Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 Tips voor betere studiofotografie

donderdag 16 april 2020, 13:14 door | 25.799x gelezen | 2 reacties

Bij studiofotografie heb je volledige controle over alles wat er in je foto gebeurd. Dat geldt natuurlijk vooral voor het licht; dat is wat je in de studio exact bepaald en waar je daarbuiten minder controle over hebt. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook echt met mooie foto's terug komt van een dagje studiofotografie? Wij geven je in dit artikel een zevental praktische tips voor betere studiofotografie.

1. Geen egale belichting


Er zijn genoeg fotografen die denken dat je in een studio zowel links als rechts van de fotograaf een flitser moet zetten en die dan plat op je onderwerp moet richten. Natuurlijk op gelijke afstand en met dezelfde flitssterkte. Het resultaat is dat je onderwerp gelijk belicht wordt en er geen schaduw meer te ontdekken is.

Dat kan natuurlijk een bewuste keuze zijn, maar het geeft je een ontzettend saaie foto. Het leuke van in een studio werken is juist dat je de volledige controle over schaduw en licht hebt. En schaduw heb je nodig om vormen en structuur te zien.

Een handige tip om je foto direct interessanter te maken is dan ook om de flitsers naast je model te zetten en juist van opzij te belichten. De schaduwwerking geeft veel meer diepte in de foto en laat veel meer details zien dan een egale belichting.

Natuurlijk hoef je de andere kant niet volledig zwart te laten worden; je kunt een reflectiescherm of een tweede flitser gebruiken om de andere kant van het model ook op te lichten. Als je voor de flitser kiest, gebruik dan wel een andere instelling; bijvoorbeeld een stop minder. Zo houd je verschil tussen beide delen en blijft de foto interessant met zijn schaduwen.

Shenna 7865
Schaduw zorgt voor diepte en vormen

2. Speel met je achtergrond


Dat je in een studio werkt betekent niet dat je per se met een witte achtergrond moet werken. Dat is wellicht wel wat je standaard tegen komt als je een studio inloopt; een ronde achterwand of een witte rol papier. Die rollen zijn er echter ook in andere kleuren, waar je ook leuk mee kunt spelen.

Interessanter wordt het wanneer je de egale rollen papier helemaal achterwegen laat en zelf voor een andere achtergrond zorgt. Een goedkoop voorbeeld is het gebruik van behangrollen. Koop bij de bouwmarkt voor een paar euro een paar verschillende rollen behang en plak een of twee stroken op een plaat of muur.

Door je model hier voor te zetten heb je direct een heel ander resultaat in je foto's. Het is eenvoudig en goedkoop om regelmatig van achtergrondjes te wisselen op deze manier.

Janthe
Een rol behang als achtergrond

Kijk ook eens rond in de studio wat er nog meer aan achtergronden te vinden is. Een kale muur kan bijvoorbeeld ook erg interessant zijn. Let ook buiten de studio op interessante achtergronden die je wellicht mee kunt nemen naar je studio. Bijvoorbeeld een oude houten deur waar de verf grotendeels vanaf bladert of een oud pallet dat niet meer gebruikt wordt.

3. Gebruik rekwisieten


Een foto van een model kan interessant zijn, maar wil je wat meer verhaal kwijt in je foto dan kan een extra voorwerp de foto beter maken. Je kunt een rekwisiet (ook wel bekend als het Engelse 'prop') gebruiken om context toe te voegen; bijvoorbeeld een muzikant met zijn muziekinstrument. Ook kun je het een deel van de foto laten worden door je model ermee te laten spelen.

Kleding kan ook een prop zijn, bijvoorbeeld een leuke hoed, muts of sjaal. Fotografeer je kinderen, dan is wat speelgoed een goede manier om zowel het kind blij te maken als de foto interessanter. Zeker bij een wat minder geoefend model is een prop een mooie manier om ze iets in handen te geven. Dat kan al zo simpel zijn als een boek, tijdschrift of telefoon.

Eigenlijk kan alles dienen als rekwisiet. Loop even door je woonkamer en je hebt zo een paar dingen. Kijk ook in winkels of je wellicht iets leuks ziet voor een volgende shoot en wil je wat minder uitgeven (en toch gewoon hele mooie props gebruiken) vergeet dan zeker niet om zo nu en dan een rommelmarkt te bezoeken.

 MG 0188
Ook eten en drinken kan als rekwisiet dienen

4. Visagie


Het kost wat extra werk en tijd, maar het gebruik van visagie kan de kwaliteit van je foto's enorm verbeteren. Een visagist scheelt je sowieso een heleboel tijd in de nabewerking, maar het lost ook veel dingen op die je niet (of nauwelijks) met nabewerking had kunnen corrigeren. Vooral als de visagist ook meekijkt (en helpt) gedurende de fotosessie.

Zij let immers vaak op andere dingen als visagist en daarnaast ben je als fotograaf meestal al erg druk bezig met alle andere elementen in een foto. Een paar haren die niet goed vallen kunnen dan al snel aan je aandacht ontsnappen.

Model

Houd er rekening mee dat een visagist gauw een uur werk nodig heeft voordat je aan de fotosessie kunt beginnen. Laat zowel model als visagie dus op tijd komen. Jij kunt dan alvast aan de slag om je lichtopstelling(en) uit te zetten en te testen.

5. Styling


Styling is erg belangrijk in een foto. Het is natuurlijk iets waar je sowieso wel mee bezig bent. Het is echter ook vaak een ondergeschoven kindje. Dat is jammer wat wellicht meer nog dan visagie kan styling je foto echt beter maken.

Helemaal mooi is het natuurlijk als je een goede stylist kunt inschakelen voor je shoot. Deze zijn echter moeilijk te vinden en daardoor ook vaak duurder dan een visagist of het model. Een stylist helpt je met de aankleding van je shoot, de kleding, de props. Eigenlijk denkt ze (of hij) overal in mee en draagt ze vaak creatieve ideeën aan waar je zelf nog niet aan gedacht had.

6. Actie


Een leuke manier om bijzondere foto's te krijgen is door er actie in te brengen. Je kunt het model bijvoorbeeld laten springen of laten schreeuwen (bij voorkeur zonder geluid te maken). Dit lokt spontane en onverwachte uitdrukkingen en situaties uit die iets dynamisch aan de fotosessie toevoegen.

Tevens is het een goede manier om een model een beetje losser voor de camera te laten staan. Het breekt als het ware het ijs.

Rianne schreeuwt

7. Planning vooraf


Veel fotografen nodigen een model uit en zien dan wel wat voor een foto's ze gaan maken. Dat is echter jammer, want je kunt echt zo veel meer uit een fotoshoot halen als je van te voren wat tijd stopt in planning.

Bedenk van te voren wat je wilt gaan vastleggen. Bepaal wat je hiervoor nodig hebt, zowel voor wat betreft het model en visagie, maar natuurlijk ook op het gebied van licht, aankleding en props. Je hoeft natuurlijk nog geen exact beeld te hebben van de uiteindelijke foto's die je wilt maken, maar wel welke richting je op wilt.

Het helpt om vooraf een moodboard te maken. Vroeger was dit letterlijk en kartonnen bord met daarop foto's, kleuren, tekeningen en eventueel zelfs stoffen die de sfeer uitbeelden waar je naar op zoek was. Tegenwoordig kun je dit natuurlijk ook prima doen met een Pinterest pagina. Het voordeel is dan dat je het moodboard vooraf ook naar model en visagie kunt sturen zodat zij ook al voorbereid zijn en eventueel aan kunnen passen wat ze meenemen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 16 april 2020.
De eerste publicatiedatum is maandag 29 september 2014, 19:58.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 29 september 2014 om 23:40  | reageer

    Eigenlijk had nummertje zeven, Planning vooraf, helemaal bovenaan moeten staan.
    Als je weet wat voor foto's je gaat maken weet je pas wat voor licht je gebruikt, wat voor props je nodig hebt etc. Alle eerder genoemde zaken staan immers ten dienste van het vooraf bepaalde beeld.
    Dat laten schreeuwen zonder geluid ben ik toch niet helemaal met je eens. Dat is niet echt en dat zie je in de foto terug. Dat ziet er geposeerd uit.
    Je buren zullen het er dan juist wel weer mee eens zijn vrolijk

  2. Vincent
    Vincent schreef op dinsdag 30 september 2014 om 22:25  | reageer

    Tip #1 is voor mij nog altijd: luister naar adviezen, tips en ervaringen, maar gebruik ze als gereedschap, niet als regels. Geen enkele tip maakt van jou een goede fotograaf, een goede fotograaf weet welke tips hij op welk moment moet inzetten om het beoogde resultaat te krijgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Studio

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord