Nando Harmsen

Nieuw systeem voor aanduiding sensorgrootte door DP Review?

woensdag 3 augustus 2022, 16:32 door | 961x gelezen | 1 reactie

Iedereen weet dat er verschillende sensormaten zijn. De meest bekende zijn de fullframe, de APS-C en misschien een 1 inch sensor. Maar dit zijn niet altijd de correcte maten.

Bij DP Review willen ze een nieuwe aanduiding voor sensormaten gaan gebruiken. Het idee is: meer duidelijkheid. Of wordt de verwarring alleen maar groter?

DP Review is voor velen een prachtige site met een enorme database aan informatie en testen van camera's. Ben je van plan een nieuwe camera te kopen, dan kun je hier een prachtige start maken met de eerste selectie. Dat was tien jaar geleden al, en dat is nu nog steeds.

Natuurlijk zijn er in al die jaren verschillende sensormaten aan bod gekomen. De fullframe kennen we allemaal, net als de middenformaten. Maar ook APS-C en de M43 zijn welbekende sensoren waar we weinig vraagtekens bij zetten.

Nando sony xperia5III cameramodule

De verwarring ontstaat bij de maatvoering van sensoren zoals in deze smartphone van Sony. De 1/1,7 inch, 1/2,9 inch en 1/2,5 inch sensor zijn in werkelijk kleiner.

Komen we bij de kleinere sensoren, dan blijkt er nogal wat verwarring te ontstaan. Althans, bij DP Review. Het gaat erom dat de sensormaat die vermeld staat niet de werkelijke diameter van de sensor is, maar de diameter van het apparaat waar de sensor in gemaakt wordt.

Met andere woorden, een 1 inch sensor is niet de diameter van de sensor. De sensor is kleiner. Dat geldt voor alle met name kleinere sensoren die je in compact camera's, drones, en smartphones aantreft. Kortom, alle sensoren die een cropfactor van meer dan 2 hebben.

Vidicon diagram

Een 1 inch sensor is niet een inch groot, maar iets kleiner.

Dus hebben ze bij DP review besloten om een nieuwe maatvoering te gaan gebruiken, met het idee dat dit meer duidelijkheid oplevert. Daarin wordt een 1 inch sensor voortaan aangeduid als Type 1 (12.7 x 9.5mm) sensor.

Daaruit volgen andere maten zoals: Type 1 (3:2), Type 1 (4:3), Type 1/1.28, Type 1/2.3 en Type 1/3.4. De grotere sensormaten zoals four-thirds, APS-C, fullframe en middenformaat wil DP review niet aanpassen omdat deze op zich goed begrepen worden.

Je kunt het volledige artikel met aankondiging van de nieuwe aanduiding van sensormaten op de website van DP Review lezen (in het Engels, natuurlijk). Andere websites zoals PetaPixel, CameraLabs, PC Mag, en nog een aantal anderen hebben aangegeven dit ook te gaan volgen.

Wat vind jij? Denk je dat deze nieuwe maatvoering het duidelijker maakt hoe groot een sensor werkelijk is, of vind je dat deze verandering het alleen maar moeilijker maakt? Of is het een kwestie van wennen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Wil
    Wil schreef gisteren om 17:02

    Dit zorgt voor nog meer verwarring of er staat een fout in het artikel; "Dus hebben ze bij DP review besloten om een nieuwe maatvoering te gaan gebruiken, met het idee dat dit meer duidelijkheid oplevert. Daarin wordt een 1 inch sensor voortaan aangeduid als Type 1 (12.7 x 9.5mm) sensor.

    Daaruit volgen andere maten zoals: Type 1 (3:2), Type 1 (4:3), Type 1/1.28, Type 1/2.3 en Type 1/3.4. "

    Wat is nu dan type 1? Want de eerste genoemde is de verhouding 4:3 in de volgende alinea maar daar wordt ook gezegd dat Type 1 (3:2) is???

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.974 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord