Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

6 redenen om wel met tegenlicht te fotograferen

maandag 7 juli 2014, 21:55 door | 28.740x gelezen | 9 reacties

Standaard werd (en wordt) altijd gezegd: zorg dat je de zon in de rug hebt als je fotografeert. Het 'regeltje' is begrijpelijk, want volle zon in je lens zorgt voor flare op onverwachte plekken en kan in extreme gevallen zelfs beschadiging van je sensor veroorzaken. En toch... is er geen mooier licht dan tegenlicht!

Door tegenlicht kan ook de lichtmeter in de camera van slag raken. Fotografeer je op een automatische stand, dan zal de voorgrond en je hoofdonderwerp onderbelicht zijn in veel gevallen.

Toegegeven, als je de zon als fotograaf achter je houdt, heb je zelden last van dergelijke ongewenste zaken. Je weet echter ook bijna zeker dat je geen superspannende foto zult krijgen. Je onderwerp wordt immers in principe frontaal verlicht, wat over het algemeen weinig dynamiek aan je beeld zal geven.

Waarom wel tegenlicht?
Daar zijn genoeg redenen voor!

1. Silhouetten


Door de achtergrond goed te belichten en te zorgen dat je voorgrond of hoofdonderwerp voldoende onderbelicht is, kun je mooie silhouetten creëren. Dit kan een sterk, grafisch beeld opleveren, mits je hoofdonderwerp ook op deze manier herkenbaar genoeg is.

Gundogs Erik van Rosmalen
Tijdens een bandshoot in de ondergaande zon hadden de heren van bluestrio
The Gundogs even pauze.

2. Transparantie


Misschien een open deur, maar wil je transparantie echt in beeld krijgen, dan zul je toch iets van het licht van achter moeten laten komen. Dat kan daarnaast ook helpen om structuren beter in beeld te brengen, zoals medeblogger Albertus al liet zien in dit beeld:

Albertus Koekkoek, tegenlicht
"Door het tegenlicht komt het groen extra naar boven.
In dit blad zou met frontaal licht weinig structuur te zien zijn."
Foto Albertus Koekoek

Wendy van t Klooster Koepelhal
Het tegenlicht in deze foto laat de structuren van de hal veel beter uitkomen.
Foto Wendy van 't Klooster (via Flickr/Photofacts)

3. Geen geknepen ogen


Als ik portretten fotografeer in de buitenlucht en de zon schijnt, zorg ik ervoor dat de geportretteerde nooit recht in de zon kijkt. Door het felle licht gaat hij of zij al snel knijpen met de ogen, wat de expressie natuurlijk niet ten goede komt.

Met zonlicht van achter (of opzij, maar in ieder geval buiten het blikveld van de geportretteerde) omzeil je dat probleem. Inflitsen helpt dan om toch een evenredige belichting te krijgen.

Ellen Erik van Rosmalen

4. Zachter licht


Direct zonlicht is als hoofdlicht meestal erg hard. Dat geeft onflatteuze schaduwen. Door de zon achter je onderwerp te houden kun je dat oplossen: met een reflectiescherm of een witte muur (schuin) van voren verzacht je het licht op je onderwerp.

Bijkomstigheid is tevens dat je met één lichtbron dan in feite een lichtopstelling met twee lichten simuleert: zacht licht van voren, wat harder accentlicht van achteren, zoals in dit portretje van Laura, waar de zon de enige lichtbron was:

Laura Erik van Rosmalen

5. Tegenlicht geeft mooie contouren


Het verschil tussen een braaf en veilig belicht onderwerp én een spannend beeld zit vaak in het contourlicht. Licht van achter (of in ieder geval van opzij) geeft bij portretten een mooi contour langs het haar. Het geeft diepte en tekent vormen af.

Maar ook bij andere genres fotografie kan het diepte in je beeld brengen, bijvoorbeeld in landschaps- of natuurfotografie. Medeblogger Johannes Klapwijk bewijst het regelmatig:

Pantserjuffer


Sneeuwklokje
Foto's Johannes Klapwijk

6. Flare en reflecties!


Toegegeven, in veel foto's werkt het niet, is het hinderlijk en leidt het af van wat je wilt laten zien. Maar soms kunnen overstraling en lichtvlekken juist wat toevoegen. Je zou zelfs je zonnekap eens van de lens kunnen halen om het effect te vergroten. Het is een kwestie van experimenteren.

En wil je het niet, dan zorg je uiteraard dat je altijd je zonnekap op je objectief houdt. Een goedgeplaatste hand net boven of naast de lens kan ook helpen reflecties te voorkomen.

Instagram distels tegenlicht

Kortom: moet je bang zijn om met tegenlicht te werken? Integendeel. Het 'regeltje', de zon achter je houden, is er om gebroken te worden. Maar doe het wel doordacht natuurlijk!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

9 reacties

 1. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 10:40  | reageer

  Leuk artikel en voorbeelden, Erik!

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 13:01  | reageer

  Op Fstoppers staat er ook net een artikel over.

  Als de weersomstandigheden meewerken in de gouden uurtjes maak ik ook graag gebruik van backlight om wat meer sfeer te geven aan een foto. Ik heb een hoop van Johannes opgestoken wat dat betreft. Jammer genoeg laat de zon zich weinig zien de laatste tijd.

 3. gast schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 14:29  | reageer

  Hier ben ik ook altijd helemaal voor, vind het juist prachtig om met tegenlicht te werken, wanneer dit toepasbaar is uiteraard. Ga wat dat betreft altijd op mn eigen gevoel af, maar leuk artikel! knipoog

 4. lidynet
  Profiel lidynet schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 15:18  | reageer

  Ik gebruik ook regelmatig tegenlicht. Levert mooie foto's op.

 5. Klaas Jager
  Klaas Jager schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 15:55  | reageer

  In het artikel lees ik alleen over tegenlicht of een minder dynamische foto met zonlicht in de rug van de fotograaf. Zonlicht van opzij, van links of van rechts geeft ook hele mooie contrastrijke effecten. Of zonlicht schuin van achter de fotograaf. Let daarbij ook goed de schaduweffecten op het gezicht bij portretfotografie.

 6. tom
  tom schreef op dinsdag 8 juli 2014 om 22:11  | reageer

  Dank voor dit mooie artikel Erik, dit geeft weer nieuwe inspiratie.

 7. H.Volker
  H.Volker schreef op woensdag 9 juli 2014 om 10:15  | reageer

  De tegenlicht schaduwen mis ik, vooral die als de zon laag staat. Kunnen zeer beeldbepalend zijn

 8. Tom van Dam
  Tom van Dam schreef op woensdag 9 juli 2014 om 12:31  | reageer

  Wat dacht je van deze, klein diafragma vanaf b.v. F/16 geeft mooi stereffect in zon of andere licht bronnen.

 9. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 16 juli 2014 om 11:10  | reageer

  Dank voor alle reacties! Omdat ik met vakantie was tijdens plaatsing kom ik er nu pas aan toe om te reageren!

  @Erik: Toevallig, maar het is nu natuurlijk ook de tijd van het jaar ervoor. Nuttig artikel ook op F-stoppers!

  @Klaas Jager: Dat klopt, je moet keuzes maken om een artikel behapbaar te houden. Licht en schaduw geeft vorm, ik heb het hier heel zwart-wit op tegenlicht versus frontaal licht gehouden, maar je hebt uiteraard gelijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord