CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotograferen bij slecht weer

donderdag 19 september 2019, 16:32 door | 7.311x gelezen | 1 reactie

Foto's van zonsopkomsten en zonsondergang zijn fantastisch om te zien, zeker met een lucht vol wolken en kleuren. Die willen we als fotograaf graag vast leggen.

Maar regen zal veel fotografen ervan weerhouden om te gaan fotograferen. Dat is begrijpelijk, want onze kostbare fotoapparatuur gaat vaak niet goed samen met water.

Nando shooting bad weather 02



Tegelijkertijd kan het zogenaamde slechte weer veel bijzondere beelden opleveren. Donkere en dramatische wolkenluchten, regenbuien in de verte, regenbogen, of zelfs fantastische kleurenpracht als de zon bij het ondergaan de wolken van onderen verlicht.

Je moet alleen ter plekke zijn als dit gebeurt, en dat betekent eropuit gaan wanneer het weer slecht is. Het vergt ook enkele voorbereidingen.

Fotograferen bij slecht weer


Allereerst moet je weten hoe weather proof je camera is. Je hoeft je camera daar niet voor onder de kraan te houden; dit staat vaak in de specificaties vermeld. Is de camera niet (voldoende) weather proof, dan heb je wat extra bescherming nodig.

Regenhoezen zijn er in vormen en maten, en prijzen natuurlijk. Maar een simpel douche haarkapje of een plastic zak kan al voldoende zijn.

Draag je een poncho, dan kan je de camera er ook onder houden tot je een foto wilt maken. Een paar druppels op je camera is niet zo erg.

Fotograferen bij slecht weer


Stop geen natte camera in een regenhoes of plastic zak. Dan kan het vocht niet weg met het risico dat het in de camera kruipt. Daarom is een theedoek onmisbaar. Een die al eens gewassen is zodat die niet meer vezelt. Je kunt daarmee de camera afdrogen, druppels van je lens vegen, of over de camera draperen om de meeste regen tegen te houden.

Een regenhoes, druppels op de lens, het is allemaal lastig bij het fotograferen, maar dat is de prijs die je betaalt met het fotograferen in de regen.

Daarom is het goed om niet te veel mee te nemen. Maak het je makkelijk; een kleine tas met misschien één extra objectief is voldoende. Veel objectief wissels zul je in de regen niet doen.

Fotograferen bij slecht weer


Als je dan in de regen fotografeert, zorg in ieder geval dat je zelf ook droog blijft. Een goede regenjas, regenbroek, capuchon, of een poncho. Die laatste is natuurlijk niet verstandig in een omgeving met veel wind, net als een paraplu.

Zorg dat je de theedoek bij de hand houdt, om bij het fotograferen de druppels van de lens te houden. Maak ook veel foto's achter elkaar van een scene, waarbij je herhaaldelijk de druppels weg veegt.

Zo hou je altijd wel een goede foto met weinig of geen druppels over, of je kunt ze combineren. Fotograferen in manual is in dat geval verstandig.

Bedenk dat het zelden een hele dag regent. En als de zon dan uiteindelijk onder gaat, en ze vindt een opening onder de wolken door, dan kan de lucht fantastisch kleuren. Op die momenten is alle regen vergeten, en kunnen we genieten van iets dat je gemist had wanneer je thuis was gebleven.

Fotograferen bij slecht weer


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Louis
    Louis schreef op dinsdag 24 september 2019 om 19:44  | reageer

    bij mijn accessoires zit een regenschermpje met een middengrijze bekleding - kwestie van geen andere kleur (valse schijn) ter veroorzaken. Bijkomend voordeel, je kan hem ook gebruiken voor het meten van een correcte belichting.
    Hetzelfde ook getest met een doorzichtig regenscherm maar dit gaf soms lichtweerkaatsingen (reflecties) op het te fotograferen item.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord