100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: lange sluitertijden ruisreductie

vrijdag 18 februari 2022, 14:14 door | 4.624x gelezen | 2 reacties

Als het donker is zullen vaak langere sluitertijden nodig zijn om een goede foto te maken. Heb jij dan je ruisreductie in de camera aan staan, of niet? De hoge ISO ruisreductie zal niet veel uitmaken voor het fotograferen. Maar pas op met lange sluitertijden ruisreductie.

Ruisreductie


Een hoge ISO waarde zal vaak voor extra ruis in je foto zorgen. Heel lange sluitertijden kunnen ook zorgen voor extra ruis. Dat wil je natuurlijk niet, en je camera heeft de mogelijkheid om daar iets aan te doen. In feite zijn er zelfs twee ruisonderdrukkers in je camera ingebouwd, elk voor een apart doel.

Hoge ISO ruisreductie


De gewone ruisreductie is bestemd voor de ruis die ontstaat door een hoge ISO waarde. Dit is een instelling die uitsluitend van toepassing is voor wie in jpeg fotografeert. Het zorgt ervoor dat de ruis in je jpeg uit de camera weg gefilterd wordt.

Gebruik je raw, dan zal de instelling van die ruisreductie wel opgeslagen worden in je raw bestand, maar je hebt de keuze om deze nabewerking alsnog toe te passen, aan te passen, of uit te schakelen. Voor de raw fotograaf is die instelling in de camera in feite niet van belang.

LS ruisreductie


Er is ook nog een lange sluitertijden ruisreductie, en die is wel van belang voor zowel de fotograaf van jpeg als raw. Een ruisreductie lange sluitertijden maakt namelijk een extra foto zonder dat er licht op de sensor valt. Hiermee worden hot-pixels geregistreerd en automatisch uit de eigenlijke foto gefilterd.

Nando LS ruisreductie helpscherm


De lange sluitertijden ruisreductie wordt vaak ingeschakeld bij sluitertijden van 1 seconde of langer. Omdat een extra foto zonder licht wordt gemaakt, een darkframe, duurt de foto maken in feite 2x zo lang. Een seconde wordt twee seconden. Dertig seconden wordt een minuut.

Dit is natuurlijk niet zo'n probleem, tot dat je sluitertijd echt lang wordt. Reken maar mee, een minuut wordt twee minuten. Vijf minuten wordt tien minuten. Heb je een sluitertijd van een kwartier, dan zal het een half uur duren voor je foto gemaakt is.

Nando nachtfoto

Deze foto heeft 300 seconden belichtingstijd. Met lange sluitertijden ruisreductie ingeschakeld duur het maken van deze foto maar liefst 600 seconden. Dat is 10 minuten.

Je kunt lange sluitertijden het beste uitzetten als je er geen behoefte aan hebt. Dat scheelt veel wachttijd voor je nachtfotografie.

Wil je toch een darkframe gebruiken, dan is het ook mogelijk om er per fotosessie zelf eentje te maken, en die voor meerdere foto's te gebruiken. Mits de belichtingstijd van je darkframe overeenkomt met de belichtingstijd van je foto.

Lees ook het artikel van Huub Keulers over ruis in je foto verminderen, voor tips over het omgaan met ruis in je foto.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Matt
    Matt schreef op vrijdag 18 februari 2022 om 17:19  | reageer

    Voor zover ik geinformeerd ben, wordt de dark frame substraction (dus de ruisonderdrukking bij lange sluitertijden), niet uitgevoerd als je RAW fotografeert. Dan is het dus pure tijdverspilling.

    Maar misschien is dit camera afhankelijk.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 1 maart 2022 om 11:42  | reageer

    @Matt:
    dat is een goed punt. Voor zover ik weet is dit ook voor raw beelden van toepassing, maar je brengt me aan het twijfelen. Ik ga dit uitzoeken. Dank je voor het wijzen op dit punt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord