Erwin Derksen

Fototas kiezen voor fotospullen

zondag 10 augustus 2008, 16:35 door | 24,116x gelezen | 18 reacties

Tsja, daar heb je dan je foto apparatuur een beetje compleet; SLR body, extra accu, geheugen, drie objectieven. Hoe gaan we dat allemaal meenemen? Er zijn veel verschillende fototasssen te vinden. Hierbij mijn idee over welke tas het meest handig is.

Je zou de zoektocht naar een tas net zo complex kunnen noemen als die naar een SLR body of objectief. Het aanbod is overweldigend en ook hier gaat de stelregel 'Wat wil je ermee doen?' weer op als belangrijkste methode om de selectie te beperken. Doe jezelf een plezier en maak eerst een eisenlijstje voordat je gaat zoeken.

Ik zocht zelf een tas voor de body, 3 objectieven, accu’s, geheugenkaartjes en nog wat ruimte voor een toekomstige flitser. Omdat ik niet al teveel gehinderd wilde worden door de tas en er mee wil kunnen lopen, klauteren en dergelijke stond eigenlijk al vast dat het een rugzak moest worden. Dus koffers, schoudertassen, holsters, etcetera vielen al af.

Maar ook binnen de rugzakken is er veel keus. Het liefst wilde ik een onopvallende tas van een niet-fotomerk, zodat niet iedereen direct weet wat de inhoud van de tas met-aan-zekerheid-grenzende-waarschijnlijkheid is.

Helaas.. Tenzij iemand een goed idee heeft.. Ik kwam uiteindelijk toch weer uit bij de fotomerken, omdat andere merken niet de handige indeling én de bescherming bieden die ik wilde.

Binnen het thema rugzakken vielen voor mij de zogenaamde slingshot modellen af. Ze lijken erg handig (je kunt ze naar voren slingeren zodat je snel bij je apparatuur kunt) maar ik vond ze niet echt comfortabel noch handig dragen. Bovendien zijn ze beperkt in de grootte. Ik wil graag al mijn spullen bij de hand hebben en heb dus niet genoeg aan een tas waarin alleen de body met éé objectief past.

Daarnaast leek het me erg handig om ook wat niet fotogerelateerde zaken mee te kunnen nemen zoals wat te drinken. Zodoende kwam ik uit op een serie rugtassen die een mooie gevoerde en beschermde ruimte bieden voor je apparatuur, met apart daarbij een vak voor andere zaken (paspoorten, portemonnee, etc.) en een apart gevoerd vak voor een laptop. (ook handig voor tijdschriften, een reflectiescherm o.i.d.) Eenvoudige toegang tot je spullen blijkt bij veel tassen vreemd genoeg een uitdaging te zijn…

Om een lang verhaal kort te maken; ik ben uitgekomen bij de Lowepro Fastpack 250.

De camera en toebehoren zitten onderin een apart en gevoerd gedeelte. De overige spullen kun je bovenin, afgescheiden van je camera, bewaren zodat je koekkruimels niet tussen je objectieven gaan zitten. Enig nadeel kan zijn dat je statief niet mee kan, maar tassen waarbij het statief wel mee kan zijn vaak groot en hebben geen apart vak bovendien. Ook is je camera vaak lastig te bereiken op het moment dat je het statief er via een touwtjessysteem op hebt vastgesjord. Enne, misschien ben ik niet fanatiek genoeg, maar tijdens 4 weken vakantie heb ik mijn statief niet één maal gebruikt.

Lowepro Fastpack 250


Alles past er prima in en kwaliteit en draagcomfort zijn prima. Grappig is dat je (als je de rugbandjes wat losser doet) deze tas ook als een soort 'slingshot' kunt gebruiken.

Bij deze tas is het ideaal dat iemand anders snel even de camera of een lens kan pakken zonder dat je de tas af hoeft te doen, alles blijft makkelijk toegankelijk terwijl de tas bij klimmen, rennen en dergelijke rotsvast op je rug blijft zitten. Er zijn genoeg rugzakken die je helemaal af moet doen voordat je bij je spullen kan (zoals diverse modellen van TAMRAC). Dit lijkt me extreem onhandig.

Omdat deze rits rond loopt is het ook niet zo dat een gauwdief even snel de rits openrukt (zie foto’s). Om bij de objectieven te kunnen moet je twee extra clipjes losmaken, dit voorkomt ook dat er een objectief uit kan vallen als je je camera pakt. Fijn is ook dat je de zonnekap kunt laten zitten als je de body in je rugzak stopt, handig (al zal dat afhangen van je objectieven)!

Samengevat zou ik mezelf in ieder geval het volgende afvragen bij de selectie van een tas:

- Hoeveel wil je meenemen en wil je een apart vak los van je fotospullen?
- Welke eisen stel je aan de toegankelijkheid van je spullen?
- Welke eisen stel je aan het draagcomfort?

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

18 reacties

 1. Thijs
  Thijs schreef op zondag 10 augustus 2008 om 16:52

  Altijd lastig, een goede fototas uitzoeken. Mijn grootste bezwaar aan de huidige rugzakken specifiek voor fotografie, is dat het draagcomfort een stuk lager is dan bij wandelrugzakken zoals die van Deuter. Een gecombineerde wandel/foto rugzak zou voor mij ideaal zijn, als het rugpand goed ventileert, er voldoende ruimte is voor water, wandelstokken, extra stuff, en een goede heupband heeft. Maar die ben ik nog nergens tegengekomen, dus loop ik wel rond met een schoudertas (die in de rugzak past).

 2. Serge
  Profiel Serge schreef op zondag 10 augustus 2008 om 20:13

  Voor een fototas van een niet-fotomerk zou ik anders eens kijken naar Crumpler. Ik heb een Shrinkle rugzak en die vind ik fantastisch.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 10 augustus 2008 om 21:22

  Ik loop al jaren rond met een Tamrac rugtas die plaats bood voor een middenformaat camera met objectieven. Mijn argumenten van toen: stevigheid, draagcomfort, redelijke afdichting tegen regenwater en een stevige bevestiging van mijn carbonstatief (stevig, niet te zwaar) middenachter. Nu iets te veel ruimte over (minder objectieven, geen rolletjes meer), maar dat geeft ruimte voor een paar broodjes extra voor onderweg en extra flesjes water. Elke keer afzetten bij elk fotopunt? Ja, maar dat is niet erg als je een fotoreportage maakt. Dan ben je al gauw een paar minuten op één locatie bezig. Oj, achterop gaat ook nog een klein krukje mee. Om de broodjes onderweg rustig te kunnen opeten. Of om na een wandeling bij een bushalte uit te rusten. En onderweg met een auto, dan is het een gemakkelijke 'fotokist'in de bagagebak. Flap open, camera en objectief pakken, flap weer dicht.

  Aan sommige zware zaken moet je niet te zwaar tillen, waarschijnlijk.

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 10 augustus 2008 om 22:11

  Ik heb me er gewoon bij neergelegd dat er niet 1 model is dat voor alles voldoet. Voor wat rondlopen met niet al teveel spullen heb ik een slingshot 200 (hoewel ik overweeg om de 300 te nemen ipv de 200), en als ik meer meeneem (2 bodies, 3 lenzen, flitser) op plekken waar het erg stoffig kan worden prefereer ik een Pelicase (waterdichte plastic koffer). Eventueel in combinatie met een Paragon Pack om hem op mijn rug te kunnen hangen. Dan pak je niet even snel je toesten, maar je kunt veilig in het water vallen of je koffer laten vallen.

  En ik zit ook te kijken naar een TinkTank rollende koffer...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.