Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

10 tips voor lightpainting

maandag 3 januari 2022, 14:41 door | 5.757x gelezen | 4 reacties

Bij lightpainting teken je in je foto tijdens de opname. Doorgaans met een combinatie van lange sluitertijden en een donkere omgeving. Zo kun je droomwerelden creëren zonder het gebruik van Photoshop.

In dit artikel 10 tips voor lightpainting op basis van de vragen die mij het meest gesteld worden.

1. Hoe maak je jezelf onzichtbaar als je voor de camera staat te painten?


Er zijn drie handige manieren om jezelf onzichtbaar te maken. Begin met het aantrekken van donkere kleding. Een zwarte jas weerkaats veel minder licht dan een witte. Dus kleed je zo donker mogelijk.

Plak de achterkant van je lichtbron af, zodat er geen licht op je schijnt. Het licht hoeft natuurlijk alleen maar richting de camera te gaan.

En de laatste tip voor het onzichtbaar maken van jezelf is door jezelf goed uit te lijnen achter je model. Staat je model met de benen gespreid? Ga zelf ook zo staan. Het is natuurlijk handig als je een model hebt dat groter is dan jij, dan kun je jezelf er makkelijker achter verstoppen.

2. Wat is stempelen?


Bij 'stempelen' zet je heel kort je zaklamp even aan (of je geeft een testflits) terwijl er bijvoorbeeld een sjabloon over je lamp zit. Hiermee stempel je als het waren het sjabloon in je foto.

Stempelen ster

Sjabloon (om te stempelen)

Je beweegt je zaklamp (met het sjabloon) daarbij steeds naar een andere plek voordat je hem weer aan zet.

Dat sjabloon kun je heel simpel zelf maken. Net zoals heel veel andere lightpaintspullen! Hierboven zie je een sjabloon van een sterretje op een zaklamp. Maar je kunt hier natuurlijk van alles voor verzinnen. De foto hieronder is gemaakt met een sjabloon van een vlinder.

Lightpainting vlinders liesbeth van asselt3. Wat gebruik je als lichtbron?


Voor lightpainten kun je werkelijk alles wat licht geeft gebruiken. Sterretjes, ijsfontijnen, fietslampjes, pechlampen, vingerlampjes, kerstlampjes, ledkaarsen en natuurlijk zaklampen.

4. Hoe maak je een mooie cirkel?


Zelf maak ik veel cirkels in mijn lightpainting foto's. Die maak ik door een verlichte buis rond te draaien achter mijn model. Dat doe ik handmatig. Maar wat als je daar niet zo behendig in bent?

Dan gebruik je een boormachine of een verfroller. Door een latje op de kop van een boormachine vast te maken en op dat latje bijvoorbeeld een kerstlampje te bevestigen, krijg je mooie ronde cirkels.

Lightpainting verfroller


Zelf vind ik een boormachine vaak te ongecontroleerd, dus ik gebruik liever een verfroller. Er zijn verfrollers te koop waarbij het handvat niet vast zit.

Op de beugel van zo'n verfroller bevestig je dan weer het latje met de lampjes. Vervolgens draai je de beugel rond en klaar is je cirkel!

5. Hoe krijg je die rand met vuur om de cirkel achter het model?


De cirkel maak ik met een buis (zelfgemaakt of een kant en klare TL-hoes) met een zaklamp daarin.

Rode tube met groene fles en kurk


Door bovenin de buis een kurk te plaatsen, kun je een sterretje of een ijsfontein aan het eind van de buis bevestigen. Je prikt het ijzerdraadje van het sterretje heel simpel in de kurk.

6. Hoe krijg je ook licht aan het eind van de buis?


Als je de buis afdopt en aan de binnenkant van die dop aluminiumfolie plakt, weerkaatst het licht van je zaklamp terug de buis in.

7. Hoe maak je een gekleurde buis?


Ik maak mijn buizen zelf door pvc-folie van 0,2 mm tot een buis te rollen. Daar binnen in rol ik dan gekleurde filters.

In mijn geval zijn dat Lee-filters die ik ook voor mijn studioflitsers gebruik. Maar het kan natuurlijk elk materiaal zijn wat een kleurtje heeft en voldoende licht doorlaat.

8. Hoe krijg je streepjes en blokjes in je painting?


Door stroken ducttape op de buis te plakken, krijg je strepen in je painting.

Lightpainting strepen liesbeth van asseltAls je dan de zaklamp op de knipperfunctie zet, worden dit blokjes.

Lightpainting blokjes liesbeth van asselt


9. Zijn er nog speciale eisen die je aan het model stelt?


Het belangrijkste is dat het model langere tijd goed stil kan staan. Ze heeft dus in ieder geval geen hakken aan. Als we painten, tel ik af tot 3 en bij 2 ademt ze helemaal uit (of als ze dat liever doet, helemaal in). Dat houdt ze vast.

Bij tel 3 begin ik met de painting. Als ik klaar ben, mag het model weer ademen. vrolijk Als het model beweegt, zie je dat gelijk terug in de foto. Je krijgt dan een zwart randje om het model heen.

Lightpainting beweging model


10. Hoe krijg je voeten weg bij foto's van orbs?


Ten eerste vind ik het vaak wel grappig dat die voeten er onder staan, dus ik haal ze niet altijd weg. Wil je ze niet in beeld hebben, dan kun je na de painting even met je zaklamp op de plek van je voeten schijnen.

Lightpainting orb blade liesbeth van asselt


Het gras of het blad waarin je staat verlichten dus. Er komt dan op die plek zoveel licht op de sensor, dat je voeten daarin wegvallen.

Bij donkere ondergronden zoals gras en blad werkt dit meestal prima, maar bij lichte ondergronden krijg je hiermee vaak een storende witte plek onder de orb. Dan zit er niets anders op dan de voeten in de nabewerking te verwijderen.


Meer Lightpainting tips?


Zelf ook aan de slag met lightpainting? Kijk mee in de praktijk en ontdek alle tips van in de cursus Lightpainting op Photofacts Academy.

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

4 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 3 januari 2022 om 21:46  | reageer

  Ik ken lightpainting eigenlijk vooral vanuit een andere kant en wel bij het nachtelijk fotograferen van auto's. Daarbij wordt het model, de auto, beschenen met een zaklamp of andere lichtbron zodat alleen het onderwerp goed belicht in de foto komt. In combinatie met een uitgekiende uitlichting van de omgeving kan dat verrassende plaatjes opleveren.

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 4 januari 2022 om 10:24  | reageer

  Nicccceeeee !

 3. André Kremer
  André Kremer

  Leuke en praktische, instructieve video. Inspireert mij om het ook weer te gaan doen. Ik heb het al een keer gedaan, maar nu zie ik veel verbeterpunten.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 4 januari 2022 om 13:43  | reageer

  @Martin klopt, dat is een vorm van lightpainting die ik ook vaak doe. Niet met auto's maar in de natuur knipoog. Een boom mooi uitlichten in z'n omgeving bijvoorbeeld. Leuk om te doen en met vaak mooie resultaten!

  @Robert: dank je wel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord