Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Gebruik je losse filters? Kies dan altijd voor een grote maat.

woensdag 19 juli 2023, 20:02 door | 1.309x gelezen | 4 reacties

Heb je meerdere objectieven met verschillende filtermaten? Dan zou je van elk filter dat je wilt gebruiken er een voor iedere filtermaat moeten kopen. Gebruik je losse filters? Kies dan standaard altijd voor een hele grote filtermaat.

Het is zonde van het geld als je een polarisatiefilter of grijsfilter voor elk objectief los moet kopen. Dit is het risico wanneer je een filter koopt dat exact de filtermaat heeft van je objectief. Heb je een ander objectief met een andere filtermaat, dan past het niet.

Nando schroeffilters in maten

Schroeffilters kunnen handig zijn. Maar heb je verschillende objectieven, dan kan je meerdere maten van een soort filter nodig hebben.

Om een voorbeeld te noemen, stel je heb een objectief met een 62mm filtermaat. Je wilt een variabel ND filter daarvoor kopen, want je gebruikt dit vaak voor video. Dan kan je een variabel ND filter met deze filtermaat kiezen.

Ga je vervolgens een ander objectief met een 72mm filtermaat gebruiken, dan past dit variabel ND filter niet. Je moet er dan nog een kopen, met een filtermaat die dat objectief heeft. Zo heb je plotseling twee dure filters. Stel dat je nog een derde objectief hebt.

Het alternatief is een filtersysteem. Een filterhouder, samen met een filter dat daar in past en een set adapter ringen met verschillende filtermaten. Echter, dat kan een dure aangelegenheid worden, en het is omvangrijk in het gebruik. Het is niet praktisch als je altijd maar een enkel soort filter gebruikt.

Een veel beter alternatief zijn step-up ringen. Die maken van je kleinere filtermaat een grotere. Zo kan je een filter met een grote filtermaat op elk objectief gebruiken dat een kleinere maat heeft. En het mooie is, die ringen zijn niet eens duur.

Nando step up ring voor filters

Door een filtermaat van 82mm te kiezen, kan ik via step-up ringen dit filter op alle objectieven gebruiken die 82mm filtermaat hebben, of minder. Hier heb ik een 62mm naar 82mm step-up ring om mijn 82mm variabel ND filter te gebruiken.


Gebruik je een polarisatiefilter of grijsfilter? En wil je niet met een volledig filtersysteem rondlopen? Kies dan voor een filter met een grote filtermaat. Ik vind 82mm een mooie maat, maar 86mm zou ook kunnen. Koop er dan een set step-up ringen bij, zodat je dat ene filter op al je andere objectieven kunt gebruiken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

 1. Peter van de Kerkhof
  Peter van de Kerkhof schreef op donderdag 20 juli 2023 om 12:51  | reageer

  Goed idee, toch een paar kanttekeningen
  1) Als begint men één lens, dan heb je dat toekomstig inzicht nog niet. Misschien kan dit artikel daarbij helpen vrolijk
  2) Zo gauw je 2 (of meer) stepup ringen (X keer 5mm) moet gebruiken past je lenskap vermoedelijk niet meer.
  3) Zou graag een onderzoek zien, wat het doet met de lichtinval bij meerdere setup ringen omdat je filter dan verder weg zit van je lens front element.

  Neemt niet weg dat ik ook stepup ringen gebruik bij mijn lenzen. Goed idee!

  Één stepdown ring bij een zoom lens en een beetje ingezoomd, werkt ook vrolijk

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 20 juli 2023 om 13:42  | reageer

  Voor punt 1 kan ik het volgende zeggen. Als je begint met filters, zou je erover kunnen denken wat de consequentie is als je nog eens een objectief koopt. Dat geldt ook voor andere dingen, zoals een fototas. Koop je er een waar je camera met objectief in past, of zorg je voor wat extra ruimte voor groei?
  Wat betreft punt 2, waarom zou je meerdere stepup ringen gebruiken? Je kiest natuurlijk de maat die voor jouw objectief geschikt is. Dus niet een 67mm naar 72mm, en dan nog een van 72mm naar 77mm, en een derde van 77mm naar 82mm. Je koop direct de 67mm naar 82mm. Wil je de lensdop dan er weer op zetten, haal je het filter weg (inclusief stepup ring). Of je koopt een extra lensdop voor die maat. Dit lost ook punt 3 op.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 25 juli 2023 om 14:58  | reageer

  Nando, het is al weer even geleden dat ik ben overgestapt op het HAIDA filtersysteem M10. Dat is jouw schuld vrolijk . Ik heb een complete kit aangeschaft met nog een paar tussenringen zodat ik ze op al mijn lenzen kan gebruiken. Jouw aanraden is een goed advies geweest, want ik ben er blij mee. Het is een uitstekend systeem. Voorheen gebruikte ik het al 30jaar oude systeem van Cokin met die kunststof filters. Dan praat je echt over 'van de hel in de hemel terechtkomen'.

 4. Paul
  Paul schreef op dinsdag 25 juli 2023 om 18:10  | reageer

  Informatief weer, maar ik vind een 82 mm filter op een 67 mm best wel een onhandig iets. Er werd al over lensdoppen gesproken, maar ik vind het veel erger dat een zonnekap niet meer past. En een standaard ronde rubberen zonnekap er op zetten, is ook niet de beste oplossing. Dan maar geen filter, of alleen voor je meest gebruikte maat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord