Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

5 Tips om de herfst in beeld te brengen

maandag 22 oktober 2018, 16:32 door | 13.513x gelezen | 3 reacties

Ongetwijfeld is het najaar jaarlijks de meest fotogenieke periode. De natuur is zich al gereed aan het maken voor de winter en overal zie je de prachtigste herfstkleuren verschijnen. In dit artikel een vijftal tips om al dat moois goed op beeld vast te leggen.

Het herfstseizoen heeft alle ingrediënten om het fotografenhart van zowel natuur- als landschapsliefhebbers sneller te doen kloppen.

Herfstfoto


Na de eerste koude nachten (en die hebben we toch al gehad, ondanks de enorm warme zomer en ook najaar) krijg je pas die prachtige gele, rode en bruine tinten te zien.

Als het dan ook nog droog geweest is (en dat kun je echt wel zeggen dit jaar!) heb je een goede garantie voor mooie herfstkleuren. Totdat najaarsstormen hier voorgoed een eind aan maken.

1. Pak je telezoom en niet je groothoek


Als je zo overweldigd wordt door de kleurenpracht van het bos ben je nogal eens geneigd om meteen naar je groothoek-objectief te grijpen. Dit levert echter vaak onrustige en chaotische beelden op. Tenzij het mistig weer is waardoor veel van de chaos van het bos verborgen blijft.

Teveel storende elementen, teveel informatie komt er in beeld. Beter kun je wat inzoomen en proberen kleuren, sferen en details vast te leggen onder allerlei verschillende hoeken en met verschillende perspectieven. Een 70-200mm objectief voldoet prima.

Werk eens met een beperkte scherptediepte (groot diafragma is meteen handig bij weinig licht!) en kader wat minder ruim zodat je ook grote witte delen van de lucht kunt vermijden.

Herfstfoto haas


2. Standpunt


Doe het eens anders dan anders. Niets is zo voorspelbaar als een foto die vanuit het ooghoogte-perspectief is genomen. Zo ziet namelijk iedereen de onderwerpen die je fotografeert. Verander je positie eens door ergens op te gaan staan, of juist laag bij de grond een foto te nemen.

Op die manier vind je ook vaak al zoekende de juiste lichtval en het gevoel dat je erin wilt leggen. Verplaats jezelf net zo langs totdat je geen storende elementen meer in beeld hebt en zorg ervoor dat alleen dat wat van belang is voor de foto zich in je kader bevindt.

Ga ook eens op je rug liggen en fotografeer (dan wel!) met een groothoek-objectief de abstracte vormen en lijnen van de boomkruinen. Je kunt nu geen statief gebruiken dus je zult de iso-waarde wat hoger en je diafragma wat meer open moeten (in)stellen.

De lucht bijt nu waarschijnlijk wel wat uit door het te grote contrast, maar dat moet je maar voor lief nemen. Of je fotografeert in raw zodat je nog wat detail kunt terughalen in de overbelichte gedeeltes.

Herfstfoto - zandverstuiving


3. Statief


Als je veel in het bos fotografeert tijdens de herfst, zul je merken dat je maar weinig licht hebt. Zeker als je 's morgens vroeg al aan de slag gaat. De sluitertijden lopen op en je hebt dus echt een statief nodig om nog te kunnen fotograferen zonder met bewogen beelden thuis te komen.

Schakel bij gebruik van een statief altijd de beeldstabilisatie uit en probeer met de hand scherp te stellen. Dat gaat gemakkelijker vanaf je liveview scherm. Als je macrofotografie doet en je wilt helemaal trillingsvrij zijn, gebruik dan een afstandsbediening en klap de spiegel op.

Herfstfoto Zuid-Limburg


4. Herfstlandschappen en -onderwerpen


Bij een herfstlandschap denk je misschien meteen aan een bos. En dan vooral een loof- en geen naaldbos, want naaldbomen behouden zoals bekend in de winter hun mooie groene kleur en 'gebladerte'.

Probeer de sfeer en de kleuren van het bos weer te geven door in te zoomen op bepaalde hoekjes en details. Ga op zoek naar lijnen en mooi schuin strijk- of tegenlicht tussen de bomen.

Maar naast bossen zijn ook heuvellandschappen de moeite van een bezoek waard, zeker tijdens de herfst! Vaak heb je vanaf meerdere plaatsen een mooi zicht op de lagergelegen beboste heuvels. Zuid-Limbug of de Belgische Ardennen zijn zeer geschikte plekken hiervoor.

Van bovenuit heb je een goed zicht op de kleurrijke boskruinen onder je. Als je inzoomt kun je de details van de kleurige boomtoppen mooi vastleggen. Als het mistig is kun je een gelaagd landschap fotograferen.

Zandverstuivingen in Nederland zijn een uitdaging, zeker in het najaar. Tijdens een storm kun je je hier in de Sahara wanen. Erg mooi om te fotograferen, maar funest voor je camera natuurlijk. De kleine zandkorrels gaan overal in zitten. Zorg dus voor een goede bescherming om je apparatuur.

In het najaar (alleen dit jaar even niet...) is er vaak wat meer water in de beken, rivieren en sloten dan tijdens de warme, droge zomer. Na flinke regenval gaat het water stromen en kun je mooi oefenen met lange sluitertijden waardoor je dat snelstromende water in een prachtige waterwaas verandert.

Herfstfoto-landschappen Ardennen


Heidelandschappen verkleuren ook tijdens de herfst. Ze worden prachtig paars of helemaal bruin. Tijdens zonsop- en -ondergang lijkt het vaak wel goud. Vandaar ook het gouden uurtje natuurlijk!

Paddenstoelen vind je natuurlijk erg veel tijdens de herfst. Ze leven namelijk van de afbraak van dood materiaal (bladeren et cetera). Je kunt ze het beste fotograferen met een macro-objectief. Dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt.

Het lastigste is het nog om een paddestoel te vinden die wat geïsoleerd staat, zonder storende planten- of boomwortels ervoor. Vaak scheelt het als een paddestoel zich wat hoger bevindt zodat je hem helemaal van onderuit kunt fotograferen.

Met geringe scherptediepte fotograferen scheelt ook voor het isoleren van je onderwerp. Alhoewel je bij macrofotografie niet snel last zult hebben van teveel scherptediepte natuurlijk.

Herfstfoto Indian Summer


5. Polarisatiefilter


Een polarisatiefilter bevordert kleurtinten en kleurcontrasten. Zo kun je kleuren extra in de verf zetten. Bovendien vermindert het de reflectie, zoals van wateroppervlakken of van natte, vochtige bladeren.

Zo'n filter kost je wel zo'n anderhalve stop aan licht (anders zou je het standaard op je objectief kunnen schroeven als je de natuur ingaat), dus je sluitertijden worden al snel te lang om nog uit de hand te kunnen fotograferen.

Eekhoorn - Indian summer


Meer weten?


Wil je na het lezen van dit artikel nog wat meer de diepte in, bekijk dan eens onze cursus Herfstfotografie op Photofacts Academy. Voor niet-leden is deze cursus (evenals alle andere) gratis te bekijken tijdens een tweewekelijks proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

3 reacties

  1. ac de koning
    ac de koning schreef op dinsdag 23 oktober 2018 om 17:12  | reageer

    Hoi Michelle,

    Als je een kleine groothoek hebt bv 10-22 kun je ook prachtige foto's maken

  2. Flip Slik
    Flip Slik schreef op woensdag 24 oktober 2018 om 12:06  | reageer

    Leuk verhaal. Tip neem een pittenzakje mee, waarop je de camera kun leggen. Trillingsvrij fotograferen onder moeilijke omstandigheden.

  3. Trees van Hoek
    Trees van Hoek schreef op vrijdag 26 oktober 2018 om 17:16  | reageer

    Of maak gebruik van je timer zodat de foto gemaakt wordt na het indrukken van de ontspanknop bij je camera of telefoon.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord