Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lenscorrectie mogelijkheid in Lightroom 3

donderdag 29 april 2010, 08:33 door | 8.480x gelezen | 8 reacties

De beta die gratis te downloaden is van Lightroom is al meer dan de moeite, maar de uiteindelijke versie van Lightroom 3 zal nog meer functionaliteiten bevatten. Product manager Tom Hogarty van Adobe toont in een video de nieuwe lenscorrectie die straks in Lightroom 3 én in Adobe Camera RAW 6 te vinden zal zijn.

Standaard zullen een flink aantal profielen voor Canon, Nikon en Sigma objectieven beschikbaar zijn. Lightroom ziet automatisch welk objectief er bij je foto gebruikt is en met welke instellingen. Aan de hand hiervan kan het programma direct de benodigde correcties uitvoeren. Je kunt dan echter ook zelf sleutel aan de toegepaste correcties.

Het gaat om de correctie van vignettering, perspectief en chromatische abberatie. Erg praktische correcties in veel gevallen! Mocht je objectief er niet bij staan of je het niet eens zijn met de standaard correcties, dan kun je zelf een profiel voor jouw objectief aanmaken.

In onderstaande video wordt het aan de hand van een aantal voorbeeldfoto's uitgelegd.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 29 april 2010 om 09:43  | reageer

  Dat lijkt me wel een handige toevoeging. Als ik alle berichten zo langs zie komen, moet Lightroom 3 wel een spetterend vervolg op LR 2 zijn!

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 29 april 2010 om 11:13  | reageer

  als ik alleen al hoor over goede ruis filtering klinkt het al als de moeite waard. Erg sterke vertekening heb ik niet, maar misschien dat het voor de 17mm van de 17-40 toch net handig kan zijn...

 3. Henri
  Profiel Henri schreef op donderdag 29 april 2010 om 13:29  | reageer

  Dit komt ook in Photoshop CS5.
  In DxO bestaat dit al meerdere jaren, ik geloof al zo'n 5 jaar.
  Ook Canon DPP (Waar vandaag overigens versie 3.8.1 van is verschenen) kent dit trucje, maar dat vind ik een hopeloos programma om mee te werken.
  Eindelijk komt ook Adobe hiermee.
  Mijn 24~105 L vertekent fiks. Het enige grote nadeel van dit objectief.
  Blij dat Adobe dit nu implementeert in de nieuwe Photoshop versie.

 4. jan
  jan schreef op donderdag 29 april 2010 om 16:10  | reageer

  Inderdaad geweldige verbeteringen waardoor we starks geen commerciële plug-ins meer nodig hebben. In Camera Raw komt de lenscorrectie niet standaard bij CS5, maar de eerstvolgende ACR (6.1?). PT-lens, Neat Image en Noise Ninja verliezen aan waarde. De ruisreductie in LR3 ACR6 schijnt een geweldige stap vooruit te zijn; zie meer hier.

  Al met al wordt PS CS5 een interessante upgrade, weliswaar kon elke dwaas nu copyright of watermerken makkelijker uit je foto's verwijderen (Content Aware Fill), maar met de nieuwe verfijning van selecties scheelt het ons ook de nodige telefoontjes uit India in broken english, waar een hele branche gespecialiseerde shoppers die lastige haarselecties vrijmaakt straks kan duimen draaien of moet omscholen knipoog. Voorproeven van CS5 kan ook bij Russell Brown.

 5. FrankT
  FrankT schreef op donderdag 29 april 2010 om 20:19  | reageer

  Dat ziet er wel erg goed uit; heb recent CS4 aangeschaft (v. studentenprijs gelukkig) en LR3-beta weer weggedaan om niet teveel nieuwe programma's tegelijk te hoeven leren. Maar hierna ga ik wellicht toch weer eens nara LR3 final version kijken voor collectie beheer en gros v/d bewerkingen.

 6. Henri
  Profiel Henri schreef op vrijdag 30 april 2010 om 11:44  | reageer

  De Photoshop CS5 Extended Trial staat inmiddels online op de site van Adobe!!!

 7. evert
  evert schreef op vrijdag 30 april 2010 om 11:48  | reageer

  Mooie toevoeging. Ik hoop dat we nog een paar prettige verrassingen krijgen te zien. Slideshow functionaliteit a la Aperture 3 zou ik zeer waarderen; misschien nog (pretty please?) wat extra kleurcorrectie functionaliteit zoals Aperture 3 en Capture One deze ook hebben.

  Wat me opvalt is dat LR3 beta overigens vrij goed draait op mijn core 2 duo macbook 4gb, en dat met 5d mk II en 1d mk IV raw files.

 8. jan
  jan schreef op zaterdag 1 mei 2010 om 12:34  | reageer

  Ruisreductie testje LR3/ACR 6 vs Neat Image 4.7 & DFine 2.0 gevonden. Ziet er veelbelovend uit. De LR 3 ruisreductie doet het goed, zeker op chromanoise in vergelijking met het veelgebruikte Neat Image. Laatstgenoemde plugin heeft ook meer de neiging witte pixelcluster stipjes te creëren en dat zien we in de nieuwe Lightroom ruisreductie niet, terwijl detail goed behouden blijft. Kan niet wachten om het zelf te testen....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord