Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Windows Photogallery nu ook voor Windows XP

donderdag 6 september 2007, 21:07 door | 32.154x gelezen | 8 reacties

Het was al eerder aangekondigd, maar sinds gisteren is ie dan ook daadwerkelijk gratis te downloaden; de Photogallery voor Windows XP. Het eenvoudig taggen van foto's komt daarmee ook binnen bereik voor mensen die nog niet over zijn gestapt naar Windows Vista.

Door aan foto en video bestanden tags toe te kennen kun je hierin eenvoudig zoeken, ook kun je door de tags bladeren zoals je door folders klikt in een boomstructuur. De Tags (en eventuele beschrijving) worden in de EXIF informatie van de foto opgeslagen en niet een losstaande database. Wanneer je de foto's dus kopieert neem je automatisch je tags mee.

Download Photogallery Beta gratis vanaf de Microsoft Live website. Afhankelijk van de regionale instellingen van je Windows krijg je een specifieke taalversie voorgeschoteld. Wil je dus niet de Nederlandse versie downloaden maar de Engelse; verander dan eerst je format settings naar Engels voordat je de pagina bezoekt. Verder raad ik aan alle vinkjes tijdens de installatie uit te vinken tenzij je graag je computer overhoop wilt hebben met allerlei rotzooi van Microsoft. Desondanks wordt dan alsnog ook de nieuwste versie van Live Messenger geïnstalleerd.

Naast het taggen van foto's kun je ook titel en onderschrift toevoegen; deze worden eveneens opgeslagen in het bestand. Ook heeft het programma nog beperkte bewerkingsmogelijkheden zoals belichtingscorrecties, roteren, uitsnijden en het weghalen van rode ogen. Ook kun je meerdere foto's aan elkaar stitchen tot een panorama.

Helaas biedt deze versie nog geen ondersteuning voor het Windows Vista 64 bit. Behoorlijk slecht dus, aangezien de software van Microsoft zelf komt; het onderstreept echter mijn eerdere artikel over waarom fotografen nog geen Vista 64 bit moeten nemen. Voor gebruikers van de 32 bits versie is deze vernieuwde versie wel de moeite van het installeren waard, enkele eenvoudige (maar ontbrekende) toevoegingen zoals de mogelijkheid een folder ook te kunnen uitsluiten van je collectie zijn nu wel ingebouwd.

Windows Photogallery Beta
Windows Live Photogallery Beta verkrijgbaar; ook voor Windows XP!


Bron: Dutch Cowboys, MS Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. René
 2. Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 8 september 2007 om 11:37  | reageer

  @Rene; Er is een wereld van verschil tussen Lightroom en de Windows Photo Gallery. Het ligt er echter aan van welke onderdelen je gebruik maakt in de programma's. De correctiemogelijkheden in Photo Gallery zijn namelijk te verwaarlozen vergeleken met de uitgebreide mogelijkheden van Lightroom.

  Wanneer je Lightroom alleen zou gebruiken om je foto's te beheren dan is dat de aanschafprijs waarschijnlijk niet waard. Veel van de handige mogelijkheden van Lightroom zitten overigens ook in Adobe Bridge dat meegeleverd wordt met Photoshop.

  Bekijk ook onze preview van de beta versie van Lightroom voor meer info.

 3. René
 4. reageer

  Ben blij dit hier gevonden te hebben, interesante tutorials zeker, en neit deze van de platgelopen paden.µ
  Hopelijk ook eens een tut hoe je 3 gemaakte foto's met verschillende belichting, met ps 8 omzet naar tone mapping, wat het is weet ik niet, maar heb enkele foto's gezien, en het waren net surrealistische schilderijen.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 september 2007 om 19:12  | reageer

  @Rogier; Welkom en bedankt voor het compliment.
  Over HDR fotografie (met die meerdere foto's) hebben we het wel al eerder gehad. In de toekomst volgt hier ook vast nog meer over, want ik vind het ook een leuke techniek met mooie resultaten.

 6. Johanna L
  Johanna L schreef op dinsdag 11 september 2007 om 09:42  | reageer

  Heb het programma gedownload en er al weer afgegooid ook. De bewerkingen heb je niet echt veel aan en er wordt als je niet uitkijkt allerlei andere troep mee geïnstalleerd. Die tags is het enige waar het me wel handig voor leek, maar ik kan nog wl even zonder. Beter is het af te wachten op een volwassen versie die voldoende nieuws bied. Evenzogoed bedankt voor de tip, want ik probeer graag uit.
  Groet, Johanna

 7. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 18 september 2007 om 00:15  | reageer

  Op het weblog van Microsoft is een FAQ lijst verschenen met wat nuttige informatie. Zo wordt hier duidelijk dat de Photo Gallery het gebruik van kleurprofielen ondersteund en dat ze gebruik maken van de WIC standaard voor het opslaan van de tags. Ook andere programma's die hier gebruik van maken kunnen je toegewezen tags dus lezen.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 18 oktober 2007 om 19:41  | reageer

  Zojuist is er een update uitgekomen die enkele problemen oplost en tevens een Flickr upload mogelijkheid heeft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord