Elja Trum

11 dingen die je in je fototas hoort te hebben

maandag 4 november 2013, 23:25 door | 19.267x gelezen | 28 reacties

In je fototas heb je natuurlijk plaats voor je camera en je objectieven. Er zijn echter ook een boel kleine handige dingetjes die je als fotograaf ook maar beter in je fototas kunt hebben zitten. Wij zetten 11 handige dingen die je in je fototas hoort te hebben op een rij.

1. Mini statief


Er zijn veel compacte statiefjes op de markt die je eenvoudig in je fototas kunt steken. Handig om bij je te hebben, want je weet nooit wanneer je hem precies nodig hebt. Een groot statief meeslepen gaat de meeste fotografen een stap te ver, dus dan is dit een mooi alternatief.

Zelf heb ik meestal een Jobo Gorillapod in mijn fototas. Die is best groot, maar ik gebruik hem regelmatig. De Jobo die ik heb kan mijn camera dragen indien nodig, maar meestal gebruik ik hem vooral als statief voor een flitser. De Jobo kun je niet alleen gewoon op de grond of op een muurtje zetten, door zijn handige poten kun je hem bijvoorbeeld ook aan een lantaarnpaal of regenpijp hangen.

Jobo gorillapod

2. Flitser


Een flitser en bijpassende ontsteker om de flitser op afstand aan te sturen. Is het licht niet naar wens dan kun je met je eigen licht eigenlijk altijd nog foto's maken. Daarnaast kan een draadloze ontsteker soms (bijvoorbeeld de Cactus V5) ook nog dienen om je camera draadloos een foto te laten maken. Zo heb je ook nog een draad(loze)ontspanner bij.

3. Visitekaartjes


Zeker als je als fotograaf moet leven van je foto's wil je altijd een visitekaartje paraat hebben. Maar ook als hobbiest kan het handig zijn een kaartje bij te hebben waar je gegevens op staan. Bijvoorbeeld om aan iemand te geven die je net op de foto gezet hebt, of als iemand interesse toont in wat je aan het doen bent.

Visitekaartjes

Een visitekaartje kan je zelfs helpen met moeilijke vragen van mensen die vinden dat je ergens bent waar je niet mag fotograferen. Met een kaartje wordt je vaak gezien als professional die ze minder snel in de weg willen lopen.

4. Smartphone


Niet per se in je tas, maar in elk geval altijd bij je. Met je smartphone kun je een adres opzoeken, mails controleren, scherptediepte berekenen, plek waar de zon op komt berekenen, foto's direct op Twitter of Facebook plaatsen, als zaklamp gebruiken en natuurlijk gewoon even bellen (en gebeld worden).

In combinatie met de Triggertrap Mobile kun je jouw telefoon ook nog gebruiken als draadontspanner. Praktisch als je iets verder wilt gaan dan alleen een enkele foto maken. Zo kun je deze Triggertrap ook gebruiken om je camera af te laten gaan bij een bepaald geluid of om timelapse foto's te maken.


Als je alleen op pad bent is een telefoon sowieso voor noodgevallen zeer verstandig om bij je te hebben. Maar aan de andere kant; zijn er nog mensen die zonder telefoon de deur uit gaan?

5. Lensdoekje


Je vetvlek op je objectief is zo gemaakt. Hoewel je daar in de praktijk meestal weinig van ziet kan het zeker geen kwaad je objectieven schoon te houden. Eventueel uit te breiden met een klein borsteltje of zelf spullen om je sensor ter plekke schoon te kunnen maken (eigenlijk niet aan te raden).

6. Reserve accu's en batterijen


Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je camera zonder stroom komt te zitten. Dat is immers een wel erg abrupt einde van je shoot. Een reserve accu is daarom altijd handig om in je tas te hebben zitten. Overigens heb ik persoonlijk niet alleen een reserve accu in mijn tas zitten, maar ook eentje in mijn Blackrapid camerariem. Zo kan ik altijd binnen een seconde of tien mijn accu verwisseld hebben.

Overigens kwam ik er dit voorjaar aan het begin van twee weken vakantie in Griekenland op Schiphol achter dat ik de accu in mijn camera nog thuis in de oplader had laten zitten. Toen was ik erg blij dat de reserve accu in mijn camerariem wel mee was gegaan. Gelukkig is de Canon 5D zuinig; ik heb het de volledige twee weken vol kunnen houden op één accu.

Behalve de accu voor je camera is het ook slim een extra setje batterijen voor je flitser bij te te hebben. Gebruik GP Recyko of Eneloop batterijen; deze houden hun lading ook goed vast als ze een paar weken niet gebruikt worden.

Eneloop xx

7. Plastic zak(je)


Natuurlijk is je cameratas waterdicht.. Toch? Het kan nooit kwaad om een plastic tas mee te hebben voor wanneer het echt opeens hard gaat regenen. Daarnaast kun je een plastic tas ook goed gebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld om op te zitten als je een macrofoto aan het maken bent laag bij de grond. Of desnoods om afval in te bewaren totdat je weer in de buurt van beschaving, en een prullenbak, bent.

8. Geheugenkaartjes


Net als bij batterijen wil je ook niet zonder geheugenkaartjes komen te zitten. Gemiddeld gezien red ik het de meeste dagen wel met één 16 of 32 gigabyte kaartje, maar het is prettig te weten dat je nog een aantal extra kaartjes op zak hebt.

9. Polarisatiefilter


Met een polarisatiefilter kun je hinderlijke reflecties weghalen, luchten spannender maken en eventueel zelfs spelen met langere sluitertijden. Een flexibel filter met mogelijkheden die zelfs niet geheel in Lightroom of Photoshop na te bootsen zijn. Als je hem in je tas hebt zitten hoef je er in elk geval alleen nog maar even aan te denken dat je hem bij je hebt op het moment dat ie bruikbaar is..

Hoya pola

10. Flesje drinken en iets te snoepen


Ik geef het eerlijk toe; veel te vaak kom ik na een dagje fotograferen met hoofdpijn thuis. Heb ik weer veel te weinig gedronken die dag. Zo druk met foto's maken dat je niet goed op jezelf let. Vandaar dat ik bijna altijd wel een flesje drinken mee neem in mijn fototas. Goed afgesloten uiteraard, maar eigenlijk gaat dat altijd wel goed (tenzij je met het vliegtuig reist).

Ook goed eten schiet er nog wel eens bij in. Dan is het handig als je iets te snoepen bij je hebt voor wanneer je energieniveau's te laag worden.

11. Paracetamol


Het neemt amper ruimte in, maar het kan een fotoshoot redden; een paracetamolletje. Mocht je onverwachts hoofdpijn krijgen bijvoorbeeld, dan kun je na een pilletje toch nog het beste van een shoot maken. En niet alleen voor jezelf is het handig, ik heb er ook al eens een bruid blij mee kunnen maken..

Wat mag er volgens jou nog meer niet ontbreken in een fototas?
Geef jouw tip in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

28 reacties

 1. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op dinsdag 5 november 2013 om 09:19

  Pen en papier, brillendoekjes (voor de bril), zeemleren zeem, ColorChecker of grijskaart, toiletpapier, plastic zakje (waar de EU actie tegen gaat ondernemen).

 2. Joost Heijnen
  Joost Heijnen schreef op dinsdag 5 november 2013 om 10:28

  Een zwitsers zakmesje, komt altijd van pas en neemt (bijna) geen ruimte in.

 3. benny
  benny schreef op dinsdag 5 november 2013 om 10:38

  Tape of touw komt ook wel eens van pas.

 4. Christel
  Christel schreef op dinsdag 5 november 2013 om 10:44

  Klein zaklampje. Komt vaak goed van pas als je in de avond/nacht gaat fotograferen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord