Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

12 tips voor werken met modellen

woensdag 18 november 2015, 11:14 door | 18.059x gelezen | 7 reacties

Het fotograferen van een model is een leuke manier om bezig te zijn met je fotografie. Als je dat nog niet zo vaak gedaan hebt is het echter niet altijd even gemakkelijk. Er zijn best wat dingen waar je rekening moet houden (naast het fotografische aspect). In dit artikel een aantal tips voor het werken met modellen.

1. Zorg dat je een plan hebt


Voordat je een model gaat zoeken is het slim om ook echt een plan te hebben voor de foto's die je wilt gaan maken. Als het enige idee is 'een model op de foto zetten' komen er waarschijnlijk geen topfoto's uit. Het is veel beter om vooraf een bepaalde stijl of setting te bedenken.

Om zo'n setting uit te werken kun je een moodboard maken. Dit is een verzameling van plaatjes, materialen en kleuren die duidelijk maken wat de sfeer is die je wilt gaan maken. Zo'n moodboard kun je heel ouderwets met knip-en-plak-werk maken, maar het kan natuurlijk ook digitaal. Een makkelijke manier hiervoor is door te werken met Pinterest.

Stuur je moodboard vooraf ook naar je model. Dat geeft hem of haar een idee over wat je van plan bent. Zo kan bijvoorbeeld kleding hierop aangepast worden.

2. Hoe vind je een model


Voordat je kunt werken met een model moet je er wel een vinden. Nadat je jouw plan hebt gemaakt voor de fotosessie kun je op zoek gaan. Een handige site vind ik nog steeds Modelzone. Deze Nederlandse site maakt het je erg gemakkelijk om een geschikt model te zoeken en te benaderen. Ook kun je hier een idee posten zodat modellen zich bij jou kunnen melden.

Een andere goede optie is het gebruik van Facebook. Als je zelf flink wat vrienden hebt kan een simpel oproepje al goede kandidaten opleveren, maar er zijn ook Facebook groepen speciaal voor fotografen, modellen en visagisten.

Zeker als je nog niet veel modellen gefotografeerd heb kan het ook een prima optie zijn om iemand uit je familie of vriendengroep als model in te schakelen. Dit geeft je de mogelijkheid een portfolio op te bouwen. Daar zijn modellen immers vaak wel in geïnteresseerd.

Bieke


Bieke via kennissen

3. Gebruik een model release


Omschrijf de rechten voor het model en jouw rechten. Is er ook een make-up artist of stylist? Neem hen ook op in de model release. Houd er rekening mee dat je ook rechten hebt voor de toekomst. Dat je een foto in je portfolio kunt gebruiken is leuk, maar bij voorkeur heb je direct toestemming om de foto commercieel te mogen gebruiken.

Het modelcontract dat ik momenteel gebruik bij fotosessie vind je hier. Uiteraard kan ook dit op een moderne manier. Er zijn apps waarop je een modelcontract kunt laten tekenen op je smartphone of tablet en dan direct door kunt mailen naar alle betrokken partijen. De bekendste is volgens mij Easy Release, maar met een prijs van 9,99 dollar is hij niet heel goedkoop.

Als je een papieren model release gebruikt, maak hier een foto van of scan het in en plaats de afbeelding in de folder waar je de foto's ook plaatst. Zo raak je de modelrelease niet kwijt.

Goed om op te letten: als het model onder de achttien is, dan moet je een ouder mee laten tekenen. Wanneer je met zulke jonge modellen werkt is het extra belangrijk dat er andere mensen aanwezig zijn bij de fotosessie.

4. Sta toe dat er iemand mee komt


Laten we wel wezen, er zijn helaas voldoende 'fotografen' op deze wereld die helemaal geen mooie foto's willen maken, maar wel graag een leuke dame voor hun lens willen hebben. Dat is ook erg vervelend voor fotografen die wel gewoon mooie foto's willen maken.

Om te voorkomen dat je hier last van hebt zorg je er in de eerste plaats voor dat je gewoon publiekelijk te werk gaat. Niet dat je een fotoshoot op een openbare locatie hoeft te plannen, maar dat je in je communicatie overal je echte en volledige naam gebruikt. Zo kunnen modellen (en klanten en dergelijke natuurlijk ook) je vinden en als je vreemde dingen zou doen, zou dat ook zo op internet staan.

Sarah


Sarah kwam samen met haar moeder

Ook is het goed om toe te staan dat er iemand mee komt met de shoot. Vaak is het goed om de vriend/vriendin/ouder niet tijdens de shoot in de buurt te hebben. Het kan afleiden. Je kunt ze dan echter in een andere ruimte laten wachten als dit het geval is. Meestal valt het afleiden wel mee en kun je de hulp goed gebruiken om een flitser of reflectiescherm vast te houden.

5. Spreek vooraf af


Een goede manier om ervoor te zorgen dat een model op komt dagen is door vooraf een keertje af te spreken. Bijvoorbeeld even samen ergens koffie drinken om kennis te maken en de plannen voor de shoot door te spreken. Als het model dan al niet op komt dagen of erg laat is, dan is dat geen goed teken voor de shoot.

Dit kost je uiteraard wel de nodige extra moeite, ook voor het model. Zeker als een model van ver moet komen is dit doorgaans geen handige optie. Wel kun je natuurlijk een half uur eerder afspreken op de dag van de shoot zodat jullie rustig kennis kunnen maken.

6. Regel eventueel een tweede of zelfs derde model


Afhankelijk van hoe belangrijk de shoot is, en hoeveel hulp je hebt geregeld, kun je eventueel meerdere modellen uitnodigen. Helaas blijkt in de praktijk nog wel eens dat een model niet op komt dagen. Erg vervelend als je studio, visagie en styling geregeld hebt.

Komen er uiteindelijk meerdere modellen daadwerkelijk opdagen dan is het doorgaans geen probleem om beide op de foto te zetten. Zo krijg je direct wat meer variatie in je shoot. Uiteraard kun je dan ook wat duo-foto's proberen.

Bij betaalde shoots, waarbij het model ook een aardige vergoeding krijgt, is de kans op een model dat niet op komt dagen een stuk kleiner dan bij TFP-shoots. Ook kan het dus helpen om vooraf af te spreken. Dat geeft ook wat aan van de inzet vanuit het model.

7. Laat een model losse kleding dragen


Bij sommige shoots zal het wellicht niet nodig zijn, maar in veel gevallen is het handig als je model losse kleding draagt wanneer hij of zij naar de shoot toe komt. Hiermee voorkom je dat er striemen van kleding zichtbaar zijn tijdens de shoot. Dit is natuurlijk vooral belangrijk als er wat meer huid te zien is tijdens de fotosessie.

Marell


8. Laat een model haar haar de avond voor de shoot wassen


Als de haren net gewassen zijn, is het minder goed in model te brengen dan als er een nachtje overheen gegaan is. Dit is natuurlijk vooral belangrijk wanneer er een hairstylist aanwezig is op de shoot. Overigens is het sowieso slim om visagie en hairstylist van te voren wat tips te vragen.

Zo heeft een visagiste het liefst ook dat een model zonder make-up naar een fotosessie komt. Het eerste wat ze anders zou doen is de oude make-up verwijderen. Zonde, want dat kost extra tijd en een make-up artist is sowieso wel vaak al een uur bezig om één model gereed te krijgen.

9. Laat haar poses wisselen


Thuiskomen na een dag fotograferen om daar tot de conclusie te komen dat elke foto wel heel veel op elkaar lijkt. Dat is helemaal niet vreemd met een wat onervaren model. Verschillende poses en gezichtsuitdrukkingen aannemen is helemaal niet zo gemakkelijk.

Wat ik altijd vraag aan mijn modellen is om na elke klik van mijn camera net iets te veranderen. Kijk de anderen kant op, draai je lichaam iets, verander telkens een klein dingetje. Een model met ervaring doet dit automatisch en daardoor blijf je ook als fotograaf automatisch doorschieten. Een model met wat minder ervaring moet je tijdens de fotosessie waarschijnlijk nog een paar keer herinneren aan het telkens veranderen van iets in de pose of uitdrukking.

Mocht het model een pose aannemen die je minder mooi vind, maak dan gewoon de foto. Dat is sneller (en een stuk positiever voor het model) dan er iets van te zeggen. Uiteraard kun je wel sturen in wat je wilt. Zie je iets dat werkt: laat het direct weten. Die pose kan dan nog even aangehouden worden. Werkt een pose niet, geef eventueel een tip voor een verandering.

Marell; wisselende poses


Wissel pose na elke foto

Je moodboard is overigens een handig hulpmiddel als jullie even geen ideeën meer hebben voor een leuke pose. Probeer gewoon een pose na te doen van je moodboard. Dat is visueel eenvoudig, want je kunt beide zien wat de bedoeling is. Uiteindelijk wordt jouw foto toch wel heel anders dan de foto die als uitgangspunt gediend heeft.

10. Zorg voor een ontspannen sfeer


Zorg voor een goede sfeer tijdens de fotosessie. Een aangename temperatuur in een studio helpt daar bijvoorbeeld al prima bij. Ook kan het goed helpen om wat muziek te draaien, bij voorkeur muziek die het model leuk vind. Jouw eigen smaak is minder belangrijk in dit geval.

11. Neem ook pauze


Als ik eenmaal lekker in een fotosessie zit vind ik het vaak lastig om te onderbreken. Als je bij elke foto denkt 'ja, dit is gaaf' dan wil je liever niet stoppen. Een model zal echter niet zo snel aangeven dat ze dorst of honger heeft; zij wil graag haar best doen voor je en niet lastig zijn. Het is dus jouw taak om op tijd te zorgen voor een onderbreking.

Zorg er ook voor dat jij wat te eten en te drinken bij hebt voor het model. Waarschijnlijk heeft hij of zij zelf ook wat bij, maar het kan nooit kwaad om wat aan te bieden. Het model zal het meestal niet uit zichzelf vragen als hij of zij vergeten is wat mee te nemen.

12. Lever snel resultaten aan


Zeker bij een time-for-print (TFP) fotosessie, maar eigenlijk gewoon altijd, is het aardig om snel wat foto's aan te leveren bij het model. Zelf probeer ik meestal binnen 24 uur een eerste afbeelding door te mailen en binnen een week alle foto's verstuurd te hebben. Schep geen te hoge verwachtingen, ik zeg meestal dat ik binnen twee weken de foto's doorstuur. Alles wat ze eerder krijgen is dan meegenomen.

Als ik zeg alle foto's dan bedoel ik niet alle foto's die tijdens de shoot gemaakt zijn. Ik maak vooraf duidelijk dat ze circa vijf a tien foto's van de fotosessie kunnen verwachten. Dit zijn dan mijn toppers van de dag die allemaal volledig nabewerkt zijn. Het heeft geen nut om echt alle foto's door te sturen, ook een model zou dan nog veel werk hebben om de beste foto's eruit te halen.

Daarnaast vind ik dat je als fotograaf achter elke foto moet staan die je verstuurd. Dat kan niet bij 200 foto's van één fotosessie. Kies de beste tien foto's eruit en je hebt de echt goede te pakken.

Als je dan toch een mailtje stuurt met wat foto's, vergeet niet het model te bedanken voor zijn of haar inzet. Dat is niet alleen gewoon normale vriendelijkheid; je wilt natuurlijk ook dat de gehele fotosessie van het begin tot het einde een positieve ervaring is geweest voor iedereen.

Jouw tips!


Heb jij nog tips voor het werken met modellen?
Laat het vooral weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2015.
De eerste publicatiedatum is maandag 24 november 2014, 23:59.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

7 reacties

  1. Flitserke
    Profiel Flitserke schreef op dinsdag 25 november 2014 om 11:44  | reageer

    Een tweede model regelen is een goede tip. Dank u.

  2. Jeebee
    Jeebee schreef op dinsdag 25 november 2014 om 14:00  | reageer

    Voorkom lichamelijk contact met je model. Stuur je model met woorden en niet met je handen. Dit kan problemen achteraf voorkomen.

  3. digitale doka
    Profiel digitale doka schreef op dinsdag 25 november 2014 om 14:28  | reageer

    de site van modelzone bezocht. ziet er goed uit en weet waar je aan toe bent als je een model vraagt voor een fotoshoot

  4. martinphili
    Profiel martinphili schreef op dinsdag 25 november 2014 om 19:28  | reageer

    Een helder stuk, daar heb ik eigenlijk niet veel aan toe te voegen vrolijk al moet ik zeggen dat ik nog nooit vooraf heb afgesproken en ook nooit een tweede model heb "geregeld" .

    Eerlijk gezegd heb ik het zelf nog maar drie of vier keer heb meegemaakt dat een model niet op kwam dagen of last-minute afmeldde. Ik lees er op Facebook wel regelmatig over dus het zal dan ook vast wel voor komen.

    Verder stuur ik het model zelf alle gemaakte foto's toe waaruit zij dan een keuze kan maken. Dat wordt erg gewaardeerd. Binnen 24 uur alvast één foto afleveren wordt inderdaad ook erg gewaardeerd.

    Van mij krijgen de modellen iets meer dan vijf of tien foto's, afhankelijk ook van de hoeveelheid thema's die we afgewerkt hebben. Die foto's stuur ik dan zowel in high-res voor afdruk als in klein formaat voor internet. Dan hoeven de dames zelf niets te verkleinen en dat scheelt weer in de kwaliteit.

  5. ldoetje
    ldoetje schreef op woensdag 26 november 2014 om 00:45  | reageer

    Als er één site is, die is doodgebloed, dan is het wel modelzone.
    Kun je het beter via modelmayhem regelen. Of modelgroepen via facebook (wel kaf van het koren scheiden)

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 26 november 2014 om 09:47  | reageer

    @Idoetje; Ik heb juist positievere ervaringen met Modelzone dan met Modelmayhem. Die laatst vind ik toch wat te internationaal. Maar Facebook is zeker een erg bruikbaar alternatief.

  7. ErikJan Braakman
    ErikJan Braakman schreef op woensdag 26 november 2014 om 17:38  | reageer

    Bedankt voor de tips. Als beginnende hobbyfotograaf ben ik op zoek naar dit soort houvast. Mijn eerste toevoeging zou zijn om voor buitenopnames de locatie vantevoren te bezoeken of eventueel van Google streetview gebruik te maken om aardige plekken op te sporen.
    Een andere aanvulling is om een plan B te hebben. Ik had recent een model dat last-minute liet weten niet te kunnen en ik had geen tweede model geregeld. Ik ben toen straatfotografie gaan doen en heb enkele mensen op straat gevraagd te poseren. Niet geheel met dezelfde uitkomsten, maar het was voor mij wel goed voor de oefening en uitbreiding van mijn portfolio.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.810 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord