Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

11 dingen die je in je fototas hoort te hebben

maandag 4 november 2013, 23:25 door | 20.284x gelezen | 28 reacties

In je fototas heb je natuurlijk plaats voor je camera en je objectieven. Er zijn echter ook een boel kleine handige dingetjes die je als fotograaf ook maar beter in je fototas kunt hebben zitten. Wij zetten 11 handige dingen die je in je fototas hoort te hebben op een rij.

1. Mini statief


Er zijn veel compacte statiefjes op de markt die je eenvoudig in je fototas kunt steken. Handig om bij je te hebben, want je weet nooit wanneer je hem precies nodig hebt. Een groot statief meeslepen gaat de meeste fotografen een stap te ver, dus dan is dit een mooi alternatief.

Zelf heb ik meestal een Jobo Gorillapod in mijn fototas. Die is best groot, maar ik gebruik hem regelmatig. De Jobo die ik heb kan mijn camera dragen indien nodig, maar meestal gebruik ik hem vooral als statief voor een flitser. De Jobo kun je niet alleen gewoon op de grond of op een muurtje zetten, door zijn handige poten kun je hem bijvoorbeeld ook aan een lantaarnpaal of regenpijp hangen.

Jobo gorillapod

2. Flitser


Een flitser en bijpassende ontsteker om de flitser op afstand aan te sturen. Is het licht niet naar wens dan kun je met je eigen licht eigenlijk altijd nog foto's maken. Daarnaast kan een draadloze ontsteker soms (bijvoorbeeld de Cactus V5) ook nog dienen om je camera draadloos een foto te laten maken. Zo heb je ook nog een draad(loze)ontspanner bij.

3. Visitekaartjes


Zeker als je als fotograaf moet leven van je foto's wil je altijd een visitekaartje paraat hebben. Maar ook als hobbiest kan het handig zijn een kaartje bij te hebben waar je gegevens op staan. Bijvoorbeeld om aan iemand te geven die je net op de foto gezet hebt, of als iemand interesse toont in wat je aan het doen bent.

Visitekaartjes

Een visitekaartje kan je zelfs helpen met moeilijke vragen van mensen die vinden dat je ergens bent waar je niet mag fotograferen. Met een kaartje wordt je vaak gezien als professional die ze minder snel in de weg willen lopen.

4. Smartphone


Niet per se in je tas, maar in elk geval altijd bij je. Met je smartphone kun je een adres opzoeken, mails controleren, scherptediepte berekenen, plek waar de zon op komt berekenen, foto's direct op Twitter of Facebook plaatsen, als zaklamp gebruiken en natuurlijk gewoon even bellen (en gebeld worden).

In combinatie met de Triggertrap Mobile kun je jouw telefoon ook nog gebruiken als draadontspanner. Praktisch als je iets verder wilt gaan dan alleen een enkele foto maken. Zo kun je deze Triggertrap ook gebruiken om je camera af te laten gaan bij een bepaald geluid of om timelapse foto's te maken.


Als je alleen op pad bent is een telefoon sowieso voor noodgevallen zeer verstandig om bij je te hebben. Maar aan de andere kant; zijn er nog mensen die zonder telefoon de deur uit gaan?

5. Lensdoekje


Je vetvlek op je objectief is zo gemaakt. Hoewel je daar in de praktijk meestal weinig van ziet kan het zeker geen kwaad je objectieven schoon te houden. Eventueel uit te breiden met een klein borsteltje of zelf spullen om je sensor ter plekke schoon te kunnen maken (eigenlijk niet aan te raden).

6. Reserve accu's en batterijen


Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je camera zonder stroom komt te zitten. Dat is immers een wel erg abrupt einde van je shoot. Een reserve accu is daarom altijd handig om in je tas te hebben zitten. Overigens heb ik persoonlijk niet alleen een reserve accu in mijn tas zitten, maar ook eentje in mijn Blackrapid camerariem. Zo kan ik altijd binnen een seconde of tien mijn accu verwisseld hebben.

Overigens kwam ik er dit voorjaar aan het begin van twee weken vakantie in Griekenland op Schiphol achter dat ik de accu in mijn camera nog thuis in de oplader had laten zitten. Toen was ik erg blij dat de reserve accu in mijn camerariem wel mee was gegaan. Gelukkig is de Canon 5D zuinig; ik heb het de volledige twee weken vol kunnen houden op één accu.

Behalve de accu voor je camera is het ook slim een extra setje batterijen voor je flitser bij te te hebben. Gebruik GP Recyko of Eneloop batterijen; deze houden hun lading ook goed vast als ze een paar weken niet gebruikt worden.

Eneloop xx

7. Plastic zak(je)


Natuurlijk is je cameratas waterdicht.. Toch? Het kan nooit kwaad om een plastic tas mee te hebben voor wanneer het echt opeens hard gaat regenen. Daarnaast kun je een plastic tas ook goed gebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld om op te zitten als je een macrofoto aan het maken bent laag bij de grond. Of desnoods om afval in te bewaren totdat je weer in de buurt van beschaving, en een prullenbak, bent.

8. Geheugenkaartjes


Net als bij batterijen wil je ook niet zonder geheugenkaartjes komen te zitten. Gemiddeld gezien red ik het de meeste dagen wel met één 16 of 32 gigabyte kaartje, maar het is prettig te weten dat je nog een aantal extra kaartjes op zak hebt.

9. Polarisatiefilter


Met een polarisatiefilter kun je hinderlijke reflecties weghalen, luchten spannender maken en eventueel zelfs spelen met langere sluitertijden. Een flexibel filter met mogelijkheden die zelfs niet geheel in Lightroom of Photoshop na te bootsen zijn. Als je hem in je tas hebt zitten hoef je er in elk geval alleen nog maar even aan te denken dat je hem bij je hebt op het moment dat ie bruikbaar is..

Hoya pola

10. Flesje drinken en iets te snoepen


Ik geef het eerlijk toe; veel te vaak kom ik na een dagje fotograferen met hoofdpijn thuis. Heb ik weer veel te weinig gedronken die dag. Zo druk met foto's maken dat je niet goed op jezelf let. Vandaar dat ik bijna altijd wel een flesje drinken mee neem in mijn fototas. Goed afgesloten uiteraard, maar eigenlijk gaat dat altijd wel goed (tenzij je met het vliegtuig reist).

Ook goed eten schiet er nog wel eens bij in. Dan is het handig als je iets te snoepen bij je hebt voor wanneer je energieniveau's te laag worden.

11. Paracetamol


Het neemt amper ruimte in, maar het kan een fotoshoot redden; een paracetamolletje. Mocht je onverwachts hoofdpijn krijgen bijvoorbeeld, dan kun je na een pilletje toch nog het beste van een shoot maken. En niet alleen voor jezelf is het handig, ik heb er ook al eens een bruid blij mee kunnen maken..

Wat mag er volgens jou nog meer niet ontbreken in een fototas?
Geef jouw tip in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

28 reacties

 1. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op dinsdag 5 november 2013 om 09:19  | reageer

  Pen en papier, brillendoekjes (voor de bril), zeemleren zeem, ColorChecker of grijskaart, toiletpapier, plastic zakje (waar de EU actie tegen gaat ondernemen).

 2. Joost Heijnen
  Joost Heijnen schreef op dinsdag 5 november 2013 om 10:28  | reageer

  Een zwitsers zakmesje, komt altijd van pas en neemt (bijna) geen ruimte in.

 3. benny
  benny schreef op dinsdag 5 november 2013 om 10:38  | reageer

  Tape of touw komt ook wel eens van pas.

 4. Christel
  Christel schreef op dinsdag 5 november 2013 om 10:44  | reageer

  Klein zaklampje. Komt vaak goed van pas als je in de avond/nacht gaat fotograferen.

 5. Photomp
  Photomp schreef op dinsdag 5 november 2013 om 11:05  | reageer

  Een vuilniszak, erg handig om te gebruiken om op te zitten, of om je tas op neer te zetten.

 6. Backa
  Backa schreef op dinsdag 5 november 2013 om 11:19  | reageer

  volgens mij, maak ik zelf uit wat er in mijn fototas moet zitten! (Het liefst alleen het noodzakelijke en zeker geen gorillapod!)

 7. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 5 november 2013 om 11:26  | reageer

  Zo'n kunststof matje om op te zitten, zodat het pak van de bruidegom schoon blijft als ie weer eens (opnieuw) op z'n knieën moet.
  En twee kleine rolletjes duct-tape (wit en zwart), je wilt niet weten hoe vaak ik daarmee al een shoot gered heb.

 8. anita
  anita schreef op dinsdag 5 november 2013 om 11:28  | reageer

  Pleisters !! Laatst haalde ik mijn vinger open aan iets, en precies die vinger die ik nodig had voor de de sluiterknop te bedienen

 9. gast schreef op dinsdag 5 november 2013 om 12:14  | reageer

  vooral je gps niet vergeten altijd handig dat je vergeten bent waar is die foto nu gemaakt.

 10. Daan
  Profiel Daan schreef op dinsdag 5 november 2013 om 12:23  | reageer

  Niet te veel mee slepen dat is mijn motto tegenwoordig. Je bent snel geneigd om je tas vol te proppen met dingen die je eigenlijk zelden tot nooit gebruikt. Goede afweging wat heb ik echt nodig die dag of denk ik te gaan gebruiken.

 11. SennaFay
  SennaFay schreef op dinsdag 5 november 2013 om 12:30  | reageer

  Aluminiumfolie, altijd handig voor als je iets bij moet lichten en geen reflectiescherm mee kan nemen!

 12. ingrid
  ingrid schreef op dinsdag 5 november 2013 om 14:30  | reageer

  bij macro
  - een klein schaartje om ongewenst gras of dergelijks weg te knippen rond je onderwerp.
  - een bonenzak om je camera op te leggen (laag bij de grond fotografie)
  - lenspen

 13. SteGo
  Profiel SteGo schreef op dinsdag 5 november 2013 om 14:33  | reageer

  Ik heb altijd een mini snoeischaartje bij, een zakmes, poetsdoekje, lenspen, reservebatterijen en nog een paar kleinigheden...

 14. Gerard Jan
  Gerard Jan schreef op dinsdag 5 november 2013 om 15:49  | reageer

  Zo zie je maar. Veel overeenkomsten en ook veel verschillen. Een ding is zeker het gaat hier om de bedoeling van Elja om mensen verder te helpen. Jammer dan zo'n reactie van BACKA van 5 november 11.19. Mijn eerste reactie was: als je het allemaal zo goed weet waarom lees je / regeeer je op deze site?

 15. DiFiWi
  DiFiWi schreef op dinsdag 5 november 2013 om 16:29  | reageer

  ik heb ook altijd een Multi tool een zaklamp en een eerste hulp kitje bij mij
  dat laatste heb ervaren dat dit zeer handig kan zijn

 16. jw
  jw schreef op dinsdag 5 november 2013 om 16:33  | reageer

  Gerard jan,idd dacht ik dat ook al maar zulke mensen kunnen we beter negeren,goede tips zaten erbij maar ik had ze al bij me!!!

 17. Thoon_Loque
  Profiel Thoon_Loque schreef op dinsdag 5 november 2013 om 17:01  | reageer

  Ik heb altijd een wit koffiefilter in mijn tas zitten.... Voor de witbalans.
  Tegenwoordig is daar een color passport bijgekomen, maar zo'n simpel koffiefilter doet het nog steeds erg goed, en kost natuurlijk niets.

  En een hoofdlampje, tegenwoordig voor een paar euro te koop bij diverse winkels als de Action, Blokker, Kruidvat enz.

 18. Dick
  Dick schreef op dinsdag 5 november 2013 om 17:44  | reageer

  Ik heb eens gekeken en naast alle tips steek ik ook een cardreader met USB in de tas

 19. pstraathof
  Profiel pstraathof schreef op dinsdag 5 november 2013 om 17:59  | reageer

  Ook ik maak zelf uit wat er in mijn fototas meegaat, en dat is zeker een gorillapod!
  Zéér handig voor mijn flitser.

 20. Erik
  Erik schreef op dinsdag 5 november 2013 om 17:59  | reageer

  toegangskaart natuurgebied en een waterpasje om het toestel recht te zetten op statief, en een reflectie schermpje handig bij macro in het open veld (soms als mini windscherm te gebruiken

 21. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 5 november 2013 om 18:25  | reageer

  Na alles gelezen, een caddie!

 22. Martin
  Martin schreef op dinsdag 5 november 2013 om 19:26  | reageer

  Geen fototas, maar een standaard ruime dag rugzak. Een fototas is voor mij te beperkend. Houd wel in dat lenzen, flitsers en andere toebehoren goed schokvrij worden ingepakt. Dan hou ik toch ruimte over voor regenkleding, voedsel, drinken en humeurpillen.

 23. Margriet
  Margriet schreef op dinsdag 5 november 2013 om 20:52  | reageer

  Leuk, al die 'ik ga fotograferen en neem mee...' tips. In mijn tas ook nog: wasknijpers, satéprikkers, dichtbindertjes van boterhamzakjes en A4 wit karton voor achtergrondje, goud karton als reflectieschermpje (vind je in diverse levensmiddelenverpakkingen), en klein zaklampje met echt lampje = warm licht. Allemaal erg handige tips van topfotograaf Edwin Giesbers, die goed van pas komen bij macrofotografie.

 24. Michiel
  Michiel schreef op woensdag 6 november 2013 om 08:37  | reageer

  De omstandigheden bepalen elke keer weer wat er in de tas mee moet. In de bergen moet er heel wat anders mee dan bij onderwaterfotografie. Ik zie ook steeds vaker een externe microfoon in cameratassen zitten, je kunt immers meer dan alleen fotograferen met je eos 5m3.

 25. Timo ernst
  Timo ernst schreef op woensdag 6 november 2013 om 10:38  | reageer

  Een kleed waar een bruid op kan zitten. Een paar veiligheidsspelden.
  Oordopjes voor als je een concert/feest moet fotograferen.
  iPad voor snelle beeldbewerking.
  Regenhoes voor me camera als het extreem hard gaat regenen
  Zakdoekjes
  Pen en papier als je even snel wat moet opschrijven

 26. Berten
  Berten schreef op woensdag 6 november 2013 om 20:40  | reageer

  Ik heb een grote doorzichtige plastic zak in mij fototas zitten, dan kan ik bij wind en stof toch veilig (lees stofvrij) een lens vervangen! (en kan zien at ik doe!)

 27. Nienke
  Nienke schreef op donderdag 7 november 2013 om 18:32  | reageer

  Ik heb altijd plakband, elastiekjes en een paar stevige plastic pedaalemmer zakken in mn fototas, plakband en elastiek altijd handig om de plastic zak mee vast te maken om de lens als het regent.

 28. Gerard
  Gerard schreef op vrijdag 8 november 2013 om 21:16  | reageer

  Prachtig om te lezen wat ieder belangrijk vindt. De ervaring leert. Maar moet je dat nog opdoen en denk je alle tips te volgen, begin dan eerst met een flinke koffer op wieltjes knipoog. En (die zitten bij mij nog steeds in de tas) de instructie boekjes van je apparatuur .

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord