Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

5 tips voor het fotograferen van de blauwe heikikker

donderdag 5 april 2018, 16:32 door | 5.235x gelezen | 0 reacties

Zondag 25 maart organiseerde Mari de Bijl van Brabants Landschap een heikikker-excursie voor beschermers van Brabants Landschap.

Yvonne Vloemans nam hier, samen met een enthousiast groepje wandelaars/fotografen aan deel. Ze gingen op zoek naar de wonderlijke blauwe heikikker. In dit artikel 5 tips voor het fotograferen van dit bijzondere natuurverschijnsel.

Na een eerdere mislukte poging de Blauwe Heikikker te spotten, hadden ze nu dan eindelijk geluk. Het beestje staat op de rode lijst. De Heikikker is slechts een korte tijd te zien en het mannetje kleurt tijdens de paartijd blauw om de vrouwtjes te imponeren.

Blauwe Heikikker

Foto: Yvonne Vloemans. ISO100 f/5 1/200

Blauwe kikkers


De natuur is wonderlijk en grillig. Sommige momenten zijn zo mooi en uniek, dat veel fotografen staan te popelen om ze te vereeuwigen. Zo ook het fenomeen van de blauwe kikker. Het mannetje van de heikikker kleurt in het vroege voorjaar knalblauw onder invloed van hormonen.

Na een week van voortplanting kleurt hij weer bruin net zoals zijn vrouwelijke soortgenoten.

Voor deze excursie hield Brabants Landschap vele fora, waarnemingssites en de website van Ravon in de gaten, maar ze kregen nog geen enkel signaal van blauwe kikkers, hoewel de voortplanting alwel was begonnen.

1. Waar en wanneer?


Je treft de heikikker aan in natte bos- en natuurterreinen op zand- en veengrond. Normaal is hij bruin met vlekken op zijn rug. Tijdens de paartijd, rond eind maart, kleurt het mannetje blauw. Hoe blauwer hij wordt, hoe aantrekkelijker het vrouwtje hem vindt.

Je moet heel snel zijn, want de blauwe tint duurt maar een paar dagen. De Heikikker maakt een een gedempt, blaffend geluid, waardoor je hem op een afstand al kunt horen. Omdat hij zo schuw is, is hij echter moeilijk te spotten. Ook kleuren ze niet allemaal elk jaar even blauw.

2. Bereid je goed voor


Een goede voorbereiding is het meeste werk en heel belangrijk. Je moet de beestjes zien te vinden. Houdt daarom forums op in de gaten of kijk op Waarneming.nl. Bestudeer het gedrag van de heikikker en kijk wanneer ze actief zijn.

Ga niet vroeg in de ochtend op pad, dan zijn de kikkers nog niet actief. Als het zonnig en warm is zijn ze het actiefst. Mooie voorjaarsdagen zijn dus perfect. Draag bij voorkeur waterdichte en warme kleding omdat het leefgebied van de kikkers nat en drassig is.

3. Objectief


Om de blauwe heikikker goed in beeld te brengen heb je een lichtsterk telezoom-objectief nodig. Met een flink aantal millimeters, dus bijvoorbeeld een 70-200 millimeter objectief. Dan hoef je niet dichtbij te komen en schrik je de kikker niet af.

Zo'n lichtsterk objectief met veel millimeters kan natuurlijk erg zwaar zijn. Een statief dat laag bij de grond kan is in dit geval erg handig. Je kunt zo je armen ontlasten en je gemakkelijker installeren op een plekje in de buurt van de diertjes.

Als je dit niet hebt, kan een pittenzak ook uitkomst bieden. Daar kun je je lens goed stabiel op leggen.

Blauwe heikikker

Foto: Yvonne Vloemans. ISO100 f/5 1/640

4. Instellingen


Om alle aandacht naar de kikker te laten gaan moet je zorgen voor een kleine scherptediepte. Gebruik dus een open diafragma (laag getal) van bijvoorbeeld f/4.

De heikikkers kunnen snel verdwijnen als ze je in de gaten krijgen, dus hou je sluitertijd aan de snelle kant. Om bewegingsonscherpte te voorkomen kun je als vuistregel aanhouden dat je brandpuntsafstand ook je minimale sluitertijd is om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Dus bij een 200 millimeter objectief, kun je het beste op 1/200 seconde fotograferen of zelfs nog sneller.

Houd je ISO-waarde laag, zeker omdat je overdag fotografeert. Zo voorkom de kans op overbelichte foto's en ruis.

5. Geduld


Laat je leiden door het unieke geluid van de kikker, zo vind je de plek waar ze zitten. Nader voorzichtig zodat je ze niet afschrikt, het zijn schuwe beestjes.

Als je eenmaal een mooie plek gevonden hebt, installeer je daar dan en wacht op het perfecte moment. Je zult vaak lang moeten wachten op een mooie kans, maar geduld is een schone zaak!

Meer tips?


Mocht je meer of andere tips hebben voor het fotograferen van dit bijzondere natuurverschijnsel, dan laat het vooral weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord