Concertfotografie; Groots met een zachte G
zondag 15 juni 2014, 23:44 door Antonette de Groot | 8.452x gelezen | 12 reactiesVoor het negende jaar op rij vult Guus Meeuwis met zijn "Groots met een zachte G"-concerten het Philips stadion in Eindhoven. Vier keer maar liefst is dit concert uitverkocht. Van Nikon kreeg Photofacts de gelegenheid om een workshop bij te wonen van Paul Barendregt en tijdens een van de concerten met Nikon camera's aan de slag te gaan.
Voor het concert begon werden we door Paul bijgepraat over de "do's en dont's" van concertfotografie en ook over de etiquette waar je je als fotograaf aan te houden hebt, zoals: Security heeft altijd gelijk..
Paul Barendregt
Wat ik me bijvoorbeeld nooit gerealiseerd heb is dat je bij grote artiesten en concerten maar heel beperkt als persfotograaf mag fotograferen. Soms maar een of een paar liedjes en het gebeurt steeds vaker dat het helemaal niet mag! En dat er stevige contracten getekend moeten worden over het geschoten materiaal.
Vaak moeten de foto's eerst door het management of de artiest goedgekeurd worden voor ze gebruikt mogen worden. Zelfs wij als gelegenheids concertfotografen ontkwamen er gisteren niet aan een verklaring te ondertekenen dat we bepaalde dingen wel en bepaalde dingen niet met de gemaakte beelden mogen doen.
Ook sta je als fotografen niet op een riant plaatsje vooraan en het werd ons later ook duidelijk waarom een 300 of 400mm objectief geen overbodige luxe is bij deze tak van fotografie.
Paul liet ook het een en ander zien van zijn eigen werk, hij was bijvoorbeeld een van de zestien fotografen die bij het laatste Pinkpop-festival de Rolling Stones mocht vastleggen en maakte foto's van heel veel grote wereldsterren.
Tips
Een aantal tips uit zijn workshop:
- Bestudeer je onderwerp: Weet van tevoren bijvoorbeeld of het iemand is die veel beweegt of juist rustig op een plaats blijft. Bekijk hiervoor bijvoorbeeld Youtube filmpjes van de betreffende artiest of band.
- Gebruik altijd de spotmeting voor je lichtmeting. Staat er bijvoorbeeld een spot op iemand gericht en is de rest van het podium donker, dan zal een meer algemene lichtmeting uitgaan van het donkere gemiddelde, dat lichter maken en automatisch wordt dan de artiest uitgebeten / overbelicht.
- Met tracking of continue focus kun je de artiesten die snel bewegen toch scherp erop krijgen.
- "Volg het geluid, vind de emotie"
- Het publiek bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer, neem die ook mee in je foto's.
- Maak de artiest nog groter dan ze zijn. Hij / zij is tenslotte 'de held'
- Zoek naar details.
- Beweeg tot je meer ziet, als dat mogelijk is.
Materiaal
Nikon had voor ons een mooi arsenaal aan camera's en lenzen geregeld om daarna met deze tips daadwerkelijk aan het werk te gaan. We konden allemaal aan de slag met een spiegelreflex en een systeemcamera. Ik heb de Nikon D4smet een AF-S 70-200mm f/2.8G VR ED II gebruikt en een Nikon 1 V3 met een 10-100 mm objectief.
Deze laatste camera heeft een cropfactor van 2,7x dus kwam dat vergeleken met een 35 mm fullframe camera uit op een lens van 27-270mm. Omdat het altijd best even tijd kost om aan een camera te wennen en de D4s het meest lijkt op de camera die ik normaal gesproken gebruik heb ik daar de meeste foto's mee gemaakt.
Juist bij de snel veranderende lichtomstandigheden is het fijn als je je camera goed kent want met automatische instellingen kom je niet ver bij dit soort fotografie. Toch was ik ook aangenaam verrast door het gemak waarmee je met de Nikon 1 kunt werken en vooral ook dat je hiermee geruisloos en dus minder opvallend kunt fotograferen.
Nikon staat er mede om bekend dat de camera's met hoge ISO's nog heel erg goed presteren en de D4s is daar uiteraard geen uitzondering op. Ik vond het een heel fijne camera om mee te werken en de beeldkwaliteit is uitzonderlijk goed.
De praktijk
We mochten twee keer een blokje 'het veld op' om in het persvak(je) foto's te gaan maken. Omdat het het tweede concert uit de reeks was en de meeste fotografen de dag ervoor al hun beeldmateriaal gemaakt hadden, hadden we het vak voor ons alleen. Tijdens het eerste blokje liep Guus het stadion in, maar helaas voor ons net aan de overkant van het veld.
Toen we werden gesommeerd om weer te stoppen liep hij natuurlijk wel net voor onze neus langs, maar konden we helaas geen foto's meer maken. We bespraken een aantal van onze foto's na en mochten later nog een blokje foto's gaan maken. Grappig dat je zo bezig bent met het fotograferen en je camera dat we op de vraag van Paul: "En? Welke nummers heeft Guus net gespeeld?" geen van allen een goed antwoord konden geven...
Bij het gezamenlijk bekijken van de gemaakte beelden viel ons op hoe verschrikkelijk veel mensen in het publiek met hun telefoon in de weer zijn om foto's en filmpjes te maken. Veel mensen zie je met de rug naar Guus staan om maar een goeie selfie te kunnen maken met hem in de achtergrond. Gelukkig waren er ook nog toeschouwers die wel in vervoering naar de muziek stonden te luisteren.
Inmiddels was het een aardig stuk donkerder geworden en werd het goed kunnen instellen van de camera wel een stuk belangrijker. Toch is er bij dit soort grote concerten zo'n enorme bak licht op de artiesten gericht dat je eigenlijk geen heel extreme settings hoeft te gebruiken. Zo ben ik volgens mij niet hoger gegaan dan ISO 1600 en kon ik nog met snelle sluitertijden werken zodat ik geen last had van bewegings-onscherpte.
Met de 70-200mm kwam ik aan mm's wel wat te kort om van het podium mooie close-up shots te maken. Een van de gitaristen kwam wel op een handige afstand nog even een solo doen en die foto's zijn eigenlijk meer wat ik in gedachten had bij concertfotografie.
Wat ik zelf het meest lastige vond is het zoeken van de juiste compositie, het vinden van het goede moment en de snelheid waarmee je moet werken. Storende elementen in de achtergrond bijvoorbeeld, waar je anders even een meter of drie voor opzij zou willen gaan, maar waar je nu vastzit in je 'hokje'.
Tijdens het zingen valt het niet mee om op het juiste moment op het knopje te drukken; een artiest zal niet blij worden van een foto waar hij of zij net een raar gezicht trekt. En de je gegeven tijd vliegt voorbij! Je hebt voor je gevoel maar heel kort de tijd om je foto's te maken. Tijdens het eerste blokje fotograferen bleef ik maar 'zoeken' naar een fotomoment. Tijdens het tweede blokje heb ik bewust wat meer om me heen gekeken en geprobeerd om wat meer in de sfeer van het concert te komen.
Al met al een heel geslaagde workshop en Paul en Nikon heel hartelijk bedankt voor deze mooie avond!
Alle beelden: Copyright Antonette de Groot
Aan de slag met de Sony Alpha
Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Over de auteur
Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.
12 reacties
-
ArjanL schreef op maandag 16 juni 2014 om 15:40 | reageer
Laatste foto is leuk; andere vind ik 'doorsnee'.
Dat iemand als Guus Meeuwis ook ook al van die sterallures heeft; of zijn management.
Wat zullen ze piepen als er eens geen enkele fotograaf of tv-ploeg meer op komt draven die voor het publiciteits karretje gespannen kan worden. -
Antonette de Groot schreef op maandag 16 juni 2014 om 16:31 | reageer
@ArjanL Dankje! Met een mij onbekende camera en onbekende materie is 'doorsnee' waarschijnlijk het beste dat erin zat
Van Paul die de workshop gaf begreep ik dat de artiesten ook steeds vaker alleen foto's laten maken door hun 'huisfotograaf' en dat alleen die beelden dan gebruikt mogen worden. Dat dit soort beslissingen vaak door management genomen worden en niet zozeer vanuit de artiest zal je ook niet verbazen inderdaad. -
Erik schreef op maandag 16 juni 2014 om 17:19 | reageer
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het vrij irritant is dat als je geconcentreerd muziek zit te maken er steeds mensen vlak voor het podium lopen om foto's te maken. Filmen op het podium is nog irritanter. Vandaar dat de artiesten het ook zoveel mogelijk beperken. Dat heeft verder niets met sterallures te maken maar gewoon met goed je vak willen uitoefenen als artiest en je publiek dat geven waarvoor ze gekomen is. Fotografen komen niet voor de muziek, maar om een mooi plaatje te schieten. Dat blijkt wel uit je artikel.
Ik zie vaak bij optredens fotografen in een zaal voor het publiek langslopen om foto's te nemen. Sommigen lopen zelfs ongevraagd het podium op! Dat leidt enorm af, helemaal als je vooraan staat op het podium en je krijgt om de zoveel seconden een flits in je gezicht! Dat zijn de echte amateur fotografen...
Dus ga gewoon met een telelens wat verder weg staan (zonder flits), dan kun je rustig je ding doen en je staat niemand in de weg. -
ArjanL schreef op maandag 16 juni 2014 om 19:13 | reageer
Erik:
je zegt het al, amateurfotografen met flits. Een 'prof' zal je niet zien flitsen en inderdaad, fotografen komen alleen maar om foto's te maken. Als fotograaf is die muziek ook irritant als je geconcentreerd bezig bent met je vak; vaak veel te hard. Ik nam altijd oordoppen mee.
Ik heb nog steeds het idee dat artiesten/management/platenmaatschappijen krampachtig vasthouden aan een businessmodel wat hoognodig geupdate moet worden. Professionele apparatuur is eng en gevaarlijk vanwege de hoge kwaliteit, dus dat laten we niet of beperkt (accreditatie) toe.
Terwijl er toch al telefoons zijn die met meer pixels een beeld maken dan de camera die Antonette gebruikt heeft.
Kijk eens op You Tube naar de Rolling Stones op Pinkpop; ruim 42000 hits. Veelal ook nog HD kwaliteit. Als manager zou ik alleen maar voor hoge kwaliteit gaan….
Antonette had met de Nikon 1 waarschijnlijk zo door kunnen lopen en met de D4 wordt ze tegengehouden. Snap jij het nog??? :-$ -
Erik schreef op maandag 16 juni 2014 om 21:50 | reageer
Je spreekt jezelf een beetje tegen als je zegt dat een manager voor hoge kwaliteit moet gaan. Dat doet hij toch als ie alleen de beste vakfotografen de beste plek geeft voor het podium?
Daarbij, bands zoals de Rolling Stones hebben echt niet nog meer fotografen nodig om nog bekender te worden. Daar zitten alleen beginnende bands op te wachten, maar daar komen de fotografen weer niet op af... -
ArjanL schreef op maandag 16 juni 2014 om 22:36 | reageer
Nee, je begrijpt mijn punt niet goed.
Als manager zijnde zou ik alleen maar kwaliteit willen in de beeldvorming. Als je profs beperkt en amateurs toelaat heb je geen garantie voor kwaliteit. Zie ook de niet HD beelden van Pinkpop.
Gelukkig zijn de popfotografen in staat om tijdens de eerste drie nummers prima beelden te maken; daar hebben ze geen managers voor nodig.
Vaak zijn het de mindere 'goden' die hoog van de toren blazen.
Maar, laten we het hier maar bij houden. Het artikel gaat immers over een workshop.
Muziekfotografie kan hele mooie beelden opleveren. Ook, of misschien juist als artiesten niet op hun voordeligst vastgelegd worden. -
Ed schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 12:03 | reageer
Met alle respect voor de auteur maar ik mis de echte "tips" die je als amateurfotograaf zou moeten vinden in dit soort artikelen, een hoge ISO is duidelijk , maar ik zou wat meer detailtips willen zien ,
-
Erik schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 12:11 | reageer
Als je tips wilt over concertfotografie moet je eens op Youtube kijken bij Jared Polin, hij is erg grappig (vind ik) maar geeft gelukkig ook veel goede info.
Deze meneer geeft ook goede tips. -
Karl Marx schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 12:34 | reageer
Concertfotografie vind je ook op www.ronaldfalke.com
-
Margriet schreef op dinsdag 17 juni 2014 om 17:56 | reageer
Concerten fotograferen is erg leuk. Zelf geniet ik onder het fotograferen wel altijd van de muziek en ik probeer de bands ook uit te zoeken die kwa muzieksmaak dichtbij mijn eigen smaak liggen. Dus niet persoonlijk bedoeld, maar Guus Meuwis zal niet zo snel op mijn foto's verschijnen . De echt beroemde artiesten krijg ik niet vaak voor de camera, maar dat is niet erg, er zijn genoeg grote muziek talenten die in Nederland in de "kleinere" zalen optreden. Die zijn vaak ook heel blij met foto's. En flitsen nee, dat doe je niet. Wie wil zien of ik er iets van bak, kan mijn concertfoto's bekijken op www.bandpixmix.com.
-
Marcel schreef op donderdag 19 juni 2014 om 23:38 | reageer
Leuk om deze discussie te volgen en sommige dingen ongelofelijk herkenbaar. Ik moet zeggen dat je eerste concert in deze omgeving fotograferen een stuk makkelijker is dan in een klein zaaltje met een stuk minder licht. Wat overigens een stuk meer creativiteit oplevert voor ons fotografen.
Tegen Erik kan ik alleen maar zeggen dat ik het me voor kan stellen dat het irritant is. Vergeet echter niet dat het 'weigeren' van fotografen juist hele negatieve reclame kan opleveren. Daarbij is dat weigeren meestal de categorie Beyonce of Lady Gaga. Vaak zie je de wat ervaren artiesten soms even hun camera momentje pakken wanneer het een 'three song'-show is. Die zijn zich er juist van bewust dat een bepaalde foto in een bepaalde pose hun imago juist alleen maar kan helpen.
Je hebt het over fotografen die ongevraagd het podium oplopen en met een flits in je ogen schieten. Dat is inderdaad not done. Tenzij het met de band overeen is gekomen natuurlijk. Maar anders blijf je van het podium af en flitsen al helemaal niet (tenzij het een hardcore bandje is, dan wil dat nog wel geaccepteerd worden).
Al met al is concertfotografie absoluut een vak apart waar ik zelf nog steeds ongelofelijk veel plezier aan beleef. Zowel in kleine als grote zalen.
(www.marcelkrijgsman.nl mocht je willen e.e.a. willen zien). -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Nikon introduceert de Z 35mm f/1.4
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z6 III mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR
door Nando Harmsen
-
Nikon kondigt de Nikkor Z 600mm f/6,3 VR S supertele aan
door Nando Harmsen
-
Nikon komt met NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena objectief
door Elja Trum
-
Nikon kondigt de Z f aan, een full frame mirrorless camera in retro stijl
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.730 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.