Experimenteren met Lightpainting
zaterdag 6 februari 2010, 23:57 door Liesbeth van Asselt | 12.635x gelezen | 17 reacties
De afgelopen dagen ben ik in de weer geweest met Lightpainting. En dan niet alleen met het maken van foto's van voorbij rijdende treinen, sterrenstrepen, enzovoorts, maar ook met light graffiti, een techniek waarmee je een zaklamp of een andere lichtbron voor de camera beweegt.
De techniek is heel eenvoudig: je wacht tot het donker is, plaatst je camera op een statief, stelt de sluitertijd in op Bulb en kiest om te beginnen een diafragma van ongeveer f/8. Wil je niets van de achtergrond zien, dan kies je een kleiner diafragma. Wil je de achtergrond juist meer mee wilt laten spelen, dan kies je een groter diafragma.
Vervolgens hang je een draadontspanner aan de camera die je vast kunt zetten (zodat je de ontspanknop niet zelf ingedrukt hoeft te houden). Heb je geen draadontspanner, dan biedt de zelfontspanner uitkomst.
Daarna ga je met je zaklamp voor de camera staan en schrijf je een tekst, omlijn je een onderwerp of verlicht je een specifiek deel van het onderwerp. Hieronder wat eerste experimenten. Niet omdat het mooie foto's geworden zijn (want dat zijn het niet), maar wel omdat ze het principe van lightpainting goed illustreren. Zo zie je bijvoorbeeld ook dat het wel handig is als het onderwerp stil blijft staan, iets waar mijn hond het geduld niet voor had. 

Je kunt ook nog spelen met allerlei kleurtjes door bijvoorbeeld een gekleurd plastic snoeppapiertje voor de zaklamp te houden. In mijn foto's wisselde ik geel en blauw af.

Wat de voorbijgangers van ons dachten toen we met de auto in het bos gingen staan om de bomen te verlichten, en vervolgens met een zaklamp onze eigen voetstappen verlichtten, heb ik ze maar niet gevraagd.
