100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 Tips voor Film Noir fotografie

maandag 11 juli 2022, 20:02 door | 3.757x gelezen | 1 reactie

Film Noir is de naam van de stijl van detectivefilms uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. Kenmerkend is de contrastrijke look met veel low-key verlichting. Uiteraard in zwart-wit. Een gave stijl om ook eens in je fotografie te gebruiken.

In dit artikel een vijftal praktische tips voor jouw eigen film noir fotoshoot.

1. Fotografeer in zwart-wit


Een heel herkenbaar element bij Film Noir is dat het resultaat in zwart-wit is. Bij zwart-wit fotografie gaat de aandacht, door het gebrek aan kleur, veel meer naar contrasten, structuren en helderheid.

Wat lekker werkt is om direct in zwart-wit te fotograferen. Kies daarom in je camera voor een monochroom kleurprofiel. Je foto's worden dan direct in zwart-wit achter op je camera getoond.

Lenny

Lenny - f/9, 1/160s, 100 ISO @ 140mm

Het is wel aan te raden in het RAW formaat te fotograferen. Dan houd je namelijk altijd ook de kleurinformatie beschikbaar. Zo kun je bij het bewerken van de foto's je eigen zwart-wit omzetting kiezen. Dat geeft je meer controle.

Heb je trouwens een systeemcamera? Dan krijg je bij het instellen van een monochroom kleurprofiel zelfs direct in de zoeker alles in zwart-wit te zien. Dat werkt erg prettig!

2. Werk met hard licht


Nog iets kenmerkends aan Film Noir is het harde licht waar mee gewerkt wordt. Haal die softbox dus van je flitser.

Licht wordt harder naarmate het verder weg staat en hoe kleiner het is. Een puntbron van een kale flitser geeft dus veel harder licht dan het licht door een grote softbox.

Lenny

Lenny - f/8, 1/160s, 100 ISO @ 80mm

Hard licht is veel minder vergevend. Je moet er dus beter op letten waar de schaduw valt. De hardere schaduwen zorgen voor een groot contrast tussen de lichte en de donkere delen.

Pas ook op met reflectie op groetere witte oppervlakken (bijvoorbeeld muren in je studio). Die kunnen alsnog zorgen voor hard licht.

Je kunt reflecties verminderen door een witte muur bijvoorbeeld af te dekken met een donkere doek of een zwart reflectiescherm. Ook kun je voorkomen dat er licht op de muren valt door het licht meer te sturen.

Zet bijvoorbeeld een reflector met grid op je flitser om het licht sterk te richten, of vlag het teveel aan licht af met zwarte platen.

3. Zorg voor gobo's


Officieel is een gobo, go before optics, iets dat je tussen je tussen je licht en een lens dat je licht stuurt plaatst, maar in de fotografie wordt het meestal gebruik om iets aan te duiden dat tussen je licht en het oppervlak waar het op valt staat.

Door iets tussen je licht en je onderwerp of de achtergrond te plaatsen zorg je voor een spel van licht en schaduw. Dit maakt je foto interessanter en het past ook perfect bij Film Noir.

Lenny

Lenny - f/8, 1/80s, 100 ISO @ 70mm

Luxaflex is een mooi voorbeeld, maar je kunt ook planten, een ventilator, een stukje karton met wat gaten erin geknipt of wat je ook maar bedenkt gebruiken.

Je kunt dit licht zowel op je model gebruik als op je achtergrond. Het zorgt voor mooie patronen die bijdrage aan de sfeer van de foto.

4. Zoek bijpassende props en kleding


De Film Noir stijl past natuurlijk goed bij een aankleding uit die tijd. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt dezelfde stijl ook gebruiken voor foto's van nu - zelfs in kleur als je wilt.

Maar vaak zal er ook gekozen worden voor de sfeer uit de jaren 50. Daar heb je dan dus ook bijpassende kleding en props (spullen) voor nodig.

Lenny


Een mooi moment om eens de zolder op te duiken, Marktplaats af te struinen of een winkel met tweedehands spullen in te lopen.

Oude telefoons, lampen, camera's, enzovoorts kunnen allemaal dienen om jouw sfeer neer te zetten. Net als chique galakleding, hoeden, handschoenen en dergelijke.

5. Creëer scenes


Met die props, kleding en je specofieke Film Noir verlichting kun je dan scenes creëren. Laat je model iets doen in plaats van alleen maar de camera in te kijken. Dat zorgt ervoor dat de kijker zelf een verhaal bedenkt bij het beeld.

Lenny


Een voordeel van de Film Noir stijl is dat je veel in het donker mag laten wegvallen. Dat maakt het makkelijker om op eenvoudige wijze een scene te maken. Alles wat je niet in beeld wilt hebben laat je gewoon in het donker wegvallen.


Belichten als de Oude Meesters


Zelf aan de slag met hard contrastrijk licht, vintage objectieven en gobo's? In de cursus Belichten als de Oude Meesters laat internationaal bekend fotograaf Frank Doorhof je stap voor stap zien hoe je dit doet.


Ontdek hoe je meester over het licht wordt. Na deze cursus beheerst het licht jou niet meer maar jij het licht.

» Bekijk de cursus Belichten als de Oude Meesters

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Hjet
    H'jet schreef op dinsdag 12 juli 2022 om 15:50  | reageer

    Jaa.. B/W foto's zijn sterk. Zelf nog nooit op monochroom geprobeerd, altijd uit NEF zelf omgezet naar B/W. Geen idee of dan het resultaat beter/heftiger wordt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord