Marit Hilarius

6 Tips voor beginnende fotografen

maandag 29 februari 2016, 14:41 door | 14.718x gelezen | 13 reacties

Elk begin is moeilijk, en zo is het ook als je net begint met fotograferen. Je doet je best om niet op de automatische stand te fotograferen, je denkt na over je foto's en probeert van alles uit, maar tch kom je elke keer met beelden thuis waar je niet zo tevreden over bent. Met deze tips hoop ik je een stukje op weg te helpen, zodat je de volgende keer wl tevreden bent over je foto's!

1. Blijf uit de zon


Veel mensen denken vaak dat een zonnetje bij het fotograferen ideaal is, en voor mooie foto's zorgt. Maar het tegendeel is vaak waar! Het fotograferen in de zon is een lastige klus, zeker als je nog niet zo goed weet hoe je het beste uit je camera kunt halen, of hoe je met licht kunt werken.

Kies voor veilig, en zet je onderwerpen lekker in de schaduw. Op deze manier voorkom je over- of onderbelichting, harde contrasten en rare schaduwen in gezichten.

Tips beginnende fotografen zon2. Gebruik de 'brandpunt-sluitertijd' regel als houvast


Misschien ken je dit regeltje wel: Je sluitertijd 'moet' altijd sneller zijn dan het bereik waarop je fotografeert. Fotografeer je op 300mm, dan moet je sluitertijd minstens 1/300e seconde zijn. Met dit regeltje in je achterhoofd zul je vrijwel altijd goed uitkomen, en scherpe foto's kunnen maken.

3. Probeer eens je eigen focuspunt te selecteren


Misschien laat je het scherpstellen aan je camera over, en dat is niet erg, want dat werkt in de meeste gevallen prima. Maar het kan wel een hoop verschil maken! Je camera heeft verschillende focuspunten, dat zijn de rode vierkantjes die af en toe rood oplichten.

Je camera bepaalt dan welk punt scherp wordt, maar dat kun je ook zelf doen! Je kunt n punt kiezen, en deze richten op het onderwerp dat jij scherp wil. Zo krijg je meer controle over je scherpte.

4. Check je EXIF


Je EXIF is je metadata van je foto, waarin je je instellingen terug kunt vinden. Zo kun je precies zien met welk diafragma, sluitertijd en ISO waarde je je foto's hebt gemaakt. Misschien vallen je daar al een paar dingen op achteraf. Was je ISO niet wat te hoog? Was je sluitertijd misschien wel te langzaam?

Wat ook vaak voorkomt is dat fotografen per ongeluk aan het diafragma of sluitertijd zitten terwijl ze het focuspunt proberen te veranderen. Misschien gebeurt dat jou ook wel? Bekijk na het fotograferen de EXIF van de foto's waar je minder tevreden over hebt, dat kan al heel veel vertellen.

5. Speel met je diafragma


Door je diafragma waardes aan te passen kun je 'bokeh' creren, die onscherpe achtergronden die je vaak op foto's ziet. Daar heb je een groot diafragma voor nodig, dus een klein getal. Ga eens aan de slag met de verschillende waarden van je diafragma en bekijk het effect.

Tips beginnende fotografen compositie6. Probeer eens wat andere composities


Misschien zijn jou instellingen altijd wel dik in orde, maar je foto's nog steeds wat saai. Dat kan ook aan je compositie liggen, oftewel de manier waarop jij je onderwerp in de foto plaatst. Je onderwerp hoeft niet altijd in het midden te staan. Je kan ook eens de lucht wat ruimte laten innemen, of juist de voorgrond.

Bekijk wat er allemaal gebeurd in het beeld en wat jij in beeld wil brengen. Let ook op je onderwerp en waar deze heen beweegt of kijkt. Zorg dat er altijd aan die kant meer ruimte is, anders lijkt je onderwerp opgesloten in het beeld.

Vind je het nog moeilijk, probeer dan gewoon allerlei verschillende composities uit, zodat je thuis rustig een keuze kunt maken.

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creert.

13 reacties

 1. cor
  cor schreef op dinsdag 1 maart 2016 om 12:19

  Beste Marit,
  Dankjewel voor je artikel dat ik met belangstelling gelezen heb.

 2. gast schreef op dinsdag 1 maart 2016 om 16:00

  dank je wel , voor de uitleg

 3. Snip
  Snip schreef op dinsdag 1 maart 2016 om 17:21

  Dank je wel nuttige tips

 4. gast schreef op dinsdag 1 maart 2016 om 18:47

  Heb je punt 5 wel goed beschreven? Bij een kleine diafragma opening bereik je een grote scherptediepte. Toch?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.704 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord