Elja Trum

Strobist oefeningen bij de fotoclub

zondag 22 november 2009, 23:06 door | 10,585x gelezen | 9 reacties

Gisteren hebben we met de fotoclub een dagje modellen op de foto gezet. Dit leek me een prima gelegenheid om eens op mijn gemak te kunnen oefenen met de Strobist technieken. Vorige week heb ik daarover nog een leerzame workshop bij Martin Hogeboom gevolgd en het leek me slim om de geleerde technieken in de praktijk te brengen.

Oefenen blijft wat dat betreft toch de beste manier om het te leren. De apparatuur die nodig is had ik al tijden voorradig en kon ik nu uit de kast halen. Waar anderen complete studiosets het clubgebouw binnen sjouwden liep ik nu met alleen mijn fototas en een extra doosje met Strobist gear. Het wordt je zo gelijk duidelijk wat een belangrijk voordeel van deze manier van werken is..

Het was gisteren werkelijk prachtig weer buiten. Uitzonderlijk warm ook voor een dag zo eind november. In de ochtend stond er hier ook nog een fel zonnetje. Dat zonnetje bracht me op het idee om een van de modellen, Niek, tegen het zonlicht in te fotograferen. Precies zoals ik vorige week van Martin geleerd had; met de zon net over haar schouder.

omschrijving


Oke, in bovenstaande foto komt de zon er wellicht net te ver eroverheen, maar ik vind het resultaat nog steeds niet verkeerd. Niek zelf werd hier overigens ingeflitst door een flitser die rechts van haar stond, voorzien van paraplu.

Bij dit soort foto's is het vooral een kwestie van scherpstellen op het model en vervolgens veel foto's achter elkaar schieten waarbij je telkens net iets opzij beweegt om de zon net achter het model uit te laten komen. De gezichtsuitdrukking van het model kun je simpelweg niet zien tijdens het fotograferen, dus dan zijn wat extra foto's geen overbodige luxe.

Voorbereiding
Terwijl Niek even aan het lunchen was had ik de tijd na te denken over een specifieke foto. Het is vaak lastig om een bijzonder beeld te bedenken terwijl een model staat te wachten. Nu had ik de tijd om rustig door het gebouw te lopen op zoek naar een goede plek voor een foto.

In een gang van het schoolgebouw waar wij met de fotoclub zitten vond ik een rij kluisjes met daarachter een mooi weglopende gang. Deze liep dood op een witte muur. De weglopende kasten leken me een mooi decor om Niek tegenaan te laten leunen. Om het beeld wat extra's te geven ben ik met mijn flitsers aan de gang gegaan.

En flitser heb ik aan het eind van de gang op de muur laten flitsen, op volle sterkte. Hierdoor knalt de muur helemaal uit en lijkt er een soort oneindige gang met fel wit licht te ontstaan. Vooraan bij de kasten heb ik vervolgens nog een flitser geplaatst om voor net wat beter licht op het model te zorgen. Deze flitser stelde ik in op 1/128ste van de beschikbare flitskracht en werd ook nog voorzien van een doorzichtparaplu om zo zacht ligt te verkrijgen.

In mijn voorbereidingen heb ik een aantal maal de lege gang op de foto gezet, maar om het licht op het model goed te krijgen ben ik zelf maar even tegen de kastjes gaan zitten. Zo kun je met behulp van de time het beeld echt al helemaal klaarmaken.

Niek kon vervolgens direct gaan zitten en ik hoefde me verder niet bezig te houden met de instellingen; deze stonden immers al goed. Onderstaande foto is wat mij betreft de meest geslaagde van de dag. Ik ben er erg blij mee!

Niek


Aan het eind van de dag heb ik ook nog even gebruik gemaakt van de studio opstellingen van Antoon. Werken met studioflitsers gaat me nog steeds wel gemakkelijker af dan het strobist werk. Toch is het combineren van bestaand licht met flitslicht wel erg leuk om te doen.

In onderstaande foto heb ik toch nog een opzetflitser gebruikt. Ik had namelijk geen grote rode kleurfilter, maar wel een aantal kleintjes. De (witte) achtergrond in deze foto is rood gemaakt door een flitser voorzien van filter op de grond te leggen. Om te voorkomen dat de witbalans de boel gaat corrigeren heb ik deze handmatig ingesteld op flitslicht.

Niek


De timing van deze Fotoclub dag kwam goed uit met de workshop van Martin nog vers in het geheugen. Je kunt veel lezen over fotografie, maar om bepaalde technieken onder de knie te krijgen moet je er gewoon mee aan de slag gaan!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 22 november 2009 om 23:32

  Elja, Had de laatste foto anders geworden met een studioflitser met rood folie?

  Laat ik doen of ik op de locale fotoclub ben en we foto's bespreken:

  - De eerste foto vindt ik gaaf, maar de zon is inderdaad iets te sterk in beeld.

  - In de tweede foto kijkt 'Niek' naar iets. We zullen wel nooit weten waarnaar. Jammer van die kijkrichting.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 22 november 2009 om 23:37

  Goed opgelet bij de workshop! Mooie foto's ik ben zelf meer van het bestaande licht maar weet dit soort technieken wel te waarderen en geniet van wat men allemaal met een flitser kan.

 3. Martin Hogeboom
  Martin Hogeboom schreef op zondag 22 november 2009 om 23:37

  Hoi Elja,

  Erg leuk om te zien dat je gelijk aan het "trainen" bent gegaan!

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 22 november 2009 om 23:50

  @Martin; Thx, dat hoort er wel bij he, anders wordt het nooit wat. knipoog

  @Arno; Ben zelf ook veel van het bestaande licht. Ik probeer juist de toegevoegde waarde te vinden. Volgens mij is die er zeker. Maar het is in eerste instantie best moeilijk om met Strobist technieken mooiere foto's (of even mooie) te maken als met bestaand licht.

  @EdC; Die foto had volgens mij net zo goed gekunt met een filter om een studioflitser. Dan was het makkelijker geweest de hele achtegrond egaler te belichten (als dat gewenst is).

  De kijkrichting van Niek vind ik juist wat toevoegen aan de foto. Je gaat je daardoor meer afvragen wat er aan de hand is. Ik heb ook veel foto's waarbij ze in de lens kijkt. Dat is toch minder krachtig, vond ik.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Strobist

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.856 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.856 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.