Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 Fototips voor regenachtige dagen

maandag 21 juni 2021, 20:02 door | 4.666x gelezen | 0 reacties

Het lijkt niet echt mooi weer te worden de komende dagen. Maar een regenachtige dag is geen reden om niet met je fotografiehobby bezig te zijn. In dit artikel 7 dingen die je als fotograaf kunt doen op regenachtige dagen.

1. Foto's bewerken


De meeste fotografen zijn liever bezig met fotograferen dan met het bewerken van hun foto's. Als het dan geen lekker weer is om naar buiten te gaan dan kun je de tijd goed gebruiken om foto's na te bewerken.

Je kunt ook een foto die je jaren geleden eens bewerkt hebt met frisse ogen bekijken en voorzien van een totaal nieuwe bewerking. In de afgelopen jaren is je eigen stijl waarschijnlijk verandert. Het is dus leuk om te zien wat je nu van dezelfde foto zou maken.

Ook kan het leuk zijn om eens door je onbewerkte foto's te kijken. De foto's die destijds je selectie niet gehaald hebben, maar die achteraf gezien misschien toch wel de moeite waard zijn.

2. Inspiratie zoeken


Gebruik de tijd om inspiratie te zoeken voor je volgende fotosessie. Een leuke manier om alvast uit te kijken naar de volgende shoot én goed voorbereid aan de slag te gaan.

Voor veel van mijn shoots gebruik ik Pinterest om foto's te verzamelen die ik mooi vind. Voor een nieuwe shoot kun je gewoon een specifiek nieuw Pinterest-bord aanmaken. Hierop pin je foto's die je mooi vind, Pinterest geeft je dan ook nog suggestie van vergelijkbare foto's op de site.

Om een leuke start te maken kun je bijvoorbeeld Google, Flickr of 500px gebruiken om aan de hand van een trefwoord bijpassende foto's te vinden van andere fotografen.

3. De regen fotograferen


Regen kan mooi zijn op foto's. Bijvoorbeeld druppels op een raam of juist een flinke stortbui die je vastlegt.

Regen


En als het even niet regent, kun je natuurlijk ook met een plantenspuit aan de gang.

4. Fotografen in de regen


Kom op, je bent niet van suiker! Je kunt prachtige foto's maken in de regen, dus ga ook eens in slecht weer op pad.

Hoewel sommige camera's prima blijven werken als er een plens water overheen gaat, is het in de meeste gevallen wel slim om je camera te beschermen.

» Tips: Fotograferen bij slecht weer

Regenachtig weer kan ook prachtige dreigende luchten opleveren. Een mooie landschapsfoto is met een onweersbui in aankomst vaak een stuk interessanter dan met een strakblauwe lucht. Ook zit er veel meer contrast in het beeld als alles natgeregend is.

5. Stilleven fotograferen


Slecht weer kan ook een goede reden zijn om eens met productfotografie aan de slag te gaan. Daar heb je geen mooi weer voor nodig, je kunt het immers gewoon binnen doen met een flitser of zelfs gewoon een kamerlamp.

Ook het daglicht dat nog wel door een raam naar binnen komt is goed te gebruiken. Met stilleven- of productfotografie kun je immers prima op statief en met langere sluitertijden werken.

» 11 Tips voor productfotografie

6. Bijleren


Ook een leuk activiteit bij slecht weer: je kennis ophalen. Blader nog eens door wat oudere artikelen op Photofacts of start een leuke online fotografiecursus bij Photofacts Academy.


Je kunt nu zelfs nog voordelig levenslang lid worden, zodat je bij elk toekomstige dag met matig weer gewoon weer een nieuwe cursus kunt starten. Er staan al meer dan 80 cursussen online en elke maand komt er weer eentje bij.

7. Een fotoboek maken


Nog een prima activiteit op een regenachtige dag: zoek je mooiste foto's uit en maak een mooi fotoalbum. Bij de meeste mensen (bij mij wel in elk geval) schiet dat er vaak bij in.

Wel mooie foto's maken en bewerken, maar er geen fysiek product van maken. Zonde natuurlijk, want in album-vorm worden je foto's veel vaker bekeken dan digitaal weggestopt in een folder op je computer.

Jou tips?


Wat doe jij graag op een regenachtige dag?
Laat het weten in de reacties.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord