Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightroom deels te gebruiken na opzegging

vrijdag 11 juli 2014, 08:52 door | 7.003x gelezen | 2 reacties

Bij de introductie van het Creative Cloud abonnementsmodel was er aardig wat ophef van fotografen die bang waren dat ze in de toekomst niet meer bij hun foto's en archief konden komen na opzegging van hun abonnement. Sinds de update naar Lightroom 5.5 heeft Adobe deze zorg echter weggehaald.

Ook na het verlopen van je abonnement kun je Lightroom nu namelijk nog grotendeels blijven gebruiken. Eigenlijk blijft alle functionaliteit gewoon beschikbaar, behalve de ontwikkelmodule en de maps module.

Dat je foto's niet meer kunt bewerken via de ontwikkelmodule na het opzeggen van je abonnement is natuurlijk logisch. Dat ook de Maps pagina niet meer beschikbaar is komt waarschijnlijk doordat Adobe aan Google betaald voor het gebruik van de kaarten die hier gebruikt worden.

Ook nadat je jouw Creative Cloud abonnement hebt opgezegd kun je dus gewoon bij je complete Lightroom database. Alle trefwoorden en dergelijke blijven beschikbaar en foto's kunnen ook nog steeds geŽxporteerd worden.

Creative cloud logo

Dit maakt natuurlijk voor Adobe wel de weg vrij om Lightroom 6 alleen nog maar als cloud abonnement aan te bieden en niet los beschikbaar te maken. De kans is dus groot dat dit gaat gebeuren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 23 juli 2014 om 09:31  | reageer

  Zolang je de foto's niet (alleen) in de cloud opslaat, is er niets aan de hand. Ik heb nu ook een abo, maar sla niets op in de cloud. Alles gewoon op mijn pc of externe HD.

 2. Mie
  Profiel Mie schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 13:46  | reageer

  Hey,
  ik volg nu een jaar fotografie en vanaf september beginnen we met de verwerking van de foto's. Dit zal voornamelijk via Lightroom gebeuren. We moeten dus zorgen dat we Lightroom op de computer staan hebben. Ik heb gezocht via internet en vind sommige versies voor 27 euro en andere voor meer dan 100 euro met daartussen versies van rond de 70 euro. Is daar een verschil in? En is het interessanter om een abonnement te nemen dan het aan te kopen?
  Bedankt,
  Mie

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord