Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Maico Barneveld

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje

dinsdag 19 november 2013, 20:43 door | 17.216x gelezen | 3 reacties

Je hebt vast wel eens gehoord over het blauwe uur, maar hoe kan je het beste een foto nemen tijdens het blauwe uur? Een paar praktisch tips om rekening mee te houden met betrekking tot belichting en het blauwe uur en om jezelf te trainen in het maken van mooie foto's tijdens het blauwe uur.

Dusseldorp avond
Dusseldorp bij het vallen van de avond

Allereerst heb je een goede camera nodig. Het liefst een spiegelreflex maar een goede compact of semi-spiegelreflex zouden ook prima kunnen werken. Ook een goede sterke driepoot is niet geheel onbelangrijk, maar het belangrijkste van alles is toch wel een mooie plek om je foto te nemen.

Een afstandsbediening is een optie die het nemen van je foto wel makkelijker zal maken. Let op: Als je een compact camera gaat gebruiken zorg er dan voor dat deze in staat is om belichtingstijden van circa 6 tot 8 seconden aan te kunnen (nachtfotografie beeldmodus of met handmatige controle).

Het onderwerp


Niet alles zal er mooi uit zien tijdens het blauwe uur, maar om je een idee van een goed onder te geven kan je denken aan skylines, close-up van gebouwen, bruggen, fabrieken, monumenten en zo zijn er nog vele andere mooie onderwerpen.

Het belangrijkste is dat je onderwerp moet beschikken over een paar lampen of een helder omgeving. Bedenk dat een te heldere omgeving zal resulterend in absolute witte gebieden of vlekken en dan heb je de HDR fotografietechniek nodig om de foto te nemen.

Het nemen van de foto


Okay nu alles klaar is en je bent op de juiste tijd op de plek van bestemming dan is het nu zoeken naar de juiste samenstelling. Bekijk het volledige plaatje en niet alleen het geselecteerde onderwerp. Bepaal wat je wilt opnemen in de foto, probeer te voorkomen dat storende factoren zoals bomen en sterke lichtbronnen in de foto opgenomen worden. Deze elementen kunnen je foto's gemakkelijk verknallen.

Felle lichtbronnen kunnen ook problemen geven als je ze niet direct fotografeert, als het licht in het objectief vanuit een lage hoek komt resulteert dit in 'flares' (lichte kringen of vlekken op je foto) en dit vermindert ook het algehele contrast van je opname.

Melbourne
Melbourne bij het vallen van de avond

Controleer nogmaals het gehele plaatje, en ziet alles er goed uit dan begin je met het instellen van de belichting. Het beste resultaat krijg je als je een volledige handmatige bediening gaat gebruiken, zo kun je het diafragma tussen de f/7 -f/10 en de sluitertijd rond 1 tot 5 seconden met een lage ISO (100-200) instellen.

Een hoger diafragma resulteert een beter zichtbare sterrenhemel met lichtstralen rond de sterkste lichtpuntjes in het onderwerp, is het diafragma nog hoger dan zal je scherpte verliezen en tevens heb je dan een lange sluitertijd nodig.

Gebruik de belichtingsmeter in de camera om de geselecteerde waarden afhankelijk van het werkelijke lichtniveau te controleren. De juiste waarde zou moeten zijn tussen -1 EV en -2 EV. Pas de sluitertijden aan tot je deze resultaten krijgt.

Als er geen beschikking is over een handmatige controle kun je de instellingen aanpassen naar -1 / 3 EV of -1/7 EV. Neem eerst een test foto om het resultaat te zien. Vind je het resultaat te fel dan -2 EV toepassen of als het resultaat te donker is dan -1 EV, maar houdt wel rekening met het feit dat het LCD-scherm van je camera is niet echt een goede weergave geeft van de realiteit.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Maico Barneveld

Over de auteur

Maico Barneveld schrijft voor onder andere de Fotoblogger waar hij ook eigenaar van is. Hij werkt als web en accountmanager voor CEWE COLOR. Maico is te volgen op Google+ waar hij veel eigen foto's publiceert. Bovenal is hij een echte hobby-fotograaf die vanuit een amateurs perspectief mensen wil inspireren.

3 reacties

  1. Rita
    Rita schreef op dinsdag 19 november 2013 om 22:11  | reageer

    "Je hebt vast wel eens gehoord over het blauwe uur, maar hoe kan je het beste een foto nemen tijdens het blauwe uur?"
    Niet iedereen heeft er van gehoord en daar kun je ook niet vanuit gaan. Een uitleg is geen overbodige luxe of een link naar Wikipedia.
    Voor een calculator kun je hier terecht.

  2. maico1979
    Profiel maico1979 schreef op dinsdag 19 november 2013 om 22:50  | reageer

    @ Rita, je draagt een goed punt aan, een dergelijke aanname is snel gemaakt. Ook een goede aanvulling van jouw zijde met de calculator.

  3. TheMudman
    Profiel TheMudman schreef op dinsdag 21 januari 2014 om 17:06  | reageer

    Kijk bijvoorbeeld ook eens op www.donkerutrecht.nl en de facebook pagina van Merijn van der Vliet (www.facebook.com/donkerutrecht). Daar vindt je een hele mooie collectie "blauwe uurtjes" foto's van Utrecht en (directe) omgeving.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord