Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

4 toepassingen van grijs- en polarisatiefilters

zaterdag 15 juli 2017, 13:31 door | 6.628x gelezen | 9 reacties

Veel filters kun je tegenwoordig in Photoshop nabootsen. Het grijsfilter en het polarisatiefilter zijn moeilijk na te bootsen in Photoshop en moet je dus nog echt tijdens het fotograferen gebruiken. In dit artikel 4 praktische toepassingen voor deze filters.

Een grijsfilter (ook wel Neutral Density of ND-filter) blokkeert een bepaalde hoeveelheid licht. Ze zijn in verschillende sterkten te krijgen. Overdag gebruik je soms wel een grijsfilter die tot 10 stops licht kan tegenhouden. Zo kun je in ook bij veel licht toch met lange sluitertijden spelen.

Maar wat kan je er mee en hoe zie je dat terug in je foto's? En waar dient een polarisatiefilter eigenlijk voor? In dit artikel laat ik vier mogelijke toepassingen van filters voor je objectieven zien.

1. Weinig scherptediepte bij veel licht


Grijsfilters zijn zeer geschikt om met een groot diafragma te fotograferen bij fel zonlicht. Het werkt ongeveer hetzelfde als een zonnebril. Omdat veel licht wordt tegengehouden, kun je de scherptediepte verder omlaag schroeven, waardoor je minder scherptediepte krijgt.

Weinig scherptediepte veel licht


Er zijn filters met een standaard optische dichtheid, maar er zijn ook variabele grijsfilters waarbij je kunt aanpassen hoeveel stops licht er tegengehouden moeten worden.

Daarnaast zijn er ook grijsverloopfilters om het contrast tussen het lichtste (bijvoorbeeld de lucht) en het donkerste deel (bijvoorbeeld een donkere voorgrond) in je foto te verlagen.

2. Extreme sluitertijden


Een grijsfilter blokkeert, afhankelijk van de dichtheid, een flinke hoeveelheid van het beschikbare licht. Het resultaat is dat er veel langere sluitertijden nodig zijn om de sensor alsnog goed te belichten.

Melkachtig waterval


Grijsfilters worden door landschapsfotografen vaak gebruikt om melkachtige wateroppervlakten en waterstromen te creëren.

Je kan het ook gebruiken om de drukte van mensen op straten en pleinen volledig te laten vervagen. Grijsfilters creëren een enorme rust in je beeld omdat iedere vorm van beweging volledig vervaagt.

3. Verzadigde kleuren


Een polarisatiefilter beïnvloedt de verzadiging van je kleuren. Het komt vooral goed tot zijn recht bij landschapsfoto's. Het laat wolken sterker afsteken tegen een strakblauwe lucht en groene of herfstkleuren komen veel meer tot uitdrukking.

Verzadigde kleuren


Natuurlijk kun verzadiging altijd verhogen in je nabewerking, maar het werkt veel beter om het meteen te zien gebeuren op het moment dat je de foto maakt.

4. Reflecties aanzetten of voorkomen


Polarisatiefilters hebben een enorm toegevoegde waarde als je bewust sterkere reflecties wilt creëren of deze juist wilt voorkomen.

Door aan het filter te draaien kun je reflecterend licht blokkeren dat vanuit een bepaalde hoek in je objectief valt. Dit zorgt ervoor dat oppervlakten, zoals glas en water, van een glimmende laag weer helemaal doorzichtig worden.

Reflecties wel of niet


Je kan er dus doorheen kijken, zonder hinderlijke schittering! Je kan het filter ook zo draaien zodat het juist in een soort spiegel verandert. Dat creëert vaak mooie reflecties die perfect zijn voor symmetrische foto's.

Spiegelende reflecties


Maak jij gebruik van grijs- en polarisatiefilters?
Laat jouw favoriete toepassing weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

9 reacties

  1. Daniel
    Daniel schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 12:39  | reageer

    Ik fotografeer met een variabel ND filter.
    Ik stel scherp, verdraai de ND filter en maak vervolgens de foto. Alleen krijg ik donkere vlekken in de foto als ik hem op de uiterste stand stel. Als ik net voor het uiterste stelpunt instel zijn die vlekken weg of haast niet zichtbaar. Weet iemand misschien waarvoor, of hoe dat komt, dat dit effect ontstaat?

  2. Freddy Van Erp
    Freddy Van Erp schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 14:03  | reageer

    Kan een pola filter ook de zonnekap vervangen? Denk eraan deze weg te laten en met een pola filter de reflecties in de lens te corrigeren tijdens het nemen van een foto. Zo kan deze enorm grote zonnekap thuis blijven.

  3. Arie Kraaijeveld
    Arie Kraaijeveld schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 14:33  | reageer

    @ Daniel: Waarschijnlijk is de kwaliteit de oorzaak , niet flauw bedoeld maar de filters van Lee zijn de beste. Wel prijzig.

  4. Douwe Struiksma
    Douwe Struiksma schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 14:52  | reageer

    @Daniel: gaat het om vlekken of een 'donker kruis' in het beeld. Voor dat laatste zie o.a.: http://www.nikon-club-nederland.nl/forum/viewtopic.php?t=30319

  5. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 juli 2017 om 15:02  | reageer

    @Daniel, de vlekken die je ziet hebben idd met kwaliteit van de gebruikte filter te maken. Variabele filters hebben daar vaker last van. Beter is het om de gewone niet variabele ND-filters te gebruiken. Als je portemonnee het aan kan, koop er dan die gemaakt zijn van glas, want die zijn beter dan die van kunststof.

    @Michelle, ook polarisatiefilters nemen wat licht weg.

  6. Willem
    Willem schreef op donderdag 20 juli 2017 om 09:56  | reageer

    Mijn ervaring met Benro filters zijn geweldig. Echt glas en, heel belangrijk, kleurecht! Diverse collega's die met Lee filters werkten zijn ook overgestapt. Lees vooral de diverse reviews tussen beide (top) filters op internet.

  7. Reina
    Reina schreef op donderdag 20 juli 2017 om 13:42  | reageer

    GND filters (gradatie filters) kun je ook inzetten om licht te blokkeren over de volledige diameter van het objectief. Even doorschuiven dus en dat met meerdere op elkaar.

  8. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 20 juli 2017 om 18:08  | reageer

    Leuke tips allemaal, heel leerzaam!

  9. tjeerd de wit
    Profiel tjeerd de wit schreef op maandag 21 augustus 2017 om 19:27  | reageer

    Heb ook slechte ervaringen met variabele filters, vooral onder 35mm (Kenko PL fader, nogal duur ook!)
    Met Willem eens, onlangs ook Benro 10 stopper gekocht (Benro SD ND 1000 WMC), goede resultaten en heelwat goedkoper dan Lee.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord