Strobist oefeningen bij de fotoclub
zondag 22 november 2009, 23:06 door Elja Trum | 11.995x gelezen | 9 reactiesGisteren hebben we met de fotoclub een dagje modellen op de foto gezet. Dit leek me een prima gelegenheid om eens op mijn gemak te kunnen oefenen met de Strobist technieken. Vorige week heb ik daarover nog een leerzame workshop bij Martin Hogeboom gevolgd en het leek me slim om de geleerde technieken in de praktijk te brengen.
Oefenen blijft wat dat betreft toch de beste manier om het te leren. De apparatuur die nodig is had ik al tijden voorradig en kon ik nu uit de kast halen. Waar anderen complete studiosets het clubgebouw binnen sjouwden liep ik nu met alleen mijn fototas en een extra doosje met Strobist gear. Het wordt je zo gelijk duidelijk wat een belangrijk voordeel van deze manier van werken is..
Het was gisteren werkelijk prachtig weer buiten. Uitzonderlijk warm ook voor een dag zo eind november. In de ochtend stond er hier ook nog een fel zonnetje. Dat zonnetje bracht me op het idee om een van de modellen, Niek, tegen het zonlicht in te fotograferen. Precies zoals ik vorige week van Martin geleerd had; met de zon net over haar schouder.
Oke, in bovenstaande foto komt de zon er wellicht net te ver eroverheen, maar ik vind het resultaat nog steeds niet verkeerd. Niek zelf werd hier overigens ingeflitst door een flitser die rechts van haar stond, voorzien van paraplu.
Bij dit soort foto's is het vooral een kwestie van scherpstellen op het model en vervolgens veel foto's achter elkaar schieten waarbij je telkens net iets opzij beweegt om de zon net achter het model uit te laten komen. De gezichtsuitdrukking van het model kun je simpelweg niet zien tijdens het fotograferen, dus dan zijn wat extra foto's geen overbodige luxe.
Voorbereiding
Terwijl Niek even aan het lunchen was had ik de tijd na te denken over een specifieke foto. Het is vaak lastig om een bijzonder beeld te bedenken terwijl een model staat te wachten. Nu had ik de tijd om rustig door het gebouw te lopen op zoek naar een goede plek voor een foto.
In een gang van het schoolgebouw waar wij met de fotoclub zitten vond ik een rij kluisjes met daarachter een mooi weglopende gang. Deze liep dood op een witte muur. De weglopende kasten leken me een mooi decor om Niek tegenaan te laten leunen. Om het beeld wat extra's te geven ben ik met mijn flitsers aan de gang gegaan.
Eén flitser heb ik aan het eind van de gang op de muur laten flitsen, op volle sterkte. Hierdoor knalt de muur helemaal uit en lijkt er een soort oneindige gang met fel wit licht te ontstaan. Vooraan bij de kasten heb ik vervolgens nog een flitser geplaatst om voor net wat beter licht op het model te zorgen. Deze flitser stelde ik in op 1/128ste van de beschikbare flitskracht en werd ook nog voorzien van een doorzichtparaplu om zo zacht ligt te verkrijgen.
In mijn voorbereidingen heb ik een aantal maal de lege gang op de foto gezet, maar om het licht op het model goed te krijgen ben ik zelf maar even tegen de kastjes gaan zitten. Zo kun je met behulp van de time het beeld echt al helemaal klaarmaken.
Niek kon vervolgens direct gaan zitten en ik hoefde me verder niet bezig te houden met de instellingen; deze stonden immers al goed. Onderstaande foto is wat mij betreft de meest geslaagde van de dag. Ik ben er erg blij mee!
Aan het eind van de dag heb ik ook nog even gebruik gemaakt van de studio opstellingen van Antoon. Werken met studioflitsers gaat me nog steeds wel gemakkelijker af dan het strobist werk. Toch is het combineren van bestaand licht met flitslicht wel erg leuk om te doen.
In onderstaande foto heb ik toch nog een opzetflitser gebruikt. Ik had namelijk geen grote rode kleurfilter, maar wel een aantal kleintjes. De (witte) achtergrond in deze foto is rood gemaakt door een flitser voorzien van filter op de grond te leggen. Om te voorkomen dat de witbalans de boel gaat corrigeren heb ik deze handmatig ingesteld op flitslicht.
De timing van deze Fotoclub dag kwam goed uit met de workshop van Martin nog vers in het geheugen. Je kunt veel lezen over fotografie, maar om bepaalde technieken onder de knie te krijgen moet je er gewoon mee aan de slag gaan!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
9 reacties
-
EdC schreef op zondag 22 november 2009 om 23:32 | reageer
Elja, Had de laatste foto anders geworden met een studioflitser met rood folie?
Laat ik doen of ik op de locale fotoclub ben en we foto's bespreken:
- De eerste foto vindt ik gaaf, maar de zon is inderdaad iets te sterk in beeld.
- In de tweede foto kijkt 'Niek' naar iets. We zullen wel nooit weten waarnaar. Jammer van die kijkrichting. -
-
Martin Hogeboom schreef op zondag 22 november 2009 om 23:37 | reageer
Hoi Elja,
Erg leuk om te zien dat je gelijk aan het "trainen" bent gegaan! -
Elja Trum schreef op zondag 22 november 2009 om 23:50 | reageer
@Martin; Thx, dat hoort er wel bij he, anders wordt het nooit wat.
@Arno; Ben zelf ook veel van het bestaande licht. Ik probeer juist de toegevoegde waarde te vinden. Volgens mij is die er zeker. Maar het is in eerste instantie best moeilijk om met Strobist technieken mooiere foto's (of even mooie) te maken als met bestaand licht.
@EdC; Die foto had volgens mij net zo goed gekunt met een filter om een studioflitser. Dan was het makkelijker geweest de hele achtegrond egaler te belichten (als dat gewenst is).
De kijkrichting van Niek vind ik juist wat toevoegen aan de foto. Je gaat je daardoor meer afvragen wat er aan de hand is. Ik heb ook veel foto's waarbij ze in de lens kijkt. Dat is toch minder krachtig, vond ik. -
Jac Trum schreef op maandag 23 november 2009 om 00:31 | reageer
Ehhh... prima dat je blij bent met die tweede foto, maar ik vind het gezicht te licht en de trui dichtlopen. De verre achtergrond vind ik ook iets te licht. Wat vertelt het historogram je daarover? Derde foto is wat mij betreft prima en je experiment met de eerste foto is leuk. Misschien inderdaad iets te veel zon nog, maar al doende leert men.
-
Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 23 november 2009 om 00:34 | reageer
Lekker bezig Elja,
Ik ben me de laatste dagen ook weer meer aan het bezig houden met strobist fotografie (Whaha, ik moet wel...) en ik moet zeggen dat ik het weer even leuk vind als vroeger toen ik voor de krant portretjes altijd alle portretjes moest maken omdat ik de enige was die een off-camera shoe gebruikte waardoor ik de flitser altijd een eindje van de camera af had staan.
Ben wel heel erg blij met de CTL functie in tegenwoordige Nikon camera's hoor. Gewoon zone's instellen die een correctie uitvoeren t.o.v. TTL en gaan met die hap. Da's wel even anders dan vroeger toen ik alles zelf moest uitrekenen. -
Jaap schreef op maandag 23 november 2009 om 11:08 | reageer
Erg mooie foto's, in het bijzonder de tweede vind ik prachtig. Elja, als jij met een paraplu werkt, geef jij dan de voorkeur aan 'bounce' of 'shoot-through'? Ik ben sinds kort ook aan het 'stroben', maar ben daar nog niet helemaal over uit...
-
Peter van Veen schreef op maandag 23 november 2009 om 11:22 | reageer
Het effect bij de eerste foto vind ik idd wat overkill. Het tunnelbeeld dat je met foto #2 hebt gemaakt vind ik echt heel mooi!
@Jaap: bounce geeft iets minder lichtverlies dan shoot-through, maar heeft als nadeel dat je de plu niet zo dicht bij je onderwerp kunt plaatsen (door die paraplu-pen). Ik denk dat bounce ook iets harder licht geeft. -
leon schreef op maandag 23 november 2009 om 12:21 | reageer
Laat ik dan de 3e het mooist vinden.
Op mijn scherm loopt op de 2e foto het gezicht over in de achtergrond. Vind de vignettering aan de rechter- en onderkant ook iets te overdreven. Wel heel mooie compositie verder
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Maak een foto, niet een kiekje
door Michiel Heijmans
-
Fotografie technieken of stijlen, of zijn het fototrucjes?
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak je set draagbaar met tassen
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Zoek een makkelijk mee te nemen softbox
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.