Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

6 tips in de strijd tegen fletse plaatjes!

maandag 5 augustus 2019, 20:20 door | 15.298x gelezen | 1 reactie

De kwaliteit van je foto wordt niet alleen bepaald door de compositie of het onderwerp, maar ook door het lichtgebruik. Het onderscheid tussen een spannende en een fletse of saaie foto die je meteen weer vergeet hangt voornamelijk samen met het gebruik van contrast.

IMG 7015


Contrast is het samenspel tussen donker en licht (of zwart en wit). Het één steekt tegen het ander af. Je kunt contrasten een bij- of hoofdrol geven in je foto(serie).

Ook met twee tegengestelde kleuren in een foto kun je contrasten creëren en bijvoorbeeld ook in thematische zin. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een enorme hond met daarnaast (in schril contrast) een pietepeuterig schoothondje. In dit artikel 6 tips om tot contrastrijke beelden te komen met behulp van licht.

1. Kijk- en fotografie-richting


Het is belangrijk om te weten waar het licht vandaan komt, om contrasten te kunnen vinden en gebruiken. Als je met het licht mee fotografeert krijg je vaak egaal/neutraal belichte opnames die dikwijls minder spannend zijn. Tegen het licht in fotograferen levert daarentegen juist vaak de meest interessante en contrastrijke foto's op.

Er worden schaduwen gevormd door het licht die sterk afsteken tegen de lichte gedeeltes in je opname. Als het zonnig is zijn de contrasten veel sterker aanwezig dan wanneer het bewolkt weer (met diffuus licht) is.

IMG 3711


2. Silhouette


Als je tegen de zon in fotografeert, kun je met de goede instellingen van elk onderwerp een mooi silhouette maken. Het beste effect krijg je hiermee bij onderwerpen met een herkenbare omtrek of lijnvoering zoals een boom, een dier of een gezicht.

Als de zon laag staat (tijdens zonsop- of -ondergang) werkt het het best, dan kun je je onderwerp namelijk mooi net voor de zon positioneren. Probeer dit niet op de automatische stand te doen, want dan gaat je camera weer proberen de scène zo goed mogelijk te belichten en dan krijg je geen silhouette...

Werk dus in de manuele modus en stel scherp op je hoofdonderwerp, waarbij je de foto onderbelicht. Experimenteer om te kijken hoe ver je moet onderbelichten om tot een mooi resultaat te komen. Soms wil je wat van de omgeving opnemen in je plaat, soms niet.

IMG 6981


3. Schaduw


Op zonnige dagen kun je prachtige contrasten krijgen door schaduwen. De lichte omgeving en scherpe, donkere schaduwen zorgen voor spanning, richting, diepte en een duet van licht in je opname.

Juist als je denkt dat het licht te fel en te vlak is om te fotograferen, ga dan naar buiten. Juist in de volle zon krijg je de donkerste en krachtigste schaduwen met natuurlijk de daarbij behorende interessante contrasten.

Soms is de schaduw zelfs interessanter dan het eigenlijke onderwerp. Leg daar dan de nadruk op en zet de donkere partijen in de nabewerking extra aan voor een nóg krachtiger effect

MG 7078

Juist de schaduwen maken deze beelden interessant en in dit geval ook wat sinister...

4. HDR voor té grote contrastverschillen


Grote contrasten in een foto maken het wel moeilijker om tot een goede belichting te komen. Als het contrast in je foto de hoofdrol speelt is het juist belichten niet heel belangrijk, maar in sommige gevallen wil je toch zo dicht mogelijk bij een ideale belichting komen.

Houd in ieder geval goed je histogram in de gaten zodat je kunt zien hoe de donkere en lichte delen binnen je foto zich tot elkaar verhouden. 'Clipt' je histogram tegen de rechter-zijkant aan, dan zitten er teveel lichte delen in je foto. En zit het helemaal tegen de linkerkant aangeplakt, dan weet je dat je teveel donkere (dichtgelopen) delen in je opname hebt zitten.

Is dit niet te verhelpen met een aanpassing in diafragma, sluitertijd of iso-waarde, dan is er nog een andere optie mogelijk: hdr! Je maakt hierbij een aantal keer dezelfde foto, maar dan steeds met een andere belichting. Naderhand combineer je deze verschillend belichte foto's tot één goed belicht beeld met een enorm dynamisch bereik.

5L3B6839 bleech


5. Black-white


Bij zwart-wit foto's komen contrasten vaak nog beter tot hun recht omdat alle overbodige kleurinformatie eruit is gehaald. Nu blijven er alleen lijnen, vlakken en contrasten over, waardoor vooral deze laatste ineens veel interessanter worden.

Je kunt je camera beter niet op zwart-wit zetten, je kunt het kleurenbeeld beter later in de nabewerking omzetten. Zo heb je alle kleurinformatie nog beschikbaar en kun je kijken wat beter bij je foto past. Zorg wel dat in je kleurenfoto genoeg 'echt' zwart-wit zit, zodat je een krachtig beeld krijgt.

Als je foto voornamelijk uit grijstinten bestaat krijg je een saai en flets beeld. Het kan ook mooi zijn om een 'korrel' aan de foto toe te voegen, bijvoorbeeld bij een straatfoto. Denk aan de foto's van Anton Corbijn.

Radio Kootwijk fullstructure


6. Nabewerking


Als de contrasten echt te hoog zijn, zelfs voor het dynamisch bereik van je camera, is er in de nabewerking nog heel veel informatie uit donkere en lichte gedeeltes van je foto te halen. Zeker als je in raw fotografeert.

En soms is het niet erg als de foto hoofdzakelijk uit zwart en wittinten bestaat, als de vorm en lijnvoering van je onderwerp krachtig genoeg is kan dat het effect juist versterken!

Meer weten over zwart-wit fotografie?


Op Photofacts Academy hebben we diverse cursussen beschikbaar die je kunnen helpen bij het goed omzetten van kleurenfoto's naar zwart-wit. Bijvoorbeeld bij de Lightroom Classic Tips & Tricks cursus. Ook in de cursus Reisportret in zwart-wit kom je heel wat te weten over een krachtige zwart-wit omzetting.

Tot slot maak je in de video Het belang van Contrast kennis met de verschillende soorten contrast die er zijn.

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Jos
    Jos schreef op donderdag 8 augustus 2019 om 12:26  | reageer

    Prima tips .
    Weer wat om uit te proberen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord