Fototas kiezen voor fotospullen
zondag 10 augustus 2008, 16:35 door Erwin Derksen | 25.659x gelezen | 18 reactiesTsja, daar heb je dan je foto apparatuur een beetje compleet; SLR body, extra accu, geheugen, drie objectieven. Hoe gaan we dat allemaal meenemen? Er zijn veel verschillende fototasssen te vinden. Hierbij mijn idee over welke tas het meest handig is.
Je zou de zoektocht naar een tas net zo complex kunnen noemen als die naar een SLR body of objectief. Het aanbod is overweldigend en ook hier gaat de stelregel 'Wat wil je ermee doen?' weer op als belangrijkste methode om de selectie te beperken. Doe jezelf een plezier en maak eerst een eisenlijstje voordat je gaat zoeken.
Ik zocht zelf een tas voor de body, 3 objectieven, accu’s, geheugenkaartjes en nog wat ruimte voor een toekomstige flitser. Omdat ik niet al teveel gehinderd wilde worden door de tas en er mee wil kunnen lopen, klauteren en dergelijke stond eigenlijk al vast dat het een rugzak moest worden. Dus koffers, schoudertassen, holsters, etcetera vielen al af.
Maar ook binnen de rugzakken is er veel keus. Het liefst wilde ik een onopvallende tas van een niet-fotomerk, zodat niet iedereen direct weet wat de inhoud van de tas met-aan-zekerheid-grenzende-waarschijnlijkheid is.
Helaas.. Tenzij iemand een goed idee heeft.. Ik kwam uiteindelijk toch weer uit bij de fotomerken, omdat andere merken niet de handige indeling én de bescherming bieden die ik wilde.
Binnen het thema rugzakken vielen voor mij de zogenaamde slingshot modellen af. Ze lijken erg handig (je kunt ze naar voren slingeren zodat je snel bij je apparatuur kunt) maar ik vond ze niet echt comfortabel noch handig dragen. Bovendien zijn ze beperkt in de grootte. Ik wil graag al mijn spullen bij de hand hebben en heb dus niet genoeg aan een tas waarin alleen de body met éé objectief past.
Daarnaast leek het me erg handig om ook wat niet fotogerelateerde zaken mee te kunnen nemen zoals wat te drinken. Zodoende kwam ik uit op een serie rugtassen die een mooie gevoerde en beschermde ruimte bieden voor je apparatuur, met apart daarbij een vak voor andere zaken (paspoorten, portemonnee, etc.) en een apart gevoerd vak voor een laptop. (ook handig voor tijdschriften, een reflectiescherm o.i.d.) Eenvoudige toegang tot je spullen blijkt bij veel tassen vreemd genoeg een uitdaging te zijn…
Om een lang verhaal kort te maken; ik ben uitgekomen bij de Lowepro Fastpack 250.
De camera en toebehoren zitten onderin een apart en gevoerd gedeelte. De overige spullen kun je bovenin, afgescheiden van je camera, bewaren zodat je koekkruimels niet tussen je objectieven gaan zitten. Enig nadeel kan zijn dat je statief niet mee kan, maar tassen waarbij het statief wel mee kan zijn vaak groot en hebben geen apart vak bovendien. Ook is je camera vaak lastig te bereiken op het moment dat je het statief er via een touwtjessysteem op hebt vastgesjord. Enne, misschien ben ik niet fanatiek genoeg, maar tijdens 4 weken vakantie heb ik mijn statief niet één maal gebruikt.
Alles past er prima in en kwaliteit en draagcomfort zijn prima. Grappig is dat je (als je de rugbandjes wat losser doet) deze tas ook als een soort 'slingshot' kunt gebruiken.
Bij deze tas is het ideaal dat iemand anders snel even de camera of een lens kan pakken zonder dat je de tas af hoeft te doen, alles blijft makkelijk toegankelijk terwijl de tas bij klimmen, rennen en dergelijke rotsvast op je rug blijft zitten. Er zijn genoeg rugzakken die je helemaal af moet doen voordat je bij je spullen kan (zoals diverse modellen van TAMRAC). Dit lijkt me extreem onhandig.
Omdat deze rits rond loopt is het ook niet zo dat een gauwdief even snel de rits openrukt (zie foto’s). Om bij de objectieven te kunnen moet je twee extra clipjes losmaken, dit voorkomt ook dat er een objectief uit kan vallen als je je camera pakt. Fijn is ook dat je de zonnekap kunt laten zitten als je de body in je rugzak stopt, handig (al zal dat afhangen van je objectieven)!
Samengevat zou ik mezelf in ieder geval het volgende afvragen bij de selectie van een tas:
- Hoeveel wil je meenemen en wil je een apart vak los van je fotospullen?
- Welke eisen stel je aan de toegankelijkheid van je spullen?
- Welke eisen stel je aan het draagcomfort?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.
18 reacties
-
Thijs schreef op zondag 10 augustus 2008 om 16:52 | reageer
Altijd lastig, een goede fototas uitzoeken. Mijn grootste bezwaar aan de huidige rugzakken specifiek voor fotografie, is dat het draagcomfort een stuk lager is dan bij wandelrugzakken zoals die van Deuter. Een gecombineerde wandel/foto rugzak zou voor mij ideaal zijn, als het rugpand goed ventileert, er voldoende ruimte is voor water, wandelstokken, extra stuff, en een goede heupband heeft. Maar die ben ik nog nergens tegengekomen, dus loop ik wel rond met een schoudertas (die in de rugzak past).
-
-
EdC schreef op zondag 10 augustus 2008 om 21:22 | reageer
Ik loop al jaren rond met een Tamrac rugtas die plaats bood voor een middenformaat camera met objectieven. Mijn argumenten van toen: stevigheid, draagcomfort, redelijke afdichting tegen regenwater en een stevige bevestiging van mijn carbonstatief (stevig, niet te zwaar) middenachter. Nu iets te veel ruimte over (minder objectieven, geen rolletjes meer), maar dat geeft ruimte voor een paar broodjes extra voor onderweg en extra flesjes water. Elke keer afzetten bij elk fotopunt? Ja, maar dat is niet erg als je een fotoreportage maakt. Dan ben je al gauw een paar minuten op één locatie bezig. Oj, achterop gaat ook nog een klein krukje mee. Om de broodjes onderweg rustig te kunnen opeten. Of om na een wandeling bij een bushalte uit te rusten. En onderweg met een auto, dan is het een gemakkelijke 'fotokist'in de bagagebak. Flap open, camera en objectief pakken, flap weer dicht.
Aan sommige zware zaken moet je niet te zwaar tillen, waarschijnlijk. -
Reinoud schreef op zondag 10 augustus 2008 om 22:11 | reageer
Ik heb me er gewoon bij neergelegd dat er niet 1 model is dat voor alles voldoet. Voor wat rondlopen met niet al teveel spullen heb ik een slingshot 200 (hoewel ik overweeg om de 300 te nemen ipv de 200), en als ik meer meeneem (2 bodies, 3 lenzen, flitser) op plekken waar het erg stoffig kan worden prefereer ik een Pelicase (waterdichte plastic koffer). Eventueel in combinatie met een Paragon Pack om hem op mijn rug te kunnen hangen. Dan pak je niet even snel je toesten, maar je kunt veilig in het water vallen of je koffer laten vallen.
En ik zit ook te kijken naar een TinkTank rollende koffer... -
René als gast
Altijd zonder extra ballast (dus geen tassen enz.) op pad met canon 40D schietklaar! Voor stedentrips: EF 24-70mm , natuur: EF 24-70mm óf EF 70-200mm. Een plastic zak mee voor het geval het gaat regenen. Thuis gaat de apparatuur in een stofvrije aluminiumkoffer.
Voor deze wijze van werken moet je wel je shoot voorbereiden. -
jules schreef op maandag 11 augustus 2008 om 00:22 | reageer
Heb me cam in snuit tas en me flitser in foedraal er naast hangen, net een slingshot dus.
Maar voor lange rijzen/trips heb ik een crumpler pretty boy xl zonder laptop houder. -
Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 11 augustus 2008 om 01:00 | reageer
Werk naar volle tevredenheid met zowel de Slingshot 300 (ruim genoeg voor 1 dSLR en 5 objectieven + broodjes, geheugenkaartjes, enz.) en anders met een Stormcase iM2500 die ik nog maar net ken, maar waar 3 body's, 8 objectieven en nog wat losse randapparatuur met gemak in passen. De Stormcase is groot, zwaar en lomp, maar hij heeft wieltjes en een beugel om hem mee te trekken als een rolkoffer, en hij mag als handbagage mee in het vliegtuig. Ideaal dus.
-
gast schreef op maandag 11 augustus 2008 om 14:27 | reageer
Ik heb ook de Fastpack. Ideaal ding! 1 vraag: waarom niet de 350?? Hij komt echt wel vol (op den duur)...
-
Derk schreef op maandag 11 augustus 2008 om 16:41 | reageer
@gast: De 350 was inderdaad ook een optie, maar ik vond hem net wat te groot, vandaar de 250, voor mij ruim voldoende en nog ruimte over een een eventuele toekomstige flitser. Bovendien, een gevulde 250 is zwaar genoeg...
@Thijs: Deze tas heeft een gevoerde heupband en ik vindt het draagcomfort uitstekend. Enig nadeel bij erg warm weer is dat de ventilatie niet perfect is, maar ja, dan moet je meer aan een rugzak denken die niet direct tegen je rug aan zit (iets met beugels zoals een trekkingrugzak) Er is echter ook nog zoiets als prijs... -
deGrootfotografie schreef op maandag 11 augustus 2008 om 23:00 | reageer
Ik heb een tas van "Case Logic".
Een prima tas als je niet te veel hebt. Ondanks dat past alles er wel in. 3 lenzen, camera met kleinere lens (28/75 2.8) flitser en veel losse kleine accu's.
Echter heb ik wel altijd problemen met het opbergen van de camera inclusief batterypack. Dat heb ik met elke tas :(
Ik vraag me af of dat met die tas van jou wel kan, zoals ik op plaatje zie, namelijk niet. -
martin schreef op maandag 11 augustus 2008 om 23:27 | reageer
Alleen jammer dat in je tas geen 70 200 2.8 lens past als hjij op je body zit of deze moet niet op je verlang lijstje staan ik heb hem wel dus voor een slingshot 300 gekozen en ermee op vakantie geweest is mij prima bevallen ook tijdens wandelingen en klim partijen even heupband goed afstellen en het gaat voortrefelijik ben je dan in de stad oid dan kun je hem ook gemakelijk voor je dragen bots je ook niet zo snel als het erg druk is is mijn ervaring en je kunt natuurlijk gemakelijk bij je camera
-
Elja Trum schreef op maandag 11 augustus 2008 om 23:39 | reageer
Leuk artikel over je nieuwe tas, Erwin. Zo te zien leeft het onderwerp toch ook behoorlijk onder de bezoekers.
Zelf heb ik al jaren een LowePro Mini Trekker AW.
Ik ben erg tevreden met de hoeveelheid ruimte; ik kan gerust mijn 70-200mm f/2.8, de Canon body (+grip) voorzien van 24-70mm f/2.8, een 12-24mm groothoek objectief, een 580 II flitser, een 100mm Macro en 50mm f/1.4 meenemen in die tas. De tas heeft geen laptop vak, maar mijn MacBook past nog net in het voorvak.
Als ik mijn laptop niet mee heb is daar ruimte voor nog wta accessoires, een flesje drinken en wat te eten. Aan de binnenkant van de tas is ook nog ruimte voor kleine dingen als geheugenkaarten en accu's.
Prima tas dus, maar ik wil nog wel eens een mooi eenvoudig en handzaam modelletje uitzoeken om alleen de body met een fatsoenlijke lens mee te nemen. Handig voor beursbezoekjes enzo. Nu moet ik of de hele rugtas meeslepen of mijn camera met 50mm lens en zonder de grip in mijn kleinere tas proppen. -
gast schreef op dinsdag 12 augustus 2008 om 11:47 | reageer
Echter heb ik wel altijd problemen met het opbergen van de camera inclusief batterypack. --> grip bedoel je? Dat is echt geen probleem. Daar is ruimte genoeg voor (350 in ieder geval).
-
Harmen schreef op dinsdag 12 augustus 2008 om 13:16 | reageer
Veel tassen geprobeerd van alle bekende tassenmerken maar na lang zoeken uiteindelijk toch uit gekomen bij een rugzak van Kata (R102). Voor mij de beste rugzak qua stevigheid, comfort en gemak. Niet de goedkoopste maar als je hem in Amerika bestelt valt het reuze mee! (zelfs met BTW en invoerrechten er bij). Kata tassen worden veel gebruikt door professionele fotografen en cameracrews, niet voor niets!
-
deGrootfotografie schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 00:56 | reageer
Grip bedoel ik inderdaad... maar om nu een nieuwe tas te kopen voor de grip, vind ik wat overdreven. Ja, een mooie heuptas zoek ik ook nog, voor de camera incl objectief, grip en een extra 300mm lens. Zou wel mooi zijn om zoiets compact en handig te hebben, wat elja ook zegt, de hele rugzak voor een klein tripje is ook wat overdreven.
-
Rob schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 12:40 | reageer
Na veel gezoek ben ik op de Lowepro fastpack 200 uitgekomen(hiervoor had ik de Lowepro Orion trekker II). Hierin past eventueel alles wat ik mee wil nemen op trip en vakantie. Body 40D, 10-22,17-55, 70-200 f4, 430EX, lader extra batterij, filters, geheugenkaartjes en nog wat spul. Tijdens de tocht zelf kies ik wat ik meeneem, de rest laat ik "thuis".
Ik weet het, geen pc maar daar ga ik echt niet mee op stap want ik maak voornamelijk dagtochten.
Voldoet uitstekend in de praktijk, zowel steden als pittige wandeltochten (bv luxemburg, klein Zwitserland) of dichtbij huis voor een fotoshoot.
Voordelen: makkelijk toegang, draagcomfort (zonder heupband!), je handen vrij, de 10-22 en 17-55 passen erin met zonnekap, bij de 70-200 draai je hem om., goed beschermt tijdens het wandelen, houder bidon en naturlijk de prijs.
Nadeel: niet waterdicht > de plastic zakjes van een paar cent moeten mee -
Nico Bregman schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 21:43 | reageer
Ik lees net dat ik niet de enige ben met dit "probleem". Ik ben naast mijn paraattas Lowe toploader70 AW nu ook in het bezit van de Lowe Vertex 200 AW en deze bevalt mij qua gebruiksgemak en draagcomfort prima. Voldoende ruimte voor een body met batterypack, een standaard zoomlens, een 100-400mm, flitser, verrekijker, compactcamera, tussenringen, converter en evt een fles water. Er is een apart vak voor de laptop, maar dan wordt het een aardige uitdragerij. Prima systeem voor het meenemen van een statief en een goede regenhoes maken dit voor mij de ideale fotorugzak.
-
arnyzona schreef op dinsdag 19 augustus 2008 om 10:10 | reageer
Ik heb al enkele jaren een foto-rugzak van National Geopgraphic (NG5162). Ziet er absoluut niet uit als een fototas (is het wel!), gemaakt van dik robuust canvas (zoals vroeger de schoolpukkels) en waterdichtgevoerd met zelf in te richten patches. Een foto-compartiment met diverse vakjes en eigen toegangsrits en boven in een compartiment voor extra kleding of accesoires. Aan de zijkanten zijn grote opvouwbare zakken voor bv. liter flessen water of een statief. Er is zelfs een gevoerd compartimentje voor een ultra kleine laptop (max 13 inch, zelf zeggen ze 15" maar dat past dus nooit).
Ik heb ook de schoudertas variant. De amerikaanse fotowinkel Adorama heeft een deel van de National Geographic tassencollectie(waaronder de schoudertas) in licensie uitgebracht. Stukken goedkoper en met de lage dollar koers extra voordelig.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Tips voor op fotoreis. Deel 1: De fototas
door Nando Harmsen
-
Wat mag niet in je fototas ontbreken?
door Nando Harmsen
-
Een rugzak inpakken; camera zonder of met objectief
door Nando Harmsen
-
Nachtfotografie tip: overweeg een schoudertas
door Nando Harmsen
-
Gebruik de beste fototas voor jouw fotografie
door Nando Harmsen
-
Review: Think Tank Spectral 15 fototas
door Fabian Viester
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.