Camerasensor schoonmaken met de Air Rocket
maandag 20 juli 2009, 18:58 door Rick Vermue | 10.228x gelezen | 11 reactiesDe blauwe luchten bevatten UFO's, gezichten zitten onder de vegen en egale achtergronden bevatten vlekken. Oftewel: het is tijd om je sensor schoon te maken. Dit klinkt erg eng maar met wat voorbereiding en inlezen moet je een eind kunnen komen.
Ondanks de sensorreiniging die ingebouwd zit bij de Canon 400D kreeg ik toch wat vlekken. Bij normaal gebruik van het diafragma was het nog niet te zien, maar vanaf f/11 kwam er toch iets tevoorschijn. Voor landschappen gebruik ik deze diafragma waarde vrij vaak en dus werd het tijd om de boel schoon te maken. Waar Elja het door een professioneel bedrijf liet doen, heb ik het zelf geprobeerd. Ik vind het wel leuk om zelf een beetje te pielen en na wat voorbereiding en inlezen heb ik het geprobeerd met een zogenaamde Air Rocket.
Het bovenstaande apparaat is eigenlijk niets meer als een handpompje. Je knijpt in de rubberen bal en de lucht komt samengeperst uit het rode tuitje. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat stofdeeltjes op je sensor er af gaan. Bij de eerste twee keer blazen zag ik de stof er uit vliegen. Als je de camera met de opening naar beneden houdt kan het losgekomen stof er uit vallen.
Natuurlijk is dit geen goede methode om alles schoon te maken. Hardnekkig vuil blijft gewoon op de sensor zitten. Voor mij voldeed het echter prima, op f/11 tot f/16 ziet het er weer goed uit. Het test shot op f/32 was nog steeds erg vlekkerig maar met deze diafragma waarde maak ik nooit foto's. Een prima investering dus, voor nog geen 10 euro heb je al een Air Rocket. Ze zijn er zelfs in mooie kleuren.
Als je dit nu zelf ook wilt doen, lees je dan goed in. Dit artikel is geen handleiding en elke camera is weer anders. Alles is dus geheel op eigen risico.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.
11 reacties
-
-
Charles schreef op maandag 20 juli 2009 om 20:03 | reageer
Erg toepasselijk die Air Rocket vandaag de 21ste juli. Nog 2 uur en 15 minuten en ze landen op de maan.... 'live' te volgen op internet. http://wechoosethemoon.org/
Ik gebruik hetzelfde blaasbalgje nog steeds dat ik in 1975 kocht voor het binnenwerk van een 8mm camera! -
Cor Jexo schreef op maandag 20 juli 2009 om 21:25 | reageer
deze heb ik zelf ook werkt goed, maar echt brandschoon krijg ik hem er niet mee.
maar als ik alleen op f22 iets zie is voor mij de nood nog niet zo hoog om het om de zoveel tijd door een bedrijf te laten doen.
dat doe ik dan wel iets minder frequent! -
Evert schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 09:19 | reageer
zo'n air rocket is voor het grovere werk prima. Voor de rest doe ik alles zelf met eclipse reinigingsvloeistof. Voor 15 euro heb je vloeistof en steriele pads; een spatel kun je zelf makkelijk fabriceren. Het reinigen is een fluitje van een cent en doe ikzelf maandelijks. Reken uit mijn winst
-
Rick schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 10:09 | reageer
@Rob: haha, ik zal er op letten, even schoonmaken voor de vakantie dus.
@Charles: die toepasselijkheid is toeval. Mooi om te lezen dat ze lang mee gaan.
@Jeroen Cox: precies, ik maak me er ook niet druk om. Bij f11 vond ik het wel lastig worden.
@Evert: daar moet ik ook nog eens naar kijken. Ik werk op een laboratorium dus steriele spatels/swabs/pads en vloeistof moet geen probleem zijn. Ik weet alleen niet wat voor vloeistof het is. -
Michiel schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 10:26 | reageer
Vind dat deze dingen gewoon het stof doen rondblazen in je body. Ben er niet echt tevreden over...
-
-
Rolograaf schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 18:36 | reageer
Hé ik heb ook zo'n ding van hetzelfde merk, de mijne heet alleen Q.ball. En het blaaspijpje kan scharnieren naar opzij. Heb er niet zoveel succes mee, uiteraard blazen met de body naar beneden wijzend, zodat alles eruit valt. Heb mijn sensors toen maar laten reinigen bij ROFA in Den Haag, kost wel €25 maar daar maken ze professioneel en gegarandeerd helemaal schoon. Zit liever zelf niet met swabs aan mijn sensor, ben meer gerust als een bedrijf dit voor me doet.
-
RobertW schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 18:57 | reageer
Ik ben niet zo'n fan van deze blaasgevallen. De kans dat je stof blaast op plekken waar je het zeker niet wilt hebben is levensgroot. Ik gebruik 'm alleen om de buitenkant schoon te blazen. De sensor zelf reinig ik met de Arctic Butterfly van VisibleDust. Nat cleanen doe ik pas als er een groot aantal stofjes zitten die niet los willen laten.
-
Brian [dSLR.nl] schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 19:12 | reageer
Even een klein natuurkundig weetje: Als je lucht langs een oppervlak blaast, wordt dit oppervlak statisch geladen. Een statisch geladen oppervlak trekt stof aan. Wil je veel stof aantrekken op je sensor, gebruik dan vooral een blaasbalg.
-
Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 19:17 | reageer
Ik heb altijd al zitten te denken om zo'n ding aan te schaffen voor mijn Eos 40D maar zolang ik er nog geen last van heb doe ik het denk ik nog niet.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zou jij een camera met een M43-sensor overwegen?
door Nando Harmsen
-
Nieuw systeem voor aanduiding sensorgrootte door DP Review?
door Nando Harmsen
-
Waarom de cropfactor ook scherptediepte beïnvloed
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert mirrorless crop camera's: de EOS R7 en EOS R10
door Nando Harmsen
-
Geeft een lagere resolutie minder ruis in het donker?
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.816 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.