Elja Trum

Je foto's veilig back-uppen met CrashPlan

maandag 10 september 2012, 19:48 door | 9.604x gelezen | 13 reacties

Je moet er niet aan denken dat een computercrash of een brand een einde maakt aan de duizenden foto's die je de afgelopen jaren gemaakt hebt. Het is dus belangrijk een goed back-up plan te hebben waarbij -zonder jou interactie- er altijd een recente back-up van je foto's en andere belangrijke data is. Een paar weken geleden heb ik mijn back-up plan herzien waarbij CrashPlan nu een belangrijke rol speelt.

CrashPlan is de naam van een Amerikaans bedrijf dat zich richt op back-up software en diensten. Het mooie van CrashPlan's oplossing is dat het zich richt op je lokale back-up, een externe back-up en de back-up in 'the cloud'. Met één programma kun je dus al je back-up's goed instellen.

Al je back-up's? Ja, want één back-up is geen back-up is de regel binnen de back-up wereld. Je moet altijd zorgen voor minimaal drie plekken waar je belangrijke data terug te halen is. Hiervoor moet er bij voorkeur ook minimaal één op een fysiek andere locatie zijn. Zo beperk je maximaal de kans op dataverlies.

Kosten


Je kunt gratis een versie van de software downloaden van de CrashPlan website en een deel van de functionaliteiten blijft kosteloos beschikbaar. Wil je echter beter gebruik maken van alle mogelijkheden dan kun je betalen voor CrashPlan+.

Voor zo'n 50 dollar per jaar kun je één computer voorzien van de CrashPlan+ software. Betaal je bijna 120 dollar, dan kun je tot tien computers back-uppen met de software. Dat is natuurlijk praktisch als je naast je hoofdcomputer ook je laptop of bijvoorbeeld een tweede thuiscomputer wilt back-uppen.

Crashplan kosten

Crashplan biedt ook specifieke back-up diensten voor bedrijven, de Crashplan Pro accounts. Inmiddels staan hier geen prijzen meer van op hun site, maar ik kan je vertellen dat deze hoog zijn. Mijn advies is dus om, ook voor je (kleine) bedrijf, gewoon de 'for home' versie te gebruiken.

De Crashplan software is beschikbaar voor zowel Windows, Mac OS X als Linux.

Lokale back-up


Met de CrashPlan software kun je automatisch je foto's (en andere data) laten back-uppen naar bijvoorbeeld een externe harddisk of naar een netwerkdrive. Je stelt dit eenmalig in en zorgt dat de externe harddisk (periodiek) te benaderen is vanaf je computer. De software doet de rest en zorgt voor een actuele back-up naar de externe harddisk.

Natuurlijk is er ook andere software waarmee je dit kunt doen en dat is ook een prima optie. Zorg er dan in elk geval wel voor dat ook deze software zijn werk automatisch doet zonder ingrijpen vanaf jouw kant. Zodra een onderdeel van je back-up proces niet automatisch verloopt is de kans groot dat je het (op een gegeven moment) gaat vergeten.

Je back-up bij vrienden


Ook gratis is de mogelijkheid om via internet te back-uppen naar vrienden. Het komt er op neer dat je bij iemand anders een stukje van de harddisk gebruikt waar jouw bestanden (versleuteld, dus niet door die ander te bekijken) opgeslagen worden. Uiteraard moet je beide de Crashplan software hebben draaien én moeten de computers regelmatig op hetzelfde moment draaien.

In veel gevallen kun je met die vriend afspreken dat jij naar hun back-upped en dat zij naar jouw back-uppen. Zo hebben je allebei profijt van de software. Als fotograaf heb je echter al snel honderden gigabyte aan data voor je back-up. Wel iets om rekening mee te houden; die ruimte wordt immers ook in beslag genomen op de computer van je vriend.

Zelf heb ik naast de online back-up ook een back-up naar een vriend ingesteld. In dit geval is de 'vriend' mijn zus. Ik heb hun computer voorzien van een extra harddisk waarop de back-up weggeschreven wordt. Zo hebben zij geen last van de ruimte die mijn back-up op hun computer inneemt.

Crashplan software

Online back-up


Wanneer je het plus-pakket afgenomen heb krijg je ook toegang tot de online back-up. Hierbij wordt je back-up ook ergens op een Amerikaanse server geplaatst. Back-uppen naar 'Crashplan central' gaat een stuk trager dan naar mijn zus (beide zitten we op een 100 megabit glasvezel verbinding).

Gemiddeld wordt er denk ik zo'n 4 megabit per seconde gehaald (circa een halve megabyte per seconde). Een RAW foto van de Canon 5D mark II uploaden duurt met deze snelheid circa één minuut. Je initiële back-up kan dus al snel maanden duren.

Crashplan cloud

Het is slim om daarom de mappen die je instelt voor je back-up niet allemaal tegelijk te selecteren. Selecteer eerste je belangrijkste bestanden en vink extra folders aan zodra de belangrijke bestanden veilig in je back-up staan.

Overigens back-upped de Crashplan software allereerst de recent gewijzigde bestanden binnen een selectie. Dus de foto's die je vandaag op je computer zet krijgen voorrang op de foto's die er al een jaar op staan. Ook kijkt de software naar welke locatie de back-up het snelst gedaan kan worden. Heb je ook een lokale harddisk aangekoppeld, dan zal de software hier eerste de nieuwe bestanden op plaatsen voordat hij ze naar een online locatie stuurt.

Toegang via het web


Via de CrashPlan website kun je altijd en overal bij je back-up's. Uiteraard moet je eerst inloggen, maar daarna kun je door je mappen heen wandelen en de bestanden die je wilt terughalen zo downloaden.

CrashPlan biedt ook een iPhone app waarmee je zelfs via je telefoon altijd bij je bestanden kunt. Ook via de iPhone app kun je bestanden terughalen. Handig als je ergens onderweg een bepaald document of bepaalde foto nodig hebt!

Crashplan app

Constante back-up


Tenzij je het anders instelt back-upped Crashplan constant je foto's. Dus ook als je net een bewerking hebt uitgevoerd. Aanpassingen en verwijderde bestanden worden ook nog (een tijdje, instelbaar) bewaard. Dus gooi je per ongeluk een bestand weg, dan is deze niet gelijk ook van je externe drive verdwenen.

CrashPlan back-upped naar verschillende media op basis van snelheid. Heb je een lokale drive ingesteld staan dan zal hier als eerste de wijziging naar toe worden geschreven. Pas daarna wordt een eventuele online back-up bijgewerkt. Zo zorgt CrashPlan ervoor dat je data altijd zo snel mogelijk veilig staat.

Nadelen


Wanneer je heel veel bestanden te back-uppen hebt en je computer niet al te snel is kan dit problemen opleveren. Heb je een wat oudere computer en bijvoorbeeld twee miljoen bestanden te back-uppen, dan is de computer al gauw 10 uur bezig om alleen een analyse uit te voeren. Het back-uppen gedurende die periode staat op een lager pitje. Weinig mensen zullen overigens twee miljoen bestanden moeten back-uppen).

Je kunt zelf instellen hoeveel processorkracht het programma mag gebruiken terwijl je ook nog op de computer werkt. Wanneer je computer alleen aanstaat als je ook daadwerkelijk bezig bent is er dus minder processorkracht beschikbaar voor het analyseren (van veranderingen in bestanden).

Je wilt CrashPlan+ ook niet teveel processorkracht geven, want dan kun je er last van krijgen tijdens je werkzaamheden. Voor een goede back-up is het daarom vaak slim om de computer ook regelmatig een paar uur te laten draaien zonder dat je er zelf op werkt.

Gelukkig krijg je per e-mail regelmatig (instelbaar) een update over de voortgang en status van je back-up(s). Dit geeft je een houvast of je back-ups goed verlopen.

Conclusie


Vooralsnog ben ik zelf erg tevreden over Crashplan. Ik gebruik het nu ongeveer een maand of twee en de back-up gaat voorspoedig. Ik vind het vooral mooi dat je niet alleen naar de cloud back-upped, maar ook naar andere locaties kunt back-uppen. Je kunt hierdoor met één programma zorgen voor meerdere back-ups op verschillende locaties.

Zeker doordat je met de gratis versie ook al goed uit de voeten kunt voor een betrouwbare back-up is Crashplan wat mij betreft een absolute aanrader om je foto's veilig mee te back-uppen!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 10 september 2012 om 20:09

  Je moet er niet aan denken dat een computercrash of een brand een einde maakt aan de duizenden foto's die je de afgelopen jaren gemaakt hebt.
  ach, dan maak ik toch gewoon weer nieuwe vrolijk

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 10 september 2012 om 20:46

  @martinphili: tot je op zoek bent naar die ene foto van je pas overleden oma... of je buurman vraagt of je toevallig die foto van zijn (gisteren in de prakgereden) oldtimer nog eens kunt sturen. Of dat je gewoon een serie foto's van een betaalde opdracht - of bruiloft nog een keer moet opleveren knipoog

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 10 september 2012 om 21:23

  ik snap dat ik in een luxe positie verkeer hoor knipoog maar dat soort foto's heb ik helemaal niet.

 4. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 10 september 2012 om 22:50

  Als je je fotoopslag niet alleen op een computer hebt staan maar bijvoorbeeld op zoiets als een NAS (Network Attached Storage) dan worden al deze partijen (Crashplan, KPN, Carbonite etc) een stuk duurder. Dan moet je naar enterprise versies en in veel gevallen moet je een PC aan hebben staan om een backup te kunnen maken.

  Ik heb na veel dimdammen gekozen voor Amazon S3. Daar stal ik ondertussen zo'n 600GB voor een bedrag van 12 dollar per maand. En het mooiste is dat mijn NAS geheel zelfstandig de backups verzorgd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.319 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord