Actie: word VIP lid (nieuw!) met 50 euro korting. Meer info of direct aanmelden
Ellen Reus

Aan de slag met high speed fotografie

maandag 1 augustus 2016, 22:44 door | 14.752x gelezen | 17 reacties

Ik houd mij bezig met high speed fotografie en ik krijg regelmatig vragen over hoe dat nu in zijn werk gaat. Dus werd het tijd om een blog met wat uitleg te schrijven.

Wat is nu eigenlijk high speed fotografie?


High speed fotografie is het fotograferen van snelle onderwerpen. Eigenlijk valt daar dus heel veel onder. Je kunt denken aan bepaalde sporten, zoals de race-sport, maar andere vormen van fotografie vallen onder de noemer high speed fotografie, zoals druppelfotografie.

Wanneer ik het echter over high speed fotografie heb, heb ik het over een nog extremere vorm van high speed fotografie: het met een luchtbuks kapot schieten van voorwerpen en daar foto's van maken.

Stoepkrijt geel


Welke voorwerpen kun je kapot schieten?


In principe kun je alles kapot schieten dat niet te hard is. Alleen zorgt niet alles voor een spectaculaire foto. Wat in ieder geval goed werkt zijn kerstballen, (water-)ballonnetjes, stoepkrijtjes, glazen, (gloei-)lampen en blikjes drinken.

Let alleen altijd goed op de hardheid van je voorwerp, want wanneer dat te hard is (bijvoorbeeld de dikkere glazen of flessen) om te schieten, levert het een hele gevaarlijke situatie op als je het toch probeert!

Zo kunnen kogels afketsen en zo'n afgeketste kogel kan alle kanten op vliegen, dus ook naar de camera , de persoon achter de camera of terug naar de schutter.

Ook kan een te dik glas nog net stuk gaan door het schot. De energie van de kogel wordt dan overgedragen naar de dikke glasscherven en dit worden vervolgens gevaarlijke projectielen, die je niet tegen je aan wilt krijgen!

2 Brandende lampjes


Welke camera heb je nodig om high speed foto's mee te maken?


Dit is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door mijn cursisten. De meeste mensen verwachten dat dat op zijn minst een luxe spiegelreflexcamera moet zijn. Maar nee, dat is helemaal niet noodzakelijk.

Ook met een relatief eenvoudige compactcamera, kun je high speed foto's maken. De enige eis is dat je zelf de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde kunt instellen. Verder zijn er geen eisen voor de camera.

Kerstbal met confetti


Welke lens kun je het beste kiezen?


Behalve bij de compactcamera, waar camera en lens één geheel zijn, heb je natuurlijk ook de keus welke lens (objectief!) je gaat gebruiken. Het is altijd een goede vraag welke brandpuntsafstand je nu precies nodig hebt.

Laat ik beginnen met te zeggen dat dit natuurlijk afhankelijk is van de afstand tot je onderwerp en van de grootte van de te schieten voorwerpen. Bij voorkeur is het hoe dan ook een lens met een beetje telebereik, want je wilt niet te dichtbij moeten gaan zitten in verband met de veiligheid.

Voor een cropcamera is bijvoorbeeld een lens met een brandpuntsafstand tussen de 50 mm en de 150 mm ideaal en voor een fullframe camera is dat tussen de 75 mm en de 225 mm. Zelf gebruik ik altijd mijn 70-200 mm objectief…

Blikje Jupiler


Welke overige apparatuur heb je nodig voor high speed fotografie?


Wat je behalve de camera en de lens nog meer nodig hebt, is in ieder geval een statief. Dit is vooral noodzakelijk voor de scherpstelling.

Er zit namelijk te lang tijd tussen het scherpstellen en het maken van de foto om de camera op dezelfde afstand te kunnen stilhouden wanneer je uit de hand zou werken. Dus zonder statief zou de scherpte niet altijd (of moet dit zijn 'altijd niet') op de juiste plek liggen.

Verder heb je een speciale high speed trigger nodig, twee reportageflitsers, een microfoon en natuurlijk de luchtbuks en de te schieten onderwerpen.

Grolsch Herfstbok


Hoe gaat het in zijn werk?


Als eerste moet je begrijpen dat iets dat je met een luchtbuks kapot schiet zo snel beweegt, dat het niet met de sluitertijd van de camera valt te bevriezen.

Het enige dat je dan kunt gebruiken om je onderwerp te bevriezen, is licht, flitslicht om precies te zijn. Flitslicht van de reportageflitser is namelijk veel sneller dan je sluitertijd van je camera.

Je gebruikt twee reportageflitsers om je onderwerp goed uit te kunnen lichten en je zorgt dat deze precies op het goede moment afgaan, zodat je een mooie actiefoto krijgt.

Nu kun je dat zelf gaan proberen te timen, maar dat zal op zijn best een zeer moeilijke klus zijn en op zijn slechts een onmogelijke klus. Daarvoor gebruik je dus de trigger en de microfoon.

De microfoon en de flitsers sluit je beide aan op de trigger. De microfoon registreert het geluid van het schot en de trigger laat vervolgens de flitsers met een van tevoren ingestelde vertragingstijd afgaan.

Nu is er alleen nog het probleem dat ook je camera precies op het moment dat de flitsers afgaan, de foto moet maken. Ook dat is iets dat je zelf onmogelijk kunt timen. Dit is echter heel eenvoudig op te lossen. Je gebruikt gewoon een hele lange sluitertijd.

Natuurlijk krijg je dan in een normale situatie een hele overbelichte foto. Daarom moet je de foto's in het donker maken. In het donker kan de sluiter immers onbeperkt openstaan, want zonder licht geen foto. Wanneer de flits dan komt is er even heel kort licht en dat maakt dat je een foto krijgt.

Ballon rood


Is het gevaarlijk?


Ja, in principe is deze vorm van high speed fotografie zeker gevaarlijk te noemen! Je bent immers met een luchtbuks bezig en dat is een wapen. Je schiet ook gewoon met kogels...

Ook de producten die je kapot schiet kunnen een gevaar geven. Bijvoorbeeld wanneer je glazen kapot schiet, vliegen de scherven in het rond.

Wanneer je dit echter onder begeleiding doet van iemand die goed weet waarmee hij/zij bezig is, wordt het een stuk minder gevaarlijk. Zo laat ik iedereen bijvoorbeeld een veiligheidsbril gebruiken.

Ik weet heel goed hoe ik moet schieten en bovenal hoe ik veilig met een buks moet omgaan.
Door mijn ervaring weet ik ook vrij goed welke producten veilig geschoten kunnen worden en welke producten niet kunnen.

Ik zorg dat iedereen een veilige afstand hanteert, zodat de kans op ongelukken of beschadigde apparatuur minimaal is.

Ik kan gelukkig ook nog altijd zeggen dat tijdens mijn workshop high speed fotografie nog nooit iemand echt gewond is geraakt (tijdens mijn eigen oefensessies, toen ik nog niet de ervaring had die ik tegenwoordig heb, ben ik wel een keer door een afgeketste kogel geraakt en ja dat doet best even pijn). Alle apparatuur is gelukkig altijd onbeschadigd gebleven.

Ballon op hand 1


Wil je dit zelf ook proberen?


Natuurlijk is het leuk om zelf ook dit soort foto's te maken! Je kunt met wat ik hier beschreven heb zelf aan de slag gaan, maar het is wijs om eerst een keer een workshop te volgen. Je kunt dan gebruik maken van de ervaring en apparatuur van de docent.

Dat laatste scheelt je ook een hoop kosten, want alles bij elkaar is high speed fotografie zeker geen goedkope hobby. Maar de belangrijkste reden is toch dat je dan zeker weet dat je zo veilig mogelijk bezig bent en er zo min mogelijk kans is op beschadiging van je apparatuur of van jezelf!

Een extra voordeel is dat je dan niet zelf met de bende zit, want geloof maar dat je hier veel rotzooi door krijgt! Het lastige is dat je vloeistof en scherven door elkaar hebt, dat maakt het opruimen moeilijker.

Zelf geef ik hier ook workshops over.
Mocht je daar interesse in hebben, kijk dan eens op deze pagina.

Ellen Reus

Over de auteur

Ellen is professioneel fotograaf en gespecialiseerd in dierfotografie. Ellen verzorgt met grote passie diverse workshops fotografie in de vorm van workshops, cursussen, privé-lessen en fotoreizen. Uiteraard houdt zij zich ook nog met veel plezier bezig met fotograferen.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

17 reacties

 1. heylo217
  Profiel heylo217 schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 10:55

  Ik zet ook altijd een kartonnen doos met een stevige plank achter mijn onderwerp om de loodjes op te vangen.

 2. Robert
  Profiel Robert schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 13:10

  Lijkt me leuk om te doen. Wellicht dat ik een keer een workshop ga doen.

 3. gast schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 13:39

  Er zijn volgens mij mooier activiteiten voor high speed fotografie. Met een geweer schieten op voorwerpen vind ik geen goed idee.

 4. heylo217
  Profiel heylo217 schreef op dinsdag 2 augustus 2016 om 14:13

  @ gast: welke activiteiten zouden dat dan kunnen zijn?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.425 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord