Elja Trum

10 tips voor autofotografie

maandag 25 september 2017, 14:53 door | 81.665x gelezen | 10 reacties

Waarschijnlijk is een auto niet direct het type model dat je voor je camera verwacht te hebben, maar het kan absoluut een interessant en divers onderwerp zijn. Het lijkt wellicht niet zo moeilijk, maar er komt nog aardig wat kijken bij het maken van een goede autofoto. Hierbij tien fotografie tips om de mooiste autofoto's te maken.

1. Verlichting
Het is natuurlijk al een goed gebruik om altijd je verlichting aan te zetten bij een auto. Dat geldt zeker ook bij het fotograferen van een auto. De foto wordt met verlichting altijd interessanter. Het licht trekt de aandacht direct naar de auto.

Verlichting trekt de aandacht


Fotograferen rond zonsop- en ondergang is sowieso al aan te raden voor het mooie aanwezige licht. De schemer is echter ook perfect om de verlichting van de auto goed op de foto te krijgen. Als het echt donker begint te worden is een statief onmisbaar om de auto onbewogen vast te kunnen leggen.

Begint het echt donker te worden, dan is er nog een leuk type autofoto te maken. Zet je camera op een statief en kies een lange sluitertijd terwijl de auto langsrijdt. De verlichting van de auto vormt nu een lang lichtspoor en de omgeving blijft door de langere sluitertijd ook zichtbaar. Zeker op een bochtige weg kun je hier prachtige resultaten mee bereiken.

2. Omgeving
Auto's horen thuis op het asfalt. Parkeer je bolide dus niet ergens in een weiland, omgeving en onderwerp sluiten dan niet op elkaar aan. Dat oogt raar in een foto. De auto op een weg of parkeerterrein geeft een betere combinatie. Lijnen op de weg kun je goed gebruiken om het oog van de kijker naar de auto te leiden.

Uitzondering op deze tip zijn natuurlijk off-roads. Auto's die juist thuishoren in de wildernis moet je daar ook plaatsen. Natuurlijk is een weiland ook geen geschikte omgeving voor een stevige Landrover. Ga op zoek naar een zandafgraving of iets in die trant. Vooral hoogteverschillen kunnen duidelijk maken dat je op terrein bent waar je met een doorsnee auto niet kunt komen.

3. Achtergrond
Let bij het uitzoeken van een locatie ook goed op de achtergrond. Ook hier geldt dat een ruige industriŽle omgeving vaak beter past dan uitgestrekte weilanden. Let er ook op dat de achtergrond niet de aandacht wegtrekt van de foto en dat je geen elementen uit de achtergrond op een storende plaats opneemt. Voorkom bijvoorbeeld een boom die uit het dak van een auto lijkt te komen.

Probeer je achtergrond rustig te houden. Het kan hierbij helpen om ervoor te zorgen dat de achtergrond onscherp is. Dit kun je bereiken door een klein diafragma (grote opening) te gebruiken of iets meer afstand te nemen en een teleobjectief te gebruiken.

De rust kun je ook creeŽren door een herhalend patroon op de achtergrond, bijvoorbeeld een rij bomen of een hekwerk.

4. Details
Richt je ook op details van een auto. Telkens een auto in zijn geheel erop zetten wordt saai. Vaak heeft een auto prachtige lijnen die ook goed uit de verf komen wanneer je er dicht op zit. De nauwkeurige afwerking bij duurdere auto's en bij klassiekers laat zich goed fotograferen.

Detail van een auto


Denk ook aan het interieur van de auto. Versnellingspook, toerenteller, aan- uit schakelaar. Het kunnen allemaal interessante details zijn om vast te leggen. Ook hier geldt; schakel de verlichting in en parkeer eventueel op een donkere plek of fotografeer in de avond om de verlichting echt uit te laten komen.

5. Beweging
Een stilstaande auto kan er natuurlijk prima uit zien, maar ook hier geldt dat een autofoto beter wordt als je 'm fotografeert zoals we hem het vaakst zien; in beweging. Je kunt hiervoor een techniek gebruikt die 'panning'wordt genoemd. Je trekt hierbij de camera mee met de beweging van de auto. De bedoeling is hierbij de auto scherp op de foto te krijgen terwijl de achtergrond sterk bewogen is. Dit geeft een duidelijk gevoel van snelheid.

Porsche panning


Er zijn een paar basisregels bij het maken van panning foto's. Zet je camera op sluitertijdvoorkeuze (de AE of Av Tv instelling op je camera). Hierbij zet je de sluitertijd op een vaste waarde terwijl de camera het bijpassende diafragma bepaald. Door je lichtgevoeligheid te veranderen kun je invloed uitoefenen op het diafragma; een hoger ISO geeft je meer scherptediepte (een kleiner diafragma, groter diafragmagetal) en een lager ISO geeft je minder scherptediepte.

De benodigde sluitertijd om de auto scherp te krijgen en de achtergrond bewogen hangt af van het gebruikte objectief en de snelheid en afstand van de auto. Waarschijnlijk moet je ergens tussen 1/150 seconde en 1/60 seconde gaan zitten. Echt een kwestie van uitproberen. Gebruik de autofocus tracking (AI servo) mogelijkheid van je camera. Je camera stelt hierbij scherp op het bewegende onderwerp; doorgaans zolang je deze in het midden van het beeld houdt.

Ga op een plek staan waar je de auto aan kunt zien komen en weg kunt zien rijden. Houdt de camera stevig tegen je lichaam zodat je zo min mogelijk last hebt van trillingen. Terwijl de auto nadert begin je met deze te volgen. Volg de auto al voordat je de foto maakt en blijf de auto in een vloeiende beweging volgen nadat je de foto gemaakt heb. Dit helpt je een vloeiende beweging te maken.

Het belangrijkste bij deze techniek is oefening; je kunt best tientalle foto's nodig hebben voordat je een geslaagde panning foto hebt. Oefening baart, zeker bij deze techniek, kunst.

6. Beweging (2)
Een andere vorm van beweging in je foto's kun je bereiken door vanuit de auto te fotograferen. Net als bij de panning-methode kun je hierbij de auto scherp op de foto krijgen terwijl de omgeving bewogen is.

Skoda Fabia rijdend


Gebruik een langzame sluitertijd van circa 1/30 seconde of zelfs nog langer om van de omgeving een waas te maken. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de camera zo stil mogelijk te houden. Klem deze tegen de auto aan, eventueel met een iets zachts er tussen om beschadiging van de auto te voorkomen.

Zelf heb ik al een paar keer met een statief uit het raam van een rijdende auto gehangen om een mooie bewogen foto te kunnen maken. Het statief, met daarop de camera, hield ik dan vlak boven de grond zodat deze goed bewogen op de foto kwam. Dankzij een groothoekobjectief krijg je nog een aardig deel van de auto erop. Een beetje lef en een goede verzekering zijn een vereiste.

Bovenstaande foto heb ik gemaakt met behulp van een speciaal statief voorzien van zuignappen. Deze plakte ik aan de autodeur. Tijdens het rijden maakte ik met behulp van een draadontspanner een tiental foto's. De schemer in combinatie met de lichten vormde een mooie foto.

7. Wissel van standpunt
Beperk je niet tot steeds hetzelfde standpunt. Er zijn tientalle standpunten vanuit waar je een auto kunt fotograferen. Beperk je niet tot ťťn of een paar standpunten, maar leg de auto vanuit alle hoeken vast. Waarschijnlijk kom je tijdens dit proces nog op een aantal interessante standpunten uit. Denk bijvoorbeeld eens aan een hoog standpunt waarbij je op de auto neerkijkt. Of fotografeer de auto recht van achter en laag bij de grond. Elke hoek is op zijn minst het proberen waard. Het zal per auto verschillen wat het mooiste standpunt is.

8. Wissel van objectief
Wat voor hoeken geldt, is ook waar voor de objectieven die je gebruikt. Als je met een spiegelreflex camera en bijbehorende objectieven werkt kun je hiermee veel verschillende effecten bereiken.

Ga laag bij de grond en dicht op de auto staan met een groothoek objectief om een wat agressieve, dreigende en vertekende foto te maken. Neem wat afstand met je teleobjectief en beperk zo de hoeveelheid storende achtergrond in je foto. Gebruik een macroobjectief om de fijnste details vast te leggen. Als je de appartuur ervoor hebt, moet je er natuurlijk gebruik van maken!

9. Schoonmaken
Het is misschien voor de hand liggend, maar je wilt het niet over het hoofd zien. Voordat je een auto gaat fotograferen; maak hem schoon. Ook als een auto op het eerste gezicht niet heel vuil oogt zul je bij de nabewerking nog veel viezigheid terugzien. Het is dus belangrijk een zo'n schoon mogelijk uitgangspunt te hebben. Anders ben je in de nabewerking veel tijd kwijt met het wegpoetsen van vlekjes.

Met veel reflectie is dat ook niet altijd even makkelijk. Voorkomen is dus beter dan genezen. Neem ook een poetsdoek mee in de auto zodat je eventuele nieuwe vlekjes ook nog tijdens het fotograferen even weg kunt poetsen.

BMW detail


Denk ook aan het interieur. Even stofzuigen en afstoffen kan doorgaans geen kwaad. Een glimmende versnellingspook of een flitsend dashboard wil je niet laten verpesten door een veelheid aan stofjes. Let behalve op stofjes ook op andere details. Een stuur dat recht staat oogt bijvoorbeeld veel netter dan een stuur dat gedraaid is. Net als een handrem die omhoog steekt ook niet al te netjes oogt in een foto.

10. Kijk naar anderen
Er zijn veel professionele fotografen die van auto's fotograferen hun werk hebben gemaakt. Kijk naar hun foto's voor ideeŽn. Gebruik eventueel een bestaande foto van een andere fotograaf als uitgangspunt. Dat is vaak een goede oefening en jouw topfoto van die dag zal ongetwijfeld toch heel anders zijn dan het uitgangspunt waar je mee begonnen bent.

Een aantal voorbeelden:
- Ingmar Timmer
- David de Jong
- Easton Chang
- Torfi Pictures
- Dirk Karsten
- Ken Stidwill
- Mike Raanhuis

Behalve websites zijn natuurlijk ook autobladen en (auto)reclamefolders een goede bron voor inspiratie.

En natuurlijk heeft Photofacts Academy een cursus over Auto Fotografie. Bekijk hier gratis de introductie video.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 september 2017.
De eerste publicatiedatum is zondag 29 augustus 2010, 23:55.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Leon
  Leon schreef op maandag 30 augustus 2010 om 01:57

  "Zet je camera op sluitertijdvoorkeuze (de AE of Av instelling op je camera)"

  Dit klopt niet helemaal! Av is diafragmavoorkeuze

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 30 augustus 2010 om 07:06

  Inspirerend artikel! Het lastige bij een auto lijkt mij de reflecties. Hoe voorkom je dat je zelf in beeld komt? Zeker bij close-ups kan dat een probleem zijn.

 3. Eelco
  Eelco schreef op maandag 30 augustus 2010 om 08:37

  "Net als een handrem die omhoog steekt ook niet al te netjes oogt in een foto."

  Wel even goed oppassen dat de auto niet wegrolt tijdens het nemen van de foto's dan...

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 augustus 2010 om 09:59

  @Eelco; goed punt, de auto wel even in de eerste versnelling laten staan dus (tenzij de motor draait natuurlijk) knipoog

  @Leon; bedankt voor de opmerking, ik heb het gecorrigeerd.

  @Peter; met de reflecties moet je inderdaad goed opletten. Meestal is het wel mogelijk om net buiten de reflectie te blijven. Bij bijna ronde oppervlakten is het bijna niet te voorkomen. Het is daarom slim om donkere kleding te dragen. Een rood shirt springt er bijvoorbeeld veel duidelijker uit dan een zwart shirt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord