Liesbeth van Asselt

Experimenteren met Lightpainting

zaterdag 6 februari 2010, 23:57 door | 13.585x gelezen | 17 reacties

De afgelopen dagen ben ik in de weer geweest met Lightpainting. En dan niet alleen met het maken van foto's van voorbij rijdende treinen, sterrenstrepen, enzovoorts, maar ook met light graffiti, een techniek waarmee je een zaklamp of een andere lichtbron voor de camera beweegt.

De techniek is heel eenvoudig: je wacht tot het donker is, plaatst je camera op een statief, stelt de sluitertijd in op Bulb en kiest om te beginnen een diafragma van ongeveer f/8. Wil je niets van de achtergrond zien, dan kies je een kleiner diafragma. Wil je de achtergrond juist meer mee wilt laten spelen, dan kies je een groter diafragma.

Vervolgens hang je een draadontspanner aan de camera die je vast kunt zetten (zodat je de ontspanknop niet zelf ingedrukt hoeft te houden). Heb je geen draadontspanner, dan biedt de zelfontspanner uitkomst.

Daarna ga je met je zaklamp voor de camera staan en schrijf je een tekst, omlijn je een onderwerp of verlicht je een specifiek deel van het onderwerp. Hieronder wat eerste experimenten. Niet omdat het mooie foto's geworden zijn (want dat zijn het niet), maar wel omdat ze het principe van lightpainting goed illustreren. Zo zie je bijvoorbeeld ook dat het wel handig is als het onderwerp stil blijft staan, iets waar mijn hond het geduld niet voor had. knipoog

Lightpainting omtrekken


Je kunt ook nog spelen met allerlei kleurtjes door bijvoorbeeld een gekleurd plastic snoeppapiertje voor de zaklamp te houden. In mijn foto's wisselde ik geel en blauw af.

Lightpainting


Wat de voorbijgangers van ons dachten toen we met de auto in het bos gingen staan om de bomen te verlichten, en vervolgens met een zaklamp onze eigen voetstappen verlichtten, heb ik ze maar niet gevraagd. knipoog

Lightpainting voeten

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

17 reacties

 1. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op zondag 7 februari 2010 om 00:12

  Hihi, wat leuk. Je kunt er inderdaad leuke dingen mee doen, ik ga het binnenkort ook maar eens proberen...

 2. MaGi
  Profiel MaGi schreef op zondag 7 februari 2010 om 00:51

  Leuk geëxperimenteerd. Een van de volgende opdrachten van mijn opleiding zal ook schrijven met licht zijn. Mooi artikel om alvast in de stemming te komen.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 7 februari 2010 om 02:14

  Leuk gedaan!

 4. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op zondag 7 februari 2010 om 08:38

  Light-graffity is erg leuk om te doen. Ik ben er vorig jaar ook mee bezig geweest. Wat ook een leuk effect geeft is om bijv voorwerpen van licht te maken en deze te laten vasthouden door mensen, door deze erbij te flitsen.

  Jouw stapfoto is trouwens erg goed geslaagd !

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord