6 tips om het beslissende moment af te dwingen
maandag 9 januari 2017, 22:22 door Elvira Smit | 11.681x gelezen | 9 reactiesAls je kiest voor straatfotografie moet je het doen met wat je krijgt voorgeschoteld; een hele berg momenten, dwars door elkaar heen. Maar hoe zorg je ervoor dat je nu juist het beslíssende moment vastlegt, en niet nét de verkeerde kant op kijkt?
Allereerst: het beslissende moment bestaat niet. We kunnen het beter een beslissend moment noemen. Want overal om je heen gebeuren op dit moment beslissende momenten; daar waar compositie, verhaal, kleur, lijnen en emotie voor jou perfect met elkaar samenvallen.
De kunst zit 'm vooral in het herkénnen van zo'n moment. En daar zijn vele manieren voor. Hieronder zet ik een voorbeeld uiteen. Niet omdat die manier de heilige graal is, maar wel omdat ik het goed kan toelichten met onderstaande foto's die ik onlangs maakte in Arles, in Frankrijk. Kortom, mijn recept:
Je doel: je bekwamen in het fotograferen van een straatbeeld met bewegende objecten (mensen, dieren, voertuigen).
1. Zoek een plek uit met een achtergrond die je aantrekt
Bedenk dat hoe rustiger je achtergrond, hoe beter het onderwerp zich zal aftekenen. Hoe drukker, hoe groter het risico op chaos in je foto. Dat is prima, maar vereist een hoger niveau van kijken en anticiperen.
Begin daarom met een rustige achtergrond als je het stap voor stap wil leren. De foto hierboven was de eerste die ik maakte in een reeks. De kinderen trokken mijn aandacht, en dan vooral hun gefrunnik rondom een paaltje dat ineens uit de grond kwam zetten.
2. Speel met de achtergrond door zelf te bewegen
Hoe meer je beweegt, hoe meer perspectieven je krijgt op dezelfde situatie. Je ziet dat de foto hierboven bijvoorbeeld een veel rustiger beeld geeft dan de eerste foto uit de serie. Deze foto is recht van voren genomen, maar er is nog wel een uitgang van je blik; de open deur helemaal op rechts.
De verder (bijna) lege straat zorgt ervoor dat het 'verhaal' van de foto zich enkel in het midden van de foto afspeelt. Waar kijken die kinderen naar, daar in dat kluitje? De voorbij wandelende duif die het allemaal geen donder interesseert is natuurlijk mooi meegenomen.
3. Speel met de voorgrond door stil te blijven staan in een bewegende omgeving
Als je op een plek staat waar bewegende objecten langskomen, kun je ook spelen met de voorgrond door stil te blijven staan. Deze vrouw zag ik al van verre aankomen.
Meestal lopen mensen beleefd achter je langs, maar zij had mij niet in de gaten en keek enkel naar de kinderen. Nu wordt je blik via haar het beeld ingezogen. Daarnaast brengt het diepte in de foto.
4. Voorspel je compositie
De groep met kinderen was razend beweeglijk, waardoor mijn palet steeds veranderde. Daar krijg je – als je veel fotografeert – een steeds beter gevoel voor.
Zo 'wist' ik dat bovenstaande compositie eraan zat te komen. Ik drukte bewust op de knop toen de jongen linksonder het beeld bijna was uitgefietst en de overige kinderen in uiteenlopende richtingen liepen – los van elkaar.
5. Zoek naar kleine verhaaltjes
Op de foto hierboven vond er van alles plaats rechts buiten beeld. Maar línks, daar was het verhaal te vinden. Twee jongetjes, enigszins terughoudend, kijkend naar een meisje. Zij staat op afstand, op de hoogste trede en kijkt op hen neer. De jochies staan er wat onhandig bij.
6. Dwing geluk af
En jazeker, dat kan. Door er te zíjn, mét je camera. Want daar begint het mee. Als je er niet bent, kun je ook geen foto maken. Dus hup, naar buiten.
Bovenstaande foto is mijn favoriet uit de serie. Drie kinderen, nauwelijks bewust van hun eigen lichaam; alles beweegt maar zo'n beetje met hun enthousiaste lijfjes mee. Ze zijn zijn los van elkaar maar tegelijkertijd vol van elkaar, bezig met doelloos rennen, een spelletje. Meer zien ze niet.
Ben je op zoek naar meer straatfotografietips?
Die vind je ook op mijn eigen blog.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Kronkeling dit is mijn blog, daarop schrijf ik om de week twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.
9 reacties
-
Hoo Gan Tan schreef op dinsdag 10 januari 2017 om 00:23 | reageer
Een tijd geleden was ik toevalligerwijs op je blog (Kronkeling) gekomen en ik bleef maar artikelen lezen... gave blog houd je bij Elvira!
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 10 januari 2017 om 08:35 | reageer
Dag Hoo Gan Tan, dankjewel voor je compliment! Ik heb zojuist een artikel geschreven over het (mogelijke) einde van het beslissende moment in de fotografie, als gevolg van technologische ontwikkelingen (misschien heb je het al gelezen). Ik hoop natuurlijk stiekem dat het nooit zover komt want zoals je hierboven kunt lezen vind ik het beslissende moment 'pakken' veel te leuk
-
-
Piet Nicolaas schreef op dinsdag 10 januari 2017 om 15:12 | reageer
Dit zijn echte tips waar ik wat aan heb. Ga ze zeker gauw uit proberen.
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 10 januari 2017 om 15:15 | reageer
Dag Ruu en Piet Nicolaas, blij te horen dat jullie wat aan de tips hebben
-
martinphili schreef op dinsdag 10 januari 2017 om 21:25 | reageer
Ik ben de laatste tijd erg bezig met het fotograferen van auto evenementen en wat jij beschrijft is ook waar ik tegenaan loop. In principe weet je ook wel wat je moet doen, alleen is het moment vaak zo snel voorbij. Een auto rijdt weg of een toeschouwer loopt door je beeld. Ik heb mezelf aangeleerd om de repeteerstand van de camera te gebruiken. Niet teveel denken maar schieten.
-
Elvira Smit schreef op dinsdag 10 januari 2017 om 21:30 | reageer
Hi MartinPhili, ja dat is herkenbaar. Je wéét op papier hoe het allemaal zou moeten, maar nu moet die kennis van 'bewust' naar 'onbewust'. Ik vergelijk het vaak met leren autorijden. In het begin denk je nog bewust na over in welke versnelling je moet rijden. Totdat je na flink wat uren rijden onbewust schakelt. Gewoon veel blijven fotograferen dus en zeker die repeteerstand gebruiken!
-
Barend van Veen schreef op woensdag 11 januari 2017 om 13:56 | reageer
Wat heb jij een mooi blog, ik ga hem zeker dagelijks volgen.
-
Elvira Smit schreef op woensdag 11 januari 2017 om 20:12 | reageer
Hi Barend, dank voor je compliment! Ik plaats iedere week 2 nieuwe artikelen (meestal in het weekend). Je kunt je ook abonneren op mijn nieuwsbrief, dan hoef je niet steeds te kijken of er alweer iets nieuws is
De link vind je in de bovenste balk op mijn site. Groet!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Fotografeer minimalisme op het platteland
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Ga naar buiten als het regent
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Maak mooie silhouetten met spotmeting
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Breng gelaagdheid aan in je straatfoto
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Fotografeer vanuit vogelperspectief
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Probeer een nieuwe stad
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.