Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rick Vermue

Camerasensor schoonmaken met de Air Rocket

maandag 20 juli 2009, 18:58 door | 10.150x gelezen | 11 reacties

De blauwe luchten bevatten UFO's, gezichten zitten onder de vegen en egale achtergronden bevatten vlekken. Oftewel: het is tijd om je sensor schoon te maken. Dit klinkt erg eng maar met wat voorbereiding en inlezen moet je een eind kunnen komen.

Canon 400D sensor reiniging


Ondanks de sensorreiniging die ingebouwd zit bij de Canon 400D kreeg ik toch wat vlekken. Bij normaal gebruik van het diafragma was het nog niet te zien, maar vanaf f/11 kwam er toch iets tevoorschijn. Voor landschappen gebruik ik deze diafragma waarde vrij vaak en dus werd het tijd om de boel schoon te maken. Waar Elja het door een professioneel bedrijf liet doen, heb ik het zelf geprobeerd. Ik vind het wel leuk om zelf een beetje te pielen en na wat voorbereiding en inlezen heb ik het geprobeerd met een zogenaamde Air Rocket.

Giotto rocket air


Het bovenstaande apparaat is eigenlijk niets meer als een handpompje. Je knijpt in de rubberen bal en de lucht komt samengeperst uit het rode tuitje. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat stofdeeltjes op je sensor er af gaan. Bij de eerste twee keer blazen zag ik de stof er uit vliegen. Als je de camera met de opening naar beneden houdt kan het losgekomen stof er uit vallen.

Natuurlijk is dit geen goede methode om alles schoon te maken. Hardnekkig vuil blijft gewoon op de sensor zitten. Voor mij voldeed het echter prima, op f/11 tot f/16 ziet het er weer goed uit. Het test shot op f/32 was nog steeds erg vlekkerig maar met deze diafragma waarde maak ik nooit foto's. Een prima investering dus, voor nog geen 10 euro heb je al een Air Rocket. Ze zijn er zelfs in mooie kleuren.

Als je dit nu zelf ook wilt doen, lees je dan goed in. Dit artikel is geen handleiding en elke camera is weer anders. Alles is dus geheel op eigen risico.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

11 reacties

 1. Rob
  Profiel Rob schreef op maandag 20 juli 2009 om 19:45  | reageer

  Wel opletten op het vliegveld met deze Air Rocket.

  Je leest op internet de wildste verhalen n.a.v. bagagescans... knipoog

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 20 juli 2009 om 20:03  | reageer

  Erg toepasselijk die Air Rocket vandaag de 21ste juli. Nog 2 uur en 15 minuten en ze landen op de maan.... 'live' te volgen op internet. http://wechoosethemoon.org/

  Ik gebruik hetzelfde blaasbalgje nog steeds dat ik in 1975 kocht voor het binnenwerk van een 8mm camera!

 3. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 20 juli 2009 om 21:25  | reageer

  deze heb ik zelf ook werkt goed, maar echt brandschoon krijg ik hem er niet mee.
  maar als ik alleen op f22 iets zie is voor mij de nood nog niet zo hoog om het om de zoveel tijd door een bedrijf te laten doen.
  dat doe ik dan wel iets minder frequent!

 4. Evert
  Evert schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 09:19  | reageer

  zo'n air rocket is voor het grovere werk prima. Voor de rest doe ik alles zelf met eclipse reinigingsvloeistof. Voor 15 euro heb je vloeistof en steriele pads; een spatel kun je zelf makkelijk fabriceren. Het reinigen is een fluitje van een cent en doe ikzelf maandelijks. Reken uit mijn winst knipoog

 5. Rick
  Profiel Rick schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 10:09  | reageer

  @Rob: haha, ik zal er op letten, even schoonmaken voor de vakantie dus.
  @Charles: die toepasselijkheid is toeval. Mooi om te lezen dat ze lang mee gaan.
  @Jeroen Cox: precies, ik maak me er ook niet druk om. Bij f11 vond ik het wel lastig worden.
  @Evert: daar moet ik ook nog eens naar kijken. Ik werk op een laboratorium dus steriele spatels/swabs/pads en vloeistof moet geen probleem zijn. Ik weet alleen niet wat voor vloeistof het is.

 6. Michiel
  Michiel schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 10:26  | reageer

  Vind dat deze dingen gewoon het stof doen rondblazen in je body. Ben er niet echt tevreden over...

 7. Rick
  Profiel Rick schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 16:26  | reageer

  @Michiel: dat klopt natuurlijk, maar als je ze rond kan blazen kan je ze er ook uit blazen natuurlijk, het duurt misschien alleen wat langer.

 8. Rolograaf
  Rolograaf schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 18:36  | reageer

  Hé ik heb ook zo'n ding van hetzelfde merk, de mijne heet alleen Q.ball. En het blaaspijpje kan scharnieren naar opzij. Heb er niet zoveel succes mee, uiteraard blazen met de body naar beneden wijzend, zodat alles eruit valt. Heb mijn sensors toen maar laten reinigen bij ROFA in Den Haag, kost wel €25 maar daar maken ze professioneel en gegarandeerd helemaal schoon. Zit liever zelf niet met swabs aan mijn sensor, ben meer gerust als een bedrijf dit voor me doet.

 9. RobertW
  Profiel RobertW schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 18:57  | reageer

  Ik ben niet zo'n fan van deze blaasgevallen. De kans dat je stof blaast op plekken waar je het zeker niet wilt hebben is levensgroot. Ik gebruik 'm alleen om de buitenkant schoon te blazen. De sensor zelf reinig ik met de Arctic Butterfly van VisibleDust. Nat cleanen doe ik pas als er een groot aantal stofjes zitten die niet los willen laten.

 10. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 19:12  | reageer

  Even een klein natuurkundig weetje: Als je lucht langs een oppervlak blaast, wordt dit oppervlak statisch geladen. Een statisch geladen oppervlak trekt stof aan. Wil je veel stof aantrekken op je sensor, gebruik dan vooral een blaasbalg.

 11. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 21 juli 2009 om 19:17  | reageer

  Ik heb altijd al zitten te denken om zo'n ding aan te schaffen voor mijn Eos 40D maar zolang ik er nog geen last van heb doe ik het denk ik nog niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord