Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

LuminarAI gaat je foto's voor je bewerken

donderdag 3 september 2020, 15:30 door | 4.030x gelezen | 6 reacties

Skylum, de maker van fotobewerkingspakket Luminar, heeft vandaag aangekondigd binnenkort te komen met LuminarAI. LuminarAI laat kunstmatige intelligentie het nabewerken van je foto's voor je doen.


Heel duidelijk is Skylum nog niet over het LuminarAI gaat werken. De software heeft kennis van duizende (bewerkte) foto's en gaat je suggesties doen voor de bewerking van jouw foto's.

Je kunt dan zelf aangeven of je de suggestie wil gebruiken of niet. Ook kun je nog aanpassingen doen op de voorstellen.

Stel dat je bijvoorbeeld de lucht in één van je foto's wilt gaan vervangen. LuminarAI zoekt dan uit je foto's van luchten passende luchten voor jouw foto en corrigeert de kleuren waar nodig. Je krijgt het resultaat te zien en kunt dan kiezen om het te behouden of opnieuw te proberen.

Ook portretfotografen worden geholpen met automatische aanpassingen van lichaam, gezicht, ogen en imperfecties.

Dit zijn op zich dingen die nu ook al kunnen met Luminar. Het grote verschil is dat je minder zelf hoeft na te denken over welke aanpassing je wilt gaan doen: het programma doet suggesties voor wat -volgens LuminarAI- zou werken.

Als het je aanspreekt kun je LuminarAI nu al kopen voor de 'early bird'-prijs. Je betaalt dan 79 euro in plaats van 99 euro. Deze prijs geldt voor de eerste 30.000 klanten.

Luminar AI komt waarschijnlijk pas eind dit jaar uit.

Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken. In eerste instantie zullen de meeste fotografen hun eigen bewerking willen doen. Als LuminarAI het voor elkaar krijgt om jouw bewerkingsstijl te leren en zo foto's naar jouw smaak te bewerken zou het toch een aardig succes kunnen worden.

Tot die tijd kun je natuurlijk ook al mooie resultaten halen met Luminar 4, waarvan Skylum aangeeft dat de ontwikkeling ervan gewoon door blijft gaan.

Mocht je nog hulp nodig hebben om je foto's met Luminar 4 te bewerken; op Photofacts Academy hebben we een praktische cursus Luminar 4.


Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Peter Heins
  Peter Heins schreef op dinsdag 8 september 2020 om 12:21  | reageer

  Ik heb nu Luminar 4.3 maar het enige wat ik er mee doe is luchten vervangen. Het programma is erg traag. Mijn configuratie is een Medion Akoya i7 , 32gb intern geheugen , SSD kaart , 2gb Nvidia . Persoonlijk vind ik Lightroom met al zijn mogelijke prests lekkerder en sneller werken.

 2. Harry Stok
  Harry Stok schreef op dinsdag 8 september 2020 om 12:33  | reageer

  Ik gebruik bijvoorbeeld sinds kort het Aurora pakket van Skylum, en heb daar een favorite instelling, toch blijf je je eigen interpretatie daarin gebruiken. Dus ja AI kan zeker helpen maar volledig overnemen denk het niet.

 3. Jan Spoel
  Jan Spoel schreef op woensdag 9 september 2020 om 11:25  | reageer

  Gebruik nu Luminar 4, Komt er een speciaal aanbod voor AI voor luminar 4 gebruikers. Anders komt het bij mij over als geld klopperij.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 9 september 2020 om 11:36  | reageer

  @Jan; Als bestaande gebruiker kun je AI kopen met nog eens 10 euro voordeel. Dus voor 59 euro nu.

  Je moet daarvoor even de onopvallende link helemaal links onderaan de pagina klikken bij: 'Customers of previous versions of Luminar or Aurora HDR can buy LuminarAI with loyalty discount.'

 5. Edvhoto
  Profiel  Edvhoto schreef op woensdag 9 september 2020 om 15:16  | reageer

  Ik zie (en gebruik) Luminar nog met name als een 'leuke' aanvulling naast LR. Heb nu wel gebruik gemaakt van de aanbieding van €59 maar had wel mijn twijfels omdat de laatst uitgebrachte versie 4.3.* niet helemaal lekker start etc (zie het forum van skylum waar velen last van hebben).
  Enfin, toch wel benieuwd naar hun toevoegingen aan deze AI versie maar het blijven m.i. slimmeriken m.b.t. de marketing hieromtrent vrolijk.
  Ed.

 6. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op zondag 20 september 2020 om 00:31  | reageer

  Luminar AI heeft nu een intekenprijs van 59€ op de website van Skylum.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord