Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Kijk eens wat meer naar schaduwen

vrijdag 1 september 2023, 16:08 door | 1.900x gelezen | 4 reacties

Voor fotografie is licht nodig. Alleen maar licht is echter ook niet mooi. Licht komt pas goed tot uiting als er ook schaduwen zijn. Helaas is er altijd een sterke neiging om schaduwen zoveel mogelijk op te lichten. Want stel je voor dat er details verborgen blijven.

Fel licht, donkere schaduwen. Wanneer dit aanwezig is wordt het hard licht genoemd. In veel gevallen wordt dit vermeden, want het levert geen mooie foto's op. Daarom vermijden we het fotograferen tijdens een zonnige dag, als de zon hoog aan de hemel staat.

Nando trouwreportage hard licht

Hard licht of geen hard licht. Als trouwfotograaf heb je geen keuze.

Vooral bij landschapsfotografie zie ik dat veel gebeuren. Voor die fotografie willen 'we' allemaal het zachte romige ochtendlicht hebben. Het liefst zonder schaduwen, zodat er donkere delen opgelicht worden. Of we gebruiken belichtingstrapjes voor HDR fotografie.

Het lijkt erop dat 'we' een sterke afkeur hebben voor schaduwen. Overal moeten details te zien zijn, er mag niets verborgen blijven. Hoe vreemd is het dat met andere vormen van fotografie schaduwen juist zo omarmd worden.

Nando schaduw straat

Midden op de dag in een oud Frans dorpje. De perfecte plek om het harde licht te omarmen, en naar de schaduwen te kijken.

Ik denk dan aan straatfotografie, stillevens, en vooral ook studio portretten. Niet de studio portretten met een beautydish. Of met een lamp op 45 graden links en een fill-light aan de andere kant. Nee, met bijvoorbeeld kort licht en Rembrandt verlichting.

Nando portret schaduw

Het perfect verlichte portret kan natuurlijk. Maar speel eens wat meer met schaduwen. Dat maakt de foto vaak spannender.

Probeer ook in landschapsfotografie eens wat meer met hard licht te werken, met donkere schaduwen, met grote contrasten. Kijk naar de richting van het licht, hoe schaduwen vallen en dingen verbergen. Merk op hoe je onderwerp beter tot recht kan komen.

Nando landschap in hard licht

Het harde licht midden op de dag brengt een fijn spel van licht en schaduw.

Je foto wordt rustiger, prettiger om te bekijken, sfeervoller, en krijgt vaak een verhaal. Durf de stap te zetten om dan ook in zwart-wit te denken. Of zet je camera in zwart-wit, ook als je gewoon kleur in het eindresultaat wil hebben.

Ik zeg niet dat fotograferen tijdens het zachte romige licht in de ochtend niet mooi is. Ik zeg niet dat je dit niet moet fotograferen. Ik adviseer wel dat je ook eens moet kijken naar ander licht. En kijk dan vooral ook naar de schaduwen. Licht wordt ten slotte pas mooi en opvallend als er iets tegenover staat: de schaduwen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. kok.f@ziggo.nl
  Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op vrijdag 1 september 2023 om 20:03  | reageer

  Je hebt helemaal gelijk. Schaduwen bepalen meer dan het licht drama en sfeer in je foto. Natuurlijk willen we correct belichten, maar door juist op de schaduwen te sturen in je belichting breng je sfeer in je foto.

 2. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 september 2023 om 12:03  | reageer

  Ik ben het met je eens Nando. De HELE dag is de moeite waard om te fotograferen. Kies een onderwerp wat bij het moment van de dag past.

 3. gast schreef op dinsdag 5 september 2023 om 18:11  | reageer

  Fijn dat je dit onder de aandacht brengt, Nando.
  Foto's maak ik bijna altijd op het moment dat ik, vaak toevallig, ergens ben. Ga er zelden op uit om precies het mooie licht te hebben.
  In veel gevallen is dat helemaal geen probleem vind ik zelf. Ik belicht mijn foto's vaak aan de krappe kant, omdat te donker wel en uitgebeten wit niet te corrigeren is.
  Als ik de donkere partijen bewerk zit ik meestal net op de grens tussen wel en niet dichtgelopen zwart, tenzij er in de schaduwpartij werkelijk iets interessants te zien is. Dat is dan vaak met een masker goed op te halen zoder de hele foto te licht te maken.
  Ik houd van wat donkerdere foto's. Veel foto's zijn naar mijn smaak erg licht. Dat vind ik niet aangenaam om naar te kijken.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 7 september 2023 om 10:04  | reageer

  @gast:
  Aan de krappe kant fotograferen kan leiden tot (veel te) donkere foto's. Oplichten van donkere delen kan namelijk leiden tot ruis en andere beeldkwaliteit afname.
  Het beste is belichten op rechts. Zo licht mogelijk maken zonder dat je uitgebeten wit hebt. Onder voorwaarde dat je in raw fotografeert. Dat voorkomt dat je de donkere delen teveel moet oplichten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord