CYBER  MONDAY - 50 euro korting + gratis de Flitsbijbel! Word nu lid!
Anouk Timmerman

10 tips voor concertfotografie

donderdag 11 november 2010, 20:53 door | 63.534x gelezen | 50 reacties

Nu steeds meer mensen een digitale spiegelreflexcamera aanschaffen, groeit ook de interesse voor concertfotografie. In de praktijk blijkt het fotograferen tijdens een concert nog niet de makkelijkste taak. In dit artikel 10 tips (plus één bonustip) voor de beginnende popfotograaf!

Tip 1: Wees niet bang voor hoge ISO


Bij concerten ontkom je gewoonweg niet aan het gebruik van hoge ISO-instellingen. ISO 1600 is in de gemiddelde popzaal vaak minimaal en ISO 3200 zeker geen uitzondering. Wees liever niet te bang voor de ruis. Niet alleen zijn de meeste moderne spiegelreflexcamera's prima bruikbaar op ISO 1600 of 3200, bovendien zie je de aanwezige ruis nauwelijks terug op webformaat of print. Get used to it, dan maak je in ieder geval scherpe foto's.

Tip 2: Gebruik lichtsterke objectieven


Bij het plaatselijke poppodium of de gemiddelde kroeg is het vaak donker. De keren dat ik afgelopen jaar weg had kunnen komen met een 55-200mm zijn op één hand te tellen, ondanks de hoge ISO. Laat die lens dus maar thuis als je graag scherpe foto's maakt, zonder al te veel beweging.

Lichtsterke zoomlenzen en vaste brandpunten zijn de norm. Heb je niet het geld voor zo'n prachtige 70-200mm f/2.8 of een rijtje vaste brandpunten, investeer dan minimaal in een 50mm f/1.8. Die kost bijna niets en het is een waardevolle investering voor de beginnende popfotograaf.

Crowbar


Tip 3: Fotografeer in RAW


Jpeg is een no-go wanneer je concerten fotografeert. Door het constant veranderende licht kun je bijna niet ontkomen aan correcties in belichting, kleur en witbalans. Jpeg biedt je gewoonweg te weinig flexibiliteit in dergelijke correcties. Fotografeer dus in RAW om met de beste resultaten thuis te komen.

Tip 4: Stel je witbalans in op Kunstlicht


"Maar ik fotografeer toch in RAW? Waarom moet ik dan mijn witbalans instellen?" Heel eenvoudig: je witbalans instellen op Kunstlicht is in de meeste gevallen your best bet. Je gekozen witbalans is van invloed op het histogram en je highlight warnings, en deze zijn dus alleen betrouwbaar af te lezen wanneer de witbalans ongeveer klopt.

Bovendien kan je witbalans bij erg grote afwijkingen van invloed zijn op de belichting van je foto. Gebruik daarom ook absoluut géén AWB, dan kun je er gif op innemen dat de witbalans niet alleen inconsistent is maar bovendien regelmatig de mist in gaat.

Crowbar


Tip 5: Durf dichtbij te komen


Misschien heb je ze wel eens zien staan, de hobbyist op de tweede rij in het publiek. De ideale positie om met een standaardplaatje van een zanger achter microfoon thuis te komen, maar spannende beelden zul je vanaf daar niet maken. Natuurlijk hangt het ook een beetje af van de muziek wat voor perspectief en focuspunt "gewenst" is, maar de meest spannende foto's maak je doorgaans met groothoek en een gitaarhals die akelig dichtbij komt. Probeer het eens.

Tip 6: Gebruik liever geen flitser


Niet iedere band en ieder podium stelt het gebruik van een flitser op prijs. Wil je er zeker van zijn dat je de band, de organisatie, maar ook het publiek rondom je niet hindert, gebruik dan liever je flitser niet. Je flitser gebruiken als alternatief voor hoge ISO en lichtsterke objectieven is overigens helemaal uit den boze, tenzij je belang hebt bij een slechte reputatie omdat je de bands die je fotografeert graag sterretjes laat zien.

Go Back To The Zoo


Tip 7: Voorkom teleurstellingen


Niet bij iedere band en iedere locatie is het zonder meer mogelijk om foto's te maken met een spiegelreflexcamera. Wil je er zeker van zijn dat je je camera niet achter hoeft te laten bij de garderobe, informeer dan ruim van tevoren naar het fotografiebeleid dat gehanteerd zal worden bij het concert.

Tip 8: Sta niet te lang op één plek


Misschien voel je je een beetje bezwaard om met je 1 meter 90 op de eerste rij te gaan staan. Ik ben niet zo lang, maar zelfs ik voel me daartoe wel eens bezwaard. De beste tactiek is om vaak van plaats te wisselen. Niet alleen ben je het publiek op die manier zo min mogelijk tot last, ook is het innemen van verschillende posities bevorderlijk voor de afwisseling in je serie.

Heinoos


Tip 9: Kies zelf je focuspunt


Beginnersfout nummer één: automatische autofocuspuntselectie. Beginnersfout nummer twee: enkel het middelste autofocuspunt gebruiken. Doordat je grote diafragma's gebruikt, is je scherptediepte klein en is het van belang nauwkeurig scherp te stellen. De enige manier om ervoor te zorgen dat je foto's op het juiste punt scherp zijn is door (iedere foto weer) zelf een focuspunt te selecteren. Doen hoor!

Tip 10: Kijk naar het licht


Niets is zo veranderlijk als het licht bij een concert. Maar als je goed kijkt, zul je zien dat het licht nooit geheel willekeurig is. Een lichtshow zit vol herhalingen en logische beslissingen van de lichtman: een bepaald standje komt vaak iedere paar maten terug en hefitgere momenten in de muziek zijn vaak ook heftigere momenten in het licht.

Bewegend licht volgt altijd een vast patroon en komt dus gegarandeerd nog eens terug op dezelfde plek. Wees je gedurende een concert bewust van de timing en de beslissingen van de lichtman en je maakt het jezelf als fotograaf een stuk gemakkelijker.

Behemoth


Extra tip: Gebruik oordoppen!


Als fotograaf sta je vaak dichtbij de geluidsinstallatie. Dat is niet echt bevorderlijk voor je gehoor, en daarom zou ik je echt willen aanraden te zorgen voor oordoppen. Wil je ze op maat laten maken, dan kost je dat al gauw 150 euro. Maar voor een paar tientjes heb je al goede oordoppen die niet op maat zijn gemaakt, maar voldoende dempen, het geluid redelijk goed in stand houden en niet verschrikkelijk oncomfortabel zitten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

50 reacties

 1. Tim Vergeer
  Tim Vergeer schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:05

  Ik fotografeer in Eindhoven regelmatig concerten voor 3voor12/EHV en als zodanig kan ik als tip geven dat het verrekte handig is om visitekaartjes of iets dergelijks mee te nemen. Het is niet altijd even makkelijk om aan de mensen vooraan uit te leggen dat je niet zomaar voor je lol in de weg staat, maar met een gericht doel. Dat verhoogt de acceptatie als je weer eens even in iemands beeld staat.

 2. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:09

  Inderdaad een erg goede tip Tim, bedankt voor de aanvulling. Ook ik krijg deze vragen regelmatig van bezoekers. vrolijk

 3. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:10

  Leuk artikel Anouk misschien toch eens gaan proberen

 4. MarcelG
  MarcelG schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:12

  Hele goeie tips Anouk, zeer bruikbaar voor eenieder. Bovendien, goeie foto's!

  Misschien dat bij tip 6 het woord "liever" beter weggelaten kan worden.
  Flitsen bij 'n concert is wat mij betreft echt uit den boze, voor zowel het resultaat (de foto wordt met flits echt niet beter) en bovendien stoor je de bezoekers in hun beleving van het concert. Stel je voor dat je bij de foto van tip nr 10 gewoon even de invulflits aangezet zou hebben....weg dramatisch effect.

  Nog een andere tip (alhoewel ik zelf geen concertfotograaf ben, maar wel wat ervaring heb met fotograferen bij podiumverlichting): probeer in de post de witbalans niet gewoon normaal te laten worden.
  Bij theater/concert/etc gebruikt de lichtman nu eenmaal soms écht blauw, groen, oranje of rood licht, en als je dat dan met je raw registratie in post probeert "recht" te zetten, dan maak je je 't veel te moeilijk, en bovendien ga je voorbij aan 't effect wat men probeerde te bereiken. Onthoud daarom zelf ook goed welke kleuren *jij* zag toen je de foto's maakte. Was 't groen? Dan moet de foto ook groen zijn. Was er 'n oranje zweem ? Laat die zweem dan gewoon zitten, zo wás 't namelijk ook.
  Jij (Anouk dus) hebt dit heel goed begrepen, want geen enkele van de door jou hier geplaatste foto's is kleurzweemvrij.
  Alhoewel de foto bij tip 6 niet echt 'n hele aparte kleurzweem heeft. Die lijkt me overigens bij daglicht genomen te zijn met een enorme bak tegenlicht van de lichtbak, dus de "normale" witbalans daar lijkt ook te kloppen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.208 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord