Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frouke Ringenoldus

Alternatief voor een statief

zondag 13 februari 2022, 15:51 door | 3.743x gelezen | 2 reacties

Als fotograaf weten we allemaal hoe belangrijk het hebben van een goed en stevig statief is. Nu weet ik niet hoe dat bij jullie is, maar ik vind een statief uitzoeken ook best wel een dingetje want: stevig, licht en compact gaan niet echt hand in hand.

Waar kan je op letten bij de aanschaf van een statief? Van groot belang is dat het stevig staat en niet bij de geringste windvlaag staat te trillen want dan heb je alsnog bewogen foto's.

Verder is van belang waar je het statief voor wilt gebruiken. Ga je een wandeling maken dan loop je toch met een stuk extra, niet altijd even hanteerbaar, gereedschap te 'zeulen'.

Er zijn ook speciale macrostatieven waarvan je de poten nagenoeg plat kunt leggen waardoor je heel dicht bij de grond kunt komen. Verder zijn er verschillende materialen, carbon en aluminium. Hier zit best een prijsverschil in.

Een carbon statief is duurder maar ook duurzamer, stevig en licht in gewicht. Let er bij de aanschaf van een statief ook op dat het hoog of laag genoeg is zodat je niet op je tenen of helemaal krom hoeft te gaan staan.

In de goeie ouwe tijd, toen we nog met het vliegtuig reisden, was het meenemen van je statief ook een uitdaging.

Je mag officieel maar één stuk handbagage mee nemen en dat is dan vaak je fototas. Het statief gaat dan vaak in de koffer, hetgeen een andere uitdaging is, want een statief neemt een boel kostbare ruimte en gewicht (al gauw twee kilo) in waardoor je andere spullen misschien thuis moet laten.

De oplossing is een alternatief statief. Ja, en soms is dat een statief met gevaar voor eigen leven van de fotograaf.

Gevaarlijk fotograferen


Gorillapod


Een alternatief dat gemakkelijk is mee te nemen en niet teveel weegt is de zogenoemde Gorillapod van Joby. Dit is er ook in een uitvoering voor zwaardere camera's en weegt zo'n 500 gram.

Een ander voordeel van de Gorillapod is de zeer flexibele manier van instellen; je kunt het eenvoudig aan een hek, boomstronk of wat dan ook vastmaken. Voor mij is dit een heel goed alternatief om mee te nemen op vakantie.

Ik hoor je al vragen: als het zo'n gedoe is waarom neem je dan een statief mee? Er zijn situaties waarin het gebruik van lange sluitertijden handig is, bijvoorbeeld je bent op een druk bezochte toeristische plaats en je wilt al die mensen niet in beeld hebben.

Ghost


Deze foto had ik van te voren bedacht, maar je weet nooit hoe de situatie aan de andere kant van de wereld is, dus er zat niets anders op dan een alternatief statief, in dit geval de Gorillapod, mee te nemen.

De foto is genomen met een sluitertijd van 10 seconden waarbij gebruik gemaakt is van een ND filter. En ook al is hij van te voren bedacht je moet net het geluk hebben dat de dame in kimono langs komt en in het juiste tempo loopt.

Er liepen veel meer mensen maar die zijn als sneeuw voor de zon verdwenen door de lange sluitertijd.

Bushbag


Een ander alternatief is de zogenoemde bush-bag. Helaas alleen te koop in Zuid-Afrika, maar best een flink formaat om in je koffer mee te nemen en dat voor een prijs van 50 euro.

Ik heb een alternatief bedacht. Neem een lapje stof wat over is en een rits, haal de boel onder de naaimachine door en je hebt je eigen bush-bag.

Ik neem hem altijd leeg mee op vakantie en ter plaatste koop ik een zak met bonen, erwten of iets dergelijks en vul de zak zodat hij klaar is voor gebruik. Het voordeel van een bush-bag is dat je hem op je raam kan leggen en zo foto's kan maken vanuit de auto.

Bushbag


Fototas


Het laatste alternatief is mijn fototas. Als ik een tas ga uitzoeken is voor mij één van de criteria dat ik hem als statief kan gebruiken en m'n camera er stabiel op blijft liggen.

Daarnaast heb ik een aantal verschillende tassen, neem degene mee die het beste bij mijn behoefte op dat moment aansluit, maar voor allemaal geldt: ik moet ze als statief kunnen gebruiken.

Vergeet niet om in je tas een vuilniszak te stoppen dan blijven je knieën schoon en droog.

Tip
Als je een statief gebruikt zorg er dan voor dat de stabilisatie op je camera is uitgeschakeld. Doe je dit niet dan krijg je bewogen foto's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Frouke Ringenoldus

Over de auteur

Al van kinds af is Frouke aan het fotograferen, toch koos ze indertijd voor de opleiding tot opticien. Na verschillende omzwervingen besloot ze haar hart te volgen en naar de fotovakschool te gaan. Nu is ze gespecialiseerd in portret- en afscheidsfotografie. Daarnaast geeft ze verschillende cursussen.

2 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op zondag 13 februari 2022 om 18:51  | reageer

  Ik kan dit statief aanraden.

  (ik heb hem met andere naam erop (Moman), maar is hezelfde statief)

  Zeer klein, makkelijk mee te nemen. EN compacter dan een rijst/bonen zak. En als je de bundel neemt krijg je er 4 spanbandjes bij, kan je hem overal aan vastzetten.

 2. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op dinsdag 15 februari 2022 om 13:35  | reageer

  Wat ook een leuke is, is de Platypod.
  Ik heb de Max voor de camera en twee Ultra's voor LED-lampjes op een zwanenhals.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord