Elja Trum

Lightroom deels te gebruiken na opzegging

vrijdag 11 juli 2014, 08:52 door | 6.155x gelezen | 2 reacties

Bij de introductie van het Creative Cloud abonnementsmodel was er aardig wat ophef van fotografen die bang waren dat ze in de toekomst niet meer bij hun foto's en archief konden komen na opzegging van hun abonnement. Sinds de update naar Lightroom 5.5 heeft Adobe deze zorg echter weggehaald.

Ook na het verlopen van je abonnement kun je Lightroom nu namelijk nog grotendeels blijven gebruiken. Eigenlijk blijft alle functionaliteit gewoon beschikbaar, behalve de ontwikkelmodule en de maps module.

Dat je foto's niet meer kunt bewerken via de ontwikkelmodule na het opzeggen van je abonnement is natuurlijk logisch. Dat ook de Maps pagina niet meer beschikbaar is komt waarschijnlijk doordat Adobe aan Google betaald voor het gebruik van de kaarten die hier gebruikt worden.

Ook nadat je jouw Creative Cloud abonnement hebt opgezegd kun je dus gewoon bij je complete Lightroom database. Alle trefwoorden en dergelijke blijven beschikbaar en foto's kunnen ook nog steeds geëxporteerd worden.

Creative cloud logo

Dit maakt natuurlijk voor Adobe wel de weg vrij om Lightroom 6 alleen nog maar als cloud abonnement aan te bieden en niet los beschikbaar te maken. De kans is dus groot dat dit gaat gebeuren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 23 juli 2014 om 09:31

  Zolang je de foto's niet (alleen) in de cloud opslaat, is er niets aan de hand. Ik heb nu ook een abo, maar sla niets op in de cloud. Alles gewoon op mijn pc of externe HD.

 2. Mie
  Profiel Mie schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 13:46

  Hey,
  ik volg nu een jaar fotografie en vanaf september beginnen we met de verwerking van de foto's. Dit zal voornamelijk via Lightroom gebeuren. We moeten dus zorgen dat we Lightroom op de computer staan hebben. Ik heb gezocht via internet en vind sommige versies voor 27 euro en andere voor meer dan 100 euro met daartussen versies van rond de 70 euro. Is daar een verschil in? En is het interessanter om een abonnement te nemen dan het aan te kopen?
  Bedankt,
  Mie

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord