100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gert Schipper

Nikon CLS; wat is Flash Value Lock

dinsdag 20 januari 2009, 20:20 door | 15.182x gelezen | 5 reacties

Flitsfotografie is een behoorlijk complex onderwerp en je moet het goed bestuderen om het te begrijpen. Als je het goed kan toepassen is het een onderwerp wat veel voldoening schenkt en het leid tot het nemen van goede foto’s in situatie's met te weinig omgevingslicht. Dit is het vierde artikel in een serie over Nikon's CLS flitssysteem.

Dit artikel is een vertaling van Nikon Practical Guide door Russ MacDonald. Russ werkt al jaren met een Nikon D200 in combinatie met SB-800 flitsers voor bruiloften en evenementen. Tekst en foto's gebruikt met toestemming.

Lees ook de drie eerdere delen:
1. Nikon CLS; twee gescheiden meetsystemen
2. Nikon CLS; Nikon TTL flits meet systeem
3. Nikon CLS; Nikon TTL-BL Flits

Bruidspaar op een donkere achtergrond


In de eerdere artikelen kon je lezen dat het flits meetsysteem alleen in het centrum van het beeld meet. Dit houdt in dat als het onderwerp buiten het centrum van het beeld zit dat de belichting waarschijnlijk fout zal zijn.

Hierboven staat een voorbeeld van een onderwerp dat zich niet in het centrum van het beeld bevind. Ik gebruik FV Lock om er zeker van te zijn dat het onderwerp goed belicht wordt door de flits. Het was een buitenopname in het duister dus geen omgevingslicht. Ik wilde de zwakke verlichting van het watervalletje toch vastleggen dus zette ik mijn camera op Manual mode, ISO 400, 1/8e sec en f/2.8 en de flits in TTL mode.

Eerst richtte ik mijn flits in de richting van het onderwerp en drukte de FV Lock button in om de voorflitsen de juiste belichting te laten vaststellen en daarna te locken. Vervolgens heb ik de juiste compositie gekozen (regel van 1/3e) en daarna de sluiter ingedrukt.

Merk op dat het onderwerp scherp is ondanks de trage sluitertijd van 1/8e seconde. Dit komt doordat de tijd van het flitslicht is zo kort dat eventuele beweging niet te zien is. De waterval op de achtergrond geeft wel een bewogen beeld maar dankzij de f/2.8 valt de achtergrond buiten de scherptediepte.

Als ik direct deze compositie had gekozen zonder FV Lock te gebruiken had de flits had dan in het centrum de achtergrond gemeten en was daarna op volle sterkte ontstoken wat een overbelicht onderwerp had opgeleverd.

Waar je op moet letten is dat wanneer de FV Lock knop ingedrukt wordt deze instelling bewaard blijft tot de knop weer een keer ingedrukt wordt. FV Lock is zeer handig als je een serie foto's van personen moet nemen met dezelfde instellingen en afstanden.

Het is ook handig voor personen die snel de ogen sluiten bij de voorflits (sommige mensen zijn heel snel met knipperen van de ogen) en staan dan ook vaak met gesloten ogen op de foto. Bij dieren komt dat ook snel voor.

» Lees verder: Nikon CLS; CEV compensatie in TTL mode bekeken

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gert Schipper

Over de auteur

Gert heeft in 2008 het fotograferen weer opgepakt. In het verleden heeft hij veel gewerkt met zwart-wit fotografie, maar tegenwoordig is hij volledig op de digitale toer. Hij gebruikt Nikon apparatuur en is actief bezig met strobist technieken. Gert is lid van Fotogroep Goes.

5 reacties

  1. Leon
    Leon schreef op dinsdag 20 januari 2009 om 23:21  | reageer

    Als je bij bovenstaande foto nu het meest linkse scherpstelpunt had gekozen, dan was hij toch ook goed belicht geweest zonder FV lock?

    Misschien heb ik het mis!?

  2. aradilon
    aradilon schreef op woensdag 21 januari 2009 om 00:28  | reageer

    @Leon Dan had hij de achtergrond niet meegemeten en zou (zoals op veel foto's met camera die een slechte flits hebben) de achtergrond niet zo mooi zijn.

  3. Ronald
    Profiel Ronald schreef op woensdag 21 januari 2009 om 19:43  | reageer

    Leuke optie die fv lock functie. Maar volgens mij bereik je hetzelfde als je scherpstelt op het onderwerp, vasthoud, compisitie maakt en doordrukt.

    Let op: dan moet natuurlijk wel je camera ingesteld staan dat hij bij half indrukken van de ontspanknop scherpstellen en lichtmeting vasthoud. Ofwel, AE vergrendling bij ontspanknop.

  4. Ronald
    Profiel Ronald schreef op woensdag 21 januari 2009 om 20:26  | reageer

    Hmm kom even terug van mijn eerdere reactie vrolijk
    Net even zitten spelen met deze Fv lock functie en het is dus echt zo dat je je flitslicht meet en vastzet.
    Het AE vergrendeling is dus alleen voor de lichtmeting van je cam.. dus er zit wel verschil in als je de fv lock gebruikt en dan je compositie bepaalt of dat je de ontspanknop gebruikt en compositie maakt en vervolgens afdrukt.

    Maar goed.. we kunnen weer lekker eens verder aan de slag met het maken van flitsfoto's...

  5. Jules
    Jules schreef op donderdag 22 januari 2009 om 19:42  | reageer

    Mag ik u bedanken voor deze informatie, er gaat een wereld van nieuwe mogelijkheden open.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord