100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

10 tips voor het fotograferen met mist

dinsdag 4 september 2018, 10:29 door | 26.090x gelezen | 5 reacties

Gisteren plaatsten we een artikel met 15 prachtige mistfoto's en beloofden toen een artikel met tips om zelf ook zo'n prachtige mistfoto te maken. Bij dezen 10 tips voor het fotograferen van/met mist!

1. Kijk naar het weer


Mist ontstaat bij een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De lucht koelt dan af waardoor waterdamp in de lucht langzaam overgaat in waterdruppeltjes. Mist ontstaat dus vaak 's avonds laat en houdt dan aan tot 's ochtends vroeg.

Kijk vooraf naar de weersvoorspelling om te zien of er mist voorspeld wordt voor de ochtend. Er zijn ook kaarten beschikbaar die je laten zien of en hoe mistig het op dat moment is. Bijvoorbeeld van Weerplaza. Kijk hiernaar voordat je vertrekt zodat je de kans op teleurstellingen verkleint.

Mist komt overigens het meest voor in gebieden waar water is. Hou dat in gedachten bij het uitzoeken van een locatie voor je mistfoto's.

2. Buiten de mist fotograferen


Buiten de mist staan kan soms beter werken dan erin staan, net zoals dat geldt voor bossen. Door buiten de mist te staan kun je de mooie atmosfeer die mist geeft fotograferen zonder al te veel last te hebben van het heftige contrastverlies wat mist met zich mee brengt. Een goede tip hierbij is om een hoog punt te zoeken vanaf waar je kunt fotograferen.

Buiten de mist


fog boundary; foto door Angelika Hörschläger

3. Gebruik geen flitsers


Flitsers in mist helpen niet. Flitsen terwijl het mistig is zorgt er enkel voor dat je zicht achteruit gaat en kan zelfs zorgen voor een whiteout effect. Gebruik dus alleen natuurlijk licht. Dichtbij een lichtbron staan kan hierbij helpen, bijvoorbeeld een lantaarnpaal.

4. Gebruik een statief


Omdat je dus afhankelijk bent van natuurlijk licht, en natuurlijk licht vroeg in de ochtend of laat op de avond vaak niet overdreven aanwezig is, is het belangrijk om een statief mee te nemen. Zo kun je de sluitertijd verlengen om toch een goede belichting van je foto te krijgen.

5. Overbelicht je foto


Mist kan je camera gemakkelijk op het verkeerde been zetten wat betreft belichting. Dit komt omdat mist licht naar je camera toe reflecteert en je camera daardoor denkt dat er een stuk meer licht is dan er in werkelijkheid is. Je krijgt dan al gauw een onderbelichte foto.

Voeg een beetje belichtingscompensatie toe om dit te voorkomen. Hoeveel compensatie nodig is, hangt uiteraard af van de specifieke omstandigheden waarin je fotografeert.

Check tussendoor ook of de belichting van je foto's klopt. Dit kun je doen aan de hand van het histogram in je camera.

6. Licht laten uitwaaieren


Wanneer (zon)licht gebroken wordt door bijvoorbeeld bomen of bladeren terwijl het mistig is, dan resulteert dit vaak in een mooie waaier van lichtstralen die zich ideaal leent voor een prachtige foto. Het werkt het beste om in zo'n geval te fotograferen met tegenlicht of met licht dat van opzij komt.

Zon uitwaaieren


Road Through the Woods; foto door Julie Falk

7. Stel handmatig scherp


Omdat mist ervoor zorgt dat contrasten vervagen, kan het zijn dat je camera moeite heeft met automatisch scherpstellen. Dit is het makkelijkst op te lossen door gewoon lekker zelf scherp te stellen.

8. Plaats iets in de voorgrond


Mist zorgt ervoor dat objecten in je foto vervagen. De details en texturen raken verloren in de waas die mist over de objecten heen legt. Dit kun je mooi in beeld brengen door iets in je voorgrond te plaatsen. Je krijgt dan echt een goed beeld van het contrast.

Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld een bomenrij waarbij de bomen steeds meer vervagen naarmate ze verder weg raken.

Bomenrij


Haunted Forest; foto door Angelika Hörschläger

De lichte achtergrond die mist vormt kan overigens ook dienen om jouw onderwerp (dat wat jij op de voorgrond zet) om te toveren in een prachtig silhouet.

9. Kijk uit voor condensatie


Omdat mist bestaat uit waterdruppels, kan het zijn dat er waterdruppels op de lens van je camera vormen. Neem daarom een schoonmaakdoekje voor je lens mee, zo ondervind je hiervan zo min mogelijk hinder.

10. Camera acclimatiseren na gebruik


Omdat het in de mist vaak vrij koud is, is het belangrijk om je camera te laten acclimatiseren wanneer je klaar bent. Breng de camera dus niet linea recta vanuit de mist in een hele warme omgeving, maar laat hem eerst even op temperatuur komen, bijvoorbeeld in een koele hal.

Succes en veel plezier!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 19 oktober 2015, 22:35.
Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

5 reacties

 1. mac
  mac schreef op dinsdag 20 oktober 2015 om 12:24  | reageer

  11: lange sluitertijden gebruiken

 2. ineke
  ineke schreef op dinsdag 20 oktober 2015 om 13:57  | reageer

  @marc dat staat genoemd bij 4

 3. Brian
  Brian schreef op dinsdag 20 oktober 2015 om 17:08  | reageer

  Een flitser gebruiken kan juist heel erg mooi zijn hoor. Als je de flitser los van de camera hebt en van een afstand richting de camera laat schijnen, dan kun je daarmee hetzelfde effect bereiken als wat je bij tip 6 laat zien. Zeker als je een beetje voor zonsopgang aan het werk gaat, wat ook weer voor hele mooie diep blauwe kleuren kan zorgen.

 4. Sandra Hassing
  Sandra Hassing schreef op dinsdag 20 oktober 2015 om 20:56  | reageer

  Ik hou ervan om in de mist te fotograferen, al had ik bij de laatste keer een ongelukje: ik gleed uit toen ik vanaf een dijkje naar beneden liep. Resultaat: loop nu al 3 weken mank wegens een verrekte spier in mijn rechterbeen. Maar het was wel de moeite waard.......

 5. Iris van Liempt
  Profiel Iris van Liempt schreef op donderdag 22 oktober 2015 om 12:47  | reageer

  @Brian, thanks voor de tip!

  @Sandra, oei...pijnlijk! Sterkte!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord