Pas op met stroomdraden en stofjes verwijderen in Luminar NEO
donderdag 25 augustus 2022, 15:30 door Nando Harmsen | 2.247x gelezen | 3 reactiesMet Luminar NEO kregen we de mogelijkheid om automatisch stroomdraden en stofjes te verwijderen. Dat is natuurlijk erg handig, en Luminar speelt daar uiteraard gretig op in. Zeker omdat andere software dit (nog) niet heeft. Maar het heeft ook nadelen. Het kan namelijk wel eens tijdrovend zijn.
Het was natuurlijk een van de selling points: stroomdraden en stofjes in de foto verwijderen met een druk op de knop. De zogenaamde kunstmatige intelligentie herkent draden of stofjes in de foto, en haalt ze automatisch voor je weg.
Vergeet even de populistische term kunstmatige intelligentie. Er is namelijk niets intelligent aan. Het is niets meer dan beeldherkenning, een stukje software dat bepaalde voorgeprogrammeerde elementen in een beeld herkent.
Is die herkenning er, dan wordt er een slimme (maar geen intelligente) bewerking op los gelaten zodat het lijkt alsof ze simpelweg verdwijnen.
Hoe makkelijk en aantrekkelijk het ook is, omdat deze beeldherkenning verre van intelligent is, worden er fouten gemaakt. Sommige elementen in de foto worden ten onrechte als een stroomdraad herkent, of juist niet herkent. Dat geldt ook voor stofjes.
Laat je de Luminar NEO los op de foto met het verwijderen van stroomdraden en stofjes, dan zal er een deel van het werk voor je gedaan worden. Stroomdraden verdwijnen, en stofjes op de sensor zijn netjes verwijderd. Handig, niet? Dat scheelt werk.
Stofjes verwijderen, en soms ook andere dingen
Is je sensor niet helemaal vrij van stofjes, wat heel normaal is, dan kun je die terug zien in je foto. Zeker met hele kleine diafragma openingen worden ze zichtbaar, maar ook wanneer je een heel hard en agressief contrast toepast.
Luminar NEO kan deze er automatisch uit filteren met behulp van de beeldherkenning. En dat doet Luminar redelijk tot goed. Vooral in de lucht, waar ze vaak het beste te zien zijn, worden ze er vrij goed uit gefilterd.
Kijk je echter nauwkeurig naar een foto, dan kunnen er toch nog stofjes aanwezig zijn. Luminar herkent ze niet altijd, zeker in plekken waar veel details te zien zijn. Hou daar rekening mee.
Er kunnen ook ten onrechte elementen in je beeld als stofje gezien worden. Dat merk je vooral bij het fotograferen van een sterrenhemel, waar veel zwakke sterren weg gefilterd worden.
Ondanks dat misschien stofjes over het hoofd gezien worden, scheelt het natuurlijk wel veel werk als 90% al gedaan wordt. De foto vervolgens bekijken is the finishing touch.
Stroomdraden verwijderen
Het wordt lastiger voor Luminar NEO wanneer 'stroomdraden verwijderen' gebruikt wordt. Voor draden die tegen een lucht te zien zijn is het eenvoudig. Daarin zorgt Luminar NEO bijna perfect voor.
Het wordt anders wanneer draden tegen een drukke achtergrond of voorbij of achter objecten door lopen. In dat geval worden draden maar deels weggehaald, of zelfs teveel weggehaald waardoor je object misvormd wordt of zelfs helemaal verdwijnt.
Luminar NEO kan ze ook niet allemaal herkennen, en soms worden delen als stroomdraad herkend terwijl ze dat niet zijn. Hierdoor lijkt het soms te willekeurig. Het resultaat is een foto met veel kleine onopvallende fouten die je niet direct ziet.
Controleer je foto na het automatisch verwijderen
Gebruik je het automatische verwijderen van stroomdraden of stofjes, dan is het te adviseren om de foto vervolgens goed en nauwkeurig te bekijken. Zoek de plekken waar het fout is gegaan, en corrigeer ze dan.
Met stofjes is het een kwestie van de vergeten stofjes alsnog verwijderen, en mogelijke elementen die ten onrechte als stofje herkend zijn te repareren.
Met stroomdraden wordt het lastiger, want je moet ook de plekken zoeken waar delen verwijderd zijn die geen stroomdraden waren. Door in het bewerkingenpaneel elke keer een stapje terug te doen en 'before' en 'after' te bekijken ontdek je ze wel.
Tijdbesparend of tijdrovend?
Zijn deze automatiseringen nu tijdbesparend, of toch niet? Zou de software echte kunstmatige intelligentie bezitten, dan zou het tijdbesparend zijn. In dat geval zou de software de moeilijke stukjes in de foto zonder problemen herkennen.
Omdat er niets intelligents in het programma zit, en het slechts beeldherkenning is wat gebruikt wordt, is het verre van perfect. Het controleren van de foto op fouten kan vooral bij stroomdraden verwijderen wel eens flink wat meer tijd kosten dan het gewoon handmatig doen.
Een simpele draad in de lucht is meestal geen probleem met Luminar NEO, maar tegen een drukke achtergrond wordt het problematisch. Dat geldt ook voor stofjes, hoewel in mindere mate.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
will gillemot schreef op dinsdag 30 augustus 2022 om 10:38 | reageer
Heb het al regelmatig gebruikt en zeeer tevreden over, elke foto die ik print op A2 is elke keer in orde wat betreft de stofjes !
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 30 augustus 2022 om 11:19 | reageer
Nando, ik ben het helemaal met je eens. Ik heb dat verwijderen van stroomdraden een paar keer geprobeerd met Luminar Neo, maar zo geweldig is het niet. Met een strakblauwe lucht als achtergrond werkt prima, maar draden op een achtergrond van gebladerte krijg je er niet mee weg. Ik gebruik Luminar er dus niet meer voor. Het aantal fouten is dusdanig dat ik het beter met het snelretouchpenseel in Photoshop voor elkaar krijg. Laat je het Luminar automatisch doen, dan ben je enorm veel tijd kwijt met het zoeken naar de plekken waar je er mis is gegaan. Dus doe ik het met de hand in Photoshop.
-
gast schreef op dinsdag 30 augustus 2022 om 11:35 | reageer
Bij mij verdween het bovendeel van de elektriciteitspaal. Saarna geen tijd meer in gestoken.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Aperty voor portretfotografie door Skylum
door Nando Harmsen
-
Luminar nu ook beschikbaar voor op de iPad
door Elja Trum
-
Luminar gaat in 2024 veranderen
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO krijgt AI gegenereerde content met GenSwap
door Nando Harmsen
-
De knop zwart-witomzetting indrukken is nooit genoeg
door Nando Harmsen
-
Review: Eizo ColorEdge CS2400S 24 inch monitor
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.334 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.