100+ fotografiecursussen ťn een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een nieuwe update van Lightroom Classic

donderdag 23 juni 2022, 09:18 door | 2.864x gelezen | 0 reacties

Er is weer een nieuwe update van Lightroom Classic en Lightroom CC. Beide programma's hebben kleine en grote veranderingen die het werken prettiger, makkelijker, flexibeler en sneller maken. In dit artikel een overzicht van de wijzigingen in Lightroom Classic.

De aanpassingen die Adobe zijn niet in alle aspecten enorm te noemen. Afgezien van een aantal toevoegingen, zijn er ook een paar lastige puntjes aangepakt die het werken in het programma prettiger of zelfs makkelijker kunnen maken.Ik som de aanpassingen op, zoals weergegeven in het scherm dat ook zichtbaar wordt als je de update gedaan hebt. Je ziet een aantal ook terug in de video.

 • AI maskers worden automatische geupdated na synchroniseren
 • Complexe maskers eenvoudig omkeren
 • Intensiteit voorinstellingen en maskers aanpassen
 • Adaptieve voorinstellingen via AI
 • Nieuwe premium voorinstellingen
 • Info overlay kan afzonderlijk voor de bibliotheek en ontwikkel module ingesteld worden
 • GPU versnelling bij exporteren
 • Nieuwe hulplijn overlay bij het uitsnijd gereedschap


Met name de eerste twee, de aanpassingen met de maskers zijn erg handig. Voorheen moest je de AI maskers voor elke foto updaten bij het synchroniseren. Lightroom doet dit nu automatisch. Ook het omkeren van complexe maskers is nu een stuk eenvoudiger geworden.

LrC update auto update AI maskers

Bij het synchroniseren van AI maskers wordt de selectie direct gemaakt, in plaats dat je deze voor elke foto handmatig moest updaten.


LrC update omkeren selectie

Complexe maskers omkeren was lastig. Nu is dit een stuk eenvoudiger gemaakt. Bovendien is het mogelijk om direct het hele masker te dupliceren en om te keren.


Wie met voorinstellingen werkt zal blij zijn met de mogelijkheid tot het veranderen van de intensiteit van de voorinstellingen. Standaard wordt de instelling 100% toegepast, maar je kunt dit wijzigen tussen 1% en maar liefst 200%.

LrC update presets

Behalve enkele nieuwe presets zijn er ook adaptieve presets, gebaseerd op AI maskers. Zo kun je direct de lucht aanpassen met een preset. Let ook op de hoeveelheid slider bovenaan, daarmee kun je bepalen hoe sterk de preset toegepast wordt.


De maskers op basis van de AI selecties is ook handig. Zo is het mogelijk om direct een voorinstelling op de lucht of een onderwerp toe te passen. Samen met de toevoeging van een aantal premium voorinstellingen heb je heel wat gebruikersvriendelijke mogelijkheden gekregen.

LrC update loepweergave

Je kunt de loepweergave zowel voor de bibliotheek als ontwikkel module apart instellen.


Behalve een manier om de informatie bij de bibliotheek en ontwikkel module afzonderlijk in te stellen, is er ook een nieuwe overlay in de croptool (uitnijgereedschap). Maar vooral de GPU versnelling voor het exporteren moet de snelheid voor deze handling aanzienlijk versnellen.

LrC update croptool overlay

Er is een regel van vijfden toegevoegd aan de hulplijnen bij de croptool.


De update zal normaal gesproken automatisch worden gedaan met een Adobe Creative Cloud abonnement. Heb je automatische updates niet aan staan, dan kun je de update handmatig uitvoeren via de Creative Cloud app.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord