Gebruik je een statief? Let dan goed op je statiefplaatje
donderdag 16 juni 2022, 20:10 door Nando Harmsen | 3.930x gelezen | 3 reactiesWie een statief gebruikt, weet dat je een statiefplaatje hebt om onder je camera te plaatsen. Dat is tegelijkertijd de zwakste schakel en vormt het grootste risico op een ongeluk met je camera. Ik vertel je waar je op kunt letten om het risico op een camera die valt te verkleinen.
Ik zie het regelmatig tijdens mijn workshops, masterclasses, en ook tijdens de fotoreizen die ik voor Fotografie-reizen.nl doe. Een fotograaf die een camera niet goed op het statief heeft staan. Dan stopt mijn hart, en vrees ik voor het moment dat het fout gaat.
Het opstellen van een statief is op twee manieren mogelijk. Een slechte manier en een goede manier. De laatstgenoemde biedt je stabiliteit en veiligheid zodat je de foto kunt maken die je wilt.
Of het nu met 1/1000 seconde sluitertijd is, of 1000 seconden sluitertijd. Of je nu met een 10mm groothoek fotografeert, of een 1000mm super-super teleobjectief.
Een slecht opgesteld statief is wankel, valt snel om en stelt je niet in staat om een goede foto te maken. Zo simpel is het. Wees daarom verstandig en besteedt altijd een minuut meer tijd om het statief goed op te stellen.
Maar alleen een stevig opgesteld statief is niet voldoende. Zorg ook zeker dat het statiefplaatje goed op je camera bevestigd is.
Je hebt vaak een snelkoppeling voor onder je camera. Dat kan een Arca-Swiss type zijn, of een Manfrotto type (die er ook nog in zeker 3 verschillende vormen zijn). Zorg ervoor dat deze snelkoppeling altijd heel erg goed vast zit.
Dit kan een uitdaging zijn. Sommige statiefplaatje hebben een oogje dat je met de vingers kunt vastschroeven. Andere statiefplaatjes vereisen een muntje. Er zijn er ook waarmee je een imbussleutel nodig hebt.
Welke je ook hebt, zorg dat het goed en vooral stevig vast zit. En het belangrijkste van alles: het mag niet roteren. Want als het gaat roteren, komt je camera los op je statief te staan, met alle risico van dien. Geloof me, het komt veel en veel vaker voor dan je zou verwachten.
Een muntje, een imbussleutel, het helpt zeker om een statiefplaatje goed vast te zetten. Maar pas op dat je het plaatje niet met alle kracht die je hebt (of meer) probeert vast te zetten.
Hoewel ik het nog nooit in het echt gezien heb, zou je de statiefkoppeling in de camera zelf stuk kunnen draaien.
Het probleem met het roteren van een statiefplaatje is vaak het gebrek aan weerstand. Er zou op elk statiefplaatje een stuk rubber moeten zitten. Daarmee krijg je in ieder geval wrijving om het roteren tegen te gaan.
Zeker als de camera in de portrait stand gebruikt, kan dit roteren een heel groot probleem opleveren.
Een animatie van wat er veel te vaak gebeurt.
Toch is goed vastdraaien niet altijd voldoende. Wat nog een betere oplossing is, is een statiefplaatje dat zo gemaakt is dat het niet kan roteren. Dat zijn vaak plaatjes die een opstaande rand hebben.
Meestal zijn die speciaal voor jouw camera gemaakt, maar niet altijd. Er zijn vaak Arca-Swiss plaatjes te krijgen met een opstaande rand die niet kunnen roteren. Of die er voor Manfrotto zijn, dat weet ik niet.
Een andere oplossing is een L-bracket. Dat heeft nog een extra voordeel dat je de statiefkop niet hoeft te kantelen. Het mag misschien een investering zijn, maar een camera die stuk valt kost meer.
Ondanks dit alles, blijf ook met een niet roterend statiefplaatje, L-bracket, of wat voor systeem ook, altijd controleren dat je camera goed en stevig op statief staat. Voorkomen is beter dan genezen.
Een laatste tip. Heb je een objectief met een statiefgondel? Koop dan een extra statiefplaatje en schroef dat erop. Dan is het nooit meer nodig om een statiefplaatje eraf te halen, of te verzetten.
Heb jij het al eens meegemaakt, dat je statiefplaatje los bleek te zitten? Deel je verhaal in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
3 reacties
-
gast schreef op donderdag 16 juni 2022 om 23:43 | reageer
Het valt me op dat bijna elk merk statiefkop zijn eigen systeem heeft om de camera op het statief te koppelen. Ik gebruik een redged statief. Een statief van nederlands fabrikaat. Ik heb zo het idee dat dit merk ter ziele is gegaan. Er werd destijds een balhoofd bijgeleverd van hetzelfde merk met natuurlijk een eigen type koppeling. Met dat balhoofd was ik om verschillende redenen niet tevreden en heb toen een nieuw balhoofd gekocht dat stukken beter is en werkt met een universele acra swiss koppeling. Na veel testen ben ik uiterst tevreden over dat nieuwe balhoofd en de acra swiss koppeling. Het was even wennen, maar dat is inmiddels ook gelukt. Als ik ga fotograferen, dan heb ik nooit haast. Ik neem de tijd voor elke foto en wanneer ik het statief gebruik, controleer ik of alle sluitingen op de poten goed vastzitten, het acra plaatje goed onder de camera of lens zit en de koppeling op het balhoofd goed vast zit. Ik neem dus de tijd en maak in ieder geval de foto 'voor het kalf verdronken is' .
-
gast schreef op vrijdag 17 juni 2022 om 10:53 | reageer
Zag deze week op Nikonrumors.com een nieuwe optie als alternatief voor de L-bracket. De ATOLL van het taiwanese bedrijf Silence Corner. Hierbij draait de camara in een ring rond de objectiefmond. Misschien een keer een onderzoek waard . Groet Hans
-
Stefanie schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 14:06 | reageer
Statiefgondel met standaard arca swiss rand, geen extra plaatje nodig, nog beter. Ik heb voor het langzaam losrakende plaatje standaard een clipje met een boodschappenmuntje aan mijn fototas hangen. Het grote nadeel van de universele L-bracket vind ik dat je (afhankelijk van hoe om hij zit) of je batterij niet aan kunt of je kaartje niet anders had ik die standaard op de camera zitten ipv een statiefplaatje
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: SmallRig x Potato Jet Tribex videostatief
door Nando Harmsen
-
Waarom ik nooit een statief gebruik
door Elvira Smit
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
door Nando Harmsen
-
5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.