100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

20 tips voor betere portretfoto's

maandag 25 mei 2015, 13:37 door | 37.065x gelezen | 18 reacties

Inmiddels geef ik al heel wat jaren workshops portretfotografie. En iedere keer zie ik de cursisten weer in dezelfde kuilen vallen. De twintig meest voorkomende valkuilen beschrijf ik hieronder.

1. Contact


Met stip op 1: er is geen contact met het model. Men is zo druk met de techniek (camera-instellingen, lichtopstelling) dat het model vergeten wordt. Resultaat: een model wat zich zeer ongemakkelijk voelt. Vertel dus wat je aan het doen bent, ga het gesprek aan, geef aanwijzingen en complimenten en laat tussendoor de gemaakte foto's zien.

2. Draaien


Het model wordt klakkeloos recht voor de camera neergezet. Dat is niet voor iedereen even flatteus. Probeer het model eens met een schouder naar de camera te laten draaien.

3. Diagonale lijnen


Rechte lijnen maken het portret saai en statisch. Zorg er dus voor dat er diagonale lijnen ontstaan doordat het model de ene schouder hoger heeft dan de andere, door de ene hand hoger in de zij te plaatsen dan de andere, door de camera schuin te houden, et cetera.

Tips voor portretfotografie EB23115


4. Benadruk sterke kanten


Iedereen is zich bewust van z'n minder sterke kanten en wordt daar onzeker van als er een portretfoto gemaakt moet worden. Het is aan de fotograaf om de sterke kanten te benadrukken en de minder sterke kanten te camoufleren. Hoe? Door bijvoorbeeld iemand met flaporen van de zijkant te fotograferen en het oor in de schaduw te houden.

5. Zacht licht


Vrouwen zijn meestal niet blij met hun rimpels. Houd er rekening mee dat strijklicht rimpels accentueert. Met zacht licht wat recht van voren komt, worden de rimpels nagenoeg onzichtbaar.

6. Hoog standpunt


Iemand met een rond gezicht van boven af fotograferen zorgt ervoor dat het gezicht smaller lijkt.

Tips portretfotografie FOT5961profielfoto



7. Laag standpunt


Iemand met een wijkende haargrens fotografeer je juist van onderen. Kijk bij een laag standpunt wel uit voor inkijk in de neus, voor het accentueren van brede heupen en de onderkin.

8. Rechtop zitten


Laat iemand met vetrolletjes niet op een bank zitten maar rechtop op een stoel.

9. Matterende poeder


Glimplekken die ontstaan door transpiratie zijn niet mooi. Zorg daarom dat je matterende poeder bij de hand hebt. Ook mannen krijgen natuurlijk glimplekken als ze transpireren. Maar zij vinden het meestal niet zo stoer om met een poederkwast aan de slag te gaan. Voor hen zijn er tissues met matterende poeder te koop.

10. Verhaal vertellen


Een portret is niet alleen voor herkenning, een portret vertelt een verhaal. Denk daar aan bij de keuze van kleding en achtergrond.

Tips portretfotografie werkomgeving


11. Accessoires


Gebruik eventueel accessoires om het verhaal te vertellen.

12. Grote lichtbron


Een relatief grote lichtbron geeft zachter licht dan een relatief kleine lichtbron. Wil je zacht licht, zet dan een paraplu of softbox voor de lamp of flitser en zet de lichtbron dicht bij het model.

13. Let op de richting van je licht


Licht wat van boven komt (lamp, flitser of zonlicht) zorgt voor schaduw onder de wenkbrauwen, en maakt daardoor donkere holtes van de ogen. Waardoor de gezichtsuitdrukking verdwijnt. Niet doen dus!

Tips portretfotografie etalagepop


14. Schaduw opzoeken


Het model tegen de zon in laten kijken is geen goed idee. Hij of zij zal dan gaan knijpen met de ogen. Laat het model liever in de schaduw of met de rug naar de zon staan en flits eventueel een klein beetje in.

15. Voorkom lelijke schaduwen


Voorkom lelijke schaduwen in het gezicht en in de hals. Kijk maar eens in tijdschriften en brochures hoe vaak er bijvoorbeeld een schaduw van een bril het gezicht ontsiert. Dat wil je toch niet? Door je model in de schaduw te zetten of door in de studio de lampen anders te positioneren voorkom je dit.

16. Dynamisch bereik


Wil je binnen fotograferen zonder flitslicht, dan zal de ISO omhoog moeten. Houd er dan rekening mee dat het dynamisch bereik daardoor omlaag zal gaan, dat schaduwen dus eerder dichtlopen en hoge lichten eerder uitbijten.

17. Slagschaduw


Zet het model niet te dicht bij de achtergrond als je gaat flitsen, dat voorkomt slagschaduwen. Hoewel je die schaduw soms ook als extra toevoeging aan je foto kunt gebruiken....

Tips portretfotografie van Liesbeth van Asselt


18. Oogcontact


Foto's met oogcontact werken vaak het best. Stel dan scherp op het dichtstbijzijnde oog en zorg voor een lichtje in het oog. Let op: bij commerciële fotografie gelden andere regels voor wat betreft de kijkrichting van het model!

19. Diafragma keuze


In principe wil je zowel de neus als de ogen scherp hebben (tenzij je om creatieve redenen een andere keuze maakt). Meestal kom je dan uit een op diafragma van tussen de 5,6 en 8.

20. Blazen


Als iemand een gespannen mond heeft, vraag hem of haar dan om wat lucht tussen de lippen door te blazen.

En als toegift: maak het eens wat spannender door niet het hele gezicht op de foto te zetten!

Tips over portretfotografie van Stapfoto Epe Adinda Keizer


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

18 reacties

  1. ArjanL
    Profiel ArjanL schreef op maandag 25 mei 2015 om 20:25  | reageer

    Gebruik geen lipgloss maar laat het model de lippen vochtig maken door er even met de (eigen) tong langs te likken.
    Laat de visagiste, als die er is, ook de achterzijde van de oren meenemen in de basisfoundation. Bij verlichting van achteren krijgen de oren dan min of meer dezelfde kleur als het gelaat en worden niet rood.

  2. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 25 mei 2015 om 20:59  | reageer

    Dank voor je aanvullingen Arjan!

  3. Marcel Diseraad
    Marcel Diseraad schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 14:24  | reageer

    Wat ik me afvraag: wat wordt bedoeld met commerciële fotografie? Gaat het dan on zakelijke portretfoto's? En zo ja, wat zijn daar dan de "regels" voor?

  4. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 14:59  | reageer

    @Marcel: onder commerciële fotografie vallen inderdaad zakelijke portretfoto's. Portretfoto's die gemaakt worden met het doel om klanten te werven, omzet te behalen, een imago neer te zetten, ervoor te zorgen dat een tekst ook echt gelezen wordt, etc. Daar zit een hele wereld van marketing en psychologie achter. En als bedrijfskundige vind ik dit dus een geweldig interessant vakgebied!

    Betekent dat ik voorafgaand aan een zakelijke portretfoto een uitgebreide intake doe over doelgroep, cultuur van het bedrijf, concurrenten, etc., etc., etc., om de foto het gewenste rendement op te laten leveren. Een tipje van de sluier wordt opgelicht in deze leuke animatie van Cialdini.

  5. Cees Kamminga
    Cees Kamminga schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 15:31  | reageer

    Goede en bruikbare tips,

    Misschien nog twee kleine aanvullingen en een vraag.
    . laat je model op een kruk zitten. men gaat dan vanzelf beter rechtop zitten en krijgt een betere houding.
    . ga zelf op een verhoging, stoel of zo staan. Het model heft dan het hoofd iets meer naar boven, waarbij het gezicht meer open gaat staan en wallen en wangzakken wat wegtrekken.

    Mensen met een rond gezicht vinden zichzelf vaak minder mooi. Mag je dat oplossen door in de nabewerking de breedte van het beeld met 1 - 2 % te verkleinen? Ik merk dat mensen het verschil niet zien en de foto erg mooi vinden.

  6. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 16:40  | reageer

    @Cees, ik heb een zelfgemaakt opstapje met twee treden in de studio staan en dat gebruik ik inderdaad vaak. Maar ik ben dan ook wel klein knipoog. En ja, mensen zitten bij mij vaak op een hoge kruk (of staan)!

    Ik ben niet van de "barbiegezichten", maar een beetje nabewerking hoort erbij. Rimpels een beetje verzachten (niet verwijderen!), puistjes weghalen, etc. Onder die categorie valt voor mij ook het met 1-2% versmallen van het gezicht. Valt niemand op en de geportretteerde vindt dat hij of zij mooi op de foto staat. Overigens helpt het van opzij en/of van boven af fotograferen van mensen met een rond gezicht ook.

  7. duusker
    Profiel  duusker schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 17:22  | reageer

    Bruikbare tips!
    Ook het boek van Cialdini (Invloed) is echt het lezen waard!

  8. gast schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 17:40  | reageer

    hier kan je wat mee, thanks!!!!!!

  9. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 17:44  | reageer

    Helemaal mee eens @Duusker! Ik was bij zijn symposium vorig jaar, dit jaar komt hij vast weer naar Nederland. Echt een aanrader voor bedrijfsfotografen die toegevoegde waarde willen bieden.

  10. Martin
    Martin schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 18:08  | reageer

    Wat ik een beetje mis in het (overigens best wel goede) artikel: Waarom illustreer je je punten niet met relevante foto's? Uitgerekend op een fotografieblog verwacht je ... foto's. Toch? En juist zo'n droge opsomming schrééuwt om beeldmateriaal. Beetje jammer dus voor al die visueel- ingestelden.

  11. Cor de Klerck
    Cor de Klerck schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 19:04  | reageer

    Dat zijn wederom goeie tips, bedankt!

  12. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 19:08  | reageer

    Hoi Martin, even checken: ik heb daar waar relevant foto's ter illustratie toegevoegd. Krijg jij de 6 foto's op de een of andere manier niet te zien?

  13. Martin
    Martin schreef op dinsdag 26 mei 2015 om 21:03  | reageer

    Dag Liesbeth,

    Tuurlijk krijg ik die 6 foto's wel te zien, maar het mag best een beetje meer zijn, hoor. Het mooie van zo'n html-pagina is dat je ruimte genoeg hebt.

    Dan nu mijn tips:

    1. Illustreer elke tip van jou met 2 foto's. Verklein ze en zet ze naast elkaar (desnoods onder elkaar).
    2. 1 foto ondersteunt jouw tip, de andere foto doet dat niet.

    Op die manier hoef je minder tekst te gebruiken en kun je simpel uitgaan van het fotomateriaal. Is voor iedereen meteen duidelijk.
    In dit geval lijkt jouw bijdrage veel te veel op een 'schriftelijke zwemcursus'.
    Een gouden regel in de didactiek is: 80% is visueel.
    Waarvan akte.

    Groet,
    Martin

  14. Roel
    Roel schreef op woensdag 27 mei 2015 om 16:15  | reageer

    Ik mis een beetje het werken met een reflectie scherm in buitenportretten met uitsluitend bestaand licht.

  15. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 27 mei 2015 om 18:00  | reageer

    Eens Martin, maar 40 foto's is een beetje veel knipoog

  16. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 27 mei 2015 om 18:01  | reageer

    @Roel, ik zie weinig misgaan met het gebruik van reflectieschermen Roel (what you see is what you get), hooguit cursisten verbaasd zijn over het grote effect ervan.....

  17. Roel
    Roel schreef op woensdag 27 mei 2015 om 18:09  | reageer

    Liesbeth , Dat was eigenlijk precies wat ik wilde weten. Binnenkort mag ik een "vriendinnen-shoot " voor/met mijn dochters doen en ik was benieuwd of een scherm de investering waard was...
    Ja dus!
    Bedankt.

  18. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 27 mei 2015 om 20:37  | reageer

    @Roel, je kunt het ook gewoon eerst proberen met een plaatje wit tempex, aan een kant beplakt met verkreukeld aluminiumfolie. Dan kun je zien wat het verschil is tussen reflecteren met wit of met zilver (zilver geeft harder licht, gebruik ik zelf minder).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord