Componeer je foto's, net als de oude meesters
maandag 26 november 2018, 20:20 door Huub Keulers | 13.027x gelezen | 6 reactiesWe weten waarschijnlijk allemaal wel dat een goede doordachte compositie je foto sterker maakt. Plaats je de belangrijkste elementen op de juiste plek in je foto dan verhoog je de kans op aandacht van de kijker. Maar wat is dan die juiste plek en hoe bepaal je dat?
Mensen hebben, zonder dat ze het vaak zelf in de gaten hebben, oog voor bepaalde verhoudingen en composities. Een van die verhoudingen is de regel van derden. Verdeel je foto in negen gelijke vlakken en plaats op de ontstane lijnen die elementen die jij belangrijk vindt.
Ze doen dit door deze lijnen zichtbaar te maken op hun camera-display en anderen snijden hun foto naderhand in Photoshop/Lightroom. De meest geoefende fotografen hebben hier al oog voor en hebben geen hulpmiddelen nodig. Zij componeren het beeld op gevoel.
Vooral de Meester-schilders en fotografen van weleer waren hier zeer bedreven in. Kijk maar eens naar onderstaande foto van Henri Cartier-Bresson, hoe hij de 'Regel van Derden' gebruikt heeft. De gezichten van de twee hoofdpersonen en de hand van de man aan de tafel staan exact op de juiste plaats.
De regel van derden is slechts een van de vele verhoudingen om je beeld te componeren. Deze methode is echter ontstaan uit een andere verhouding die al in de tijd van de oude Grieken en Egyptenaren toegepast werd. Zij bouwden o.a. hun tempels via dit principe.
Bouwwerken gemaakt aan de hand van deze specifieke verhoudingen werden als mooier bevonden maar ze waren ook sterker (konden meer krachten aan). Ik heb het hierbij over de zogenaamde 'Gulden snede' oftewel te Fibonacci verhouding (1: 1,618033988).
De astronoom Johannes Kepler ontdekte in 1611 wat er gebeurt wanneer een getal uit de rij van Fibonacci 0-1-1-2-3-5-8-13 wordt gedeeld door het daaraan voorafgaande getal. Het quotiënt is namelijk altijd 1,6. Hoe verder in de rij, hoe preciezer je uitkomt op het Gouden Getal: 1,618033988….
Met dit getal, aangeduid met het Griekse symbool Φ [phi], wordt het verschijnsel van de “ideale maatverhouding” uitgedrukt. Ook in de fotografie kunnen we daar gebruik van maken.
De gulden snede of gouden verhouding (verhouding 1: 1,618033988) kan vertaald worden naar een spiraalvorm. De oppervlakten van de segmenten in de spiraal zijn getallen uit de zgn. Fibonacci reeks.
Deze spiraalvorm en gulden snede verhouding duikt op in allerlei onverwachte plaatsen, zoals bij de lengte van je vingerkootjes, ons ecg, de groei van een konijnen- en bijenpopulatie, spiraal sterrenstelsels, nautilus-schelpen, muziek, het menselijke lichaam, logo's ontworpen door designbureaus, de schilderkunst en zo kunnen we nog wel even door gaan.
De grote Meesters in de schilderkunst (Vermeer, Rembrandt, Dali) en beroemde fotografen (Cartier-Bresson, Brassai), wisten dat wanneer ze deze verhouding toepasten hun werken aan kracht en schoonheid zouden winnen.
Tip: Powerretouche heeft een handige Photoshop Plug-in genaamd 'Golden Section PR'. Hiermee kun je allerlei compositie hulplijnen over je foto's heen leggen. Helaas wordt Powerretouche niet meer voor een Mac ondersteund hoewel de software wel nog voor 33 euro inclusief BTW te kopen is.
De Windows versie blijft wel geüpdatet en ondersteund worden. Link: http://powerretouche.com/golden-sections.htm.
Ook in Lightroom kun je een uitsnijhulplijn als extra laag op je foto's zichtbaar maken. Op deze manier kun je controleren of je het meest belangrijke element in je foto op die juiste plek hebt liggen. Selecteer hiervoor onder 'Gereedschappen' de optie 'Uitsnijden' eerst.
Daarna vind je onder 'Gereedschappen' de optie 'Bedekking Uitsnijdhulplijn'. Hieronder staat bv. de opties 'Gouden verhouding' en 'Gouden Spiraal'. Met de toets 'O' kun je door de diverse beschikbare uitsnijhulplijnen lopen. Met
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er diverse compositieregels die je kunt gebruiken. Probeer ze gewoon eens uit is mijn devies maar laat ook vooral je gevoel spreken. Deze regels zijn namelijk iet in beton gegoten. Experimenteer gerust en wijk ook gerust eens af van deze 'regels' als je denkt dat het je foto ten goede komt.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.
6 reacties
-
Michel Fatan schreef op dinsdag 27 november 2018 om 11:36 | reageer
In Nederland heeft Edwin Westhof een studie over dit onderwerp geschreven en de regel van derden naar de prullenbak verwezen en in de plaats de diagonaal methode gepromoot - https://diagonaalmethode.weebly.com/
Groetjes -
Huub Keulers schreef op dinsdag 27 november 2018 om 11:53 | reageer
Beste Michel,
Zinvolle aanvulling. De gouden snede en later de regel van reden heb ik genoemd om als startpunt aan te geven. De diagonaal methode is zeer zeker een mooie en zeer bruikbaar hulpmiddel bij het componeren van je beeld.
Bedankt voor je reactie,
Huub Keulers -
Richard van Kuyk schreef op dinsdag 27 november 2018 om 18:19 | reageer
Het viel me jaren geleden op dat het word composition uit twee worden bestaat, components and position.
Houd dit in gedachten als je een foto componeerd. -
Jacqueline de Groot schreef op zondag 2 december 2018 om 11:30 | reageer
Gedegen artikel weer, Huub!
Zoals altijd, zou ik haast zeggen.
De harmonieuze driehoeken waren nieuw voor me.
Het grappige was dat ik nog niet wist dat het artikel van jouw hand was, toen ik de sportfoto’s zag. Ik dacht heuh...die zijn van Huub. Gestolen?
Dank en hoop ik tot gauw ziens weer eens! -
Huub Keulers schreef op zondag 2 december 2018 om 16:21 | reageer
Grappige woordspeling en zeer goede aanvulling Richard! Dank je.
-
Huub Keulers schreef op zondag 2 december 2018 om 16:22 | reageer
Mooi om te lezen dat je mijn stijl herkent Jacqueline Dank je wel voor je mooie reactie. Ja, wordt inderdaad tijd om elkaar weer eens te zien/spreken.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Compositie en Beeldtaal
door Elja Trum
-
Rekening houden met compositie als er geen tijd voor is
door Nando Harmsen
-
Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Gebruik leading lines om de kijker te sturen
door Michiel Heijmans
-
5 veelgemaakte fouten met fotografie en hoe je ze voorkomt
door Elja Trum
-
Waarom valt een landschapsfoto tegen?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.813 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.