Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS; TTL en TTL-BL studie

zondag 14 augustus 2011, 22:47 door | 12.406x gelezen | 0 reacties

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto's in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het negende artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt met een Nikon D3 in combinatie met SB-800 en SB-900 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.

Lees ook de acht eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits
4. Nikon CLS; Wat is flash value lock
5. Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken
6. Nikon CLS; Hoe werkt de flitser in TTL mode
7. Nikon CLS; fotograferen van grote groepen
8. Nikon CLS; werking van de ingebouwde flitslichtmeter

In dit artikel bekijken we wat testen om te bepalen hoe de camera en het flitsmeetsysteem omgaan met het gegeven dat het onderwerp niet in het centrum van het beeld staat. Het eerste wat ik wil testen is hoe TTL en TTL-BL van elkaar verschillen wanneer een licht voorwerp op een donkere achtergrond geplaatst is. Dit bij eenzelfde afstand van de camera.

Al deze opnamen zijn gemaakt met een Nikon D200 op een statief, een Nikon Speedlight SB-800 in de flitsschoen van de camera met de flitskop recht naar voren gericht (dus geen bounce flits). Nikkor 17-55mm f/2.8 AF-S-DX objectief. Camera ingesteld op 3D Matrix, Auto witbalans, f/2.8 en 1/60e sluitertijd (tenzij anders aan gegeven).

Hoe de positie van het voorwerp de flitssterkte benvloedt


Bij deze testen werd een donkerblauwe handdoek met een ronde witte papieren schijf van ongeveer acht centimeter gebruikt. Het ruwe oppervlak van de handdoek gaf de autofocus voldoende contrast om goed scherp te stellen.

Afbeelding 1
Opname 1: referentie opname, geen flits, f/2.8, 1/1,6 seconde

Bij opname 1 werd alleen het omgevingslicht gebruikt als referentie. Merk op dat de blauwe handdoekkleur onder invloed van de AutoWB van kleur is verschoven omdat die probeert er 18 procent grijs van te maken. Het histogram laat een zeer smalle piek zien, voorstellende de zeer kleine helderheids waarde van de opname.

Afbeelding 2
Opname 2: Flits TTL, f/2.8, 1/60e seconde

Opname 2 is ook een referentie. Het laat zien hoe de automatische witbalans de kleur nu goed weergeeft met flitslicht (de camera weet immers dat er geflitst is en gaat uit van de bijpassende witbalans). De curve in de histogram is het zelfde als van opname 1.

We gaan deze camera instellingen ook gebruiken voor de andere opnamen. Ik heb nog een testopname gemaakt waaruit blijkt dat er geen beschikbaar licht zichtbaar is op de sensor wanneer er in de gekozen opstelling met f/2.8 op 1/60ste gefotografeerd wordt. De foto is dan geheel zwart en het histogram bevestigd dit.

Afbeelding 3
Opname 3: Witte schijf in rechter bovenhoek, TTL flits

In het histogram van opname 3 is het effect te zien van het plaatsen van de witte schijf in de rechter bovenhoek. Als je dit vergelijkt met histogram uit afbeelding 2 kun je zien dat de achtergrond donkerder is geworden.

Dit komt omdat het flits meetsysteem de witte schijf ziet. Als je nu nauwkeurig naar het histogram kijkt dat de kromme van de pixels van de achtergrond naar links is verplaatst en een kleine piek van pixels (van het voorwerp) tegen de rechterkant zit.

Doordat de schijf een sterk reflecterend vlak is heeft het ook invloed op de helderheid van de achtergrond, die is namelijk donkerder geworden (pixels van achtergrond zijn in het histogram verschoven naar rechts). Het feit dat de pixels van de schijf tegen de rechterkant opklimmen betekent dat ze overbelicht zijn. Mocht er wat detail in de witte schijf zitten is dit niet te herkennen.

Afbeelding 4
Opname 4: dezelfde opname, alleen de flitser nu in TTL-BL mode

Opname 4 laat het effect zien van de flits in TTL-BL mode. We zien dat TTL-BL de schijf ziet en de helderheid in overeenstemming probeert te brengen met de achtergrond. Omdat de achtergrond donkerder is wordt de flits meer geknepen wat te zien is aan een geheel donkerdere opname.

De pixel kromme van de achtergrond zit bijna geheel tegen de linkerkant aan en de pixels van de schijf zijn ook verder naar links geschoven en zit dus niet meer tegen de rechterflank aan. Er zijn geen opgeblazen pixels in deze opname en zou dus bruikbaar kunnen zijn.

In twee andere opname is de schijf verplaatst naar respectievelijk links boven en links onder. Dit blijkt geen verandering in het histogram op te leveren, zoals te verwachten was.

Afbeelding 5
Opname 5: Schijf in het centrum en Flits in TTL mode

Je kunt nu zien dat het flits meetsysteem meer benvloed wordt door de schijf dan opname 4 (schijf rechterbovenhoek). Het verminderd de flitssterkte nog verder, dit is duidelijk te zien in het histogram. Ook is een dunne lijn van pixels te zien die tegen de rechterflank opklimt wat betekent dat de schijf totaal overbelicht is (hier had een flits belichtingscompensatie van -1.0 of -1.3 een oplossing kunnen zijn).

Afbeelding 6
Opname 6: Schijf in het midden, Flits in TTL-BL mode

Je kunt zien dat het flits meetsysteem de belichting van de schijf heeft verlaagd om dit in overeenstemming te brengen met de achtergrond, dit lukt niet omdat de helderheid van de achtergrond een stuk lager is dan de schijf. Dus dit bewijst weer een keer dat TTL-BL alleen werkt als de achtergrond helderder is dan het voorwerp op de voorgrond.

» Lees verder: Nikon CLS: Uitleg van Auto FP High Speed

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord