Digitale spiegelreflex of goede compactcamera?
dinsdag 3 juli 2007, 22:49 door Niels Willems | 25.434x gelezen | 14 reactiesNet terug van vakantie uit Frankrijk. Het aantal mensen met een spiegelreflexcamera op de buik tijdens de vakantie is weer behoorlijk gestegen, viel mij op. Bij enkele fotograferende vakantiegangers vraag ik me toch echt af of ze niet beter een goede compactcamera hadden moeten kopen. Wellicht is bovenstaande vraag voor de vaste bezoekers van dit weblog minder relevant, maar als je hier terechtkomt omdat je een antwoord zoekt, dan moet je zeker even verder lezen.
Vorig jaar interviewden wij (HetBesteProduct) de professionele fotograaf Marc Pluijm met als belangrijkste thema; wanneer kies je nu voor een dSLR of compact? Hij sloeg volgens mij de spijker op de kop:
"Je hebt mensen die een dure spiegelreflexcamera aanschaffen, maar alleen snapshots maken van de kinderen in en rond huis en op vakantie. Dat is absoluut onnodig. Ik heb de indruk dat ze meer zo'n camera kopen om erbij te horen dan dat ze 'm nodig hebben. De compact camera's van tegenwoordig zijn voor deze mensen goed genoeg, daar kun je prachtige foto's mee schieten. De mensen die alleen kiekjes maken, gebruiken de spiegelreflexcamera vaak ook als een compact camera; ze zetten hem op automatisch en drukken alleen de knop in. Ze missen de kennis en de vaardigheid om de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera te benutten. En dan vinden ze het nog vreemd, dat ze slechte foto's maken. 'Dat moet toch niet kunnen met zo'n dure camera', zeggen ze dan. Je hebt niks aan een dure camera als je er niks mee kunt. Vergelijk het maar met iemand die twee linkerhanden heeft. Als je hem het duurste gereedschap geeft, mag je blij zijn dat hij zijn vingers er niet afzaagt, maar een mooie kast krijg je nooit. Daarentegen kan een timmerman met gouden handjes ook met oud en minder gereedschap prachtige dingen maken. Zo is het ook met fotograferen."
Hij gaf aan dat de meerwaarde er wel is als je perfecte controle wilt en je nu ook al veel speelt met de (beperkte) instelmogelijkheden van je compactcamera. Daarnaast is de flexibiliteit een belangrijk voordeel door de verwisselbaarheid van de lens. Een hobby kan ook doorslaggevend zijn zoals sportfotografie (een dSLR heeft nauwelijks een afdrukvertraging) en macro-fotografie (fotograferen van bijvoorbeeld insecten).
Zelf heb ik ook overwogen om een spiegelreflexcamera te kopen omdat ik dacht daar wel aan toe te zijn. Na dit interview was het mij volstrekt duidelijk dat ik meer had aan een compactcamera. Dat heeft me een hoop geld gescheeld en wellicht frustratie. Het hele artikel Digitale spiegelreflex of compact camera kopen is inmiddels een halfjaartje oud maar nog altijd bijzonder actueel.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
14 reacties
-
Elja Trum schreef op dinsdag 3 juli 2007 om 23:00 | reageer
Waarschijnlijk zou bijna elke beginnende fotograaf eerst een tijdje met een compactcamera moeten fotograferen. Wanneer je dan tegen de beperkingen van de camera aanloopt dan zit je op een mooi punt om naar een spiegelreflex te gaan kijken.
Overigens zijn compactcamera's juist voor macrofotografie ook erg nuttig. Door de kleine sensor heb je namelijk een enorme scherptediepte (iets wat je bij macrofotografie goed kunt gebruiken). Vaak kunnen compactcamera's ook al scherpstellen vanaf 1 a 2 centimeter afstand tot het object. -
Peter van Veen schreef op woensdag 4 juli 2007 om 06:35 | reageer
Wat ook vaak opvalt in diverse fora: mensen die 'net met fotograferen begonnen zijn' wel met een Nikon D200, Canon 30D of dat soort materiaal rondlopen maar bijvoorbeeld niet eens weten wat nu de functie van een diafragma, sluitertijd of ISO is. En al helemaal niet wat de relatie daartussen is. Dan vraag ik me weleens af: wat doe je eigenlijk met zo'n camera? Die heb je vast niet aangeschaft omdat je met je compactcamera uitgegroeid bent. Nee, als reden wordt dan vaak aangegeven dat het 'de beste camera van dat moment is'. Tja....
-
Johanna L schreef op woensdag 4 juli 2007 om 09:41 | reageer
Om bovenstaande redenen had ik dan uiteindelijk toch maar een high-end camera gekocht zoals dat heet. Veel uitgeprobeerd met allerlei standen, maar zeer teleurgesteld in de snelle hoge ruis en niet zo geweldige groothoek. Het is het dan toch net niet, en toch nu al vrij snel over op een spiegelreflex. Wat betreft het geld wel spijtig, want dan had ik die kosten niet gehad, maar ik zit nu eenmaal in de voorzichtige hoek. Je zult altijd mensen houden die op de manier zoals jullie beschrijven met een spiegelreflex omgaan, omdat er nu eenmaal altijd 'gewichtig doende' mensen zullen blijven bestaan. Toch is er ook een grote groep die echt geïnteresseerd is, en je kunt het nu eenmaal het beste leren door gewoon te doen. Aangemeld bij de nikon-club wachtte daar weer een koude douche, want je wordt niet voor vol aangezien met een D40 en men vind daar dat je beter gelijk moet over stappen op een D80 of hoger. Verschillende reacties nogal dus van allerlei kanten. Uiteindelijk zal er hoop ik toch een grotere groep over blijven die het fotograferen met een spiegelreflex goed zal bevallen, en dat is alleen maar leuk lijkt me. Groet, Johanna
-
Wilma schreef op woensdag 4 juli 2007 om 13:01 | reageer
Bedankt; leuk om te lezen. Nu is maar weer eens bevestigd dat ik de goede keuze gemaakt heb. Een compacte met veel mogelijkheden; als ik wil is alles handmatig in te stellen, en met 12x zoom kom ik ook goed weg. En toch niet zo'n grote, die moeilijk te hanteren is met drie jonge kinderen om je heen...
-
PSpotter schreef op woensdag 4 juli 2007 om 19:01 | reageer
In het algemeen is met een Dslr veel sneller te werken. Mijn ervaring, enkele jaren terug, met compact camera's was vaak dat het onderwerp al ruimschoots uit beeld was wanneer de camera eindelijk kon afdrukken.
Het is echter niet altijd even handig met een (grote) spiegel reflex te fotograferen. -
leon schreef op woensdag 4 juli 2007 om 21:26 | reageer
ik ben het eens met PSpotter wat betreft de snelheid van een dslr. Ik vind dat mensen met kinderen juist wel meer aan een dslr hebben, vanwegen het missen van de grote shutterlag waar tot nu toe een compactcamera nog steeds mee kampt.
-
san.salpeter schreef op donderdag 5 juli 2007 om 08:18 | reageer
Na jaren met een analoge spiegelreflex gefotografeerd te hebben. Kwam ik niet meer los van mijn digitale compactcamera. Als nadeel ondervond ik toen de afdrukvertraging, kleine zoeker, lage max. ISO met veel ruis, middelmatige kwaliteit van de lens, zeer beperkte mogelijkheid met scherpte diepte te kunnen spelen. Als voordeel licht, penlite batterijen, makkelijk in de broek of jaszak en goedkoop onderwaterhuis. Nu ik een klein meisje heb, heb ik digitale spiegelreflex aangeschaft. Ondanks de vele mogelijkheden tot instellen, maken we voor het gemak ook regelmatig gebruik van de automatische stand om even snel een plaatje te schieten. Onlangs een tweetal foto's van dezelfde vakantie scene van DSRL en compact naast elkaar gelegd. Mijn tip is: nooit doen, dan zie je het verschil namelijk niet!
Uiteindelijk geldt je moet doen/kiezen waar je zelf tevreden mee bent. -
judith schreef op vrijdag 6 juli 2007 om 13:32 | reageer
hey
Het kan idd wel kloppen wat je zegt. Maar wat raad je de mensen dan aan om te kopen? Er zijn zoveel toestellen, weet echt niet welk ik het best zou kopen. Ik heb nu een gewone canon ixus 50, maar daar kanje niets speciaals mee doen. Kwil graag een toestel waar je echt mee in detail kunt trekken en met die sluitertijd kunt werken.
groetjes -
Eric schreef op zaterdag 7 juli 2007 om 11:24 | reageer
Sluitertijden aanpassen kan ook met een Samsung S600, een camera van iets meer dan 100 euro. Dus als dat het enige is hoef je nog steeds geen spiegelreflexameria te kopen.
Wil je je storten op fotografie en ben je bereid om meer te leren over de technische kant van foto's maken, dan zou ik zeker een DSLR nemen. Maar dan wel gewoon een instapmodel van Canon, Nikon of een ander bekend merk. -
Derk schreef op donderdag 12 juli 2007 om 20:42 | reageer
Een tussenvorm kan ook.
Heb een tijdje terug de SONY DSC-H5 gekocht. Kan bijna alles dat een spiegelreflex kan (handmatige instellingen) behalve uiteraard het wisselen van de lenzen. Ik kwam van een compact, zit nu op een superzoom en wellicht in de toekomst op een SLR. Die vond ik voor nu net even te zwaar, te duur en te lastig qua verwisselen van lenzen. Bovendien kun je met de huidige generatie prima çreatieve foto's schieten, alleen de sensor is kleiner, dus hoge ISO's is een issue, maar goed, hoe vaak gebruik je dat nu echt?
Het gevaar van een SLR is natuurlijk dat ik zou blijven kopen...
Lens, filter, accu, flitser etc. etc. -
Peter van Veen schreef op donderdag 12 juli 2007 om 21:11 | reageer
@Derk: het gevaar dat je daar benoemt is zeer zeker aanwezig. Sterker nog, ik ken maar weinig mensen die er geen last van hebben. Voor de Nikonians is er zelfs een uitdrukking voor: NAS, oftewel het Nikon Aquisition Syndrome, hiern in den lande Nikon Aankoop Syndroom genoemd. Ben er zelf ook niet helemaal vrij van, moet ik bekennen...
-
san.salpeter schreef op vrijdag 13 juli 2007 om 08:10 | reageer
Ha, en vlak LBA (Lens Buy Addiction) niet uit. Door de relatief lage prijzen van pentax, schijnen vooral pentax gebruikers er last van te hebben. Vooral als de lens van het type Limited is. Voor mij is het makkelijk. Ik wil nog een nieuwe PC voor RAW processing (lukt niet echt met een pentium II), een P-TTL flitser en misschien een BIGMA (sigma 50-500) lens, maar heb gewoon geen geld meer.
-
Jan schreef op zaterdag 14 juli 2007 om 14:25 | reageer
"Aangemeld bij de nikon-club wachtte daar weer een koude douche, want je wordt niet voor vol aangezien met een D40"
So what? Een camera koop je toch voor jezelf? Ik zie op bijvoorbeeld Flickr met zowel compacts als dslr's geweldige foto's. De camera is zeker niet meer dan 20% van het eindresultaat, en een goede fotograaf kent de beperkingen van zijn of haar camera. -
marcedwin schreef op dinsdag 17 juli 2007 om 17:48 | reageer
Goed artikel, maar het is ook maar hoe je het bekijkt en waar je je lekker bij voelt. Heb zelf een Pentax k110d aangeschaft. Na veel wikken en wegen. Twijfelde tussen een bridge (s9600 Fuji of misschien zelfs de s6500).
Voor mij was de doorslag dat een SLR veel sneller reageert (ik wil o.a. [auto]sport fotograferen) en dat je er meer mee kan. Je kan uitbouwen zeg maar.
Maar zoals al gesteld, je verkijkt je wel op de kosten. Koop je een body met kitlens 18-55, koop je er al snel een Tamron 70-300 bij. Een tas, een flitser staan op de lijst. En ik zie nu al de beperkingen van die lenzen, dus een dure hobbie word het wel .
Maar ja, als je maar schik hebt.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Check de regels in het buitenland
door Michiel Heijmans
-
Fujifilm heeft de X100 VI aangekondigd
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A7C II en A7C R
door Nando Harmsen
-
Eindigt morgen: Profiteer vandaag nog van 40% korting
door Elja Trum
-
De beste en leukste besteding van je vakantiegeld
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.