Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 tips voor autofotografie

maandag 25 september 2017, 14:53 door | 85.588x gelezen | 10 reacties

Waarschijnlijk is een auto niet direct het type model dat je voor je camera verwacht te hebben, maar het kan absoluut een interessant en divers onderwerp zijn. Het lijkt wellicht niet zo moeilijk, maar er komt nog aardig wat kijken bij het maken van een goede autofoto. Hierbij tien fotografie tips om de mooiste autofoto's te maken.

1. Verlichting
Het is natuurlijk al een goed gebruik om altijd je verlichting aan te zetten bij een auto. Dat geldt zeker ook bij het fotograferen van een auto. De foto wordt met verlichting altijd interessanter. Het licht trekt de aandacht direct naar de auto.

Verlichting trekt de aandacht


Fotograferen rond zonsop- en ondergang is sowieso al aan te raden voor het mooie aanwezige licht. De schemer is echter ook perfect om de verlichting van de auto goed op de foto te krijgen. Als het echt donker begint te worden is een statief onmisbaar om de auto onbewogen vast te kunnen leggen.

Begint het echt donker te worden, dan is er nog een leuk type autofoto te maken. Zet je camera op een statief en kies een lange sluitertijd terwijl de auto langsrijdt. De verlichting van de auto vormt nu een lang lichtspoor en de omgeving blijft door de langere sluitertijd ook zichtbaar. Zeker op een bochtige weg kun je hier prachtige resultaten mee bereiken.

2. Omgeving
Auto's horen thuis op het asfalt. Parkeer je bolide dus niet ergens in een weiland, omgeving en onderwerp sluiten dan niet op elkaar aan. Dat oogt raar in een foto. De auto op een weg of parkeerterrein geeft een betere combinatie. Lijnen op de weg kun je goed gebruiken om het oog van de kijker naar de auto te leiden.

Uitzondering op deze tip zijn natuurlijk off-roads. Auto's die juist thuishoren in de wildernis moet je daar ook plaatsen. Natuurlijk is een weiland ook geen geschikte omgeving voor een stevige Landrover. Ga op zoek naar een zandafgraving of iets in die trant. Vooral hoogteverschillen kunnen duidelijk maken dat je op terrein bent waar je met een doorsnee auto niet kunt komen.

3. Achtergrond
Let bij het uitzoeken van een locatie ook goed op de achtergrond. Ook hier geldt dat een ruige industriële omgeving vaak beter past dan uitgestrekte weilanden. Let er ook op dat de achtergrond niet de aandacht wegtrekt van de foto en dat je geen elementen uit de achtergrond op een storende plaats opneemt. Voorkom bijvoorbeeld een boom die uit het dak van een auto lijkt te komen.

Probeer je achtergrond rustig te houden. Het kan hierbij helpen om ervoor te zorgen dat de achtergrond onscherp is. Dit kun je bereiken door een klein diafragma (grote opening) te gebruiken of iets meer afstand te nemen en een teleobjectief te gebruiken.

De rust kun je ook creeëren door een herhalend patroon op de achtergrond, bijvoorbeeld een rij bomen of een hekwerk.

4. Details
Richt je ook op details van een auto. Telkens een auto in zijn geheel erop zetten wordt saai. Vaak heeft een auto prachtige lijnen die ook goed uit de verf komen wanneer je er dicht op zit. De nauwkeurige afwerking bij duurdere auto's en bij klassiekers laat zich goed fotograferen.

Detail van een auto


Denk ook aan het interieur van de auto. Versnellingspook, toerenteller, aan- uit schakelaar. Het kunnen allemaal interessante details zijn om vast te leggen. Ook hier geldt; schakel de verlichting in en parkeer eventueel op een donkere plek of fotografeer in de avond om de verlichting echt uit te laten komen.

5. Beweging
Een stilstaande auto kan er natuurlijk prima uit zien, maar ook hier geldt dat een autofoto beter wordt als je 'm fotografeert zoals we hem het vaakst zien; in beweging. Je kunt hiervoor een techniek gebruikt die 'panning'wordt genoemd. Je trekt hierbij de camera mee met de beweging van de auto. De bedoeling is hierbij de auto scherp op de foto te krijgen terwijl de achtergrond sterk bewogen is. Dit geeft een duidelijk gevoel van snelheid.

Porsche panning


Er zijn een paar basisregels bij het maken van panning foto's. Zet je camera op sluitertijdvoorkeuze (de AE of Av Tv instelling op je camera). Hierbij zet je de sluitertijd op een vaste waarde terwijl de camera het bijpassende diafragma bepaald. Door je lichtgevoeligheid te veranderen kun je invloed uitoefenen op het diafragma; een hoger ISO geeft je meer scherptediepte (een kleiner diafragma, groter diafragmagetal) en een lager ISO geeft je minder scherptediepte.

De benodigde sluitertijd om de auto scherp te krijgen en de achtergrond bewogen hangt af van het gebruikte objectief en de snelheid en afstand van de auto. Waarschijnlijk moet je ergens tussen 1/150 seconde en 1/60 seconde gaan zitten. Echt een kwestie van uitproberen. Gebruik de autofocus tracking (AI servo) mogelijkheid van je camera. Je camera stelt hierbij scherp op het bewegende onderwerp; doorgaans zolang je deze in het midden van het beeld houdt.

Ga op een plek staan waar je de auto aan kunt zien komen en weg kunt zien rijden. Houdt de camera stevig tegen je lichaam zodat je zo min mogelijk last hebt van trillingen. Terwijl de auto nadert begin je met deze te volgen. Volg de auto al voordat je de foto maakt en blijf de auto in een vloeiende beweging volgen nadat je de foto gemaakt heb. Dit helpt je een vloeiende beweging te maken.

Het belangrijkste bij deze techniek is oefening; je kunt best tientalle foto's nodig hebben voordat je een geslaagde panning foto hebt. Oefening baart, zeker bij deze techniek, kunst.

6. Beweging (2)
Een andere vorm van beweging in je foto's kun je bereiken door vanuit de auto te fotograferen. Net als bij de panning-methode kun je hierbij de auto scherp op de foto krijgen terwijl de omgeving bewogen is.

Skoda Fabia rijdend


Gebruik een langzame sluitertijd van circa 1/30 seconde of zelfs nog langer om van de omgeving een waas te maken. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om de camera zo stil mogelijk te houden. Klem deze tegen de auto aan, eventueel met een iets zachts er tussen om beschadiging van de auto te voorkomen.

Zelf heb ik al een paar keer met een statief uit het raam van een rijdende auto gehangen om een mooie bewogen foto te kunnen maken. Het statief, met daarop de camera, hield ik dan vlak boven de grond zodat deze goed bewogen op de foto kwam. Dankzij een groothoekobjectief krijg je nog een aardig deel van de auto erop. Een beetje lef en een goede verzekering zijn een vereiste.

Bovenstaande foto heb ik gemaakt met behulp van een speciaal statief voorzien van zuignappen. Deze plakte ik aan de autodeur. Tijdens het rijden maakte ik met behulp van een draadontspanner een tiental foto's. De schemer in combinatie met de lichten vormde een mooie foto.

7. Wissel van standpunt
Beperk je niet tot steeds hetzelfde standpunt. Er zijn tientalle standpunten vanuit waar je een auto kunt fotograferen. Beperk je niet tot één of een paar standpunten, maar leg de auto vanuit alle hoeken vast. Waarschijnlijk kom je tijdens dit proces nog op een aantal interessante standpunten uit. Denk bijvoorbeeld eens aan een hoog standpunt waarbij je op de auto neerkijkt. Of fotografeer de auto recht van achter en laag bij de grond. Elke hoek is op zijn minst het proberen waard. Het zal per auto verschillen wat het mooiste standpunt is.

8. Wissel van objectief
Wat voor hoeken geldt, is ook waar voor de objectieven die je gebruikt. Als je met een spiegelreflex camera en bijbehorende objectieven werkt kun je hiermee veel verschillende effecten bereiken.

Ga laag bij de grond en dicht op de auto staan met een groothoek objectief om een wat agressieve, dreigende en vertekende foto te maken. Neem wat afstand met je teleobjectief en beperk zo de hoeveelheid storende achtergrond in je foto. Gebruik een macroobjectief om de fijnste details vast te leggen. Als je de appartuur ervoor hebt, moet je er natuurlijk gebruik van maken!

9. Schoonmaken
Het is misschien voor de hand liggend, maar je wilt het niet over het hoofd zien. Voordat je een auto gaat fotograferen; maak hem schoon. Ook als een auto op het eerste gezicht niet heel vuil oogt zul je bij de nabewerking nog veel viezigheid terugzien. Het is dus belangrijk een zo'n schoon mogelijk uitgangspunt te hebben. Anders ben je in de nabewerking veel tijd kwijt met het wegpoetsen van vlekjes.

Met veel reflectie is dat ook niet altijd even makkelijk. Voorkomen is dus beter dan genezen. Neem ook een poetsdoek mee in de auto zodat je eventuele nieuwe vlekjes ook nog tijdens het fotograferen even weg kunt poetsen.

BMW detail


Denk ook aan het interieur. Even stofzuigen en afstoffen kan doorgaans geen kwaad. Een glimmende versnellingspook of een flitsend dashboard wil je niet laten verpesten door een veelheid aan stofjes. Let behalve op stofjes ook op andere details. Een stuur dat recht staat oogt bijvoorbeeld veel netter dan een stuur dat gedraaid is. Net als een handrem die omhoog steekt ook niet al te netjes oogt in een foto.

10. Kijk naar anderen
Er zijn veel professionele fotografen die van auto's fotograferen hun werk hebben gemaakt. Kijk naar hun foto's voor ideeën. Gebruik eventueel een bestaande foto van een andere fotograaf als uitgangspunt. Dat is vaak een goede oefening en jouw topfoto van die dag zal ongetwijfeld toch heel anders zijn dan het uitgangspunt waar je mee begonnen bent.

Een aantal voorbeelden:
- Ingmar Timmer
- David de Jong
- Easton Chang
- Torfi Pictures
- Dirk Karsten
- Ken Stidwill
- Mike Raanhuis

Behalve websites zijn natuurlijk ook autobladen en (auto)reclamefolders een goede bron voor inspiratie.

En natuurlijk heeft Photofacts Academy een cursus over Auto Fotografie. Bekijk hier gratis de introductie video.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 25 september 2017.
De eerste publicatiedatum is zondag 29 augustus 2010, 23:55.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

10 reacties

  1. Leon
    Leon schreef op maandag 30 augustus 2010 om 01:57  | reageer

    "Zet je camera op sluitertijdvoorkeuze (de AE of Av instelling op je camera)"

    Dit klopt niet helemaal! Av is diafragmavoorkeuze

  2. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 30 augustus 2010 om 07:06  | reageer

    Inspirerend artikel! Het lastige bij een auto lijkt mij de reflecties. Hoe voorkom je dat je zelf in beeld komt? Zeker bij close-ups kan dat een probleem zijn.

  3. Eelco
    Eelco schreef op maandag 30 augustus 2010 om 08:37  | reageer

    "Net als een handrem die omhoog steekt ook niet al te netjes oogt in een foto."

    Wel even goed oppassen dat de auto niet wegrolt tijdens het nemen van de foto's dan...

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 augustus 2010 om 09:59  | reageer

    @Eelco; goed punt, de auto wel even in de eerste versnelling laten staan dus (tenzij de motor draait natuurlijk) knipoog

    @Leon; bedankt voor de opmerking, ik heb het gecorrigeerd.

    @Peter; met de reflecties moet je inderdaad goed opletten. Meestal is het wel mogelijk om net buiten de reflectie te blijven. Bij bijna ronde oppervlakten is het bijna niet te voorkomen. Het is daarom slim om donkere kleding te dragen. Een rood shirt springt er bijvoorbeeld veel duidelijker uit dan een zwart shirt.

  5. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 30 augustus 2010 om 11:48  | reageer

    Elja. "Natuurlijk is een weiland ook geen geschikte omgeving voor een stevige Landrover." Dat lijkt me wat al te stellig. Je zal de auto maar fotograferen voor een vakblad voor aannemers of boeren. En dan, fotograferen in een zandbak is zo voorspelbaar, maar wel leuk om te doen.

    Ook de eerste foto valt voor mij in de categorie 'voorspelbaar'. Transportmiddelen 'creatief' fotograferen door de horizon schuin te zetten zie ik te vaak. Bij foto 2 past het beter.

    Kijk in autobladen, maar let dan ook eens op de herhaling van de techniek. Door de uniformiteit worden het al snel standaardplaatjes en dat is eigenlijk wat je als fotograaf niet wil. Kijk, doe het een keer na en zoek dan gelijk een eigen stijl. Websites vind ik zelf inspirerender.

    Nog een paar tips:
    Bij een 3/4 frontshot niet in de wielkast kijken, dat maakt de auto niet mooi. Wiel iets draaien brengt dynamiek, maar dan tegen de wielen kijken.

    Een auto met chauffeur vind ik zelf mooier om te zien. Raampje dicht geeft meestal een mooier beeld dan poseren met het raam open.

    Gewaagd: vanuit de laaadruimte/kofferbak fotograferen en dan schuin voor de auto rijden. Zorg wel dat je goed in de riemen zit. Is een techniek die je veel in autobladen terugziet.

    Foto's worden niet voor niets vanaf een laag standpunt gemaakt. Dat biedt een interessant standpunt en je komt zelf wat minder gemakkelijk in beeld. Afstandbediening is een andere optie om niet in beeld te komen. Nog een techniek: zet de auto in een omgeving die voor niet te veel storende spiegeling zorgt.

    Doe een veiligheidshesje aan voor zichtbaarheid op straat.

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 augustus 2010 om 11:56  | reageer

    @EdC; de uitzondering bevestigd de regels, zeggen ze toch. Het gaat me meer om iemand die zijn eigen stadsauto in een weiland zou zetten om er een leuke foto van te maken. Natuurlijk zijn overal uitzonderingen op te bedenken.

    Bedankt voor de nuttige extra tips!

  7. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 30 augustus 2010 om 16:34  | reageer

    Reflectie van jezelf kun je eenvoudig voorkomen door met een telelens te werken en in het beeld (compositie) kijken waar je zit en zodoende je positie hierop aan te passen.

  8. onem
    Profiel  onem schreef op maandag 30 augustus 2010 om 17:05  | reageer

    @elja leuk artikel en mooie foto's. Wat mij echter een beetje stoort is dat de BMW foto een beetje scheef staat. Het is heel minimaal maar als deze rechtstaat krijg je toch een mooier beeld.

  9. Andyvy
    Andyvy schreef op maandag 30 augustus 2010 om 21:41  | reageer

    Ik heb ooit eens vernomen dat een polarizatiefilter ook aan te raden is voor reflecties in de ramen te vermijden (uiteraard helpt dit niet voor de metalen oppervlakken, maar daar wil je vaak wat reflectie, of niet?). Verder heeft dit artikel mij geinspireerd om ook eens zo'n fotoshoot te doen!

  10. Digi-Shape Autofotografie
    Profiel Digi-Shape Autofotografie schreef op vrijdag 24 september 2010 om 16:22  | reageer

    @andyvy, een polarisatiefilter geeft inderdaad een mooi effect bij auto's, zelf heb ik hem er altijd standaard op zitten. Het filter heeft niet alleen effect op de ramen maar ook op het plaatwerk en kunststoffen!

    Zie onderstaande linkjes om het verschil te zien:

    - foto 1
    - foto 2

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord