Bevroren zeep(bellen) fotograferen
zondag 9 januari 2022, 16:32 door Laura van der Burgt | 5.829x gelezen | 3 reactiesHet is nog even wachten op winterse vorst, maar zodra overdag de temperatuur onder nul zakt is het een uitgelezen kans om buiten bevroren zeepbellen te fotograferen.
Dit is een erg leuk en uitdagend experiment, maar ook heel verrassend omdat iedere zeepbel een ander patroon krijgt wanneer deze bevriest.
Om alvast goed voorbereid te zijn, zorg dan dat je de nodige ingrediënten in huis hebt. Ook kan handig zijn om wat hulp in te roepen bij het bellenblazen.
Het zeepsop recept
Het recept voor een stevig zeepsopje is een mix van water met afwasmiddel, glycerine en suiker. Heb je al een kant en klaar bellenblaaspotje in huis, dan ben je snel klaar. Echter in de winter is het geen standaard assortiment in de winkel.
Gelukkig is zelf maken is niet moeilijk en de samenstelling luidt als volgt:
- 1 kop water
- 2 eetlepels groene dreft
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel glycerine.
- Rietje of bellenblaasstokje
- Schaaltje of bellenblaaspotje
Door de glycerine blijft de zeepbel langer intact en door de suiker krijg je mooie bevroren patronen. Bovendien geeft deze mix je net iets meer tijd om te bel te fotograferen.
Zoals voor ieder recept zijn er variaties om het nog beter en steviger te maken: het toevoegen van behangplaksel of maizena schijnt ook een optie te zijn.
De beste weersomstandigheden
Het moet buiten minstens -4 graden vriezen wil je die prachtige kristallen krijgen. Ook een windstil plekje is een voorbode om de zeepbel zo lang mogelijk intact te houden. Dan ook nog het liefst zacht zonlicht in de achtergrond voor een mooie heldere foto.
Camera instellingen
Een zeepbel in zijn omgeving kan mooi zijn, maar eigenlijk wil je juist de details en de kristallen goed in beeld hebben. Een macrolens is dan het meest geschikt. Heb je deze niet, dan kun je door gebruik van een macro-voorzetlens of een tussenring ook dichterbij scherp stellen.
Instellingen en compositie
Wanneer je zoveel mogelijk detail scherp in beeld wilt brengen ontkom je niet aan een hoog F-getal (veel scherptediepte). Ik heb gevarieerd met mijn foto's tussen f/6.3 en f/8.0 en daarbij de ISO flink hoog ingesteld om bewegingsonscherpte te voorkomen omdat ik uit de hand fotografeer.
Wanneer je op statief fotografeert is dit laatste niet perse nodig en scheelt dat ruis in je beeld. In dit geval kun je ook focusstacking toepassen. Wie weet zit dit wel als optie op jouw geavanceerde camera!
Zorg dat de achtergrond zo rustig mogelijk is. Dit komt het detail en de schoonheid van de kristallen alleen maar ten goede. Varieer eens met een zwarte of witte achtergrond, door bijvoorbeeld een vel papier te gebruiken.
Door sneeuw mee te nemen in de voorgrond krijg je bokey bubbels die een magisch effect aan je foto's kunnen geven.
En oh ja, heel wat van mijn zeepbellen waren onbedoelde selfies geworden, dus wees kritisch op de reflecties zolang zich nog geen kristallen hebben gevormd.
Alle begin is moeilijk
Raak niet gefrustreerd wanneer het niet gelijk lukt. De zeepbellen hoeven helemaal niet zo groot te zijn. Een kleinere zeepbel heeft namelijk een langere levensduur en een paar centimeter grootte volstaat al.
Wanneer je door een ringetje blaast, is het maar de vraag waar de zeepbellen terecht komen. Is dit op sneeuw, dat best scherp is, ketsen ze snel kapot.
Door een rietje te gebruiken kun je zelf de plek bepalen waar je de zeepbel hebben wilt. Je kunt dan redelijk gecontroleerd de bel opblazen van klein naar iets groter.
Door alvast de ondergrond voor te strijken met zeepsop werkt dit nog beter. Of een gladde ondergrond gebruiken, zoals een spiegel, maar dan krijg je helaas alleen halve zeepbellen.
Wonderlijk schouwspel
Het kleurverloop van een zeepbel is een wonderlijk schouwspel. In het prille begin zie je nog alle kleuren van de regenboog weerspiegelt, waarna het water tussen het vlies gaat bevriezen. Dat is het moment dat de kristallen zich gaan vormen in allerlei figuren en vormen.
Zeepvlies binnenshuis fotograferen
Je hoeft natuurlijk niet te wachten op de vorst. Ook binnenshuis kun je prachtige foto's maken met dit zeepsop. Niet door er bellen van te blazen, maar om het 'plat' te fotograferen.
De verschillende kleurschakeringen en vormen die zich in luttele seconden aan je voorbij trekken zijn erg boeiend om te bestuderen en te fotograferen.
In dit artikel lees je er meer over.
Nabewerking
Ik bewerk foto's standaard in Adobe Lightroom Classic. Door het toevoegen van extra 'Texture' benadruk je de vorm en het reliëf van de kristallen. Die zet ik dan ook op 100 procent.
Door met het schuifje 'Dehaze' te spelen, naar rechts te schuiven, wordt het beeld contrastrijker en iets donkerder.
Gebruik je bijvoorbeeld de webversie van Lightroom, dan schotelt Adobe je presets voor die door andere gebruikers zijn bedacht en beschikbaar gesteld. Dit brengt je op nieuwe ideeën. Dus leuk om te proberen.
Je vindt deze onder profielen > presets > recommended. Door op 'view more' te klikken krijg je nog meer variaties voorgeschoteld.
Je kunt van iedere preset de bewerking zien en eventueel kopiëren of opslaan. Een erg leuke manier om meer over bewerking te leren!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.
3 reacties
-
John Boutsen schreef op maandag 10 januari 2022 om 14:27 | reageer
leuk artikel, bedoel je met eetlepel een soeplepel ?
Ik vraag het maar even omdat ik anders weer zit te klooien zonder een goed resultaat te krijgen.
De glycerine had ik al in huis gehaald
John hiervoor, de suiker was me onbekend, dank hiervoor -
Laura van der Burgt schreef op maandag 10 januari 2022 om 15:06 | reageer
Hoi John, ik bedoel een eetlepel! Succes ermee!
-
Dianne schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 18:30 | reageer
Wat weer een enthousiast artikel en duidelijk geschreven met sublieme foto's. Dank je wel voor al je info, gaaf om te doen en nu wachten op vorst om aan de slag te gaan met al je info in mijn achterhoofd.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Het plezier van fotograferen aan zee
door Nando Harmsen
-
Wat voor onderwerp zou jij graag willen zien?
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
-
Is jouw landschapsfoto registrerend of leg je er gevoel in?
door Nando Harmsen
-
Nep reisfoto's maken met behulp van een televisie
door Elja Trum
-
Recensie: Inspiratie door Ap Dijksterhuis
door Erik van Rosmalen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.811 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.