Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

5 Tips om van je vakantiefoto's mooie reisfoto's te maken

maandag 13 juni 2022, 20:02 door | 5.533x gelezen | 0 reacties

De vakanties staan voor de deur. Of je nu een fotoreis gaat ondernemen, of een echte vakantie wil houden, je wilt er toch foto's van hebben.

Voor een fotoreis is het vanzelfsprekend dat je fotografeert, maar van een vakantie wil je dierbare herinneringen vastleggen. Met enkele simpele tips maak maak je al snel meer dan een simpel kiekje.

Met een fotoreis ben je echt op pad om te fotograferen. Je neemt camera's mee, objectieven, een statief, en wie weet nog veel meer spullen. Fotografie staat centraal, dat is waar je ten slotte voor op reis bent.

Nando volgepakt

Een fototas vol fotomateriaal, speciaal voor de fotoreis. Dit wil je niet mee nemen op je vakantie. Of neem jij dat wel mee?

Met een vakantie is het heel anders. Dan ga je weg om te genieten en uit te rusten. Je gaat met je dierbaren, en fotografie mag dan niet het belangrijkste zijn. Daar heb je een fotoreis voor, tenslotte. Toch is het belangrijk om je vakantie vast te leggen, vind ik.

Je wilt dat de vakantiefoto's goed zijn, en niet zomaar wat kiekjes. Een goede belichting, leuke uitsnede en compositie, en een creatieve insteek. Je bent ten slotte fotograaf, en dat houdt niet op als je op vakantie bent.

Webformaat NH20160711 145124

Lekker creatieve foto's maken op mooie plekken. Dat is toch heerlijk om te doen? Het levert bovendien dierbare herinneringen op om nog jaren met plezier naar terug te kijken.

Ik heb een aantal tips voor je die kunnen helpen om van je vakantiefoto's goede reisfoto's te maken. Voorwaarde is wel, dat het fotograferen niet centraal mag staan. Je mede vakantiegenoten mogen er niet onder 'lijden'.

1. Let op je instellingen


Een goede belichting en compositie is belangrijk. Zorg daarvoor, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Het instellen van de camera mag in feite geen tijd kosten, terwijl alles wel correct moet zijn.

Kies bijvoorbeeld voor diafragmavoorkeuze. Laat de camera het instellen voor je doen, zodat je niet continu aan knopjes en wieltjes hoeft te draaien.

Webformaat NH004469

Fotografeer in raw, dat stelt je in staat om grote contrasten te voorkomen. Licht de schaduwen op als er diepe schaduwen zijn en je vakantiefoto zit er al snel beter uit. Het zou zonde zijn als je de kinderen niet ziet zitten.

Fotografeer ook in raw, want dat geeft je speelruimte. Bedenk dat raw niet veel tijd achteraf hoeft te kosten. De camera instellingen worden toch overgenomen door de software. Met een druk op de knop maak je een jpeg. Is je foto niet goed, dan kun je die nog even onder handen nemen.

2. Neem het juist mee, en zeker niet alles


Heb je veel fotografie spullen? Neem ze dan zeker niet allemaal mee. Vaak is een camera met een enkel objectief voldoende. Bijvoorbeeld een all-round zoomobjectief. Zorg er in ieder geval voor dat je niet met een grote rugzak vol spullen rondloopt.

Webformaat NH20190815 164430

Neem niet te veel mee. IK heb hier een dagrugzakje met een jasje, een lunchpakketje, water, een snack en een klein reisstatiefje voor als we samen op de foto willen. Zie je mijn camera aan de riem hangen? Meer neem ik niet mee.

Een compact camera kan natuurlijk ook, mocht je geen grote systeemcamera (mirrorless of DSLR) mee willen nemen. Heb je geen compact, dan is een (goede)_smartphone ook nog een mogelijkheden.

Goede foto's wordt namelijk maar voor een klein deel bepaald door de apparatuur, en voor 90 procent door de fotograaf.

3. Wees creatief


Laat je niet belemmeren door allerlei regeltjes en dingen waaraan je je zou moeten houden. Doe eens gek, maar een foto met dat ongewone standpunt, die gekke gezichten, of vanuit de losse pols.

Laat de anderen ook eens een foto maken. Zo sta je zelf ook nog eens op de vakantiefoto. Het bewijst dat je er echt bij was.

Webformaat 1D069331

Gewone foto's maken is simpel... en saai. Maak er iets leuks van, en het maakt niet uit als het al duizend keer gedaan is.

Natuurlijk is het goed om je een beetje aan compositie richtlijnen te houden, maar het is zeker geen verplichting. Let wel op je positie en beelduitsnede. Een stapje naar links of naar rechts kan al veel verschil maken.

4. Maak fotograferen geen verplichting


Het ergste wat je kunt doen op vakantie is het verplicht maken van fotografie. Je familie verplicht voor dat beeld laten staan en fotograferen, of bij dat uitzichtpunt. Dat kan ook op een andere manier.

Zorg er ook voor dat je jezelf niet afzondert door lang bezig te zijn met je camera. Een foto moet je maken, en dan weer door. Tenzij jullie allemaal genieten van een uitzicht, of een momentje rust. Dan kun je misschien even wat meer tijd nemen.

Webformaat 1D099184

Samen op de foto is geen enkel probleem, en leuk ook. Maar maak er geen verplichting van, hou het leuk.

Een vakantie is er om samen te genieten. Dat is voor iedereen anders, maar zorg ervoor dat de fotografie naadloos en onopgemerkt in je vakantie opgaat. Op die manier is het ook nooit een probleem als de camera (weer) mee gaat.

5. Maak een vakantiealbum


Ben je terug van vakantie? Ga dan een vakantiealbum maken. Doe dat eventueel samen. De foto's van jouw camera, inclusief de kiekjes die door de andere vakantiedeelnemers zijn gemaakt, bijvoorbeeld met de smartphone.

Webformaat NH20160714 103419

Vertel het verhaal van je vakantie in een prachtig fotoablum. Zo kijk je veel sneller terug naar de foto's.

Kies de leukste beelden uit en maak een album. Zo kun je nog jaren lang genieten van die fantastische vakantie.

Heb jij nog tips om met mooie en waardevolle vakantiefoto's thuis te komen, zonder dat je vakantie een fotoreis is geworden? Deel ze dan onder dit bericht.


Cursus Reisfotografie


Als je meer wilt weten over hoe je onder alle weersomstandigheden tot met mooi reisfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze Cursus Reisfotografie voor Beginners op Photofacts Academy volgen!

De cursus wordt gegeven door fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft de hele wereld al afgereisd om overal de mooiste beelden te maken. In deze cursus bezoekt hij locaties in Duitsland, Spanje en ons eigen Nederland. Daarnaast deelt hij verhalen over zijn fototrips in andere landen.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord