Laatste dag   Nog maar heel even. Korting + gratis boek (55 euro voordeel!) Meer info of direct lid worden.
Niels Willems

Digitale spiegelreflex of goede compactcamera?

dinsdag 3 juli 2007, 22:49 door | 24.621x gelezen | 14 reacties

Net terug van vakantie uit Frankrijk. Het aantal mensen met een spiegelreflexcamera op de buik tijdens de vakantie is weer behoorlijk gestegen, viel mij op. Bij enkele fotograferende vakantiegangers vraag ik me toch echt af of ze niet beter een goede compactcamera hadden moeten kopen. Wellicht is bovenstaande vraag voor de vaste bezoekers van dit weblog minder relevant, maar als je hier terechtkomt omdat je een antwoord zoekt, dan moet je zeker even verder lezen.

Vorig jaar interviewden wij (HetBesteProduct) de professionele fotograaf Marc Pluijm met als belangrijkste thema; wanneer kies je nu voor een dSLR of compact? Hij sloeg volgens mij de spijker op de kop:

"Je hebt mensen die een dure spiegelreflexcamera aanschaffen, maar alleen snapshots maken van de kinderen in en rond huis en op vakantie. Dat is absoluut onnodig. Ik heb de indruk dat ze meer zo'n camera kopen om erbij te horen dan dat ze 'm nodig hebben. De compact camera's van tegenwoordig zijn voor deze mensen goed genoeg, daar kun je prachtige foto's mee schieten. De mensen die alleen kiekjes maken, gebruiken de spiegelreflexcamera vaak ook als een compact camera; ze zetten hem op automatisch en drukken alleen de knop in. Ze missen de kennis en de vaardigheid om de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera te benutten. En dan vinden ze het nog vreemd, dat ze slechte foto's maken. 'Dat moet toch niet kunnen met zo'n dure camera', zeggen ze dan. Je hebt niks aan een dure camera als je er niks mee kunt. Vergelijk het maar met iemand die twee linkerhanden heeft. Als je hem het duurste gereedschap geeft, mag je blij zijn dat hij zijn vingers er niet afzaagt, maar een mooie kast krijg je nooit. Daarentegen kan een timmerman met gouden handjes ook met oud en minder gereedschap prachtige dingen maken. Zo is het ook met fotograferen."

Hij gaf aan dat de meerwaarde er wel is als je perfecte controle wilt en je nu ook al veel speelt met de (beperkte) instelmogelijkheden van je compactcamera. Daarnaast is de flexibiliteit een belangrijk voordeel door de verwisselbaarheid van de lens. Een hobby kan ook doorslaggevend zijn zoals sportfotografie (een dSLR heeft nauwelijks een afdrukvertraging) en macro-fotografie (fotograferen van bijvoorbeeld insecten).

Zelf heb ik ook overwogen om een spiegelreflexcamera te kopen omdat ik dacht daar wel aan toe te zijn. Na dit interview was het mij volstrekt duidelijk dat ik meer had aan een compactcamera. Dat heeft me een hoop geld gescheeld en wellicht frustratie. Het hele artikel Digitale spiegelreflex of compact camera kopen is inmiddels een halfjaartje oud maar nog altijd bijzonder actueel.

Toerist met camera

14 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 juli 2007 om 23:00

  Waarschijnlijk zou bijna elke beginnende fotograaf eerst een tijdje met een compactcamera moeten fotograferen. Wanneer je dan tegen de beperkingen van de camera aanloopt dan zit je op een mooi punt om naar een spiegelreflex te gaan kijken.

  Overigens zijn compactcamera's juist voor macrofotografie ook erg nuttig. Door de kleine sensor heb je namelijk een enorme scherptediepte (iets wat je bij macrofotografie goed kunt gebruiken). Vaak kunnen compactcamera's ook al scherpstellen vanaf 1 a 2 centimeter afstand tot het object.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 4 juli 2007 om 06:35

  Wat ook vaak opvalt in diverse fora: mensen die 'net met fotograferen begonnen zijn' wel met een Nikon D200, Canon 30D of dat soort materiaal rondlopen maar bijvoorbeeld niet eens weten wat nu de functie van een diafragma, sluitertijd of ISO is. En al helemaal niet wat de relatie daartussen is. Dan vraag ik me weleens af: wat doe je eigenlijk met zo'n camera? Die heb je vast niet aangeschaft omdat je met je compactcamera uitgegroeid bent. Nee, als reden wordt dan vaak aangegeven dat het 'de beste camera van dat moment is'. Tja....

 3. Johanna L
  Johanna L schreef op woensdag 4 juli 2007 om 09:41

  Om bovenstaande redenen had ik dan uiteindelijk toch maar een high-end camera gekocht zoals dat heet. Veel uitgeprobeerd met allerlei standen, maar zeer teleurgesteld in de snelle hoge ruis en niet zo geweldige groothoek. Het is het dan toch net niet, en toch nu al vrij snel over op een spiegelreflex. Wat betreft het geld wel spijtig, want dan had ik die kosten niet gehad, maar ik zit nu eenmaal in de voorzichtige hoek. Je zult altijd mensen houden die op de manier zoals jullie beschrijven met een spiegelreflex omgaan, omdat er nu eenmaal altijd 'gewichtig doende' mensen zullen blijven bestaan. Toch is er ook een grote groep die echt geïnteresseerd is, en je kunt het nu eenmaal het beste leren door gewoon te doen. Aangemeld bij de nikon-club wachtte daar weer een koude douche, want je wordt niet voor vol aangezien met een D40 en men vind daar dat je beter gelijk moet over stappen op een D80 of hoger. Verschillende reacties nogal dus van allerlei kanten. Uiteindelijk zal er hoop ik toch een grotere groep over blijven die het fotograferen met een spiegelreflex goed zal bevallen, en dat is alleen maar leuk lijkt me. Groet, Johanna

 4. Wilma
  Wilma schreef op woensdag 4 juli 2007 om 13:01

  Bedankt; leuk om te lezen. Nu is maar weer eens bevestigd dat ik de goede keuze gemaakt heb. Een compacte met veel mogelijkheden; als ik wil is alles handmatig in te stellen, en met 12x zoom kom ik ook goed weg. En toch niet zo'n grote, die moeilijk te hanteren is met drie jonge kinderen om je heen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.649 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.649 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.