Ik gebruik het ook in combinatie met de iPad, mensen vinden het erg mooi om hun foto's op die manier te zien en door te bladeren terwijl ik aan het werk ben!
-
Serge schreef op woensdag 23 maart 2011 om 23:28 | reageer
Ik gebruik een dergelijke applicatie nog niet en ben de voorbije weken over Dropbox en consoorten volop informatie aan het inwinnen. Dit artikel helpt me zeker een stap vooruit! Aan de andere kant ga ik wel akkoord met wat "onem" schrijft i.v.m. het zelf in de hand houden van je eigen bestanden. Je weet immers nooit dat Dropbox of zo failliet gaat en dan ben je je bestanden kwijt of vallen ze in de handen van iemand die geen goede intenties heeft.
-
PeterDreuning schreef op vrijdag 1 april 2011 om 20:38 | reageer
Mezelf nog nooit verdiept in Dropbox voorwaarde maar kan me zo voorstellen dat de servers van dropbox in Amerika staan en daardoor alle content op die servers ook onder Amerikaans recht vallen....
Zou me wel twee keer bedenken om dan mijn fotobestanden bij Dropbox op te slaan.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Aandacht besteden aan timelapse fotografie
door Nando Harmsen
-
Ga op pad voor sterrensporen
door Nando Harmsen
-
Een inspirerende reis naar Lofoten, Noorwegen
door Nando Harmsen
-
De Sony A9 mark III met de global shutter en flitsen
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.