Rick Vermue

Camerasensor schoonmaken met de Air Rocket

maandag 20 juli 2009, 18:58 door | 8,330x gelezen | 11 reacties

De blauwe luchten bevatten UFO's, gezichten zitten onder de vegen en egale achtergronden bevatten vlekken. Oftewel: het is tijd om je sensor schoon te maken. Dit klinkt erg eng maar met wat voorbereiding en inlezen moet je een eind kunnen komen.

Canon 400D sensor reiniging


Ondanks de sensorreiniging die ingebouwd zit bij de Canon 400D kreeg ik toch wat vlekken. Bij normaal gebruik van het diafragma was het nog niet te zien, maar vanaf f/11 kwam er toch iets tevoorschijn. Voor landschappen gebruik ik deze diafragma waarde vrij vaak en dus werd het tijd om de boel schoon te maken. Waar Elja het door een professioneel bedrijf liet doen, heb ik het zelf geprobeerd. Ik vind het wel leuk om zelf een beetje te pielen en na wat voorbereiding en inlezen heb ik het geprobeerd met een zogenaamde Air Rocket.

Giotto rocket air


Het bovenstaande apparaat is eigenlijk niets meer als een handpompje. Je knijpt in de rubberen bal en de lucht komt samengeperst uit het rode tuitje. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat stofdeeltjes op je sensor er af gaan. Bij de eerste twee keer blazen zag ik de stof er uit vliegen. Als je de camera met de opening naar beneden houdt kan het losgekomen stof er uit vallen.

Natuurlijk is dit geen goede methode om alles schoon te maken. Hardnekkig vuil blijft gewoon op de sensor zitten. Voor mij voldeed het echter prima, op f/11 tot f/16 ziet het er weer goed uit. Het test shot op f/32 was nog steeds erg vlekkerig maar met deze diafragma waarde maak ik nooit foto's. Een prima investering dus, voor nog geen 10 euro heb je al een Air Rocket. Ze zijn er zelfs in mooie kleuren.

Als je dit nu zelf ook wilt doen, lees je dan goed in. Dit artikel is geen handleiding en elke camera is weer anders. Alles is dus geheel op eigen risico.

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

11 reacties

 1. Rob
  Profiel Rob schreef op maandag 20 juli 2009 om 19:45

  Wel opletten op het vliegveld met deze Air Rocket.

  Je leest op internet de wildste verhalen n.a.v. bagagescans... knipoog

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 20 juli 2009 om 20:03

  Erg toepasselijk die Air Rocket vandaag de 21ste juli. Nog 2 uur en 15 minuten en ze landen op de maan.... 'live' te volgen op internet. http://wechoosethemoon.org/

  Ik gebruik hetzelfde blaasbalgje nog steeds dat ik in 1975 kocht voor het binnenwerk van een 8mm camera!

 3. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 20 juli 2009 om 21:25

  deze heb ik zelf ook werkt goed, maar echt brandschoon krijg ik hem er niet mee.
  maar als ik alleen op f22 iets zie is voor mij de nood nog niet zo hoog om het om de zoveel tijd door een bedrijf te laten doen.
  dat doe ik dan wel iets minder frequent!

 4. Evert
  Evert schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 09:19

  zo'n air rocket is voor het grovere werk prima. Voor de rest doe ik alles zelf met eclipse reinigingsvloeistof. Voor 15 euro heb je vloeistof en steriele pads; een spatel kun je zelf makkelijk fabriceren. Het reinigen is een fluitje van een cent en doe ikzelf maandelijks. Reken uit mijn winst knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.787 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.787 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.